Vi fortsätter på bröllopstemat tycker jag. Det passar dessutom extra bra just idag då vi firar en månad som gifta! Dessutom så åt vi av bröllopsmaten till kvällens middag. Vi har nämligen sisådär 20 portioner kvar i frysen... Huvudrätten bestod av en ekologisk buffé som var helt fantastiskt god! Jag måste faktiskt säga att det var topp-tre det godaste jag någonsin ätit. Så härligt! Nu visste vi förvisso att restaurangen vi beställde ifrån har vädligt vällagad och god mat, men ändå! Buffén kändes precis så festlig, god och trädgårdsaktig som vi hoppats!
 
Även på sitt bröllop åker telefonen fram för en snabb matbild. ;-)
 
Bröllopsbuffén:
Fläskfilé med bacon & örter
Kycklingfilé med vitlök & primörer
Rotfruktsgratäng
Ugnsrostade grönsaker
Ailoi med soltorkade tomater & basilika
Grönsallad
Min mammas urgoda surdegsbröd & smör
 
 
Efter varmrätten var det dags för desserten som bestod av rabarberparfait med citronbiscotti & körsbär. Eftersom tårtan skulle vara en ganska mäktig variant med choklad och marsipan ville vi ha en lite lättare och friskare dessert. Då jag valde att göra den själv (med god hjälp av syster, mor och svärmor!) skulle den dessutom gå att på ett relativt smidigt sätt göra 80 stycken av och förbereda i god tid innan. Valet föll därför på parfait som går att göra flera dagar i förväg och sedn förvara i frysen. Rabarber är precis i säsong i juni och känns väldigt somrigt, så det fick det bli. Med en knaprig citronsbiscotti (en knaprig italiensk skorpa) på toppen blev det en riktigt smarrig dessert! De små glasen som efterrätten serverades i hade jag köpt på loppis/second hand. Jag hade samlat på mig olika små glas för någon krona styck under nästan ett helt år och fick ihop 80 st. Dessa placerades på silverfat som jag också köpt på loppis. Och nu efteråt skänkte jag helt enkelt tillbaka alla glas, så kan någon annan köpa dem. Ett billigt och roligt sätt att få fina och helt unika glas till varje gäst. 
 
 
Rabarberprfait (6 port)

300 g rabarber
1/2 dl vatten
1 dl socker
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Skär rabarbern i tunna skivor. Koka rabarbern i vatten och socker på svag värme under lock tills den mosar sig. Låt kallna. Vispa grädden. Blanda äggulor och vaniljsocker. Rör ner äggblandningen och rabarbern i grädden. Häll i små glas eller formar. Frys den i minst 3 timmar. Ta fram parfaiten ca 20 min innan servering.


Citronbiscotti
 (ca 50 st)

100 g smält smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
skalet av 2 citroner

Blanda smör, socker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat och rör ner tillsammans med citronskal. Knåda lätt och forma till fyra längder. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Skär genast i två centimetersbitar och ställ i eftervärmen (avstängd ugn) tills de torkat helt (gärna över natten).



Bröllopstårtan var en annan detalj på bröllopet som verkligen kändes viktig för mig. Dels tycker jag verkligen om bakverk och tårtor och dels jobbar jag ju på café & konditori och tycker själv väldigt mycket om att baka själv. Men att baka sina egna bröllopstårtor, nej där går gränsen. Istället var det mitt fantastiska jobb som bidrog med de vackraste och absolut godaste tårtor jag ätit! Tusen tack.
 
Efter flera provsmakningar föll valet på chokladbottnar, ett lager mörk chokladtryffel, ett lager med hallonmousse med hela färska hallon i, täckt med (urgod!) vit marsipan och toppad med färska bär; hallon, jordgubbar, blåbär och körsbär. Runt kanterna är det smörkräm spritsad i små "pärlor" för lite extra bröllopskänsla! En perfekt kombination av sött och lite syrligt, krämigt och fluffigt, gräddigt och fräscht. 

Det lilla tårt-brudparet som skymtar på bilden ovan är ett sött litet brudpar i porslin från 40-talet som jag fyndade på Tradera. Jag tycker det hör till med ett brudpar på tårtan men är inte mycket för de stora, moderna figurer som  idag, så då passade detta perfekt.
 
Även om jag själv hade varit med och bestämt både utseende och smak blev jag ändå överraskad av att de blev fina och goda. Jag är så glad att även gästerna uppskattade dem och jag hörde från flera att det var den godaste tårta de ätit. Jag håller med! Ett stort tack dessutom till våra fina Örebrovänner som transporterade tårtorna hela vägen från Örebro till Dalarna!
 
Bild av syster Isabell.
 
