Jag har haft en hummer liggande i frysen jag vet inte hur länge. Jag köpte den någon gång på extrapris och tänkte att det kunde vara kul att testa, men det har liksom inte blivit av. Men så i fredags slog jag till och lagade trerätters åt min man (!) och då fick hummern agera förrätt. Efter lite googlande bestämde jag mig för att det fick bli klassisk vitlöksgratinering. Enkelt och gott visade det sig! 
 
 

Vitlöksgratinerad hummer (2 port.)

1 färdigkokt hummer

50g smör

2 vitlöksklyftor
ett litet knippe persilja

Dela hummern på längden med en vass kniv. Rensa hummern och ta ut allt kött. Dela köttet grovt och lägg tillbaka det i skalet. Lägg hummern i en ugnsfast form. Rör ihop smöret med pressade vitlöksklyftor och persilja. Fördela vitlökssmöret jämnt över hummerköttet. Gratinera hummern i över delen av ugnen i 200 grader i 10 minuter.


Servera på en liten salladsbädd med rostat vitlöksbröd.

 

Färdig att skjutsas in i ugnen!
 


Jag tror att jag kanske har kommit på den godaste salladskombinationen någonsin, och detta efter en vad-kylskåpet-förmår-ihopplock-lunch. 
 
Alltså: Blandad grönsallad, avokado, nektarin, knaperstekt bacon, flingsalt & svartpeppar. GOTT!
 


Jag har den lyxen att att få plocka hur mycket hallon och vinbär jag vill hos våra snälla grannar, så nu är frysen precis proppfull av både röda och svarta vinbär och trädgårdshallon, skogshallon och hösthallon (gula). Perfekt för hösten och vinterns filtallrikar, smoothies, kakor och pajer. Denna goda paj är fylld med hallon och persikor. Jag använde mig av färska persikor som jag kokade och skalade (enligt receptet) men det gå lika bra att använda konserverade och hoppa över kokningsmomentet. Sensomrig och urgod är den i alla fall, speciellt med vispad grädde till!
 
 
Hallon- och persikopaj

4 dl vetemjöl,
1 msk strösocker
125 g smör
1 ägg
ca 2 msk vatten


Fyllning
4 persikor
2 dl vispgrädde
1 dl hallon
1 ägg
1 äggula
2 msk strösocker
1/2 vaniljstång

Blanda mjöl och socker i en matberedare. Tärna smöret och lägg i det. Mixa till en smulig massa. Blanda ner ägg och så mycket vatten att det blir en fast och smidig deg. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanterna i en pajform ca 26 cm. Klä med ugnsfolie så att degen hålls på plats. Ställ den i kylen ca 30 min.

Fyllning: Skär persikorna i halvor. Koka upp vatten och lägg i persikohalvorna. Koka dem ca 1 minut. Skölj dem i kallt vatten och dra bort skalet. Plocka bort kärnan. Skär halvorna i klyftor. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min i 200 grader med folien kvar och sedan ytterligare 10 min utan folie. Ta ut formen ur ugnen och minska värmen till 150 grader. Koka upp grädden och låt den sjuda ca 5 min.


Bred ut persikoklyftorna i pajskalet. Fördela hallonen mellan klyftorna. Vispa ägg, äggula och socker luftigt i en bunke. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda ner vaniljfrön och den varma grädden i äggsmeten. Häll blandningen över persikorna. Strö mandel på pajen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme.

 

 
 


Bredvid det stora tältet där vi satt med alla gäster under festen fanns ett lite mindre tält där all mat serverades. Både mat, dessert och tårta fick gästerna ta själva så allt stod uppdukat på ett långt bord i vinkel. För att får till den rustika känslan, och för att göra det lite roligare än med vanliga bord, använde vi oss av gamla trälådor och gamla dörrar som skruvades ihop till bord. På dessa ställde vi mindre trälådor av olika storlekar och sorter som det placerades blommor och färska kryddor både i och på. Även mindre skålar med sås och sallad placerades på dessa under buffén. När man har buffé är just olika höjder ett bra tips för att ge ett maffigt intryck och få all mat att synas bättre än om allt står i samma höjd. Dessutom blir det väldigt snyggt! Mässingsljusstakar och en prålig kandelaber fick också pryda borden liksom en fantastisk, enorm krans av kvistar med mossa på (har helt glömt namnet...) och prästkragar som min pappa gjorde. Otroligt vacker och effektfull!
 
