På min 25-årsdag bjöd jag på denna helt magnifika pavlovatårta. Segfrasiga marängbottnar fyllda med citronsmakande mascarponekräm och exotiska frukter; mango, physalis, björnbär och granatäpple. Några vita chokladrullar blev pricken över i på denna festliga, lyxiga och urgoda tårta. Enkel att göra är den dessutom! Det enda är att bottnarna tar lite tid att grädda, men de kan å andra sidan bakas långt i förväg. Lägg dock helst ihop tårtan någon timme före servering så att marängen behåller sin frasighet. 
 
 
Fruktig pavlova med mascarpone (ca 12 bitar)
- Marängbottnar
- Mascapronekräm
- Frukt & bär
- Vit choklad
 
Marängbottnar

6 äggvitor

3 dl strösocker
1 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Vispa äggvitorna till mjukt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Sikta ner majsstärkelse i marängen. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet. Bred ut marängsmeten i två rundlarna på bakplåtspapper på två plåtar, ca 25 cm i diameter. Värm ugnen till 175 grader, ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader. Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.


Mascarponekräm (+ montering)

400 g mascarpone

5 dl grädde

1 dl strösocker

skalet och saften från 1 citron

 

Vispa alla ingredienser till en slät kräm. Bred hälften av krämen på den ena marängbottnen, fördela hälften av frukten/bären på. Lägg på den andra botten. Bred över resten av krämen, strö på frukt/bär och toppa med hyvlad vit choklad.

 

 
 
Ps. GOTT NYTT ÅR!
 
 


Hoppsan, hade jag en blogg? Jaja, så får det väl vara på julen. Den 23 december tog jag totalt ledigt från allt vad dator och telefon hette och plockades inte fram förrän idag när jag skulle googla lite nyårsrecept. Men hoppas att ni haft en riktigt skön julhelg och fått njuta av lite ledighet. Det har jag verkligen gjort! Veckorna innan jul slog nog något slags rekord i för få timmar på dygnet, så senaste veckan har jag verkligen njutit av att bara vara ledig. Juldagarna förflöt med härliga och mysiga firanden till höger och vänster och sedan i den sedvanliga jullunken- finns det något bättre? Oändliga mellandagar och kvällar med god mat, julgodis, filmtittande och bokläsande, promenader, sovmorgon, lite mer mat, kvällsfika, glögg... 
 
 
 
 
 
Jag har dessutom hunnit med att fylla 25 år såhär i mellandagarna vilket firades med en trerättersmiddag som inte fastnade på en endaste liten bild. Eller jo, tårtan lyckades jag bränna av någon bild på så den ska ni få recept på, för den var en riktig höjdare!
 
 
 
Men knappt har man hunnit landa i julefriden innan nyårsförberedelserna tar vid. Vi ska fira in det nya året i gott sällskap med trerätters-knytis. Förrätt är vår uppgift, kul! Med två vegetarianer i sällskapet blir det dessutom lite mer utmaning. Det passar dock bra då ett av mina nyårslöften (nåja, mer nyårsidéer) är att bli deltids-vegetarian. Men hur som helst; nyårsklänningen hänger på sin galge, bubblande dricka är på kylning och jag är mer än redo för en festlig och sprakande nyårsafton. 
 
Har ni dock fortfarande idétorka på efterrättsfronten tipsar jag lite såhär i sista sekunden om tre enkla (max 30 min!), goda och nyårsaktiga desserter: Cappuccinomousse, röd fruktsallad med mascarponekräm och hemkokt chokladpudding.
 
På återseende!


Dagen före den julogaste dagen av dem alla, och ni kanske är ett gäng som ska slå in lite julklappar idag? Här kommer i så fall några glimtar från några av mina paket som kanske kan ge lite inspiration, om man tröttnat på tomtepapper och det klassiska krusade snöret.
 
Rustiskt papper i brunt med små blåa granar (?) och grovt snöre blir fint ihop med en bit glänsande guldpapper.
 
Min dymo har gått varm dessa dagar. Små julhälsningar från dymon blir retrosnyggt tillsammans med brunt papper och papperssnöre.
 
