Lasagne är en av mina favoriter när det kommer till vardagsrätter och det bästa är nästan att det är allra godast dagen efter. Det är inte många maträtter som är det, men just lasagne är en riktig höjdare som matlåda. Hur som helst så ska ni nu få ett tips på en ännu godare variant på lasagne än den gamla vanliga, nämligen italiensk lasagne som jag kallar den.
 
Det är helt enkelt soltorkade tomater, basilika och mozzarella som ger lasagnen en italiensk touch. Laga lasagnen som vanligt men tillsätt hackade soltorkade tomater (ca 1 liten burk till ett normalrecept) i köttfärssåsen och krydda med extra mycket basilika. Varva sedan lasagneplattor (gärna färska, det blir så gott!), köttfärs, bechamelsås och skivas mozzarella och avsulta med några mozzarellaskivor på toppen och ett par varv med svartpepparkvarnen. In i ugnen och sedan ett par färska basilikakvistar på toppen till servering!
 


Välkommen till en uppfräschad och lite mer höstig blogg. Fint va? Det är min oerhört duktiga och kreativa vän Maria som ritat den tjusiga bannern. Jag är mäkta imponerad! Det är verkligen en Julia-bild med allt jag gillar; paketpyssel (dessutom precis som jag brukar slå in paket, med flera papper och snöre åt bara ena hållet), te, bakning och fika, ljus och mina favoritblommor på hösten- ljung och prydnadskål. Det är verkligen det här hösten är för mig, och som gör det till kanske den allra bästa årstiden!
 
 


I fredags fyllde min kära syster år och det firades med god middag (italiensk lasagne, recept kommer!) och tårta. Då systern befinner sig mitt i en flytt så var fördelsedagsmiddagen förlagd hemma hos oss och inte mig emot. Är det något jag verkligen går igång på så är det att få fixa, piffa och ordna med kalasigheter. Dessutom tycker jag att tårtor är bland det roligaste att baka! Jag var sugen på att göra en riktigt chokladig tårta och bakade därför en browniebotten och en chokladsockerkaka och fyllde sen tårtan med chokladmousse och jordgubbsmousse. Chokladtryffel runt omkring och färska jordgubbar på toppen. En riktigt smakrik och maffig tårta. Jag gjorde tårtan i min lilla form (med 18 cm i diameter) och den räckte ändå till sju personer! Ganska mäktig med andra ord. Men oj så god!
 
 
Alla recept är avsedda för en "normalstor tårta", ca 24 cm i diameter. Vill man göra en liten tårta som jag gjorde- dra bort 1/3 från alla recept!
 
Browniebotten
150 g mörk choklad

250 g smör
3,5 dl socker
3 ägg
2,5 dl mjöl


Smält smöret och bryt i chokladen, låt smälta. Häll blandningen över sockret och vispa tills blandingen svalnat något. Tillsätt äggen ett i taget under ständig vispnig. Tillsätt mjölet. Häll smeten i smord och bröad form och grädda i 185 grader i ca 30 minuter. Låt svalna.


Chokladsockerkaka
(delad i tre)

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
200 g smör
3 st ägg
3 msk kaffe, kallt
2 dl vatten, hett


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret. Vispa äggen lätt. Blanda de torra ingredienserna med smör, ägg och kaffe. Tillsätt det varma vattnet lite i taget under omrörning. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 min. Låt svalna.

Jordgubbsmousse

3 gelatinblad
225 g jordgubbar
0,75 dl socker
3 dl vispgrädde


Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull och låt koka ett par minuter. Häll och pressa jordgubbarna genom en sil. Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i jordgubbspurén. Låt svalna medan du vispar grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad utan hellre lite lösare. Vänd ihop jordgubbarna och grädde och låt stelna lite i kylskåp.


Chokladmousse

2 äggulor

100 g mörk choklad

3,5 dl grädde

Smält chokladen och låt svalna något. Blanda med äggulorna och låt svalna helt. Vispa grädden och blanda lite av den med chokladblandingen. Vänd sedan ner resten av grädden.


Chokladtryffel

3,5 dl grädde

200 g choklad


Värm grädden i en kastrull och bryt i chokladen. Rör tills allt är smält och låt svalna och stelna.

