Jag kan knappt tro det själv, men om bara sisådär fem minuter är det den 29 juni, dagen då vi äntligen ska gifta oss! Det har varit en totalt fullspäckad dag med ärenden, nagelmålning, städning, dukning, fix med blommor, övning i kyrkan och fix och åter fix med ja, allt! Men nu är det så gott som klart och imorgon ska jag bara försöka njuta av allting så mycket det bara går. Jag tror och hoppas att det kommer bli en alldeles magisk och makalöst härlig dag på alla sätt! 
 
Min app som räknar ner dagarna!
 
Pioner (från mormor) och rosor, kanske bästa kombinationen.
 
 
Vissa av er som läser detta kommer ju på bröllopet- hoppas att vi får en fantastisk dag ihop! Och ni andra som kikar in här- håll tummarna för väder och vind och att allt går som det ska. Vi hörs framöver (med bildregn såklart!), nu dyker jag in ytterligare i bröllopsbubblan!
 
Blivande frun


Chokladbiskvi är en kaka som jag börjat tycka om först på senare år. Jag vet inte riktigt vad det var jag inte gillade tidigare, kanske att den känns så fasligt pensionärsaktig? Nu börjar jag ju dock närma mig 25 år så det kanske har med det att göra... En klassisk biskvi innerhåller i alla fall en seg mandelbotten och chokladsmörkräm som täcks med ett lager mörk choklad. Precis så gott som det låter! Så numera tar jag mer än gärna detta lilla bakverk om jag är ute och fikar och härom veckan testade jag att göra en sats själv. Jag gjorde dem i miniformat så att de blir sådär alldeles lagom små att ta till kaffet efter maten (eller alldeles lagom för att ta många av kanske?). 
 
 

Chokladbiskvier

Botten
200 g mandelmassa
1 äggvita

Fyllning
50 g mörk choklad
125 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Garnering
ca 150 g mörk choklad

 

Botten: Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop den med äggvitan till en jämn smet. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till små kakor ca 3 cm i diameter. Platta till topparna. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 175 grader. Låt kakorna svalna på plåten. Fyllning: Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna. Rör smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner äggulan. Vänd ner chokladen under omrörning. Bred smörkrämen toppigt på kakornas undersida. Låt de stå kallt tills krämen stelnat. Garnering: Smält chokladen och låt svalna något. Doppa biskviernas krämsida i chokladen. Ställ på ett bakplåtspapper för att stelna i kylen. (Förvaras i kylskåp.)



Hej på er! Hoppas att ni har haft en härlig midsommarhelg, regn eller inte. Här i Dalarna har det förstås firats i varje liten by och jag har hunnit med i alla fall två firanden, en hel del sill och en och annan jordgubbstårta. En alldeles lagom midsommar med andra ord. Nu drar ju dock Den Stora Bröllopsveckan igång, för på lördag är det faktiskt äntligen dags! Som jag har väntat och längtat samtidigt som jag våndats över att tiden gått så snabbt; vad ska jag göra när allt det roliga är över? Pja, leva som lyckligt gift fru förhoppningsvis. ;-) Hur som helst så är det en hel del som ska fixas i veckan. Naglar ska piffas, borsplacering ska spikas, servetter vikas, bord ska bäras, dessert lagas och en hel massa andra saker. Tur att vi är många här hemma i bröllopskollektivet som hjälps åt. 
 
 
Det har förstås ätits en hel massa gott i helgen och godast var nog dagens chokladtårta som bakats till ett av helgens födelsedagsbarn. En riktigt chokladig kaka täckt med mörk chokladtryffel som serveras med vispad grädde och färska jordgubbar. Godare än så blir det nog inte en lite sommarseg söndag på verandan.
 
 

Chokladkaka med tryffel

150 g mörk choklad
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1-1,5 krm salt
1 tsk vaniljsocker


Tryffel

1 dl grädde

100 g mörk choklad

1 msk smör

Smält smöret i en kastrull och bryt ner chokladen och låt den smälta med. Rör ägg och socker pösigt. Vänd ner mjöl, salt och vaniljsocker som blandats innan. Tillsätt smör+choklad. Smörj en springform ca 22-24 cm i diametern och grädda sedan i mitten av ugnen på 175 grader i ca 13 minuter. Den ska vara kladdig! Låt svalna och ställ sedan i kylen. Gör tryffeln under tiden: Koka upp grädde i en kastrull och dra ifrån plattan. Hacka chokladen och rör i tills den smält. Tillsätt smöret och rör till en blank tryffel. Låt svalna och tjockna något och bred sedan över kakan.



Finns det något som luktar så gott och somrigt som varma jordgubbar? Jordgubbsmarmelad som kokar på spisen eller en jordgubbssockerkaka i ugnen? Jag tror knappt det. Denna kaka är en superenkel sockerkaka som fylls med färska jordgubbar. God som den är eller med vispad grädde till! 
 
 
Jordgubbskaka

125 g smör
1 ½ dl socker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl jordgubbar

Smörj och bröda en form med löstagbar kant. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör därefter ner smöret, mjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Häll smeten i formen. Skölj, rensa och dela jordgubbarna i kvartar. Strö ut jordgubbsbitarna över smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.




