Idag var jag hemma hos min vän sociologen Sanna och pluggade. Eller ja, både lunch och fika hann slinka ner och så en kort vända på stan, så om det blev så mycket pluggande vet jag inte, men trevligt var det! Sanna hade gjort slag i saken och återupptagit vår tradition med torsdagsfika och dagen till ära bakat rulltårta! Jag kan inte minnas när jag åt det senast, men åh så gott det var. Vi sa båda två att "varför äter man inte sånt här tantfika oftare?!". Det är ju faktiskt dessa gamla klassiker som är allra bäst. Rulltårta fylld med jordgubbssylt och en klick vispad grädde på toppen- precis hur lyxigt som helst en vanlig torsdag.
 
Notera de söta faten med hjärtat på. Sanna har nog den finaste porslinssamling jag vet!
 
Rulltårta

3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

2 dl sylt

 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammans med vattnet. Bred ut smeten jämnt på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter i 250 grader.

Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på bakplåts- eller smörgåspapper. Drag av papperet som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla det med lite kallt vatten.Bred sylt på den varma kakan. Rulla ihop den från ena långsidan. Låt rullen ligga med skarven ner. Rulla in kakan i papperet. Skär upp i skivor när den svalnat och servera eventuellt med vispad grädde. 



Är ni sugna på att läsa en väldigt trevlig och lite annorlunda blogg? Kika in hos Morning diaries- en urfin blogg med bara frukostbilder. Tro nu bara inte att det rör sig ett maraton av filtallrikar och ostmackor, nej här är det bananplättar, choklad- och apelsingröt, en frukostaktig variant på banana split, bärparfait, bröd i alla varianter... Ja, allt man kan tänka (och inte tänka) sig! Jag blir i alla fall fantastiskt inspirerad och sugen på att göra något åt mina oerhört tråkiga frukostvanor, dvs fil med müsli/frön och banan eller hallon. Ska nog ge mig på de där bananplättarna någon dag...
 
Min frukost imorse: fil med hallon och en ny müslisort med puffat ris, pumpafrön och fikon. Inte så tokigt ändå!


Härom veckan hade vi trevligt middagsbesök av några grannar som har haft den dåliga smaken att få för sig att köpa hus och ska därför flytta ifrån våran gård. Men hur som helst så hann vi innan det med en middag och efter maten bjöd jag på en riktig favoritkaka- kanelbullesockerkaka. En mjuk och väldigt saftig kaka som helt enkelt smakar som en blanding av sockerkaka och kanelbulle. Helt klart en ny favorit bland mjuka kakor som tyvärr ofta har en tendens att vara lite torra, men denna är tack vare gräddefilen allt utom torr. Högsta betyg av grannarna som i besvikelsen över att inte orka mer än en bit fick med sig resten hem. Bra betyg!
 
 
Kanelbullekaka

175 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt

Fyllning
0,75 dl strösocker
3 msk kanel

Rör smör och socker mjukt och blanda sedan ner äggen och därefter gräddfilen. Blanda ihop torra ingredienserna och vispa ner i smeten. Häll i en tredjedel av smeten i en smord och bröad kakform. Strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med nästan hela resten av smeten och strö över resterande kanelsocker. Bred över den sista smeten. Grädda kakan i ca 45 min i 175 grader.



Vilken start på veckan! Duggregn, slask, blåst och grått grått grått. Usch! Nog för att jag är trött på vinter och kyla, men än är det långt kvar till våren och då får det gärna vara vitt och fint fram tills dess. Såna här ruggiga dagar kan man behöva pigga upp sig med något trevligt och därför ska ni få ett riktigt bra tips. Nämligen orange curd! Ni kanske känner till lemon curd, en sötsyrlig och len citronkräm som gör sig alldeles ypperligt till t ex scones eller kex med ost. Denna variant med apelsin istället för citron är dock, enligt mig, snäppet godare. Riktigt riktigt gott kan jag lova er! Dessutom rejält uppiggande både i smak och färg såhär i januarislasket.
 
Just denna sort finns att köpa t ex HÄR och HÄR. Eller så är man lika händig som Theresia på Söta saker och gör sin egen. HÄR hittar ni recepet!