Även stansarna har använts flitigt, här i form av små granar i vitt och rött som matchas med snören i samma färger.
 
Guld, vitt och stjärnor är juligt...
 
...liksom rött, vitt och mönster. De urfina rådsjurskorten har jag köpt av min fantastiskt duktiga kollega som ritat dem och en hel massa annat fint- kika in HÄR
 
Snören på längden och på tvären istället för klassitk i kors, mönster på mönster och papper på papper, papperssnören och små detaljer som fina etiketter tycker jag gör mycket för att få till fina och kreativa paket. 


 
Dan före dan före och vi har landat i ett kallt och gnistrande, vintrigt Dalarna... kunde man ju ha hoppats. Men icke. Här lyser gräsmattorna gröna, termometern visar på plus och det blåser halv storm. Julstämning har jag ändå fått genom att packa bilen full med lussekatter, julklappar och mysiga ledighetskläder och åka de 16 milen med julmusiken på full volym och skumtomtar som färdkost.
 
I år har jag inte hunnit med särskilt mycket julgodis och julbakning (jämfört med föregående jular) men tidigare i veckan lyckades jag och min syster svänga ihop ett gäng goda saker, innan vi trötta stupade i soffan och undrade hur vi orkade med sisådär 10-11 sorter när vi var yngre. I år blev det i alla fall klassiker som knäck, mozartkulor, vaniljkola och den numera traditionella lakritskolan med choklad och havssalt. Recept på detta har jag nog bjudit på tidigare år, men dessa godbitar är värda att köra i repris tycker jag. 
 
 
 
Lakritskola med choklad & flingsalt (ca 40 st)

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

 

Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar ett kulprov. (Det tar ca 15 minuter i en vid gryta.) Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.


Mozartkulor
(med nougat eller dadlar som nötfritt alternativ)
200 g nougat eller dadlar
200 g mandelmassa
150 g mörk choklad


Dela nougaten/dadlarna i mindre bitar, ca 30 st. Dela mandelmassan i lika många delar och rulla till små bollar. Platta ut bollarna och lägg på nougaten/dadlarna och forma mandelmassan runt om. Rulla till jämna bollar. Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan bollarna däri. Låt stelna i kylen på bakplåtspapper. Om man vill snygga till godiset så är det enkelt att ringla lite smält choklad över med en gaffel.

 

Vaniljkola

2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 gram smör
1 vaniljstång

florsocker

Klä en form, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper så att det går upp litet på kanterna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med.Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller kolan håller kulprov. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet tills den nästan stelnat. Skär i bitar och doppa i florsocker. 

Alla mina andra julgodisrecept hittar ni helt enkelt under kategorin JULGODIS, t ex saffranskola med kokos, polkagristryffel, mintchokladfudge, alternativ rocky road, chokladkola, lakritsknäck, honungfudge, polkaknäckklubbor...



Om man lägger ihop det bästa av två bakverksvärldar (dvs saffransbröd och semla), vad får man då? Jo, en saffranssemla såklart. Och jag ljuger inte när jag säger att detta nog är bland det godaste som går att skapa av socker. Den här skapelsen kan jag dock inte stoltsera med själv utan den kommer från eminenta Fröken Brogrens (mitt jobb). Men svårt att göra en egen lussesemla är det inte. Dela en lussekatt på hälften, bred på mandelmassa och spritsa på grädde, på med locket och lite florsocker. Ät och njut av bakverkens bakverk.
 
Saffranssemla, grönt julte och tända ljus- lycka definierad.


Det kanske finns någon mer där ute som är lika road som mig av pyssel i alla dess former, särskilt såhär i jueltider. Kort, etiketter, paket, julgranspynt... Här kommer i alla fall ett  ett riktigt bra budgettips, nämligen dessa stansar. Figurstansar kostar närmare 60 kr/st på exempelvis Panduro, men dessa hittade jag på Ica Maxi för ynka 59 kr för tre stycken! En gran, en stjärna och en ängel, mycket passande såhär i juletider. Stansar tycker jag är ett riktigt bra pysselverktyg man kan göra mycket fint och roligt med. Både stansa ut för att få till "hålrummet" och för att använda de små utstansade figurerna. 
 
