Jamen hörni, idag är det ju självaste semmeldagen! En av årets smarrigaste dagar, helt klart. Semla tycker jag är något av det ultimata bakverket. Det innehåller både mandelmassa och vispad grädde som jag tycker är bland det godaste som finns, och detta i kombination med en mjuk vetebulle så ja, det blir inte så mycket bättre! Lite florsocker och en skål med varm mjölk så är semlan fulländad. Äter ni med varm mjölk/hetvägg? Eller äter ni semlor över huvudtaget? Det verkar vara något man antingen avskyr eller älskar.
 
Bra semla! Stort lock, mjuk men inte allt för luftig bulle utan kardemumma, osötad grädde och mycket florsocker. 
 
Idag jobbar jag dagen lång på caféet och jag gissar att det kommer säljas väldigt många semlor idag. Undrar om jag ens kommer vilja äta en ikväll som jag planerat, risken finns att jag är att jag kommer vara rätt trött på dem... Här kommer i alla fall recept på hemgjorda semlor, det bästa av allt. Vanliga och en variant med vaniljkräm & blåbärsgrädde.
 
Semlor (ca 15 normalstora eller 30 minisemlor)

75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
1 ägg

mandelmassa/vaniljkräm 
vispgrädde/blåbärsgrädde (grädde + blåbärssylt)
florsocker

Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt och lös upp med den smulade jästen. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Rör ihop till en smidig deg och låt jäsa 30-40 minuter under en handduk. Baka ut degen till släta bullar i önskad storlek. Lägg på plåt med en handduk över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med lite uppvispat ägg och grädda i 175 grader i ca 5-7 minuter för minisemlor och ca 10-12 minuter för vanliga semlor. Låt svalna på galler.

 
 
 

Skär av ett lock, gröp ur lite av bullen och blanda med riven mandelmassa och lite ovispad grädde till en mjuk konsistens. Fyll bullen med mandelmassan (eller vaniljkräm) och klicka eller spritsa på fluffig, vispad grädde/blåbärsgrädde. På med locket och sen pudrat florsocker.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se