 
Montering
Lägg browniebotten på ett fat. Bred på jordgubbsmoussen. Dela chokladsockerkakan i tre delar. Lägg på en del. Bred ut hälften av chokladmoussen. Lägg på en till del chokladsockerkaka och bred på resten av chokladmoussen. Lägg på den sista delen chojkladsockerkaka och bred sedan chokladtryffeln runt och över hela tårtan så att den blir räckt.
 
Dekoration
Dekorera med något gott och fint! Frukt, bär, strössel, riven choklad... Jag hade halsverade jordgubbar på toppen i en göh som "ramlar" ner på ena sidan. Några limeskivor, myntakvistar och lite kokos för extra piff. De rosa stavarna runt omkring är maräng. Tanken var att de skulle täcka kanterna som ett litet staket, men jag lyckades bränna de flesta så det blev bara några stycken.
 
Maräng: Vispa 2 äggvitor till fast skum. Tillsätt 1 dl socker och en nypa salt + ev karamellfärg. Vispa smeten blank. Spritsa ut på en plåt och grädda ca 20 min i 150 grader.)
 
Det roliga med tårtor är att de går att variera i det oändliga, både i smak och utseende. Man kan verkligen låta kreativiteten och fantasin flöda! 


Kikar in med ett gott och snabbt pastarecept! Perfekt att plocka fram när både idéer och tiden tryter. Krämigt och gott, precis som pasta ska vara!
 
 
Ädelost- och baconpasta med broccoli (4 port)
2 paket bacon
en näve broccoli
5 dl mjölk
2,5 msk vetemjöl
1 msk smör
en bit ädelost, ca 100 g
pasta
 
Klipp baconet i små bitar och stek knaprigt (häll av på hushållspapper för att få bort det mesta av fettet= knaprigare). Koka broccolin. Koka pastan. Vispa ner mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken. Klicka ner smöret och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka några minuter så att såsen tjocknar. Smula i ädelosten och låt den smälta ihop med såsen. Rör ner bacon och broccolin. KLART! Servera med nykokt pasta.
 
Lyxigt god pasta på en kvart!


Varje dag sitter jag och min vän Sociologen på universitetet och pluggar tillsammans. Eller ja, pluggar är väl kanske att ta i, vi gör åtminstone tappra försök till det emellan kaffepauser, luncher och långa diskussioner om skoköp, genus, middagsmat, framtidsplaner och bästa julgodisrecepten. Högt och lågt helt enkelt. Hur som helst tar vi varje vecka helg på torsdag eftermiddag, helt enkelt för att vi alltid (på något sätt) lyckas vara klara med veckans studier då. Detta firar vi med att unna oss fika något smarrigt, och till imorgon har jag tagit på mig bakningsansvaret och svängde därför ihop en sats äppelmuffins här på kvällskvisten.
 
 
Jag hade kvar mandelmassa sedan jag bakade de varma äppelknytena och pytsade därför ner några bitar i varje muffins. Gott gott! Receptet är mitt absolut bästa muffinsrecept. Det ger höga, saftiga (tack vare filen och de många äggen) muffins som aldrig blir sådär torr-smuliga som vissa muffins blir. Och självklart kan man byta ut äppelbitarna mot bär, choklad eller något annat man tycker passar. Men nu såhär på hösten tycker jag att äpple är ett givet val!
 
Äppelmuffins (12 st)
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
4 ägg
1 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 äpplen + kanel
ev 50 g mandelmassa
 
Rör ihop smör och socker, tillsätt äggen ett i taget. Rör i filmjölken. Blanda alla torra ingredienser och rör ner slarvigt i smeten. Vispa inte, det kan vara lite klumpigt, det gör att muffinsen inte blir lika kompakta. Fördela smeten i muffinsformar och ställ gärna i en muffinsplåt. Skala och tärna äpplena i små bitar och blanda med kanel och eventuellt riven mandelmassa. Fördela i formarna och blanda runt lite så att allt blandas. Strö lite kanel blandat med socker på toppen och skjutsa in i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.
 
Färdiga att gräddas! En muffinsplåt gör att muffinsarna aldrig flyter ut utan håller sig höga och fina. Finns på Ikea, Ica Maxi och liknande ställen för en ganska billig peng. Mycket bra grej!


