Nu ska ni få recept på min favoriträtt just nu. Jag kallar den för ost- och grönsakspasta och, ja det är precis vad det är! En ursmarrig blandning av färsk pasta, krispiga grönsaker och god getost. I originalreceptet är det kronärtskocka men då jag inte är jätteförtjust i det har jag bytt ut den mot sparris. Förutom sparris så är det även rödlök, vitlök, coctailtomater och färsk basilika i. Plus getost, olivolja, svartpeppar och flingsalt. Och snabbt går det! Använder man färsk pasta (vilket jag absolut tycker att man ska göra till denna rätt) så tar det inte mer än några minuter. Världens bästa pasta helt enkelt!
 
 
Julias bästa pasta ( 6 port.)
2 förpackningar färsk pasta
1 knippe sparris
1 rödlök
2 vitläksklyftor
1 ask cocktailtomater
1/2 kruka basilika
ca 150 g getost
riven parmesan eller annan smakrik ost
olivolja 
flingsalt & svartpeppar
 
Koka pastan. Skär sparrissen i bitar och strimla rödlök och vitlök. Fräs på i het stekpanna med olivolja. Rör ner i den färdigkokta pastan. Halvera tomaterna, skär getosten i mindre bitar och grovhacka basilikan. Häll upp pastan på ett stort fat/skål och toppa med tomater, getost och basilika. Strö över parmesan och ringla över olivolja och smaksätt med salt och peppar. 
 
 
Pasta+ grönsaker + ost = världsgott! Vill man kan man även servera parmaskinka eller salami på sidan av- mycket gott!


Smulpaj är ju en sån där efterrätt som tar absolut ingen tid att fixa. Häll bär i en form, kör ihop smör, havregryn, mjöl och socker i en matberedare eller för hand och smula över bären och så in i ugnen- klart! Servera kall eller ljummen med vispad grädde eller vaniljssås, eller varför inte vaniljglass för mer dessert-aktig smak och känsla. Detta gjorde jag igår då vi var hembjudna till syrran på ytterst goda hemmagjorda hamburgare och jag hade lovat att fixa dessert. Efter jobbet fixade jag ihop pajen på några minuter och tog sedan med och gräddade på plats. Hur smidigt som helst!
 
Mina tre bästa tips för smulpaj:
 
* Använd riktigt smör! Inget margarin eller liknande. Det tycker jag i och för sig aldrig att man ska använda, men just smulpaj tycker jag kräver äkta smör.
* Byt ut strösockret mot råsocker för en lite mer krispig och karamellig smak.
* En liten nypa salt i degen förhöjer verkligen smaken!
 
Blåbärspaj med en kula vaniljglass till lördagsdessert.
 
Smulpaj med bär (ca 6 port.)
ca 250 g bär, frysta eller färska
125 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 dl råsocker
en nypa salt
 
Häll bären i en pajfom. Mixa ihop resten av ingredienserna till en smulig massa och fördela ovanpå bären. Grädda i 175 grader i ca 25 min. 


Hurra för fredag och vårig kvällssol! Jag och fästmannen ska tillbringa kvällen på stan med god mat och bio och imorgon jobbar jag hela dagen på (bästa) caféet (i stan). Så jag passar på att önska er en trevlig helg så hoppas jag  dyka in på söndag med något trevligt recept eller pyssel som jag har på lager.
 
Fredagsbukett med ursöta kvistrosor. En av mina absoluta favoritblommor och som kommer vara en del av brudbuketten om exakt 64 (!!) dagar...


Mina topp tre pysselfavoriter är, utan inbördes ordning, 1) slå in paket 2) göra buketter och 3) duka bord. Att slå in paket och göra buketter är det ju inte alltid läge för, men duka bordet fint kan man ju faktiskt göra varje dag. Jag tycker att det är trevligt även på vardagarna göra det lite extra mysigt; jag gillar att tända ljus, välja fina glas och kanske göra det extra trevligt med servetter eller en duk. Det roliga med dukning är att det inte krävs så mycket för att göra fint. Köp fint och billigt loppisporslin och glas så att man kan variera. Servetter kan man aldrig ha för många av och går att duka med på många sätt. En duk kan göra mycket; köp tyg på metervara och fålla- voila, en duk! Och så vidare. Nu kommer ju dessutom våren med allt gratis pynt i naturen! Blommor, blad, kvistar, ja det mesta går att ta in och dekorera med.
 
Lite tjusigare helg-dukning. Egensydd duk av tyg från Åhléns, servetter från Ikea, ljuslyktor och mässingsljusstakar fyndade på loppis och två 39 kr-buketter från Ica blir en maffig bukett. Svårare och dyrare än så behöver det inte vara!
 