Lyckan i att ha en tårta över till dagen efter och äta i solen ute i trädgården.
 
Mmm... Minst lika god dagen efter!
 


För mig var brudbuketten en av de roligaste bröllopsdetaljerna. Jag fullkomligt älskar att pyssla och fixa med blommor och få saker gör mig så ytligt lycklig som en riktigt vacker blombukett. Att jag dock skulle binda min egen bukett var inte aktuellt. Dels är det ju inte som att binda vilken bukett som helst, en brudbukett måste ju ha ett "handtag" vilket gör att den måste bindas med en speciell teknik så att stjälkarna hamnar rätt osv, vilket kändes som ett för stort projekt dagen innan sitt eget bröllop. Dessutom ville jag bli överraskad! Jag hade förstås diskuterat med floristen i blomsterbutiken om hur jag ville ha buketten vad det gällde blommor, färg, form, stil osv, men jag ville få hämta ut buketten och känna att "åh, blev den såhär!". Som en present till mig själv.
 
Och oj vad nöjd jag blev! Den blev precis så trädgårdsaktig, lagom vild, rosa & ljusgrön, romantisk och lite spretig som jag önskat. Att både pionerna och daggkåpan kommer från mina föräldrars trädgård är förstås extra roligt, särskilt när det var där hela bröllpsfesten sedan ägde rum! Jag njöt av att få bära den i kyrkan och på alla bilder och under festen stod den framför oss och prydde vårat bord. Buketten var helt fantastisk, den vackraste jag sett, precis som ens brudbukett bör vara.
 
Pioner i ljusrosa, mörkrosa & vitt, vita kvistrosor, aprikosfärgade rosor, ljusgrön daggkåpa, spretiga vita blommor som jag inte vet vad de heter (någon som vet?) och stora gröna blad runt omkring. Corsagen (mannens lilla blomma) är en pionknopp med daggkåpa runt. Den urfina bilden är tagen av vår fantastiska bröllopsfotograf Mirjami
 
En lite suddig bild jag tog när vi satt i baksätet i en urfin gammal bil och åkte från vigseln.
  
Buketten dagen efter, minst lika fin. Nu är den dock torkad och förvisso något mindre och skrumpnare, men färgerna och känslan finns kvar!


Dåså, då var jag gift och fru! Och vilket bröllop det blev! Jag vet inte vilka superlativ jag ska använda för att beskriva lördagen den 29 juni, den absolut mest fantastiska, romantiska, roliga, härliga och underbara dag jag varit med om. Allt var så obeskrivligt perfekt. Jag är så ruskigt nöjd med allting, in i minsta detalj (och jag är kräsen och riktig perfektionist, det ska ni veta). Från frisyren och brudbuketten till vädret, dukningen, maten och tårtorna. Jag ska såklart visa alla härliga, fina detaljer. Jag har ju inte velat visa upp så mycket av pysslet innan då jag ville hålla det lite hemligt för bröllopsgäster som läser här, men nu ni, nu blir det bröllopspysselkavalkad framöver! Dock inväntar jag lite bilder från två fotografer som förevigade hela dagen så det kommer allt eftersom.
 
 
Namnskyltarna som prydde varje servett. Etiketter/taggar från Panduro som jag stämplat varje namn på med trästämplar från Granit. Grovt snöre och så en rosmarinkvist runt linneservetterna som jag tillverkat genom att köpa billiga linnedukar på loppis, klippt, fållat och voila, vackra och lyxiga servetter för en riktigt billig peng.
 
Men detaljer och pyssel i all sin ära, det som såklart gjorde dagen magisk och minnesvärd var förstås alla gäster som var där. Familj, släkt och vänner som med sin närvaro gjorde hela bröllopet till den fantastiska fest det var. Våra vänner som spelade och sjöng i kyrkan och på festen, föräldrarna som höll fantastiska tal, släktingar som hittat på lekar och upptåg, min syster som höll tal så att både hon och jag grät hejdlöst, syskon som sjöng fantastiskt, galna och överraskande videohälsningar från de met otänkbara människor vi kunde tänka oss (speciellt tack till Spiderchick!), vänner som sa så fina saker- ja, ni förstår. Jag grät och skrattade omvartannat (tack J för det hållbara sminket!) och bara njöt. Att gifta sig är helt klart det bästa jag någonsin gjort, jag rekommenderar alla att testa det. ;-) Världens bästa grej!
 
Förväntasfullt väntade hemma på kökssoffan strax före vigseln. Min tjusiga loppis-fyndade bröllopsväska och det fina paraplyet från Lisbeth Dahl som bara behövde avändas en enda kort stund.
 
På återseende!
 
Fru H


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se