Puh! Vilken härlig vårdag. Jag har städat och tvättat, planterat blommor och bakat. En riktig fixardag, vilket är bland det mysigaste jag vet. Och så långfika ute i solen som avslutning! Två sorters bröd och muffins hann jag svänga ihop i köket och oj vad länge sen det var jag bakade bröd. Jag har liksom kommit av mig. Men idag blev det en grov limpa med massor av frön och andra goda saker och så klassiska, ljusa tekakor. Två helt olika bröd men oerhört goda, båda två!
 
Det grova brödet är en filmjölkslimpa som bakas på bakpulver och bikarbonat istället för jäst vilket gör att det bara är att röra ihop alla ingredienser, klicka ner i en form och grädda. Enklare blir det inte! Och låt er inte skrämmas av den långa listan ingredienser, man behöver inte ha exakt allt utan kan blanda hej vilt med mjölsorter, nötter, frön, torkad frukt osv. Byt ut det du inte gillar/har hemma och ta det du tycker om.
 
Urgott och saftigt bröd. Allra godast med smör och ost!
 
Filmjölkslimpa

4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade frukt skurna i bitar (t ex aprikoser eller fikon)
1 dl hackade mandlar/nötter
1 dl russin
2 dl vetekross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl/grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrö (eller t ex sesamfrön, pumpafrön)
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat

Blanda filmjölk och sirap i en bunke. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i filen. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter i 200 grader. Låt svalna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se