Få saker är så gott ihop som chevréost (getost) och honung. Lägg sedan till ett gott surdegsbröd och krispig ruccola så är jag i mathimlen. Lika gott på pizza (minus brödet då såklart) som till förrätt. Dessa enkla smörgåsar svängde jag ihop i söndagskväll och avnjöts i soffan till en film i sann söndagsanda.
 
 
Grillade chevrémackor
Skivor av surdegsbröd (eller annat lite "segt" bröd)
Chevréost
Flytande honung
Ruccola
Flingsalt
 
Lägg brödskivorna på ett ugnsgaller. Skiva chevréosten och fördela på bröden. Grilla snabbt högt upp i ugnen på hög värme så att osten börjar smälta och brödet blir lite rostat. Ta ut, lägg upp på tallrikar på en bädd av ruccola. Ringla över honung och strö på lite flingsalt. Hugg in!


Spana in dessa urfina tulpaner jag köpte härom dagen! De rosa är flerbladiga och liksom "fyllda" och de vita har alldeles taggiga kanter. Urtjusigt tycker jag, särskilt tillsammans! 39 kr/bunten på Willys- man tackar!
 
 
 


Tisdagar tycker jag är den absolut tråkigaste dagen på hela veckan. Jag vet inte vad det är men den känns så seg och eländig. Måndagen kan jag ändå se som en skön nystart på veckan och onsdag är ju dagen då det vänder mot helg, men tisdag?! Vad ska man med den till? Därför har jag bestämt att jag måste piffa till tisdagarna lite på något sätt. Det behöver inte vara så avancerat; hyra en bra film, göra en god fruktsallad till kvällen, köpa en tidning eller som idag; fixa ett litet lyxigt eftermiddagsfika.
 
Cappucino med kanel och två små tryfflar med kaffesmak (från Åre choklad, kanske godaste pralinerna som finns! Testa!). Mer än så krävs inte för att jag ska tycka att tisdagen blir en smula roligare.
 
Har ni fler idéer för att lätta upp vardagen lite?


Det här med bröllop kan ju verkligen bli precis så hur dyrt eller hur billigt som helst. En brudklänning kan kosta allifrån 500 kr på Myrorna till 50 000 för en tjusig märkesklänning. Och så allt där emellan såklart! Blocket, sy själv, hyra, billigare märken, butik, begagnad osv.... Och med tanke på att det är en hel del saker som ska införskaffas till ett bröllop så gäller det ju att göra sina val och prioriteringar. Exempelvis känns ju vigselringen som något man verkligen vill lägga pengar på med tanke på att man ska ha den hela livet. En liten väska att ha lite smink och mobilen i på bröllopet kände jag däremot att det inte var sådär fastligt viktigt att lägga pengar på. Den ska ju bara användas en dag och kommer inte att synas allt för mycket.
 
Väskan ligger nedbäddad i silkespapper i väntan på den stora dagen.
 
Så därför blev jag fantastiskt nöjd när jag lyckades hitta en urfin gammal sidenväska på Stadsmissionen i Stockholm i helgen. Att döma av några lappar (bl a varudeklaration och materialinformation) som låg i verkar väskan vara från 50/60-talet och ser dessutom ut att vara helt oanvänd! Och priset, ja, 50 ynka kronor fick jag betala för den. Det är vad jag kallar ett fynd! Dessuom extra roligt att information från tillverkaren fanns kvar i väskan! När jag googlade på namnet fann jag detta i Svensk industrikalender från 1947:
 
AB. Olof Thylén & Co., Göteborg. 
Lädervarufabrik. Tillverkar som 
specialitet damväskor. 
 
— Firman etabl. 1932, bolag 1944.
 
År 1932 känns väldigt genuint måste jag säga, och himla trevligt att de har damväskor som specialitet. Det bådar gott för väskans kvalitet!
 


Varför har jag inte köpt en dymo tidigare?! Ni vet en sån där som kan skriva ut svarta klisterremsor med vit text på? Jag har länge tänkt att det vore kul att ha, men trott att de inte säljs längre- det känns ju som en så gammal sak? Men jodå, när jag började kolla upp det så visade det sig att dymomärkare finns på Clas Ohlson och liknande vanliga butiker, både moderna digitala och så den gamla varianten som trycker dit bokstäverna. Det var den senare jag var ute efter och i helgen köpte jag en på min favoritbutik GRANIT.
 
