Roliga julkakor och juldesserter i all ära, min absoluta favoritsötsak på julen är saffransbrödet. Mjukt, saftigt och med massor av härlig saffranssmak ska det vara. Dessa saffransknutar uppfyller alla dessa kriterier, och är dessutom fyllda med smör, vanilj och mandelmassa. Ja ni förstår nog, så mycket godare blir det inte. 
 
 
Fyllda saffransknutar (ca 20 st)
0,5 g saffran (1 paket)
25 g jäst
75 g mjukt smör (och inte margarin!)
2,5 dl mjölk
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
7-8 dl vetemjöl

75 g mjukt smör
2 sk vaniljsocker
100 g riven mandelmassa
 
smält smör + strösocker
 
Smula jästen. Smält smöret och blanda i mjölken. Häll över jästen och rör ur. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Blanda med en liten skvätt mjölk och häll sedan ner det i jästblandningen. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Rör ihop till en smidig deg och låt jäsa under en handduk i 30-40 min. Ta upp degen och kavla ut till ca 1/2-1 cm tjock rektangel. Bred på smöret, strö över vaniljsocker och mandelmassa och vik ihop degen en gång till en mindre rektangel. Skär degen i 20 remsor. Skär sedan varje remsa på mitten, nästan hela vägen, men lämna sista biten så att två "byxben" bildas. Tvinna vardera byxben och snurra sedan ihop dem till en knut med ändarna under. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 45 min under handduk. Grädda i 200 grader i ca 10 min. 
 
Pensla bullarna med smält smör och doppa sedan i strösocker. Om bullarna inte ska ätas direkt utan frysas är det allra bäst att frysa dem "naturella" och ha på smöret och sockret strax innan servering.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se