Dan före dan före och vi har landat i ett kallt och gnistrande, vintrigt Dalarna... kunde man ju ha hoppats. Men icke. Här lyser gräsmattorna gröna, termometern visar på plus och det blåser halv storm. Julstämning har jag ändå fått genom att packa bilen full med lussekatter, julklappar och mysiga ledighetskläder och åka de 16 milen med julmusiken på full volym och skumtomtar som färdkost.
 
I år har jag inte hunnit med särskilt mycket julgodis och julbakning (jämfört med föregående jular) men tidigare i veckan lyckades jag och min syster svänga ihop ett gäng goda saker, innan vi trötta stupade i soffan och undrade hur vi orkade med sisådär 10-11 sorter när vi var yngre. I år blev det i alla fall klassiker som knäck, mozartkulor, vaniljkola och den numera traditionella lakritskolan med choklad och havssalt. Recept på detta har jag nog bjudit på tidigare år, men dessa godbitar är värda att köra i repris tycker jag. 
 
 
 
Lakritskola med choklad & flingsalt (ca 40 st)

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

 

Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar ett kulprov. (Det tar ca 15 minuter i en vid gryta.) Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.


Mozartkulor
(med nougat eller dadlar som nötfritt alternativ)
200 g nougat eller dadlar
200 g mandelmassa
150 g mörk choklad


Dela nougaten/dadlarna i mindre bitar, ca 30 st. Dela mandelmassan i lika många delar och rulla till små bollar. Platta ut bollarna och lägg på nougaten/dadlarna och forma mandelmassan runt om. Rulla till jämna bollar. Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan bollarna däri. Låt stelna i kylen på bakplåtspapper. Om man vill snygga till godiset så är det enkelt att ringla lite smält choklad över med en gaffel.

 

Vaniljkola

2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 gram smör
1 vaniljstång

florsocker

Klä en form, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper så att det går upp litet på kanterna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med.Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller kolan håller kulprov. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet tills den nästan stelnat. Skär i bitar och doppa i florsocker. 

Alla mina andra julgodisrecept hittar ni helt enkelt under kategorin JULGODIS, t ex saffranskola med kokos, polkagristryffel, mintchokladfudge, alternativ rocky road, chokladkola, lakritsknäck, honungfudge, polkaknäckklubbor...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se