Knivar och gafflarna ( i IKEA-lattemuggar då vi inte har några lådor i köket) har fått sig små märklappar.
 
Jag har redan märkt upp alla burkar i skafferiet (så att man slipper blanda ihop potatismjöl och florsocker...), mina lådor med pysselsaker och har nu börjat klura på bröllopsgrejer där små etiketter kan passa. Det är ju så kul! Som ni kanske såg så är raden med OSA:t på inbjudningskortet ett typsnitt som ska efterlikna en dymo-remsa, så det kanske kan bli ett tema? Kul grej hur som helst och jag råder er starkt att köpa en! Varning dock för beroende, snart sätter jag nog etiketter på både fästmannen och katten...
 


I helgen var jag och fästmannen en sväng i Stockholm. Njöt av sol(!), hotellfrukost, god mat och såklart lite bröllopsshopping. Det är bara drygt 4 månader kvar nu, så det börjar verkligen närma sig! Vi passade på att kika efter och köpa sånt vi inte hittat i Örebro och inte riktigt velat köpa på nätet (som i övrigt är en riktig guldgruva gällande bröllopsrelaterade saker). Jag vill dock inte visa allt för mycket, lite överraskningar ska det väl vara för er som faktiskt ska komma! Men några smygkikar och lite inspiration ska jag nog kunna visa! För det finns ju faktiskt precis hur mycket som helst att fixa med och tänka på inför ett bröllop, och allt kan göras på sisådär tusen olika sätt. Jag har surfat bröllopsinspiration i flera år och har faktiskt inte tröttnat än- det finns så otroligt mycket fint och roligt, både att köpa och göra själv! Det är ju så många olika saker som ska fixas; mat/dessert/tårta, dryck, kläder/skor/smycken, dekorationer, dukning, blommor, inbjudningskort/placeringskort/tackkort, vigsel, fest, musik... Ja, ni förstår! Bröllopsvärlden är enorm.
 
 Jag börjar med att visa lite av inbjudningskorten som vi (äntligen) skickade ut för några veckor sedan. Vi klurade ganska länge på vilken typ av kort vi ville ha. Jag älskar att pyssla och gillar i synnerhet att göra just kort, men i detta fall behövdes ca 50 st kort vilket jag insåg inte skulle bli varken snyggt eller roligt i längden. Det kändes som att det skulle vara svårt att hålla kreativiteten och inspirationen uppe även på det 39: kortet...
 
Så då bestämde vi oss för att beställa kort. Problemet var då att på alla svenska sidor så som Vistaprint, Calligraphen och Optimalprint mm. var alla kort så otroligt puttinuttiga med så fasligt mycket ljusrosa, vita duvor och snirkliga texter vilket inte alls kändes som vår stil. Jag hittade dock massor av snygga kort på olika engelska hemsidor (testa t ex att googla "wedding inviations typography"). Dock skulle det bli alldeles för dyrt att beställa därifrån så då tänkte vi att jaha, då får vi fixa det själva! Vi använde olika bilder från ovanstående googling som inspiration och gjorde sedan en egen variant i programmet Art Text 2 Lite. Lite trixigt men väldigt roligt! Vi köpte sedan fina, tjocka papper på Panduro. Dock går det inte att skriva ut på så tjocka papper som vi ville ha utan det måste tryckas, så vi gick till universitetets tryckeri där vi fick dem tryckta för en billig peng!

Vi valde att göra ett enkelt A5-kort där vi satsade på ett fint papper som kändes lyxigt och sedan på en stilren design med olika snygga typsnitt (finns massor av roliga varianter på nätet att ladda ner!). Inga band, ditklistrade hjärtan eller annan dekoration utan vi kände att vi ville hålla det enkelt och snyggt. Detta verkade dessutom de inbjudna också gilla då reaktionerna varit väldigt positiva just om kortets utformning och utseende. Kul! 


Nu ska ni få höra! Jag har kommit på världens godaste mellanmål. Eller ja, det här receptet kanske redan finns, men idén slog mig i alla fall härom dagen. Med en halv burk överbliven keso så gjorde jag ris a la malta fast en fuskvariant. Nästan lika god och ungefär hundra gånger nyttigare! Keso, lite turkisk yoghurt för att kräma till det, vaniljpulver och så hackad apelsin. Gott! Vaniljpulver är mald vaniljstång och innehåller alltså inget socker som vaniljsocker. Finns att köpa på de flesta större matbutiker gissar jag, jag hittade det på Ica Maxi. En liten burk kostar runt 40 kr men räcker läääänge.
 