59 kronor på Ica, skynda och fynda!
 
Piffa julkorten eller varför inte paketen med små granar?
 
 


I helgen hade jag siktat in mig på ett recept med karamelliserade fikon med hemmagjord glass till dessert, men tji fick jag. 12 kr/st funkar inte riktigt när man behöver sisådär tio stycken... Så jag fick tänka om. Glassen ville jag behålla, men vad skulle jag servera till? I kokta päron har jag gjort nyligen, så det kändes lite tråkigt. Men, kanske inkokta plommon? Det fick det bli! Inkokta i glögg dessutom för extra julig känsla. Inte alls dumt tillsammans med den bästa hemmagjorda glassen man kan tänka sig. Ljuvligt krämig och med smak av både vanilj och lite kola, detta tack vare den kondenserade mjölken. Den här glassen måste ni bara testa, varför inte nu till julhelgen eller till nyår? Enklare recept går inte att hitta och smaksätta, det kan man göra precis hur man vill!
 
Superingrediensen- kondenserad mjölk!
 
Jag smaksatte min glass med vanilj och toppade med kanderad mandel och frös den sedan i en plåtburk. Fint att servera i sedan.
 
Krämigaste glassen (ca 6 port.)
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
2 tsk vaniljsocker
 
Vispa grädden, inte för hårt. Vänd ner mjölken och eventuell smaksättning. Häll i en burk eller form och ställ i frysen minst 4 timmar. Ta fram ca 10 min innan servering.
 
 
Glöggkokta plommon (6 port.)
12 lila plommon
1 apelsin
5 dl glögg
1 dl socker
1 kanelstång
 
Dela och kärna ur plommonen. Lägg dem trångt i en kastrull. Skiva apelsinen och lägg i tillsammans med kanelstången. Blanda glögg och socker och häll på. Koka upp och låt koka 5 min. Ta kastrullen från plattan och låt plommonen svalna i lagen Servera ljumma tillsammans med glassen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Här kommer två smarriga recept till nåt av alla julens glöggmingel, en hemmagjord clementinglögg och världens enklaste små tandpetssnittar. Clementinglöggen är riktigt god men kräver många frukter, 1 kg rättare sagt för ca 5 dl glögg. Men såhär års är jul clementinerna billiga och godare glögg får ni leta efter! Att dessutom kunna säga att man gjort sin egen glögg är ju heller inte så dumt.
 
För extra piff, gnid en apelsinklyfta längs glasens kant och doppa i strösocker för ett frostigt tjusigt utseende. En liten apelsinskiva blir pricken över i!
 
Clementinglögg (ca 4 glas)
1 kg clementiner
1 dl vatten
2 kanelstång
2 pomeransskal
3 stjärnanis
10 kardemummakärnor
socker efter smak
 
Dela och pressa ur saften i en kastrull. Tillsätt vatten och kryddorna. Låt koka upp och koka ca 5 min. Ta kastrullen från spisen och låt svalna. Sila av kryddorna och fruktköttet. Smaksätt med socker efter tycke och smak. Servera varm eller kall med isbitar.
 
Clementiner och goda kryddor = julens bästa glögg!
 
Juliga småsnittar
cheddarost
torkade fikon
granatäpple
tandpetare
 
Tärna osten och dela fikonen i små klyftor. Sätt en ostbit och en fikonbit på varje tandpetare. Ställ på ett fat och strö granatäpplekärnor över.
 
 
Salt ost och söta fikon blir fasligt gott ihop!


16 december. Mitt i december och mitt i julen känns det som. Eller ja, i alla fall så här på kvällen när mörkret lagt sig och allt man ser är glimmande ljusstakar, stjärnor och ljusslingor (och inte det lysande gröna gräset...). Den sista julklappen är inhandlad och till helgen väntar det roligaste; inslagningen. Jag har druckit glögg nästan varje kväll och försöker njuta av så mycket juligt jag bara kan, trots att dagarna är späckade med vardagligheter. Jag tänker varje år; det är orimligt att ha en heltidssysselsättning i december, hur ska man då kunna hinna med allt julande? Jaja, jag får försöka hinna med det viktigaste.
 