 
 
 
Jahaja, nu tror jag att jag har uttömt allt vad bröllopsfix, pynt, pyssel och dukning heter. Jag hoppas att ni har tyckt det varit kul att läsa om, även om inläggen varit sporadiska på slutet. Men! Nu när hösten närmar sig och vardagen likaså är jag väldigt sugen på att köra igång med bloggandet lite mer frekvent och jag har mängder av recept och annat kul från sommaren som bara väntar på att skrivas ner. Bland annat ett pyssel som ger svaret på vad jag gjort med alla trälådor jag samlade på mig inför bröllopet... 
 
På återseende!


Här kommer bloggens första och enda outfit-inlägg, nämligen brudutstyrseln!
 
 
Att hitta rätt brudklänning var inte det lättaste kan jag lova er. Jag var helt på det klara med att jag ville ha en reltivt enkel klänning med rakt fall, helst i chiffong, lite spets och någon slags ärm. Detta verkar vara något jag är ensam om då ingen av de brudbutiker jag besökt haft något som ens är i närheten. I en av butikerna fanns faktiskt inte en enda klänning med ärm! Det var axelbandslösa prinsessklänningar för hela slanten som gällde. Kanonfint på de som gillar den stilen eller känner sig bekväma i det, men jag kände mig bara utklädd. Det var förvisso väldigt roligt att prova enorma frasiga marängklänningar med glitter och paljetter, men inget jag ville gifta mig i.
 
Jag började därför spana efter andra alternativ, letade på internet, Tradera, Blocket, second hand men landade slutligen i att låte sy upp klännigen hos en lokal sömmerska. Med mina beskrivningar och idéer skissades en idé fram och tog så småning om form. Och oj vad nöjd jag blev! Precis som jag tänkt mig och jag kände mig fin och som mig själv, vilket kändes väldigt viktigt. Lätt chiffongkjol i flera lager och en spetsöverdel i världens vackraste franska spets med klädda knappar.
 
Min söta 60-talsbrudväska som jag fyndat på Stadsmissionen för en femtiolapp.
 
Ett par av dagens två skor. Dessa köpte jag på H&M för 299 kr, ett lagom pris då jag enbart använde dem på vigseln för att sedan byta om till sköna och urfina vita, pärlprydda skinnsandaler från Day by Birger et Mikkelsen.
 
 
Min fina, mjuka romantiska hårknut och smink fixade bästa frisören J. 
 
Då jag hade en klänning helt utan blingbling, inget pynt i håret och enbart ett smalt silverarmband så valde jag att lägga krutet på örhängena. Stora maffiga droppformade (fejk)diamanter i vintagestil letade jag länge efter och fann på bästa sidan etsy.com (där jag skulle kunna förköpa mig totalt!).
 
Ringarna vilandes på den ljuvliga buketten. Förlovningsringarna underst i både rött och vitt guld och så min gnistrande underbara vigselring med tolv små gnistrande diamanter som gör mig lite yr av (materiell) lycka varje gång jag beundrar min hand, vilket sker onormalt ofta när man är nygift kan jag lova. ;-)
 


Bröllopsfesten hölls alltså i mina föräldrars stora och fantastiskt fina trädgård och då dagen och kvällen mestadels bjöd på fint väder vistades vi inte bara i det stora tältet utan även ute i det gröna. För att roa både små och stora (vuxna) barn hade vi ordnat små "stationer" med aktiviteter man kunde roa sig med om man kände att man var färdigminglad eller fick spring i benen efter en lång middag. Syrran min hade ordnat så fina skyltar som även matchade de skyltar som satt längs vägen i byn med texterna "Vigsel", "Bröllop" och "Bröllopsfest" som gick i samma stil. Plankor, störar, hammare & spik och vit färg & pensel är det enda som behövs!
 
En aktivitet var stora såpbubblor som är min pappas specialitet. Han gör en egen såpbubblesmet som man kan göra enorma såpbubblor av. (Googla för recept, kan inte exakta måtten!) Bästa "verktyget" för att forma såpbubblorna är helt klart badmintionracket som man tagit bort nätet på. Sen är det bara att doppa den stora öglan i smeten och dra genom luften för att skapa stooora fina bubblor. Roligt för både barn och vuxna!
 