 


I helgen chockades vi med hela 14 grader här i Örebro! Detta firade jag med att äta årets första glass-på-parkbänk-i-solen. Det är något speciellt med det, då vet man att det faktiskt är vår och så småningom en sommar i antågande. Hur som helst så kan jag verkligen rekommendera Magnums Loving Kiss. Vaniljglass, bärsås, tranbär och små maränger med vit choklad runt omkring och så ett skal av mjölkchoklad. Jamen ni hör ju, allt gott man kan tänka sig. Bären och bärsåsen gjorde att den kändes fräsch och läskande och inte lika tung som jag tycker att många glassar blir. Tummen upp!
 
 
Men, jag vill höja ett litet varnande finger mot en annan av Magnums nya glassar, nämligen den med creme brulée-smak. Hu! Någon creme brulée kunde jag inte känna smaken av och det kanderade sockret som fanns i glassen smakade vidbränt. Inte gott!


Hörni, läs noga nu för detta måste ni verkligen prova! Såå gott och precis hur enkelt som helst. Pulled pork är helt enkelt fläskkött som tillagats länge länge i ugn i en god marinad i en gryta tills det blir trådigt och faller isär. Kryddigt, smakrikt och saftigt. Godare kött har jag nog aldrig lagat! Urgott tillsammans med grönsaker, hembakta tjocka pitabröd och fetaost. Perfekt att servera när man är många då en köttbit på 1 kg räcker till ca 10 port och kostar inte mer än runt 60-70 kr. Ös sedan på med bröd och goda tillbehör så har du en riktigt härlig middag där alla kan plocka ihop sin egen tallrik. Men se till att börja i tid, köttet ska vara inne i ugnen i ca 7 timmar!
 
 
Pulled pork (till ca 10 port.)
ca 1 kg fläskkotlett eller fläskkarré (i ett helt stycke, inte skivor)
salt & peppar
chilipulver
3 dl bbq-sås med rökig smak
3 msk oxfond
2 dl vatten
3 vitlöksklyftor (rivna/pressade)
 
Klappa in salt, peppar och chilipulver runt om hela köttbiten. Lägg i en gryta som tål ugnen. Blanda ihop bbq-sås, fond, vatten och vitlök. Häll över köttet. På med locket och in i ugnen i 125 grader i 6-7 timmar. Testa att dra lite i köttet med en gaffel; faller det isär är det klart. Riv isär hela köttbiten och blanda runt med marinaden. Klart!
 
Såhär ser köttet ut efter 6,5 timmar i ugnen. Trådigt och väldigt mört och gott!
 
Servera med goda tillbehör såsom grönsaker, någon god ost (chevré, feta eller halloumi t ex), gräddfil och mjuka pitabröd. Precis hur gott som helst!


Visst har det blivit fint här inne? Äntligen är god jul-önskningen borta (sisådär 4 månader försent...) och våren har tagit plats på bloggen. Som vanligt är det den fenomenala Maria som ritat och fixat så snyggt. Vill ni beställa en lika tjusig bloggheader eller varför inte någon annan form av illustration, klicka er in på hennes blogg och kontakta henne. 
 
Imorgon ska ni få recept på den hetaste blogg-maten, nämligen pulled pork. Det har skrivits om det överallt senaste tiden och jag ville ju inte var sämre utan testade denna hypade rätt. Och om det var gott? OH JA. Recept och bilder kommer imorgon!


Idag var båda mina pluggkompisar på vift så jag körde hemmastudier istället. Ganska skönt ibland att bara kunna vara hemma, särskilt dagar som idag när det verkligen blåst storm ute! Bonus nummer två när man är hemma är att man kan dricka precis så mycket te man vill (dvs mycket!). I skolan är det 17 kr för te i pappmugg eller egen termos som gäller, och det finns inget så tråkigt som detta. Varken pappmuggar eller termosar gör ett gott te rättvisa. Det enda som gäller är en riktigt stor och fin porslinskopp. Jag har en hel drös tekoppar här hemma, men denna på bilden är min absoluta favorit. Från Bruka Design med smartaste (och snyggaste!) trälocket som fungerar både som underlägg och som lock.
 
 
I koppen befinner sig dessutom kanske världens godaste te, Green cheesecake från NK. Och ja, det smakar faktiskt cheesecake! Citron och yoghurt på ett både friskt och krämigt sätt. Det kan låta lite snobbigt sådär, men NK har faktiskt det allra godaste teerna och jag köper alltid på mig ett par hekto när jag är i Stockholm (verkar inte finnas någon kaffe & te-avdelning i Göteborg?). Andra favoriter är NK:s gröna vårblanding och Söta bär. För det mesta har ju vanliga te-butiker ungefär samma utbud var man än kommer, men här finns det en hel drös härliga och ovanliga sorter. (Jag tror att dom har närmare 80 sorters te!) Så ett litet tips om man gillar riktigt gott te!