I helgen kändes det som att hösten kom på riktigt! Blåsigt men soligt och träden som så smått börjar skifta i gult. Härligt så det förslår! Tyvärr har jag inte hunnit njuta allt för mycket av höstvädret då jobbhelgen avslutades med en rejäl förkylning. Så jag ber om att få återkomma när jag piggnat till och förhoppningsvis hunnit bakat, lagat eller pysslat något roligt!
 
 
Nu är det soffläge med te och choklad som gäller. Och apropå choklad så ska jag ge er ett snabbt tips på tre nya chokladsorter som är mer än värda att smaka; Marabou Vit, Marabou Crunchy Corn och Marabou Premium Cocoa Coconut. Jag var dessertansvarig på gårdagens spela spel-kväll men var för trött och förkyld för att orka fixa något, så det blev en härlig chokladbuffé istället med diverse chokladkakor, bl a ovanstående. Den första är helt enkelt ljuvlig vit choklad med vanilj- underbar om man gillar just vit choklad. Crunchy Corn-chokladen innehåller salta krispiga majskorn och påminner om Marabous bästa choklad genom tiderna- Amigo och den mörka chokladen med kokos var bara helt fantastiskt god. Nya favoriter alla tre!


Mina tomater ute i landet har inte varit allt för pigga efter den kalla sommaren och vill inte riktigt mogna, så nu har jag plockat in dem i värmen. Dessa är en miniplommontomat som är söta och goda, så jag hoppas att de kvicknar till inomhus.
 
Och så de kanske allra sista sommarblommorna som tappert hänger sig kvar. Ringblommor i piggt orange och gult lyser upp köksfönstret.
 
Det är himla härligt att få ta in en bukett färska blommor när hemmet är nystädat, för det är ju torsdag=städdag här hemma!


Ikväll är vi bjudna på lite kvällskalas för att fira en nybliven 24-åring. Väldigt trevligt att få komma iväg på kalas med trevligt umgänge och fika en vanlig onsdagkväll. Och väldigt kul att få slå in paket, min pysselfavorit nummer ett!
 
Lager på lager är inte bara ett vinnande koncept när det gäller kläder utan även paket. Svart blankt papper runt hela paketet, en remsa prickigt papper och en remsa vitt papper som blivit över vid tidigare paketinslagning. Till det ett brunt papperssnöre som suttit runt en blombukett virat flera varv runt paketet på höjden. Flera olika papper i olika mönster och färger på varandra är ett enkelt sätt att sätta lite roligare touch på paketet, liksom att snöra bara åt ett håll och inte i det klassiska krysset. 
 
Ett litet handskrivet kort (presentpapper+vitt styvt kartongpapper) sätter pricken över i:et på presenten!
 
Mer paketpyssel:
 
PS. Vad det var i? Ett förkläde och kryddor till den duktige matlagaren!


Härom dagen gjorde jag höst här hemma. Sommarkläderna åkte in i förrådet, trädgårdsmöblerna och grillen bars in och lilla balkongen fick sig en höst-uppfräschning. Golvet fick sig en skrubbning och den vissna lavendeln och de hängiga örterna fick gå hädan. Ny pryder istället härligt rosa ljung och krispig prydandskål trappen i fina zinkbaljor.
 
Zink+ växter är ju så fint ihop!
 
Jag gillar den här sorterns ljung som är lite mindre i blommorna med lite skirare känsla. Vackert tillsammans med prydnadskål eller cyklamen som också är en höstig och fin blomma att plantera ute. Höstblommor är ju så härliga just för att de ofta är ganska dova och mjuka i färgerna, inte så grälla som sommarblommor oftast är. Efter sommaren så känner i alla fall jag mig ganska mätt på klara, starka färger och går gärna över lite mer naturnära färger som gör sig bra ihop med t ex zink. En vilsam känsla på något vis.


Ja, tänk vad lite en färsk örtkvist ( i detta fall mynta) på brieosten och och lite flingsalt på smöret i en fin skål kan göra. Isället för att servera det rakt upp och ner med bara en skärbräda och ett smörpaket. Kan tyckas lite överdrivet, men jag gillar verkligen att piffa till det med små enkla medel. Det gör så mycket för helheten!
 