Pilkastning på en vanlig dart-tavla som dekorerats med pappershjärtan för extra bröllopskänsla.
 
Boule för de som var sugna....
 
... eller varför inte klassisk hästskokastning som blev riktigt populärt och gav upphov till turneringar och dueller.
 
Alla bilder är tagna av Mirjami LöppönenPhotoMirjami.


För att alla gäster på ett enkelt sätt skulle kunna hitta till sina platser vid borden hade vi gjort en stor bordsplaceringstavla där alla bord var uppritade med bordsnummer (som återfanns i ramar på borden) samt alla namn. Det som slog mig när jag skulle göra placeringstavlan var att det vore himla smidigt att även i sista sekund kunna ändra på placeringarna om det skulle inträffa något oförutsett. Så jag använde mig helt enkelt av griffelfärg som man kan skriva på både med riktig krita och med vit "tusch"-penna som går att sudda. Jag köpte en tavla med den allra pråligaste och krusidulligaste guldramen på loppis och målade helt sonika över motivet (som var en ganska gräslig timmarstuga i deprimerande färger) med griffelfärg . Färgen finns på t ex på Panduro, Granit och vissa färgbutiker. Tre lager senare var motivet helt täckt och det var bara att gå loss med pennan och testa olika stilar, upplägg osv. Det var väldigt bra att kunna ändra hit och dit under dagarna innan bröllopet då borde placeringar och uppställning av bord, scen osv hann ändras ett flertal gånger.
 
Tavlan stod sedan på ett målarstaffli utanför tältet och agerade således både som hjälpmedel och utsmyckning.
 
 
Nu planerar jag att använda tavlan som den kanske allra tjusigaste veckomatsedeln någonsin!


Jag är en stor teälskare och väljer i de flesta fall te före kaffe, även om någon enstaka slurk kaffe kan vara gott. Det gjorde att jag la lite extra krut på teet på bröllopet när det vankades dessert och tårta. I vanliga fall kommer ofta te-drickarna i skymundan av alla kaffedrickare som oftast är så många fler, vilket är lite tråkigt. För hur kul är det egentligen att få välja mellan några skrynkliga Yellow label-påsar? Dessutom har vi många tefantaster, både bland släkt & familj och bland vänner, så då kändes det extra kul att ordna gott te! Jag gjorde helt enkelt en liten tebuffé men fem olika lösteer köpa i stans bästa tebutik; två svarta teer, två gröna teer och ett rött te. Till dessa fanns engångsfilter att fylla med sitt val av te. Smidigt och det blir bra mycket godare än färdiga tepåsar där smaken ofta blir på tok för koncentrerad. 
 
 
För ändamålet köpte jag glasburkar (liknande dessa, som egentligen har ett lock som togs bort vid servering) och fyllde med teerna. Sedan gjorde jag små skyltar av kartong klippt i rundlar som jag klistrade etiketter på, utskrivna från denna sida. På dessa stämlade och skrev jag vad det var för teer och klistrade slutligen fast små träpinnar (grillpinnar) på baksidan så att de gick att sticka ner i teet. Alltsammans ställdes på en silverbricka och med små fina rosenskedar.
 
 
Buffén blev väldigt uppskattad av tedrickarna och förhoppningsvis lyckades vi även locka över några kaffedrickare till den ljuva tesidan. ;-) Nu efteråt använder jag fortfarande burkarna som teburkar, men med lock och utan skyltar.
 


Nu har jag fått alla bröllopsbilder av vår fantastiska fotograf Mirjami, så nu kan jag äntligen visa er dekorationer, detaljer och dukning! Som ni kanske förstår var detta något av det jag tyckte var allra roligast med bröllopet. Jag älskar att, även i vanliga fall, duka fint, pynta, dekorera och göra fint så till bröllopet var jag verkligen i mitt esse! Ett bröllop har man ju förhoppningsvis bara en gång och då måste man ju passa på att gå loss totalt på allt fint. Känslan vi ville ha för hela bröllopet var romanstiskt, avslappnat, trädgårdsaktigt och lite rustikt. Inte prinsessigt och tjusigt på det viset utan mer bondromantik utan att bli shabby chicigt. Ni förstår nog! Mycket blommor, gamla mässingsljusstakar, gamla trälådor, linnedukar och servetter. Vi ville hålla det ganska enkelt och "rent" utan för mycket "krimskrams" på borden så dekorationen bestod av blommor, ljusstakar och borsnummerskyltar och... Äh, vi kör lite bilder istället så att ni får se!
 