Här ska ni få tips på en riktigt god rätt jag och syrran lagade härom dagen. En nudelwok/sallad med paprika, färska sockerärtor, bladspenat, koriander, jordnötter och en god dressing. Fräscht, lite starkt och urgott! Vi åt den tillsammans med vårrullar men den passar även till t ex kycklingspett eller att äta bara som den är.
 
Vi hittade en lite tunnare nudelsort som var riktigt god.
 
Nudelwok (4 port.)
1 pkt äggnudlar
1 röd paprika
1 näve sockerärtor
färsk spenat
färsk koriander, ca 1/2 kruka
salta jordnötter
 
Dressing
1 dl sweet chilisås
saften av 1 lime
2 tsk råsocker
1/2 färsk chilifrukt
2 msk ljus soja
 
Bklanda samman alla ingredienser till dressingen. Strimla paprika och sockerärtor och woka i en het panna med olivolja. Koka nudlarna. Häll av nudlarna och fräs med dem någon minut tillsammans med grönsakerna. Ta pannan från värmen och vänd ner spenaten. Lägg upp på ett stort fat och dressa över dressingen och toppa med grovhackad koriander och salta jordnötter.


Igår kväll hade vi den inte allt för betungande uppgiften att prova bakelser inför bröllopet och bröllopstårtan. Fem olika bakelser dukade vi upp som smakades, analyserades och bedömdes. Det var ett helt gäng goda varianter med alltifrån päron & vit choklad och blåbär & vanilj till chokladtryffel & hallon, så det var inte lätt att välja! Bröllopstårtan är för en bakningsälskare som mig såklart en väldigt viktig och rolig del av bröllopet. Och det finns ju så många alternativ! Marsipan, grädde, maräng, choklad, bär, frukt, mousse? Traditionellt eller modernt? Tungt och mäktigt eller lätt och fräscht? Hur ska den se ut? Vilka dekorationer ska det vara? Vilken känsla ska den ge? Ja, det är ingen lätt uppgift att bestämma, men en ganska härlig sådan. Och jag tror nog att vi nu har bestämt oss...
 
Ursöta små provbakelser, en för varje tårtsort. 
 
Vilken sort som vann ska jag dock inte avslöja. Det får visa sig på den stora dagen som inte är mer än 75 dagar bort nu!


Chokladmousse är nog bland det enklare man kan göra till dessert, och bland det godare! Det enda som behövs är choklad, grädde och äggulor. That's it! Sen kan man ju alltid smaksätta med i princip vad som helst. Här har jag gjort en variant med krossad polkagris i. Gudomligt gott! Choklad och mint är en oemotståndlig kombination.
 
 
Chokladmousse med polkagris (4 port)
150 g mörk choklad
3 äggulor
3 dl vispgrädde
1 dl krossade polkagrisar
 
Smält chokladen och låt svalna något. Rör ner äggulorna. Vispa grädden och vänd ner i chokladen. Krossa/hacka polkagrisarna och rör ner i moussen. Spritsa eller klicka ner i skålar/koppar och ställ kallt minst en timme. Strö över lite polkagriskross innan servering.
 
 
Kanske en dessert till helgen?
 


Torsdag idag och därmed inte långt kvar till helgen. Vad passar då bättre än ett ritkigt gott brödrecept till helgens långfrukostar? Här har ni mjuka härliga tekakor som är enkla att baka och känns riktigt lyxiga. Fästmannens absoluta favorit, så när jag bakat dessa stå jag högt i kurs. ;-)
 
 
Tekakor (ca 15 st)

5 dl mjölk
4 dl havregryn
0,5 msk salt
1 msk ljus sirap
150 gram smör
25 gram jäst
8 dl vetemjöl

Värm mjölken till 50 grader och häll i havregrynen, salt och sirap. Låt blandningen stå och svälla i ungefär 20 minuter, Smält smöret och rör sedan ner det i blandningen. Smula ner jästen och blanda ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storkek i 30 minuter. Knåda ut degen på ett mjölat bakbord, dela upp den i femton bitar och forma till runda kakor. Nagga med en gaffel och låt jäsa under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i 30 minuter. Grädda tekakorna i mitten av ugnen i 225 grader cirka 30 minuter.


Ät med smör, god ost och marmelad!