 
Keso a la malta (1 port.)
ca 1,5 dl keso
1 sked turkisk yoghurt
1/2 tsk vaniljpulver
1 apelsin
 
Blanda keso, yoghurt och vaniljpulver. Skala och dela apelsinen i mindre bitar och blanda med resten. Ät genast!
 


Cheesecake-recept kan man aldrig få för många av, i alla fall inte goda sådana! Jag gillar all sorts cheesecake men den frusna varianten (istället för kyld eller bakad) är trots allt min favorit. Här är en klassisk variant men med en liten twist, nämligen ett täcke av hemmagjord sötsyrlig lemoncurd. Inte svårt på något sätt och precis hur gott som helst! Fräscht och läskande och inte sådär tungt som cheesecake kan kännas ibland. Som dekoration använde jag minimaränger som jag gjort enligt detta recept (bortsett från mintessensen). Jag kände mig så trött på att alltid dekorera med bär (som förvisso är jättefint!) och ville testa något annat. Och ja, visst blev det rätt gulligt? 
 
Jag valde att inte blanda kexsmulet till botten med smör då jag tycker att det inte riktigt gör sig till fryst cheesecka, det blir bara hårt och tråkigt. Så jag tryckte helt enkelt ut kexsmulet som det var i botten och fyllde sedan på med ostkrämen. Det blir lite smuligt vid serveringen, men bra mycket godare. Men det är en smaksak! Och så en till sak, ta fram cheesecaken i god tid! I receptet som jag använde mig av stod det att den skulle tina 10-15 min, men efter 40 min var den fortfarande hård! Så ta fram den ca 1 timme innan servering!
 
Frozen cheesecake med lemoncurd

12 digestivekex
(75 g smält smör)

250 g färskost, typ philadephia
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde

Lemoncurd
2 citroner
2 ägg
4 dl florsocker
75 g smör

Smöra formen lätt. Mixa kexen och blanda eventuellt med smält smör. Tryck ut i en form med löstagbar kant. (Jag använde en någpt mindre form med 20 cm i diameter för att få en högre kaka, använder man en vanlig form med 24 cm i diameter blir den lite plattare.) Ställ kallt. Gör lemoncurden:

Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. Pressa ut 1 dl saft ur citronerna. Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt.

Fyllning: Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och kör slätt. Häll smeten på kexbotten och frys tills den stelnat helt, ca 2 timmar. Bred ut leomcurden över kakan och frys igen om du vill ha den helt förberedd, annars går det bra att bre över lemoncurden strax före servering. Dekorera med något fint, ät och njut!

Spröd kexbotten, len cheesefyllning, krämig lemoncurd och frasiga maränger = lyckad kombination!
 


Hoppas att ni får en riktigt härlig Alla hjärtans dag, oavsett om ni firar stort, smått eller inte alls! Vi ska fira med middag på en fransk restaurang ikväll och jag kan knappt vänta på att få äta min favorit moules frites, mmm...
 
 
Happy Valentine's day!


 
Ett till tips till morgondagen ska ni få. Det går ju att göra oändligt många kakor i form av hjärtan, de allra flesta småkakor t ex. Här är dock en lite extra god variant med fyllning. Chokladhjärtan som läggs ihop med en smörkräm smaksatt med kakao och kaffe emellan. Choklad+kaffe är ju en osalgbar kombination och dessa kakor är inget undantag. Fina och goda så att det förslår!
 
 

Fyllda chokladhjärtan (ca 40 st)

250 g smör
2 dl florsocker
5½ dl vetemjöl
2 msk kakao
1 äggula

Fyllning
150 g smör
1½ dl florsocker
1 msk kakao
1 msk kall espresso/starkt kaffe

Rör smör och socker poröst. Tillsätt mjöl och kakao. Häll i äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 1 timme. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca ½ cm tjock platta. Ta ut små hjärtan ur degen med ett pepparkaksmått. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200 grader i 8-10min. Låt kakorna kallna på galler. Gör under tiden fyllningen:

Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt kakao och espresso/kaffe. Lägg ihop kakhjärtana två och två med fyllning emellan. (Förvaras i kylskåp.)