Festen hade vi alltså i ett enormt tält som stod på en äng i mina föräldrars (fantastiska) trädgård. Tältet var vitt och ljust med alla fönster som släppte in solen och ängarna som skymtade utanför blev som en somrig kuliss. Innuti tältet lades ett trägolv som gjorde att det kändes väldigt mycket som inomhus och gjorde dessutom att vi kunde dansa hela natten utan gräsfläckar. ;-)
 
I taket skymtar några av de 60 (!) pompoms som prydde tältet och trädgården. Bilden gör dem inte riktigt rättvisa, men det hängde klasar av pompoms i hela taket och även ute i träden. Som stora fluffiga, vita pioner. Effektfullt och vackert. Det går att göra såna här pompoms själv men jag beställde istället enkelt ett gäng på Ebay. Det enda man behhöver göra är att "fluffa upp" dem själv då de kommer ihopvikta. Lite klurigt i början, men syrran som jag satte på detta fick in snitsen efter sisådär 30 stycken.
 
På alla bord låg vita, manglade linnedukar från min farmor och mormor. Det kändes extra kul att sådana gamla fina saker som annars bara ligger prydligt vikta i linneskåp fick komma fram en dag som denna! Porslin och glas hyrde vi av samma ställe som vi beställde maten ifrån- otroligt smidigt!
 
Ovanför honnörsbordet där vi satt hängde ett stort hjärta gjort av björkris gjort av en vän till familjen. Vi hade önskat oss någon slags dekoration av vännen i bröllopspresent då hon är vädligt konstnärligt lagd, och oj så fint det blev!
 
Björkris och sedan kvistar av klematis och jasmine lindade runt- så vackert!
 
Dukningen gick mestadels i vitt med lite guld och grönt som inslag. På varje bord stod mässingsljusstakar som vi dels köpt på loppis och dels lånat av nära och kära. Vi fick ihop run 40 st!
 
För att underlätta bordsplaceringen fanns på varje bord en ram med ett borsdnummer. Även här är det loppisfynd som gäller. Tio guldramar som köpts för någon tia styck blev tillsammans med utskrivna siffror fina dekorationer på borden. Siffror (och en massa annat; etiketter, skyltar, namnlappar mm) som dessa finns gratis att hämta på nätet. Jag minns inte exakt var jag hittade dessa, men googlar man på exempelvis "free wedding printables" så finns det massor!
 
Servetterna som jag visat tidigare. Linneservetter som passade fint ihop med dukarna och så grovt snöre och en rosmainkvist för att få in det lite rustika.
 
Vid varje plats låg även ett festhäfte med beskrivningar av gästerna, ett litet quiz om brudparet, meny osv. Omslaget gjorde vi, liksom inbjudan till bröllopet, i Art Text Lite och fick tryckt på ett tryckeri på tjockt papper. För att fästa ihop omslaget med innehållet så sydde jag faktiskt ihop dem! Jag vek ut häftet så att det blev platt och sydde helt enkelt (på symaskin) en raksöm rakt över, längs med ryggen. Väldigt smidigt. Det gick fort och blev riktigt snyggt!
 
Varje bord var även dekorerat med gamla glasburkar (loppis såklart!) innehållandes buketter av pioner, rosor och daggkåpa. Rosorna köpte jag i buntar om 10 st i en vanlig mataffär och döm om min förvåning när de tre veckor efter bröllopet fortfarande stod sig!
 
Pionerna kom från min mormor och morfars trädgård och daggkåpan (det ljusgröna fluffet) från mina föräldrars dito vilket kändes väldigt roligt!
 
Bordsblommorna gick dessutom i samma ton och stil som brudbuketten. Som ni förstår var det här med en röd tråd genom hela bröllopet viktigt. Vi ville att det skulle finnas en helhet och en känsla och stil som genomsyrade hela dagen, och jag tycker att vi lyckades!
 
PS. Vad jag nu ska göra med alla ljusstakar, glasburkar, linneservetter och annat jag köpt på loppis? Ingen aning! Kanske ha en egen loppis?


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se