Jag fick en fråga om var tavlan på denna bild kommer ifrån, och svaret är kanske lite otippat. Det är nämligen en inramad Delicato-reklam! Jag har läst reklamen flera gånger i DN och tyckte att den var så smart och rolig (och snygg!) så jag klippte ur den och ramade in. Så träffsäker nuförtiden när man helst ska vara en perfekt människa vad det gäller... allt! 
 
Svårt att fota då det bänker i glaset, men ni ser i alla fall budskapet. Så himla påhittigt, och roligt! "Våga säga emot, våga säga ja, ät inte för mycket, ät inte för sent, sola in, borsta tänderna, sitt rakt, titta inte på tv..." 
 
Och jag håller helt med, ät mer grönt! I alla fall i form av gröna marsipandammsugare...


Äppellyktor är ingen ny företeelse, varje höst börjar bilderna på dessa söta ljuskoppar cirkulera på bloggar och i tidningar. Men det är ju ett så enkelt och fint pyssel såhär i hösttider.
 
Såhär såg dukingen ut igårkväll; äppellyktor, nyponkvistar och en ros och nya fina servetter (från Åhléns).
 
En äppellykta gör man genom att plocka ur ett värmeljus ur sin metallkopp. Tryck sedan metallkoppen (upp och ner) mot äpplets ovansida för att markera var ljuset ska sitta. Skär sedan ut med en liten kniv en urgröpning lika stor som värmeljuset. Ät upp äppelbiten du skär bort och stoppa ner värmeljuset igen (i metallkoppen) och så är det bara att tända. 


Igår hade vi en mysig middag som avlutades med en alldeles fasligt god dessert, nämligen frasiga äppelknyten med vaniljglass. Ett egenkompinerat recept som blev riktigt gott! "Julia, det här var verkligen gott!!" lät ett av omdömena. Och jag måste faktiskt hålla med. Jag var sugen på att göra en efterrätt med äpple men någon lite roligare än paj eller kaka och kom att tänka på smördeg som är lätt och tacksamt att använda. Det resulterade i varma frasiga smördegsknyten fyllda med äpple, mandelmassa, smör och kanel med vaniljglass till. Höstigt och härligt! Detta måste ni bara testa. Enkelt var det också!
 

Frasiga äppelknyten (4 st)
en rulle kyld smördeg (hela går inte riktigt åt, frys in resten och använd en annan gång)
3 syrliga äpplen (svenska Discovery är min favorit!)
100 g mandelmassa
50 g smör
2-3 msk farinsocker (strösocker fungerar också, farinsocker ger en lite kryddigare smak)
2-3 msk kanel
1 ägg till pensling
 
Goda, syrliga svenska äpplen. Bästa frukten nu på hösten!
 
Rulla ut smördegen och skär ut fyra rutor, ca 10x10 cm. Kavla ut dem något så att de blir lite tunnare. Skala och tärna äpplena i små tärnignar. Lägg i en bunke. Pudra över farinsocker och kanel. Riv mandelmassan och tärna smöret i små tärningar. Vänd ner med äpplena. Blanda runt och fördela jämt på de fyra smördegsrutorna. Vik in hörnen mot mitten och nyp ihop kanterna så att ett fyrkantigt knyte bildas. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 10 minuter tills de fått fin färg och blivit frasiga.
 
Servera med en kula vaniljsglass och sikta över lite kanel vid servering. Gott gott!


Som rubriken lyder så ska jag bjuda på en riktigt god dessert såhär när helgen stundar. Det är min vän Sociologen som tipsat mig om detta fantastiska recept på röd fruktsallad med mascarponekräm. Alldeles ljuvligt gott med frisk frukt och söt, len mascarpone. Den röda fruktsalladen består alltså av enbart röda frukter, men såklart går det bra med de frukter man själv gillar. Men att färgkoordninera sin fruktsallad är en ganska rolig grej, det blir ju så fint! Vad sägs om en grön fruktsallad med päron, kiwi, galiamelon och gröna vindruvor? Eller en gul med mango, gula plommon, aprikoser  och ananas? Eller en orange såhär i hösttider med apelsin, physalis, papaya och sharon?
 
Mängden frukt/bär är inte så noga, det är bara en fingervisning om hur mycket som blir lagom. Blanda som du vill med mängden av varje sort.
 
