Årets påsktårta blev en budapestrulle med en liten twist! Budapestrulle är ju ett av de allra mest klassiska bakverken; en rulltårta av hasselnötsmaräng fylld med vispad grädde och konserverade mandarinklyftor och ltie ringlad choklad på toppen. En tårta som jag faktiskt aldrig (!) har smakt, just eftersom jag är allergisk mot hasselnötter. Men dessa bytte vi ut mot mandel vilket gick alldeles utmärkt, och oj så gott det blev! Vi bytte också ut hälften av mandarinerna mot konserverade persikor vilekt var en höjdare. Nu förstår jag verkligen storheten med denna tantkaka som jag tidigare tänkt är lite tråkig. Men icke! Seg-frasig maräng, söt frukt och fluffig grädde i en enda härlig röra. Gott så det förslår!¨
 
 
Budapestrulle (8-10 bitar)
6 äggvitor
3 dl strösocker
150 g mandel/hasselnötter
1 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
400 g konserverad frukt (mandariner, persikor)
50 g mörk choklad
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills marängen blir blank och toppig. Mal mandel/nötter (t ex i matberedare) och vänd ner detta och vetemjölet i marängsmeten. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut i långa strängar tätt ihop på en plåt med bakplåtspapper. Detta gör det lättare att rulla ihop rullen efter gräddning utan att den spricker. Grädda  i 175 grader i 15 min. Låt svalna. Vänd upp marängen på ett bakplåtspapper så att den gräddade ytan hamnar "utåt".
 
Vispa grädden och grovhacka frukten. Bred på grädde på marängen (ta undan inte att spritsa ovanpå rullen) och strö över frukten. Rulla försiktigt ihop och lägg med skarven neråt. Smält chokladen och ringla över.
 
Vi satsade rejält på dekorationerna och spritsade små gräddrosetter på rullen och öste sedan på med godisägg av olika slag, marsipankycklingar, strössel och chokladspröt som skulle likna påskris. Vid kalas eller andra högtider är det förstås bara att dekorera med annat passande, varför inte färsk bär till exempel?
 
Otroligt gott och dessutom snäppet godare dagen efter! Denna tårta kommer jag garanterat göra fler gånger.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se