Någonting vi ofta äter här hemma är pasta med tomatsås. Orsakerna är följande: det är snabblagat, det är billigt, det är vegetariskt (miljösnällt!) och såklart, det är himla gott! En perfekt kokt pasta, en god tomatsås med mycket vitlök, svartpeppar och basilika och lite riven ost på toppen = lyxigt god vardagsmat! Dock har jag två saker jag tycker är viktigt; en nypa socker framhäver verkligen tomaternas smak. Och, välj goda krossade tomater. Hoppa över Ica basic och liknande och köp exempelvis Mutti/Polpa eller Saltå kvarn. Det gör större skillnad än vad man kan tro!
 
 
Tomatsås (4 port)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olivolja
1 burk goda krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk chilisås
en nypa socker
salt & svartpeppar
basilika och oregano (gärna färsk)
 
Hacka lök och vitlök fint och fräs mjuk i olivolja. Häll på tomaterna, tomatpuré och chilisås. Smaksätt med socker, salt och peppar. Låt puttra minst 10 min men gärna längre. Smaka av med kryddor. Servera med nykokt pasta och riven ost!
 
Någon som också verkar vara lite sugen på en smarrig pastatallrik...


Vita tulpaner + ljusrosa nejlikor som är söta som små marsipanrosor. Jag köper så gott som alltid vanliga 10-pack blommor på typ Ica och fixar till buketten hemma. Lyxigt och fint för en billig peng! Och jag säger det igen, köp nejlikor om ni hittar det. Mer tacksam blomma får man leta efter då de kan hålla sig fina i flera veckor!
 
 


Saftiga muffins med en ton av vanilj och fyllda med riktigt mycket blåbär och hallon kan aldrig bli fel. Har man dessutom de allra snyggaste muffinsformarna blir det ett riktigt härligt bakverk att bjuda på. Formarna är mer av en kartongform och inte så tunna som vanliga formar. Snygga att baka i eller varför inte servera en dessert i? Extra plus för att man aldrig riskerar att muffinsarna flyter ut. De kommer från danska Nicolas Vahé/House Doctor och finns både i rutigt och med stjärnor. Jag köpte min på en inredningsbutik i stan men finns att köpa bl a HÄR.
 
 
Dessa muffins blir inte torra och smuliga utan lite mer kompakta och väldigt saftiga tack vare filen/gräddfilen och många ägg. Och viktigt: vispa inte ner de torra inredienserna utan vänd ner dem. Denna typ av muffins tycker jag är allra godast!

Hallon- och blåbärsmuffins (12 st)

3 ägg
2.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil/filmjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt

3 dl bär av valfri sort (frysta går bra)

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Smält smör, häll i gräddfil och blanda det sedan med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Vänd försiktigt ner bären. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i 175 grader i ca 15 min.



Puh! Vilken härlig vårdag. Jag har städat och tvättat, planterat blommor och bakat. En riktig fixardag, vilket är bland det mysigaste jag vet. Och så långfika ute i solen som avslutning! Två sorters bröd och muffins hann jag svänga ihop i köket och oj vad länge sen det var jag bakade bröd. Jag har liksom kommit av mig. Men idag blev det en grov limpa med massor av frön och andra goda saker och så klassiska, ljusa tekakor. Två helt olika bröd men oerhört goda, båda två!
 
Det grova brödet är en filmjölkslimpa som bakas på bakpulver och bikarbonat istället för jäst vilket gör att det bara är att röra ihop alla ingredienser, klicka ner i en form och grädda. Enklare blir det inte! Och låt er inte skrämmas av den långa listan ingredienser, man behöver inte ha exakt allt utan kan blanda hej vilt med mjölsorter, nötter, frön, torkad frukt osv. Byt ut det du inte gillar/har hemma och ta det du tycker om.
 
Urgott och saftigt bröd. Allra godast med smör och ost!
 
Filmjölkslimpa

4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade frukt skurna i bitar (t ex aprikoser eller fikon)
1 dl hackade mandlar/nötter
1 dl russin
2 dl vetekross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl/grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrö (eller t ex sesamfrön, pumpafrön)
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat

Blanda filmjölk och sirap i en bunke. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i filen. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter i 200 grader. Låt svalna.



Äntligen har det blivit fika-ute-väder! Sitter man bara i solen och i lä så är det helt ljuvligt. Och tänk vad mycket godare allt blir utomhus! Härom dagen hade vi urmysig ute-fika-permiär med grannarna och imorgon blir fikabjudning på eftermiddagen. Till måndagens fika bakade jag för första mazariner och med tanke på hur gott det blev så bjuder jag nog på dem även imorgon. Det kan ju tyckas krånligt att baka egna mazariner, men icke! Och åh så mycket godare än köpevarianten. Mycket krämigare och saftigare.
 