Hinner ni inte baka dessa just till imorgon tycker jag att ni ändå ska lägga dessa små sötsaker på minnet. Riktigt goda och gillar man kombinationen choklad och kaffe är det nästintill ett måste. 


Imorgon är det ju Alla hjärtans dag och kommersiellt jippo eller inte så tycker jag att det är en mysig tradition som ger chansen att få lyxa till det lite extra en (i år) helt vanlig torsdag. Slå på stort eller överraska med något litet egengjort. Bjud på en extra smarrig middag, ett fint kort med några väl valda ord eller varför inte några hjärtformade sötsaker att överraska någon kär med? 
 
Söta (i dubbel bemärkelse) maränghjärtan med smak av mint gör vem som helst glad. Vispa ihop, tillsätt eventuell färg och smak, spritsa ut och grädda- klart! Goda att äta som de är men fungerar även fint att dekorera desserter eller varför inte en tårta med. Dessa maränger är varmsvispade vilket ger en lite segare konsistens, men det fungerar även bra med "vanlig" marängsmet.
 
Maränghjärtan 

3 äggvitor
4 dl strösocker
5- 6 droppar citronsaft
1 tsk vaniljsocker

röd karamellfärg

pepparmintsarom efter smak


Koka upp en kastrull med vatten som vattenbad.Vispa äggvitor, citronsaft och ca 1 dl av strösockret vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt resterande socker gradvis under vispning av ca 1 minut. Sätt bunken över vattenbadet och vispa ca 5-8 minuter tills sockerkristallerna är helt smälta och det blivit en fluffig maräng. Ta bort bunken från vattenbadet och tillsätt vaniljsocker, röd karamellfärg och pepparmintsarom och vispa ytterligare någon minut. Häll marängsmeten i en sprits och spritsa ut små hjärtan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader i ca 15 min. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärmen så att de får torka.

Söta och sega blir dessa små hjärtan. Har man andra smakessenser hemma går det förstås att anänvda dem. Kanske hallon eller jorgubb? Annars är ju maräng gott som det är!
 
Fint förpackade i en liten kartong blir de en trevlig liten present till någon man tycker extra mycket om. Om inte annat kan man ju unna sig själv dessa godingar en dag som denna!


Jamen hörni, idag är det ju självaste semmeldagen! En av årets smarrigaste dagar, helt klart. Semla tycker jag är något av det ultimata bakverket. Det innehåller både mandelmassa och vispad grädde som jag tycker är bland det godaste som finns, och detta i kombination med en mjuk vetebulle så ja, det blir inte så mycket bättre! Lite florsocker och en skål med varm mjölk så är semlan fulländad. Äter ni med varm mjölk/hetvägg? Eller äter ni semlor över huvudtaget? Det verkar vara något man antingen avskyr eller älskar.
 
Bra semla! Stort lock, mjuk men inte allt för luftig bulle utan kardemumma, osötad grädde och mycket florsocker. 
 
Idag jobbar jag dagen lång på caféet och jag gissar att det kommer säljas väldigt många semlor idag. Undrar om jag ens kommer vilja äta en ikväll som jag planerat, risken finns att jag är att jag kommer vara rätt trött på dem... Här kommer i alla fall recept på hemgjorda semlor, det bästa av allt. Vanliga och en variant med vaniljkräm & blåbärsgrädde.
 
Semlor (ca 15 normalstora eller 30 minisemlor)

75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
1 ägg

mandelmassa/vaniljkräm 
vispgrädde/blåbärsgrädde (grädde + blåbärssylt)
florsocker

Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt och lös upp med den smulade jästen. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Rör ihop till en smidig deg och låt jäsa 30-40 minuter under en handduk. Baka ut degen till släta bullar i önskad storlek. Lägg på plåt med en handduk över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med lite uppvispat ägg och grädda i 175 grader i ca 5-7 minuter för minisemlor och ca 10-12 minuter för vanliga semlor. Låt svalna på galler.

 
 
 

Skär av ett lock, gröp ur lite av bullen och blanda med riven mandelmassa och lite ovispad grädde till en mjuk konsistens. Fyll bullen med mandelmassan (eller vaniljkräm) och klicka eller spritsa på fluffig, vispad grädde/blåbärsgrädde. På med locket och sen pudrat florsocker.
 