Oj, vad mycket nya läsare jag fått senaste dygnet! Vad har hänt? Undrar om det är någon snällis som länkat mig eller något, för närmare 60 kommentarer brukar jag då rakt inte få på mina inlägg. Väldigt roligt hur som helst, hoppas att några av er stannar! :-) Jag har precis anlänt till Dalarna med brudklänningen i bagaget och nu väntar två veckors bröllopssemester. Hela veckan har jag fixat och grejat; hämtat klänning och ring, varit hos frissan, städat, packat, tvättat, målat skyltar, skrivit vigselprogram, lagt sista handen vid bordsplaceringen och jag vet inte allt. Men nu är vi i alla fall på plats och kan pusta ut för en stund, innan nästa bröllopsbestyr tar vid!
 
Brudskorna är nerpackade (och ett par platta urfina sandaler då jag gissar att jag kommer hoppa ur dessa så fort vigseln är över).
 
Jag har en hel del härliga recept på lager då jag fick det 5oliga uppdraget att baka till fästmannens avslutningsfika sin sista dag på jobbet. Första receptet kommer här på en klassiska milanopinnar. Mördeg med en fyllning av mandelmassa. De ser kanske inte mycket ut för världen, men skenet bedrar. Detta är riktiga små godbitar som supersaftiga och så goda!
 
Egentligen ska det vara flagad mandel på, men är det något jag verkligen tycker kan förstöra ett bakverk så är det just flagad mandel. Istället fick det bli pärlsocker och söta strösselhjärtan.
 

Milanopinnar (ca 30 st)

Deg
200 g smör
1 äggula
½ dl strösocker
4½ dl vetemjöl


Fyllning

200 g mandelmassa
1 äggvita

Äggvita

Mandelspån
Pärlsocker

Rör ihop smör, äggula och strösocker smidigt. Rör ner vetemjölet och forma en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.
Riv mandelmassan och blanda ihop med äggvita. Forma en rulle lika tjock som din tumme med lite deg i taget. Platta till och bred på mandelmassa längs med kanten. Rulla ihop till en rulle igen med fyllningen inuti. Tryck ihop skarven lite och skär ut till mindra pinnar. Pensla med äggvita och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 175C i ca 10 minuter.

 



Det här tipsade jag om även förra året, men eftersom det är så enkelt och gott så tycker jag att det är värt ett inlägg även i år. Jag pratar nämligen om rabarbersaft! Rabarbern har ju sin storhetstid nu under försommaren och det finns så ju så mycket gott man kan avnända den till. Saft kan ju tyckas krånligt; tar det inte lång tid? Måste man inte ha några speciella redskap? Nej och nej. Det enda som behövs är rabarber, vatten, socker, en kastrull och en sil. Sen har du världens godaste saft som är ljuvlig att dricka precis som den är eller varför inte använda till sommarens drinkar? I helgen blandade jag outspädd saft med läsken Schweppes Russian wild berries och det blev hur gott som helst! En söt och uppfriskande drink.  
 
Ta gärna så röd rabarber som möjligt så får saften en fin ljusrosa färg.
 
Rabarbersaft (ca 1,5 liter oblandad vilket ger ca 3 liter blandad saft)
1,5 kg rabarber 
2,2 l vatten 
dl strösocker
 

Skär rabarbern i småbitar och koka med vattnet i cirka 15 minuter. Rör inte då blir saften grumli!  Sila och släng rabarberresterna. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och låt svalna. Blanda med lika delar vatten och servera kall, gärna med isbitar och sugrör!



Små söta kladdkakemuffins med mörk chokladmousse som topping och så en liten jordgubbe blir en urgod liten bakelse. De passar fint som fika ute i solen eller som en liten sötsak till kaffet efter maten. Dessa bakelser är rätt mäktiga men i miniformat blir de perfekta! Receptet ger ungefär 12 små muffins men det går förstås lika bra att göra dem i vanlig storlek och då blir det nog ungefär hälfen så många. 
 

Kladdkakemuffins med chokladmousse
(12-14 st)
1 ägg

1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
0,5 msk vaniljsocker
en nypa salt
50 g smält smör


Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop de torra ingredienserna, vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp i små muffinsformar och grädda i 175 grader i ca 8 min. Kolla så att de är kladdiga och inte hinner bli för torra. Täck muffinsarna med plastfolié och låt svalna i kylskåp.


Chokladmousse

1 dl vispgrädde
1 äggula

50 g mörk choklad


Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden (inte för hårt). Rör ner äggulan i den smälta chokladen. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden och blanda till en jämn mousse Låt stå i kylen en stund innan den spritsas på de avsvalnade muffinsarna. Dekorera med t ex jordgubbar.

 
Dubbla formar gör både att muffinsarna inte riskerar att flyta ut och så blir de lite finare då kakan lyser igenom den första formen ganska mycket.


