Fryst apelsincheesecake

Hej i höstkylan! Första morgonen med minusgrader här i Örebro idag. Burr, men ack så mysigt att få cykla till skolan en kall och klar höstmorgon med vantar på och isande rök ur munnen. Riktigt mysigt. Apropå isande, nu ska ni få ett riktigt gott recept på en froozen cheesecake, nämligen med apelsin!

Det här är ett recept som jag klippt ur ur någon tidning för en massa år sen men aldrig blivit av att testa. Men så i lördags när vi hade ett härligt gäng här hemma på middag så slog jag äntligen till. Det börjar ju verkligen bli säsong för citrusfrukter nu så en apelsinsmakade cheesecake blev alldeles otroligt gott och fräscht.

Froozen orange cheesecake (ca 10 bitar)

  • 50 g smör
  • 15 digestivekex
  • 3 ägg
  • 100 g philadelphiaost
  • 1/2 dl socker
  • 2 apelsiner
  • 3 dl vispgrädde

Smält smöret och krossa digestivekexen fint. Rör ihop och tryck ut i botten på en springform med löstagbar kant. Ställ i kylen. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ihop gulorna med philadelphia, socker och saften från 1 apelsin och skalet från 2. Vispa äggvitorna för sig till ett fast skum och grädden för sig. Blanda sedan ihop äggsmeten med grädden och vänd till sist ner äggvitorna. Bred ut över kexbotten, täck med plast och ställ i frysen minst 4 timmar. Det går br att göra den flera dagar i förväg!

Ta fram cheesecaken ca 30 min före servering så att det hinner tina något. Jag lyxade till det med grovhackad apelsinchoklad på toppen och garnerade med lite apelsincest och florsocker. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search