Förra helgen var vi bjudna till syrran på middag, och vilken middag sen! Marinerade kycklingspett, ris, nudel- och grönsakswok och världens godaste jordnötssås, och dessutom en maffig chokladkaka/ tårta till dessert. Om vi var mätta sedan? Väldigt. Chokladkakan var något som kallas Devil's cake, en mörk chokladkaka med mörk chokladtryffel både inuti och utanpå. Massor av kraftig chokladsmak och sådär alldeles perfekt kladdigt. Det är ganska många ingredienser och lite pyssel med kakan, men värt det alla gånger! Mitt förslag är att ni testar detta snarast, varför inte i helgen?
 


Devil's chocolate cake (räcker till mååånga portioner)

200 g smör 

3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1.5 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
200 g mörk choklad

Chokladglasyr
3 dl vispgrädde
250 g mörk choklad
1 tsk smör

Vispa smör och socker och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten. Baka i mitten av ugnen på 175 grader, cirka 15 minuter.

Chokladglasyr: Koka upp grädden och tag av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned). Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.

Syrran dekorerade tjusigt med spritsad grädde och jordgubbar, vilket även serverades till. 


Ett snabbt litet mattips ska ni få nu. När man tröttnat på alla former av potatis som tillbehör (bakad, klyftor, kokt, gratäng...), ja det är då man gör potatishalvor med ädelost. Enkelt och fantastiskt gott! Tvätta och dela relativt stora potatisar på längden (skalet ska vara kvar) och lägg på en plåt. In i ugnen tills de mjuknat. Ta sen ut dem, gröp ur det mesta av potatisen och blanda med valfri mängd smulad ädelost. Lägg tillbaka blandingen i skalet, strö över lite havssalt och gratinera till osten/potatisen fått fin färg. Ät till valfri rätt och njut!
 


Nej men hörni, här ekar det ju alldeles tomt på nya inlägg. Det fick jag höra av syrran som sa att hon tröttnat på att gå in och bara läsa "Kolapaj med havssalt, kolapaj med havssalt" var eviga dag. Och så kan vi ju inte ha det! Jag får skylla på att inspirationen till pyssel, matlagning, bakning mm legat i botten senaste veckorna. Vargavinter med -20 grader ute och 15 grader inne på morgonen, ett evigt skrapande av bilrutor i morgonmörkret, timmar av plugg på ett kallt universitet, isande promenader för att få en minimal nypa luft och sen hem och gräva ner sig under flera filtar med Grey's anatomy som sällskap. Jag tror ni känner igen er.
 
Men idag lyser solen lite försiktigt igenom, det är fredag och en ledig helg väntar så energin börjar smyga sig på igen. I helgen är det dessutom den (sedan 1300-talet!) årliga Hindersmässan här i Örebro och det slår aldrig fel- det är alltid isande kallt då! Det är en enorm marknad med allt och lite till som sträcker sig över hela stan. Riktigt mysigt! Imorgon ska vi dit och äta vildsvinskebab, känna doften av brända mandlar och köpa världens godaste nybakade tunnbröd. Riktigt mysigt.
 
Typisk bloggbild. Men jag lyckades superfynda en riktigt bra mjökskummare efter jul på rea och det är faktiskt himla trevligt att kunna göra en skummigt god cappucino med kanel på hemma.
 
Nog för att det är fint ute med gnistrande snö och kritvita träd, men jag börjar faktiskt bli lite trött på vintern. Men våren lär dröja så jag gör vad jag kan för att vårpiffa inomhus istället.
 
Jag tycker så mycket om alla lökväxter som finns på våren- pärlhyacinter, narcisser, tulpaner och dessa små krokusar som snart kommer att slå ut.
 
Och såklart- färgsprakande tulpaner! Ett måste i dessa tider för att pigga upp. Jag gillar framför allt buketter med blandade färger och sorter, men när det kommer till enfärgade är olika nyanser av rosa mina favoriter.
 
Lite vårnytt i köket i form av en ursöt papplåda i ljusgrönt från Bloomingville som nu rymmer ljus, och så nya tekopparna från syrran. Stora och alldeles perfekta när man vill dricka sådär en halvliter te.
 