Igår var jag på något så roligt som fest- och bröllopsmässa på Örebro Slott. Orsaken till det är något så roligt som att jag faktiskt ska gifta mig i sommar! Så fantastiskt roligt att jag knappt kan tänka på något annat. Sen några månader tillbaka snurrar det bara fyllningar till bröllopstårtor, örhängen, snittar, brudskor, buketter, psalmer, bordsplacering och dekorationer i huvudet. Och det var precis detta som fanns att inspireras av på mässan. En uppsjö av olika uställare med det mesta man behöver till bröllop. Vi tittade på visning av brudklänningar, provsmakade tårta, kaffe, snittar, godis och kakor, tittade på tjusiga skor och ringar, tävlade om spavistelser och bröllopsweekends och njöt av vackra buketter och dukningar. 
 
Skir och fin bukett med vita kallor, ljusrosa pioner och luktärter.
 
Chokladpraliner och macarons i alla möjliga och omöjliga färger.
 
Maffigt frukt- och chokladfat. Vackert och gott!
 
Urfint "skosmycke" i form av glittrande rosett som går att sätta på en enkel sko för att piffa till.
 
Det fanns även skor till de minsta. Sött!
 
Pumpapuré, getostkräm, rostade pumpafrön och . Tänk att denna kombination kunde vara så god!
 
Mycket rosa fanns det, såklart. Här i form av olika slags choklad.
 
 
Ursnygg tårta toppad med stora chokladmaränger och jordgubbar.
 
Små söta maränger i olika färger. Så enkelt och då dekorativt!
 
Ett roligt sätt att skaffa sig inspiration även om vi är ganska så säkra på hur vi vill ha det mesta. Men nya, bra idéer kan man ju aldrig få för många av och efter en sån här dag längtar jag mer än någonsin! Jag vill såklart hålla en hel del saker hemligt fram till bröllopet, men lite fix och trix ska jag nog kunna bjuda på fram till juni då det äntligen är dags.


Igår var det ju Melodifestivaldags igen, tittade ni? Jag tycker att dessa mello-lördagar är riktigt roliga, även om man mest suckar åt pinsamma bidrag som Sean Banan och alla Justin Bieber-kopior och får gömma sig bakom den berömda skämskudden allt för ofta. Men ändå- så kul! Och en mellokväll kräver ju en riktigt god middag och framför allt en festlig dessert! Här hemma blev det en egen variant på Pavlova. Jag tycker att original-Pavlovan med bara grädde och bär är alldeled för tråkig, så istället för grädde gjorde jag en mascpronekräm smaksatt med citron och så jordgubbar och passionsfrukt till. Och jodå, det blev precis hur gott som helst. Enligt vissa av gästerna "det godaste jag ätit på väldigt länge". Inte illa! Men kombinationen söt och seg-frasig maräng, frisk mascaprone/citronkräm och fräscha frukter blev verkligen lyckat ihop. Så ja, nu har ni nåt at prova någon av de fyra resterande mello-lördagarna framöver i vinter!
 
 
Pavlova med mascapronekräm (4 port.)
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
 
250 g mascarpone
2 dl vispgrädde
4 msk strösocker
1 citron, skal och hälften av saften
 
jorgubbar
passionsfrukt
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och citronsaft och vispa tills marängen är blank och bildar små toppar. Rör ner maizenan. Häll smeten i en  spritspåse och spritsa ut rundlar på en plåt med bakplåtspapper, ca 10 cm i diameter. Spritsa sedan kanter på cirklarna så att det blir som små skålar. Grädda först 15 min i 150 grader, sänk sedan värmen till 100 grader och grädda ytterligare 30 min. Marängen ska vara frasig men seg i mitten. Låt svalna.
 
Vispa grädden löst. Vispa ner mascapronen, socker och citronskal och saft till en smidig kräm. Spritsa eller klicka ut krämen i marängerna. Toppa med jordgubbar och passionsfrukt. Ät och NJUT! 
 
Utspritsade marängrundlar med kanter som gör att krämen sedan stannar kvar på marängen.
 
Gott så att det förslår, detta måste ni bara testa!
 


Vill ni unna er något mysigt en lördag som denna så tycker jag att ni ska köpa senaste Allt om mat som denna månad har bakspacial. Massor av goda bröd, bästa kladdkakan, afternoon tea, mjölguide till brödbak, bullar av alla dess slag och semlor såklart.
 
