I fredags fyllde min kära syster år och det firades med god middag (italiensk lasagne, recept kommer!) och tårta. Då systern befinner sig mitt i en flytt så var fördelsedagsmiddagen förlagd hemma hos oss och inte mig emot. Är det något jag verkligen går igång på så är det att få fixa, piffa och ordna med kalasigheter. Dessutom tycker jag att tårtor är bland det roligaste att baka! Jag var sugen på att göra en riktigt chokladig tårta och bakade därför en browniebotten och en chokladsockerkaka och fyllde sen tårtan med chokladmousse och jordgubbsmousse. Chokladtryffel runt omkring och färska jordgubbar på toppen. En riktigt smakrik och maffig tårta. Jag gjorde tårtan i min lilla form (med 18 cm i diameter) och den räckte ändå till sju personer! Ganska mäktig med andra ord. Men oj så god!
 
 
Alla recept är avsedda för en "normalstor tårta", ca 24 cm i diameter. Vill man göra en liten tårta som jag gjorde- dra bort 1/3 från alla recept!
 
Browniebotten
150 g mörk choklad

250 g smör
3,5 dl socker
3 ägg
2,5 dl mjöl


Smält smöret och bryt i chokladen, låt smälta. Häll blandningen över sockret och vispa tills blandingen svalnat något. Tillsätt äggen ett i taget under ständig vispnig. Tillsätt mjölet. Häll smeten i smord och bröad form och grädda i 185 grader i ca 30 minuter. Låt svalna.


Chokladsockerkaka
(delad i tre)

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
200 g smör
3 st ägg
3 msk kaffe, kallt
2 dl vatten, hett


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret. Vispa äggen lätt. Blanda de torra ingredienserna med smör, ägg och kaffe. Tillsätt det varma vattnet lite i taget under omrörning. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 min. Låt svalna.

Jordgubbsmousse

3 gelatinblad
225 g jordgubbar
0,75 dl socker
3 dl vispgrädde


Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull och låt koka ett par minuter. Häll och pressa jordgubbarna genom en sil. Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i jordgubbspurén. Låt svalna medan du vispar grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad utan hellre lite lösare. Vänd ihop jordgubbarna och grädde och låt stelna lite i kylskåp.


Chokladmousse

2 äggulor

100 g mörk choklad

3,5 dl grädde

Smält chokladen och låt svalna något. Blanda med äggulorna och låt svalna helt. Vispa grädden och blanda lite av den med chokladblandingen. Vänd sedan ner resten av grädden.


Chokladtryffel

3,5 dl grädde

200 g choklad


Värm grädden i en kastrull och bryt i chokladen. Rör tills allt är smält och låt svalna och stelna.

 
Montering
Lägg browniebotten på ett fat. Bred på jordgubbsmoussen. Dela chokladsockerkakan i tre delar. Lägg på en del. Bred ut hälften av chokladmoussen. Lägg på en till del chokladsockerkaka och bred på resten av chokladmoussen. Lägg på den sista delen chojkladsockerkaka och bred sedan chokladtryffeln runt och över hela tårtan så att den blir räckt.
 
Dekoration
Dekorera med något gott och fint! Frukt, bär, strössel, riven choklad... Jag hade halsverade jordgubbar på toppen i en göh som "ramlar" ner på ena sidan. Några limeskivor, myntakvistar och lite kokos för extra piff. De rosa stavarna runt omkring är maräng. Tanken var att de skulle täcka kanterna som ett litet staket, men jag lyckades bränna de flesta så det blev bara några stycken.
 
Maräng: Vispa 2 äggvitor till fast skum. Tillsätt 1 dl socker och en nypa salt + ev karamellfärg. Vispa smeten blank. Spritsa ut på en plåt och grädda ca 20 min i 150 grader.)
 
Det roliga med tårtor är att de går att variera i det oändliga, både i smak och utseende. Man kan verkligen låta kreativiteten och fantasin flöda! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se