På min 25-årsdag bjöd jag på denna helt magnifika pavlovatårta. Segfrasiga marängbottnar fyllda med citronsmakande mascarponekräm och exotiska frukter; mango, physalis, björnbär och granatäpple. Några vita chokladrullar blev pricken över i på denna festliga, lyxiga och urgoda tårta. Enkel att göra är den dessutom! Det enda är att bottnarna tar lite tid att grädda, men de kan å andra sidan bakas långt i förväg. Lägg dock helst ihop tårtan någon timme före servering så att marängen behåller sin frasighet. 
 
 
Fruktig pavlova med mascarpone (ca 12 bitar)
- Marängbottnar
- Mascapronekräm
- Frukt & bär
- Vit choklad
 
Marängbottnar

6 äggvitor

3 dl strösocker
1 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Vispa äggvitorna till mjukt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Sikta ner majsstärkelse i marängen. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet. Bred ut marängsmeten i två rundlarna på bakplåtspapper på två plåtar, ca 25 cm i diameter. Värm ugnen till 175 grader, ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader. Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.


Mascarponekräm (+ montering)

400 g mascarpone

5 dl grädde

1 dl strösocker

skalet och saften från 1 citron

 

Vispa alla ingredienser till en slät kräm. Bred hälften av krämen på den ena marängbottnen, fördela hälften av frukten/bären på. Lägg på den andra botten. Bred över resten av krämen, strö på frukt/bär och toppa med hyvlad vit choklad.

 

 
 
Ps. GOTT NYTT ÅR!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se