 
Jag prenumerar på Allt om mat och blir alltid lika glad när jag får ett nummer, men bakspecialen är nog min favorit hittills. Många smarriga och roliga recept att prova. Först ut blir nog Smältande drömmar/Melting moments med mascarponekräm. Det kan ju inte vara annat än fasligt gott!
 
Helgen tuplanbukett med fint fluffigt gräs.
 
Ha en skön lördag!


Fredag och stundande fredagsmys de flesta hem gissar jag. Jag har haft en riktigt skön fredagseftermiddag; gott fika (nybakt surdegsbröd från bageri med ost och körsbärsmarmelad på, mmm...) och te, tända ljus, filt och en spinnande katt i knät. Jag tror nog att vi båda slumrade till ett tag...
 
Vinterns sötaste- pärlhyacinter.
 
Men tillbaka till fredagsmyset, som ofta innefattar något gott att knapra på framåt kvällen. Istället för att vräka upp snacks, godis eller vad man nu gillar i stora skålar så tycker jag att det blir bra mycket trevligare om man gör en liten "snacksbricka" á la krogen. Mindre skålar med lite av varje samlat på en bricka eller fat som man kan plocka ifrån.
 
Gurk- och morotsstavar tycker jag är riktigt gott som tilltugg. Krispigt och fräscht med en god dipp till, här med smak av chili, vitlök och paprika. Även paprika och blomkålsbuketter passar bra till. En kopp med chilinötter (min favorit) och så lite vinägerchips (fästmannens favorit, huu!). 
 
Gott och mysigt i all sin enkelhet, och känner betydligt snitsigare än stora tråkiga skålar.
 
Trevligt fredagsmys på er!


Nu har jag äntligen testat bananplättarna jag skrev om härom dagen. Tänk att två ägg och en banan kan bli så gott ihop! Och mättande. Konsistensen är ungefär som vanliga pannkakor och med en ganska söt och mild smak av banan. Alldeles perfekt med t ex keso och bär till som frukost eller mellanmål eller varför inte servera som en enkel dessert med en klick grädde till? Plättarna är rätt söta i sig så någon sylt eller liknande behövs inte. Jag åt mina plättar med blåbär idag till mellanmål- alldeles förträffligt gott!
 
 
Såhär gör man: Mixa två ägg och en banan med stavmixer till en slät smet. Smält lite smör i en stekpanna och häll ut smeten till små plättar. Stek på medelvärme tills de blivit gyllenbruna. Servera genast! 
 


Smarriga pastarecept kan man aldrig ha för många, så här kommer ett riktigt gott sådant med fläskfilé, squash, soltorkade tomater och vitlök. Bara goda grejer helt enkelt! Alldeles perfekt en söndagkväll när man vill laga något snabbt men ändå lite lyxigare än till vardags.
 
 
Krämig fläskfilépasta (4 port)
300 g fläskfilé
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten squash
soltorkade tomater, ca 6 st
200 g philadephiaost
salt & svartpeppar
ruccola
4 port. pasta
 
Skär fläskfilén i strimlor och hacka lök och vitlök. Bryn allt i smör eller olja. Skär squashen och tomaterna i mindre bitar och fräs med köttet. Salta och peppra. Rör ner philadelphiaosten och låt puttra ca 10 min. Koka pastan under tiden och vänd sedan ner i såsen. Smaka ev av med mer salt/peppar och toppa med krispig ruccola.


När jag ska köpa tulpaner så brukar jag kika efter så kallade dekorationstuplaner som är en kortare tulpanvariant. Både billigare och sötare tycker jag! Då kan man ju dessutom unna sig två buketter... Denna vecka blev det en mix av olika sorters rosa och röda tulpaner. Vackert och uppiggande!
 
Bakom skymtar ett urfint fat på fot som jag hittade på loppis härom dagen. Det är något med blå-vitt porslin som jag bara inte kan motstå...


Har ni sisådär 39 kronor över tycker jag att ni ska slå till på detta ljus från Lagerhaus. Ursnygg burk och doft av grapefrukt och ros. Väldigt fräscht och gott och inte sådär tungt och parfymigt som många doftljus. 45 timmars brinntid, och när det brunnit ut kan man ju bara sätta i ett värmeljus.
 
 
Trevlig helg på er!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se