Det råder total bröllopsyra i mitt liv nu. Idag gifter ju sig prinsessan Madeleine och om exakt tre veckor är det faktiskt min tur...! Fantastiskt härligt på alla sätt och det är mycket att göra och tänka på men jag njuter till fullo av alla förberedelser, pyssel och fix, för det här är det roligaste jag gjort! Nu ska jag snart ta en paus i mitt eget bröllopsgrejande och bänka mig framför prinsessbröllopet. Spännande! Jag som är mitt inne i allt som rör bröllop är förstås extra nyfiken på valet av klänning, bukett, musik under vigseln osv. Tråkigt nog får vi ju inte följa bröllopet lika länge som när Victoria gifte sig (då tittade jag på tv i över 12 timmar!) men jag ser ändå fram emot eftermiddagens sänding. Tittar ni?

Bukett på köksön. Jag har läst någonstans att blommorna på prinsessbröllopet ska gå i vitt och ljusrosa, fint val tycker jag!
 
Dessa godbitar passar väl bra en bröllopslördag som denna? Recept kommer imorgon!
 
Ha en härlig lördag i sommarvärmen!


Nej hörni, det var inte jag som skrev det förra inlägget med den "smarriga" soppan och de "tjusiga" cupcaksen. Det var nämligen min kära syster uppbackad av sex fantastiska tjejer som möhippade mig i lördags! Oj oj vilken dag, världens bästa! Jag trodde att jag skulle på en loppis (som inte ens existerade) och blev totalt lurad och överraskad när hela gänget hoppade fram bakom en buske och sjöng och tjoade. Sedan bjöds jag på en urhärlig lunch- och fikapicknick i gräset (där alla i gänget hade bakat, lagat eller fixat något för att "bjuda igen" för att jag brukar fixa så mycket), bröllops-tipspromenad, presenter, privatlektion för hela gänget i dansen lindyhop, urgoda drinkar, middag på min favoritrestaurang, jordgubbstårta, quiz om både mig och blivande maken och så slutligen det som presenterades här på bloggen; jag fick tävla i Sveriges Mästerkock!
 
 
Två sorters paj (varav en med potatis och getost som jag bara måste fixa recept på, såå god!), tunnbrödrullar, hembakt bröd, frukt i massor, sallad, goda drycker, hallongrottor och kärleksmums. 
 
Tre kluriga och roliga quiz av olika slag överraskades jag med under dagen.
 
Drink innan middag på stan! Jag minns inte exakt vad den bestod av, var det jordgubbssaft, mousserande, lime och melon mån tro? Ljuvlgit gott i sommarvärmen i alla fall!
 
Tre utmaningar skulle jag utföra, allt inför en utklädd och mycket teatralisk jury och en filmkamera. Först skulle jag gissa ingedienserna i den soppa ni ser nedan (dock är inte det lilla rådjuret i plast med som skulle föreställa "viltkött" med...), sedan svara på matfrågor och slutligen dekorera cupcakes med förbundna ögon. Vad jag dekorerade med hade jag ingen aning om heller! Och ja, ni har ju sett resultatet. ;-) Jag fick 10 poäng i samtliga jurymedlemmar i samtliga grenar och belönades med världens snyggaste förkläde och ett urfint bak-set.
 
Och ja, igår morse vaknade jag upp med en blogg som var hackad med nedanstående inlägg, kanske det allra roligaste möhippebuset någonsin!
 
Kanske världens snyggaste förkläde, elle hur? Åh vad jag ska njuta av att få ha detta när jag lagar mat och bakar.

Vinst!
 
Och en hel hög med roliga och finurliga presenter som alla på sitt sätt representerade var och en av deltagarna. 
 
Mitt livs roligaste dag och jag kan inte säga det nog: TACK!


 
Sommarvärmen höll i sig hela veckan och jag har njutit av både frukost, lunch, fika och middag ute på trappen eller i trädgårdsmöblerna med tårna i gräset, underbart! Igår bjöd jag fästmannen på middag för att fira att vi har sommarlov från studierna (och fästmannen som är klar för gott!)

Till varmrätt gjorde jag en enkel soppa som definitivt blev en ny favorit!



Mustig rotfruktssoppa 4 portioner
1 liten kålrot
1 gul lök
1 tärning köttbuljong
6 dl vatten
5 champinjoner

Hacka och stek lök och champinjoner. Slå på 6 dl vatten och smula i en tärning buljong. Skär kålroten i grova bitar och låt koka med tills den är mjuk. Servera!


Till efterrätt gjorde jag något så roligt som cup-cakes! Det bästa med cup-cakes är att man kan använda det man har hemma, det gäller bara att vara kreativ! Denna gång provade jag att dekorera med chokladsås, hallonsås, okokt bulgur, russin och flagad mandel. Jag pyntade även till det med några fina strössel såklart, ett måste på cup-cakes! Jag ville även prova något nytt och gjorde en salt cup-cake med kaviar, en riktig höjdare faktiskt med den söta i muffinsen och salta i toppingen, lova att prova detta!


Idén att dekorera med små plastdjur har jag länge drömt om och ikväll tyckte jag att det passade bra, visst blev det fint?


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se