Cheesecake-recept kan man aldrig få för många av, i alla fall inte goda sådana! Jag gillar all sorts cheesecake men den frusna varianten (istället för kyld eller bakad) är trots allt min favorit. Här är en klassisk variant men med en liten twist, nämligen ett täcke av hemmagjord sötsyrlig lemoncurd. Inte svårt på något sätt och precis hur gott som helst! Fräscht och läskande och inte sådär tungt som cheesecake kan kännas ibland. Som dekoration använde jag minimaränger som jag gjort enligt detta recept (bortsett från mintessensen). Jag kände mig så trött på att alltid dekorera med bär (som förvisso är jättefint!) och ville testa något annat. Och ja, visst blev det rätt gulligt? 
 
Jag valde att inte blanda kexsmulet till botten med smör då jag tycker att det inte riktigt gör sig till fryst cheesecka, det blir bara hårt och tråkigt. Så jag tryckte helt enkelt ut kexsmulet som det var i botten och fyllde sedan på med ostkrämen. Det blir lite smuligt vid serveringen, men bra mycket godare. Men det är en smaksak! Och så en till sak, ta fram cheesecaken i god tid! I receptet som jag använde mig av stod det att den skulle tina 10-15 min, men efter 40 min var den fortfarande hård! Så ta fram den ca 1 timme innan servering!
 
Frozen cheesecake med lemoncurd

12 digestivekex
(75 g smält smör)

250 g färskost, typ philadephia
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde

Lemoncurd
2 citroner
2 ägg
4 dl florsocker
75 g smör

Smöra formen lätt. Mixa kexen och blanda eventuellt med smält smör. Tryck ut i en form med löstagbar kant. (Jag använde en någpt mindre form med 20 cm i diameter för att få en högre kaka, använder man en vanlig form med 24 cm i diameter blir den lite plattare.) Ställ kallt. Gör lemoncurden:

Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. Pressa ut 1 dl saft ur citronerna. Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt.

Fyllning: Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och kör slätt. Häll smeten på kexbotten och frys tills den stelnat helt, ca 2 timmar. Bred ut leomcurden över kakan och frys igen om du vill ha den helt förberedd, annars går det bra att bre över lemoncurden strax före servering. Dekorera med något fint, ät och njut!

Spröd kexbotten, len cheesefyllning, krämig lemoncurd och frasiga maränger = lyckad kombination!
 

Kommentarer
Postat av: Sanna

Men vilken fantastisk cheesecake! Botar inte den din förkylning vet jag inte vad du ska ta dig till.

2013-02-17 @ 22:29:58
Postat av: Julias pyssligheter

Haha, helt sant Sanna! ;) nu börjar jag dock bli bättre, bara hostan kvar.

2013-02-18 @ 21:06:06
URL: http://juliaspyssligheter.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se