Röd fruktsallad med mascarponekräm
250 g vattenmelon
150 g röda vindruvor
250 g hallon
250 g jordgubbar
3 msk vit baksirap
1 dl mascarpone
1 dl matyoghurt (typ turkisk yoghurt)
 
Skär melonen i bitar, halvera vindruvorna och blanda med hallon och jordgubbar. Ställ kallt. Rör ihop mascarpone, matyoghurt och sirapen till en jämn kräm. Servera till fruktsalladen.
 

Fasligt gott vill jag lova! 



Denna vecka har jag verkligen kommit igång med matlagningen efter sommarens ickeinspirerande mat i form av mest fil och mackor. Men nu så! Svampsoppa i måndags, korvgryta i tisdags, lasagne idag och igår fiskgratäng. Och en himla smarrig sådan som blev extra krämig med hjälp av räkost. Receptet kommer ursprungligen från fantastiska Kryddburken, men med några små ändringar.



Fiskgratäng med mjukost
ca 8 medelstora potatisar
en klick smör och lite mjölk
400 g fisk (lax eller nåfon vit fisk)
salt och peppar
saften av 1 citron
2 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
1 tub mjukost med räksmak
1/2 dl mjölk
2 msk fiskfond
fryst dill efter smak
 
Skala, dela och koka potatisen och mosa tillsammans med lite smör, mjölk och salt till ett gott potatismos. Låt svalna något. Dela fisken i mindre bitar och lägg i mitten av en ugnsform. Salta, peppra och pressa över lite citron. Spritsa (eller klicka om du inte orkar vara så piffig) ut moset runt om fisken längs kanterna. Vispa ihop creme fraiche, räkost, mjölk, fond, dill och resten av citronsaften och häll över fisken. Skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter tills moset fått fin färg på toppen.
 
Innan gräddning. Spritsat mos längs kanterna och fisk i mitten med ett krämigt täcke. Jag är mycket nöjd med att dillen i såsen kommer från mitt eget trädgårdsland. Lyx!
 
Garnera med lite dill och citron för en extra tjusig gratäng! Gott för både öga och gom eller hur det nu är. Hur som, en kalasgod fiskgratäng som är värd att provas. Enkelt och god vardagsmat när den är som bäst.


Mina sommarblommor i trädgårdslandet börjar sjunga på sista versen, det är bara ringblommorna som hänger i än. Men det behöver inte betyda att man inte kan pynta fint inomhus, även hösten har mycket att bjuda på.
 
Här har jag stuckit ner nyponkvistar jag hittade på morgonens promenad tillsammans med dillkronor i en glaskruka. Enkelt och höstigt fint!
 
Tillsammans med en ljuslykta och en ljuysstake blir det en fin liten "höstgrupp"på soffbordet.


Jag har sagt det förut och säger det igen- snygga förpackningar är verkligen roligt och fint att inreda med! Och som jag också sagt tidigare, märket Garant är mästarna på detta. Spana in dessa nya fina tekartonger till exempel!
 
Den blåa till höger innehåller grönt te med mango och manogstan (gudagott för att vara tepåse!) och i den gröna till höger gömmer sig ett kryddigt chaite. Snyggt och gott! Dessa teer finns i fem olika varianter, så jag måste nog göra ytterligare ett teinköp snarast... Tur att te är så gott!
 
Chaite är extra gott nu såhär mot höstkanten och får mig att längta lite extra till årets höjdpunkt- julen!


Jag vet inte om det är hösten eller vad det är, men jag har snöat in så på färgen orange! Piggt och snyggt på få och små detaljer.
 
Som en snygg slickepott från Rice...
 
... eller en väldigt orange och fulsnygg vas fyndad på loppis för en tia. Fin med blommor i men minst lika tjusig utan.


Jag har länge (verkligen länge, i nästan två år) letat efter en golvlampa. Det kan ju tyckas enkelt, men inte om man är lika velig och kräsen som jag är. Jag har inredningssurfat och hängt på Blocket i tid och otid men inte hittat något som fallit mig i smaken (och som plånboken tillåtit). Men så mmsar svägerskan en bild på en lampa från ett loppisställe- "50 kr, vill du ha den?" Såklart! Visserligen en fasligt rosa och dessutom solblekt skärm, men det går ju att åtgärda! Och resten av lampan var himla fin och priset detsamma, så sagt och gjort...
 
Före...
 
... och efter!
 