 
I helgen lagade jag en julinspirerad middag utan att det för den delen var klassisk julmat. Med inspiratiuon från thanksgivingens kalkon gjorde jag helstekt kyckling smaksatt med apelsin och saffran och till detta risotto med cheddar, brysselkål och rödkålssallad med granatäpple. Jag har inte tillagat hel kyckling tidigare utan tyckt det verkar lite krånligt (och läskigt med ett helt djur liksom) men en av mina kollegor som är en mästare i köket instruerade och tipsade mig, och nej, det var inte svårt alls! Gott blev det och garanterat den saftigaste kycklingen jag lagat. Och perfekt till krämig risotto och krispig sallad. Här kommer alla recept!
 
Helstekt kyckling med julsmak (ca 6 port.)
1 hel kyckling
salt
1 apelsin
50 g smör
1 kuvert saffran
1 msk chilipulver
2 krm svartpeppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
 
Skölj av kycklingen och torka torr med hushållspapper. Salta runt omkring. Dela apelsinen i klyftor och fyll kycklingen med. Blanda smöret med saffran, chili och peppar. Skär små snitt i kycklingens skinn och peta in ungefär hälften av smöret under. Bred resten av smöret utanpå kycklingen. Lägg i en ugnsform. Skala och klyfta lök och vitlök och lägg runt kycklingen. In i ugnen på 175 grader i ca 1,5 timme. Ös kycklingen då och då med smöret som smälter. 
 
 
Brysselkål och apelsinklyftor är både gott och fint till kycklingen.
 
Risotto med cheddar(ca 6 port.)

3 st schalottenlök
2 vitlöksklyftor

1 msk olja
4,5 dl avorioris
1,5 dl vitt vin
ca 1 liter hönsbuljong

1 msk smör

1,5 dl riven cheddarost


Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den utan att den tar färg i olja i en kastrull. Tillsätt ris, vin och 3 dl av buljongen. Låt koka på svag värme utan lock, rör då och då och späd vartefter med buljong, ca 20 min. När riset har en krämig konsistens är det klart. Rör ner smöret och osten, klart!

Julens kanske godaste sallad med den absolut godaste dressingen!
 
Här hade jag dressingen på sidan av i en liten kanna så att alla själva fick dosera. 
 

Rödkålssallad med senapsdressing

1/2 rödkålshuvud

1/2 granatäpple

2 apelsiner


Dressing

5 msk rapsolja

1 msk senap

2 tsk honung

1 msk äppelcidervinäger

saften från 1 apelsin

saften från 1/2 citron

salt och peppar

 

Strimla rödkålen tunt (osthyvel är bäst!), pilla ur granatäpplekärnorna och skala och klyfta apelsinen. Blanda ihop. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över.



Roliga julkakor och juldesserter i all ära, min absoluta favoritsötsak på julen är saffransbrödet. Mjukt, saftigt och med massor av härlig saffranssmak ska det vara. Dessa saffransknutar uppfyller alla dessa kriterier, och är dessutom fyllda med smör, vanilj och mandelmassa. Ja ni förstår nog, så mycket godare blir det inte. 
 
 
Fyllda saffransknutar (ca 20 st)
0,5 g saffran (1 paket)
25 g jäst
75 g mjukt smör (och inte margarin!)
2,5 dl mjölk
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
7-8 dl vetemjöl

75 g mjukt smör
2 sk vaniljsocker
100 g riven mandelmassa
 
smält smör + strösocker
 
Smula jästen. Smält smöret och blanda i mjölken. Häll över jästen och rör ur. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Blanda med en liten skvätt mjölk och häll sedan ner det i jästblandningen. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Rör ihop till en smidig deg och låt jäsa under en handduk i 30-40 min. Ta upp degen och kavla ut till ca 1/2-1 cm tjock rektangel. Bred på smöret, strö över vaniljsocker och mandelmassa och vik ihop degen en gång till en mindre rektangel. Skär degen i 20 remsor. Skär sedan varje remsa på mitten, nästan hela vägen, men lämna sista biten så att två "byxben" bildas. Tvinna vardera byxben och snurra sedan ihop dem till en knut med ändarna under. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 45 min under handduk. Grädda i 200 grader i ca 10 min. 
 