 

Mazariner (ca 30 st)

Deg
200 g rumstempererat smör
5 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Fyllning
400 g mandelmassa
200 g rumstempererat smör
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Glasyr
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten

Blanda smöret med de övriga ingredienserna i en matberedare och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i ca 30 mazarinformar och ställ i kylen. Blanda mandelmassa, socker, vaniljsocker och smör. Tillsätt äggen ett i taget och blanda till en jämn smet. Klicka ut fyllningen i formarna och fyll till ungefär 2/3-delar. Grädda cirka 12-15 minuter i 175 grader tills de fått fin färg. Låt svalna. Blanda florsocker och vatten till en jämn glasyr. Glasera kakorna när de kallnat. 



Jag vet inte hur ni gör i era familjer, men hos oss är det tradition att alltid rita och pyssla egna etiketter till påskmustflaskorna.
 
Skämt åsido; både förra året och i år hade vi kvar en massa julmust sen i julas och tänkte att den går ju lika bra att dricka till påsk. Dock är det ju lite tråkigt med juletiketterna, de gör sig inte så bra till påskris, tulpaner och kycklingar. Därför har vi för andra året i rad ägnat långfredagen åt kanske det roligaste påskpysslet någonsin! Hela familjen gick loss med papper och pennor, lim och sax och kreativiteten flödade. Det som började med små enkla bilder av kycklingar slutade i serier och akvarellmålningar.
 
Kattmust, pastelligt och färgglatt.
 
Pappas karolinermust med krut!
 
Syrrans fasligt roliga serie på fyra flaskor som vi skrattade ihjäl oss åt. Det kanske inte syns, men påskharen går hem från BB med sitt nyfödda ägg, gungar i parken och har det bra, påskägget har ner en blomvas vilket slutar med att haren gör pannkaka på det...
 
Stämningsfull must.
 
Jag gick bl a loss med färger och papper.
 
Till och med kycklingar av tumavtryck fanns på etiketterna. Helt enkelt det mesta! Så nu får vi se till att köpa för mycket julmust varje år så att vi kan fortsätta med den här traditionen. Vi började till och med fundera på om vi skulle köpa för mycket påskmust nu så att vi kan göra juletiketter i jul...


Årets påsktårta blev en budapestrulle med en liten twist! Budapestrulle är ju ett av de allra mest klassiska bakverken; en rulltårta av hasselnötsmaräng fylld med vispad grädde och konserverade mandarinklyftor och ltie ringlad choklad på toppen. En tårta som jag faktiskt aldrig (!) har smakt, just eftersom jag är allergisk mot hasselnötter. Men dessa bytte vi ut mot mandel vilket gick alldeles utmärkt, och oj så gott det blev! Vi bytte också ut hälften av mandarinerna mot konserverade persikor vilekt var en höjdare. Nu förstår jag verkligen storheten med denna tantkaka som jag tidigare tänkt är lite tråkig. Men icke! Seg-frasig maräng, söt frukt och fluffig grädde i en enda härlig röra. Gott så det förslår!¨
 
 
Budapestrulle (8-10 bitar)
6 äggvitor
3 dl strösocker
150 g mandel/hasselnötter
1 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
400 g konserverad frukt (mandariner, persikor)
50 g mörk choklad
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills marängen blir blank och toppig. Mal mandel/nötter (t ex i matberedare) och vänd ner detta och vetemjölet i marängsmeten. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut i långa strängar tätt ihop på en plåt med bakplåtspapper. Detta gör det lättare att rulla ihop rullen efter gräddning utan att den spricker. Grädda  i 175 grader i 15 min. Låt svalna. Vänd upp marängen på ett bakplåtspapper så att den gräddade ytan hamnar "utåt".
 
Vispa grädden och grovhacka frukten. Bred på grädde på marängen (ta undan inte att spritsa ovanpå rullen) och strö över frukten. Rulla försiktigt ihop och lägg med skarven neråt. Smält chokladen och ringla över.
 
Vi satsade rejält på dekorationerna och spritsade små gräddrosetter på rullen och öste sedan på med godisägg av olika slag, marsipankycklingar, strössel och chokladspröt som skulle likna påskris. Vid kalas eller andra högtider är det förstås bara att dekorera med annat passande, varför inte färsk bär till exempel?
 
Otroligt gott och dessutom snäppet godare dagen efter! Denna tårta kommer jag garanterat göra fler gånger.
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se