Att fixa till en ny lampskärm är inte särskilt svårt. Visserligen går det ju bra att köpa en helt ny skärm, men dels så var denna i en lite speciell gammal modell och det hade nog varit svårt att hitta en ny variant som passade, och dels finns det ju ett betydlgit större utbud av tyg än av lösa lampskärmar. Så jag pinnade iväg till en tygbutik och köpte en halvmeter svart- och vitmönstrat (lite hundtandsaktigt) tyg och satte dit. Och hur gör man då det? Jo, först tog jag bort det gamla tyget genom att skära med en typ mattkniv/hobbykniv längs med stålramen. Sen är det bara att linda det nya tyget runt för att kunna klippa till rätt längd och därefter limma kanterna med kontaktlim (eller liknande) och fäst tyget runt stålkanterna. Viktigt är att sträcka tyget ordentligt vart efter man fäster tyget. Ett bra sätt att hålla tyget på plats under tiden är att använda klädnypor! Låt torka och montera tillbaka skärmen.
 
Voila, en så gott som ny lampa för den nätta summan 110 kr!


Sommaren går förvisso mot sitt slut, men enkla och härliga efterrätter tycker jag det alltid finns plats för, året om. Denna goda och fräscha efterrätt bjöd min svägerska på härom sistens efter en god middag. Bär, Kesella med vanilj och smulade digestivekex varvat snyggt i glas- klart! Så gott!
 
 
En perfekt dessert att svänga ihop om det är ont om tid, och dessutom går den ju att variera i oändlighet. Bären kan varieras (björnbär, jordgubbar, körsbär, blåbär...), Kesella vanilj kan bytas mot någon annan Kesella med smak, t ex hallon eller rabarber eller så smaksätter man den själv. Och istället för digestivekex tror jag att smulade chokladkex (t ex Oreo cookies) kan vara riktigt gott!


Äppelkaka, finns det något som andas mer höst? Och finns det något godare? Nästan inte. Äpplen i kombiantion med kanel och socker kan ju bara inte bli fel. Äppelpaj är förvisso himla gott, men saftiga kakor med massor av äpplen är nog ändå min absoluta favorit. Här är enkel kaka med saftig sockerkaksbotten täckt av äppelklyftor som bäddats in i en kanel- och sockerblandning som ger en lite knäckig yta. Receptet ser kanske inte mycket ut för världen med ordinära ingredienser, men detta är en riktig höjdare! Prova! Servera antingen som den är eller med vaniljsås.
 

 

Äppelkaka

3 st äpplen
1½ dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 gram smält smör
½ dl vatten
pärlsocker

 

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg & socker pösigt och tillsätt sedan smör, vatten och mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter. Skala och klyfta äpplena och blanda dem med socker och kanel. Tryck ner klyftorna  i smeten och strö över pärlsocker. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Låt svalna något och servera ljummen.

 

Allra godast blir det förstås om man serverar kakan på skirt porslin med rosenmönster och guldkant. Det här porslinet tillhör syrran som har världens finaste samling av söta assisetter och tekoppar.

 

Ni kan räkna med fler äppelkakerecept här fram över. Jag är sugen på att baka massor av sorter! T ecx Kryddburkens äppelkaka med kokos, Söta sakers äppelpaj med vaniljglass till eller äppelrutor med sirap från Linnéas skafferi.



Nej hörni, håhär tomt och tråkigt kan vi ju inte ha det här inne. Men efter några fullspäckade veckor känns det som att jag äntligen är på banan igen. Hemmet som i all upptagenhet förfallit är städat och höstpiffat, det tidigare ekande tomma kylskåpet är påfyllt och jag är redo för höst! Jag älskar hösten, även om jag i år känner en liten smula vemod över att den (obefintliga) sommaren är över för i år. Men nu ser jag fram emot höstmys med mycket bakning (äppelpajer i mängder!), tedrickande, soffmys med sockor på fötterna och filt om benen, innepyssel och inredning och höstiga grytor till middag. Härligt! Hösten är en skön tid och jag ser fram emot mer rutiner och ordning och reda. Imorgon börjar terminen på universitetet igen och jag har i sann börja-skolan-anda köot nya kollegieblock och pennor. Redo för hösten helt enkelt!
 
Sommarens sista grillning för någon vecka sen. Marshmallows är bästa grillmaten!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se