Pensla bullarna med smält smör och doppa sedan i strösocker. Om bullarna inte ska ätas direkt utan frysas är det allra bäst att frysa dem "naturella" och ha på smöret och sockret strax innan servering.
 


I lördags var jag in på en av mina favoritaffärer i Örebro, antik- och retrobutiken Kavalkad. Där finns det mesta man kan önska i kategorin retrosnygga plastprylar från 70-talet och urfint 50-talsporslin. Priserna är dock skyhöga, så det blir mest tittande. Men, en liten liten sak tillät plånboken senast, nämligen ett gammalt pepparkaksmått i form av en räv. Så fin, och för en tia blev den min! När jag senare på eftermiddagen skulle baka fick det såklart bli räv-kakor! Smaksatta med kanel, så det officiella namnet på dem är nu Kanelrävar. Spröda och härligt "tantiga" i smaken.
 
 
 

Kanelrävar (ca 25 st)

2,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
0,75 dl florsocker
150 g kallt smör
0.5 msk kallt vatten

strösocker + kanel

Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme. Kavla ut degen, ca 0,5 cm tjock. Ta ut kakor med valfritt mått. Doppa varje kakas ovansida i kanel- och sockerblandingen (om det inte vill fastna- spraya kakorna lätt med vatten i en blomspruta innan de doppas) och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i ca 10 min. Låt svalna på galler. 

Enkla men ack så goda små rävar.


Vi bor på loftet i en gammal lada och har därför 4,40 meter i takhöjd. Väldigt härligt! Dessutom får man ju plats med världens största julgran vilket är himla kul. Det har vi också haft de senaste åren, HÄR finns bland annat en bild på 2011 års gran. Men i år kände vi att nej, det får räcka med en liten. När vi kommer hem från julfirandet i Dalarna strax före nyår brukar granen ha barrat totalt, och med en fyra meters-gran pratar vi litervis med barr. Så i lördags köpte vi en söt liten gran på torget i stan för det angenämna priset 50 kr. Det är vad jag kallar ett fynd! 
 
Pyntad i vitt och guld står den nu och glimmar och gör livet lite härligare. Det första jag gör varje morgon är att gå upp tända belsysningen och njuta av det varma, fina ljuset. Sen bänkar jag mig likt ett barn framför julkalendern, för visst är den riktigt bra i år?
 
 
Vitt och guld blev årets tema. Speciellt mycket gillar jag de vita pappersbollarna. Köpta på Lagerhaus för en billig peng! Men mina favoriter år ut och år in är ändå de silvriga små fåglarna man nyper fast på grenarna. De har jag haft sen jag pyntade min lilla gran hemma i barnrummet och får komma fram varje år. 
 
De små pappersgranarna gjorde jag förra året. Kika HÄR om ni vill pyssla likadana!


Igår bjöd vi våra grannar på traditionsenligt andra advents-fika. Förutom att äntligen få chansen att hinna säga mer än hej till varandra vid tvättstugan och fika ihop så är nog det bästa att få chansen att gå loss och baka till en härlig liten kakbuffé. Vi bjöd på saffransbröd, jordnötstryfflar, fyllda havreflarn, kanelkakor och hembakt vörtbröd. De tre sistnämnda ska ni såklart få recept på! Vi börjar med de fyllda havrekakorna som blev riktigt goda. Jag har haft receptet sparat länge men inte kommit mig för att testa förrän nu. Desutom gick de åt med en rasande fart, så det tar jag som ett gott betyg! Knäckiga havreflarn ihoplagda med en färskostkräm smaksatt med apelsin och vanilj emellan. Inte dumt alls! Dessutom gör både knäck- och apelsinsmaken att kakorna blir härligt juliga.

Kakorna går förstås att baka i förväg och frysa in, sen är det bara att röra ihop krämen och spritsa emellan.
 
Färskost, florsocker, apelsin och vanilj- bara goda saker!
 
Spritsa på krämen på hälften av kakorna.
 
