Vi fortsätter på bröllopstemat tycker jag. Det passar dessutom extra bra just idag då vi firar en månad som gifta! Dessutom så åt vi av bröllopsmaten till kvällens middag. Vi har nämligen sisådär 20 portioner kvar i frysen... Huvudrätten bestod av en ekologisk buffé som var helt fantastiskt god! Jag måste faktiskt säga att det var topp-tre det godaste jag någonsin ätit. Så härligt! Nu visste vi förvisso att restaurangen vi beställde ifrån har vädligt vällagad och god mat, men ändå! Buffén kändes precis så festlig, god och trädgårdsaktig som vi hoppats!
 
Även på sitt bröllop åker telefonen fram för en snabb matbild. ;-)
 
Bröllopsbuffén:
Fläskfilé med bacon & örter
Kycklingfilé med vitlök & primörer
Rotfruktsgratäng
Ugnsrostade grönsaker
Ailoi med soltorkade tomater & basilika
Grönsallad
Min mammas urgoda surdegsbröd & smör
 
 
Efter varmrätten var det dags för desserten som bestod av rabarberparfait med citronbiscotti & körsbär. Eftersom tårtan skulle vara en ganska mäktig variant med choklad och marsipan ville vi ha en lite lättare och friskare dessert. Då jag valde att göra den själv (med god hjälp av syster, mor och svärmor!) skulle den dessutom gå att på ett relativt smidigt sätt göra 80 stycken av och förbereda i god tid innan. Valet föll därför på parfait som går att göra flera dagar i förväg och sedn förvara i frysen. Rabarber är precis i säsong i juni och känns väldigt somrigt, så det fick det bli. Med en knaprig citronsbiscotti (en knaprig italiensk skorpa) på toppen blev det en riktigt smarrig dessert! De små glasen som efterrätten serverades i hade jag köpt på loppis/second hand. Jag hade samlat på mig olika små glas för någon krona styck under nästan ett helt år och fick ihop 80 st. Dessa placerades på silverfat som jag också köpt på loppis. Och nu efteråt skänkte jag helt enkelt tillbaka alla glas, så kan någon annan köpa dem. Ett billigt och roligt sätt att få fina och helt unika glas till varje gäst. 
 
 
Rabarberprfait (6 port)

300 g rabarber
1/2 dl vatten
1 dl socker
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Skär rabarbern i tunna skivor. Koka rabarbern i vatten och socker på svag värme under lock tills den mosar sig. Låt kallna. Vispa grädden. Blanda äggulor och vaniljsocker. Rör ner äggblandningen och rabarbern i grädden. Häll i små glas eller formar. Frys den i minst 3 timmar. Ta fram parfaiten ca 20 min innan servering.


Citronbiscotti
 (ca 50 st)

100 g smält smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
skalet av 2 citroner

Blanda smör, socker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat och rör ner tillsammans med citronskal. Knåda lätt och forma till fyra längder. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Skär genast i två centimetersbitar och ställ i eftervärmen (avstängd ugn) tills de torkat helt (gärna över natten).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se