Lite mer porslin, och detta ger ju verkligen vår- och sommarkänslor. Blått och vitt porslin är ju så fint! Jag har börjat samla på dessa Ostindia-tekoppar. Fasligt dyra som nya (läs 350 kr/st), men på Tradera går de att få för en femtedel...
 
Ps. Jodå, julbannern här på bloggen ska bytas ut, jag måste bara få teknikern i hemmet att ordna det. För övrigt är jag himla glad då konstnären till dessa bloggbanners snart ska bli Örebroare- hurra!


Igår åt vi en riktigt smarrig middag. 80-talsklassikern Flygande Jakob till mat och sedan en kolapaj med havssalt till dessert. Den sistnämnda hade jag inte gjort tidigare men det var riktigt gott. Tänk att sött och salt kan vara så gott ihop! Kolapajen hade ett frasigt havreskal runt sig och lite vispad grädde som tillbehör. Egentligen skulle man servera lingon eller röda vinbär till men det glömde jag att köpa vilket var lite synd. Syrliga bär till hade passat perfekt till den i övrigt ganska söta pajen. Men i övrigt en riktig fullträff! Då vi bara var tre stycken som skulle äta så gjorde jag en varsin liten minipaj, men receptet nedan är för en normalstor pajform (ca 22 cm i diameter) och räcker till ca 8 portioner.
 
 

Kolapaj med havssalt (ca 8 port)

125 g smör

1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Kolafyllning
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
25 g smör
flingsalt

 

Till servering

vispad grädde

lingon eller röda vinbär

 

Pajdegen: Smält smöret. Blanda med socker, havregryn och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 port). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Ställ i kylen 30 minuter. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen i 200 grader. Låt svalna. Gör under tiden kolafyllningen: Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull. Låt koka ca 20 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut. Obs, koka inte för länge- då blir pajen stenhård. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt. Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt. Ställ i kylen minst 1 timme. 

Servera med en klick vispad grädde och gärna några syrliga bär. Gott!


Torsdag idag! Äter ni soppa och pannkaka en dag som denna? Det brukar jag inte göra men just idag gjorde jag det. På en av universitetets restauranger serverades idag gulaschsoppa med två sorters nybakat bröd till samt pannkaka med hallon och vispgrädde. Vem kan motstå en sådan lunch? Fasligt gott var det och jag är mätt än. Dessutom åt jag faktiskt soppa tidigare i veckan och det receptet ska ni få nu. En fräsch men ändå varm och mättande grön ärtsoppa med räkor till. Och jag lovar, detta har inget med den gula, trögflytande ärtsoppan som serverades i skolan på 90-talet utan något helt annat. Denna görs på frysta gröna ärtor, buljong, en skvätt grädde och lite citronsaft. Med tillbehör som räkor, turkisk yoghurt och en skiva rostat surdegsbröd blir detta en lyxig vardagsrätt som inte tar mer än en kvart att laga!
 
 
Grön ärtsoppa med räkor (4 port)
500 g frysta gröna ärtor
6 dl vatten
2 buljongtärningar (grönsak eller höns)
1 dl mjölk
1 dl grädde
salt & peppar
2 msk citronsaft
 
tillbehör
500 g oskalade räkor
skalet från en citron
tjock yoghurt (grekisk, turkisk)
surdegsbröd
 
Skala räkorna. Häll ärtor och vatten i en kastrull. Smula i buljongtärningarna. Koka upp och låt koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt mjölk, grädde och smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Toppa soppan med en klick yoghurt och räkor blandade med citronskal. Servera med en skiva surdegsbröd som rostats i ugnen med lite riven vitlök och olivolja på.
 
Goda tillbehör gör en enkel soppa lyxig.
 
Vitlöksbröd är enkelt att fixa och väldigt gott till just soppa.


Såhär efter nyår är vi ju många som tänker samma sak. Ja ni vet; äta bättre, träna bättre osv- det gamla vanliga, och jag är väl knappast någoot undantag. Men några hälsotips eller bantingskurer kommer jag inte bjuda på utan håller mig, som vanligt, till att hålla vardagarna nyttigare och helgerna lite lyxigare. I lördags åt vi dock en dessert som nästan uppfyller båda kriterierna. En mintchokladmousse gjord på mörk choklad, kakao, ägg, grädde och kesella och en nypa florsocker. God och inte allt för onyttig!
 