Havreflarn med apelsinkräm (ca 20 st)

75 g smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 krm bakpulver

Fyllning
200 g naturell färskost
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från 1 apelsin

 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en jämn smet. Klicka ut små klickar (ca 40 stycken) av smeten glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter. Låt kakorna svalna på plåten. Fyllning: Rör ihop osten med florsocker, vanilj och apelsinskal. Spritsa fyllningen på hälften av kakorna, lägg ihop dem två och två. Pudra över florsocker och servera!
 
 
 


Utöver mitt plugg på universitetet jobbar jag extra några dagar i veckan på ett konditori. Eller ja, Örebros bästa sådana! Det kan vara lite motigt att cykla iväg i mörkret i ruggiga nollgrader, men så fort jag kommer fram och öppnar dörren som plingar välkommnande möts jag av doften av nybryggt kaffe, bullar i långa rader, frasiga bröd direkt från ugnen och nu i december, saffran såklart. Inte en helt fel start på dagen. Lussekatter och saffransbullar, men även saffranssnitt, saffransmuffins, safffranskladdkaka och min favorit; saffransdrömmar. Julens bästa småkaka! Det borde ni verkligen testa, så här kommer ett recept i repris från förra året.
 
Kakorna i bakgrunden är urgoda snöiga chokladcracklers. Rcept hittar ni HÄR.
 
Saffransdrömmar (ca 45 st)
1 kuvert saffran, 0,5 g
1 tsk hett vatten
100 g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl solrosolja
41/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt

Stöt saffran med lite socker i en mortel och häll över vattnet så att saffranet löser sig. Vispa smör, socker, vaniljsocker och saffran med en elvisp i ca 5 minuter så att det blir pösigt. Tillsätt olja lite i taget. Blanda vetemjöl och hjorthornssalt. Blanda varsamt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Rulla ut degen till 2 längder och skär i bitar. Rulla till kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 12-15 min i 150 grader utan att de får färg.
 


Vad sägs om att fira in advent med ett riktigt gott julgodis? Tryfflar är ju kanske det allra enklaste och allra godaste godiset man själv kan tillverka. Grädde + en god choklad + eventuell smaksättning är allt som behövs. Dessa små godbitar i mörk choklad har fått smak av finhackade jordnötter och havssalt. Jag har verkligen fastnat totalt för den här trenden med salt i sötsaker, det är ju så gott! Det blir en helt annan smakupplevelse än bara sött och sött.
 
 
Jordnötstryfflar med havssalt (ca 20-25 st)
200 g valfri choklad
1 dl grädde
ca 1 dl jordnötter
1 msk havssalt
 
Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och slå över chokladen. Rör till en slät tryffel. Ställ kallt tills smeten stelnat. Hacka jordnötterna fint och blanda med saltet. Forma små bollar av tryffelsmeten och rulla i nöthacket. Klart!
 
Förvara i kylskåp eller lägg i små egenrullade strutar av tårtpapper. Lite cellonfan runt struten och ett fint snöre ger en finfin liten present som garanteras uppskattas såhär i juletider. 


Glad första advent på er! Här i Örebro har adventsstämmningen lyst med sin frånvaro; +7 grader och stormvindar ger ju inte direkt julvibbar. Men vi trotsade känslan av vårvädder och begav oss ut på julmarknad i gamla stan. Halmpynt i drivor, tappra körsångare, rykande het glögg och jodå, lite julstämmning var det allt. En kopp glögg, en julklapp och en julig liten tändsticksask inhandlades. Jag är sådär fasligt noga med allt här hemma att jag inte ens har en tändsticksask liggande framme (för fult helt enkelt) utan lägger alltid undan den när jag tänt ljus. Och tända ljus gör jag ju nästan på heltid nu under vinterhalvåret. Men denna urfina lilla ask får mer än gärna ligga framme och glittra. Jag gärna köpt en hel rulle av detta fina papper att använda till pakertinslagning och julkortspyssel. Ursött med kvistar, fåglar och glitter.
 
 
Ett litet julpyssel-tips kanske? Bara att klippa ut bitar av ett vackert papper och klistra på en vanlig tändsticksask. 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se