 
Mörk mintchokladmousse (6 port)
200 g mörk mintchoklad (minst 70 % kakao)
2 dl grädde
1 burk kesella (250 g)
2 ägg
1 msk kako
2 msk florsocker (kan uteslutas)
 
Hacka chokladen och spara hälften. Smält 100 g och låt svalna något. Blanda ihop med äggulor, kakao och florsocker. Vipsa grädden fast och blanda med kesellan. Rör ner lite av gräddblandningen i chokladsmeten och vänd sedan ner resten. Rör i den hackade chokladen och fördela sedan moussen i 6 portionsformar/glas/skålar. Låt stå kallt minst 1 timme. Pudra över lite kakao och servera gärna några päronskivor till- choklad (och särskilt sådan med mint) passar väldigt bra ihop med päron!
 


Jag fick så fasligt fina julklappar och presenter i julas, allt från fårskinnstofflor och smycken till mängder av fint porslin. En av presenterna som lite extra rolig att få kom från mina svärföräldrar som köpt tre stycken gamla trälådor i olika storlekar på loppis. Så fiffigt och fint tänkt! Gamla trälådor är ju så roliga att inreda med och kan användas till det mesta. Och så snyggt sen!
 
I den största lådan fick mina pysselsaker ta plats och i köksfönstret står den mellansstora lådan och rymmer ust nu färsk timjan och avokado. 
 
Och på hyllorna med porslin i köket står den lilla lådan med teskedar i. Alldeles perfekt i storleken!


Det här är njutning efter en natt med dålig sömn, en trött dag fylld med tentaplugg och en kall och halkig promenad:
 
Knallrosa tulpaner, levande ljus, söta apelsinklyftor och varm chailatte i ny fin mugg. Allt det bästa med vintern på samma gång. Muggarna fick jag för övrigt av syrran i present och "chaipulvret" av min goda vän och dessutom lyckades jag reafynda en kanonbra mjölkskummare/värmare strax efter jul. Vintern är med andra ord räddad!


Här kommer äntligen receptet på nyårsaftonens dessert- den exotiska glassbomben med hemmagjord vaniljglass och sorbet och till det en fräsch och syrlig ananassalsa smaksatt med lime och passionsfrukt. Fasligt gott och Inte alls speciellt klurigt att fixa- det ser betydligt mer avancerat ut än vad det är. Denna dessert passar förstås inte bara till nyår utan till vinterns alla kalas och festligheter!
 
Recept från ICA.
 
Tomtebloss är ett måste på nyår!
 
Exotisk glassbomb (6-8 port.)
3 dl vispgrädde

1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
5 msk strösocker
3 äggulor
5 dl mangosorbet
1 ananas
1/2 dl rårörssocker
2 passionsfrukter
1 lime
1 ask physalis
ev mynta


Vispa grädden. Dela vaniljstången längs med och skrapa ut vaniljkornen. Vispa vaniljkornen, vaniljsocker, socker och äggulor pösigt med elvisp. Vänd ner grädden. Häll hälften av vaniljsmeten i en rundbottnad bunke och dra upp smeten på kanterna så att den får formen av en skål, låt den frysa i ca 1 timme. Fyll sorbet i den lösa vaniljsmeten i mitten av bunken och häll på resten av vaniljsmeten ovanpå sorbeten. Frys minst 6 timmar (gör dagen innan).

Skala och ta bort rotstocken ur ananasen, skär den i små tärningar. Blanda tärningarna med rårörsocker och delade urkramade passionsfrukter. Smaksätt med pressad limejuice.´Ta fram glassbomben ca 10 minuter innan servering. Ställ in ett serveringsfat i frysen. Vält upp bomben på det kalla fatet (om glassen är svår att få ur bunken, doppa snabbt bunken i en större bunke med varmt vatten). Skeda över salsan, garnera med physalis och eventuellt myntablad.



I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se