Vare sig man gillar att spöka ut sig eller inte till denna högtid så kan man ju alltid passa på att fira lite extra en dag som denna. Såhär såg förra årets Halloween-kaka ut; en kladdkaka med apelsinchokladtryffel, spökmaränger och marsipanpumpor. Roligt pyssel och fasligt gott!


Apelsinkladdkaka med spöktouch

2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0,5 dl kakao
1,5 dl vetemjöl
150 g smält Smör


1 dl vispgrädde
200 g Marabou apelsinkrokant eller annan apelsinchoklad


Rör ihop ägg socker, vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl. Tillsätt smöret och rör smeten slät och häll i en smörad och bröad bakform och grädda i mitten av ugnen i 150 grader, ca 30 min. Koka upp grädde och rör i chokladen och rör tryffeln slät. Häll ut apelsinchokladtryffeln över kladdkakan och låt kakan stelna i kylen över natten.

 

Marsipanpumpor

Färga mandelmassa orangea med gul och röd karamellfärg och sätt dit en liten grön "kvist". Lättast är det att forma mandelmassan till runda bollar och sedan trycka till dem en aning för att få den rätta formen. "Ränderna" görs enklast med hjälp av en potatissticka som läggs längs med pumpan och trycks till.


Spökmaränger

Vispa 2 äggvitor med 3/4 dl socker tills det blir ett vitt, fast skum. Klicka eller spritsa ut på en plåt och grädda i 100 grader i ungefär 45 min. Ögon och mun målas dit med svart karamellfärg, men mörk, smält choklad fungerar minst lika bra!

 


Förra veckan hade jag turen att dyka på en chokladprovsmakning på Ica Maxi. Alltså, chokladprovsmakning! Varför finns inte det oftare? För det mesta är det ju någon trist soppa eller något halvfabrikat som demostreras i butikerna. Hur som helst fick jag i alla fall testa Marabou Premiums nya choklad med hela rostade mandlar. Åh så gott! Rostade mandlar är ju kanongott och tillsammans med mörk choklad, mmm!
 
 
Jag har mer och mer börjat gilla mörk choklad. Har tidigare inte riktigt förstått grejen att äta mörk choklad när det finns ljus choklad som är så gott, men ju fler goda smaker som börjar dyka upp (havssalt, tranbär, blåbär mm.) så har jag fastnat. Men att gå från det till att bli en "åh-det-är-alldeles-lagom-med-en-pyttebit-mörk-choklad"-person, nja. Jag kommer fortsätta njuta av mjölkchoklad med polkagris och andra smarriga varianter, och i betydligt större mängder än yttepyttebitar.
 
För övrigt så skulle jag köpa Elle Mat (och vin) idag och vad medföljer om inte just denna choklad? Två lyxigheter på samma gång! Dessutom bjöd tidingen på festspecial vilket var alldeles ypperligt då det vankas 25-årsfest för fästmannen om inte allt för länge...!
 
Så, det får bli mitt bästa tips till helgen- ljuvlig mandelchoklad, och kanske en mysig tidning?


Något som jag aldrig testat att laga tidigare är frikadeller i tomatsås. Frikadeller är ju köttbullar som istället för att stekas kokas och serveras i tomatsås tillsammans med pasta. Och riktigt gott var det! Och inte alls speciellt svårt. Bara att rulla vanliga köttbullar, ner i kokande buljong en minut och sedan koka klart i en enkel tomatsås medan spagettin kokar. Perfekt vardagsmat!
 
 
Frikadeller i tomatsås (4 port)

400 gram bandfärs
1/2 dl vatten
1/2 msk potatismjöl
1/2 msk malen söt paprika
1/2 msk tomatpuré
1 tsk salt

svartpeppar

5 dl köttbuljong (vatten + en tärning)


Tomatsås

1 burk krossade tomater
1/2 dl ketchup
1 tsk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
en nypa socker

salt och peppar


Rör ihop ingredienserna till frikadellerna. Koka upp köttbuljongen. Rulla köttbullar och lägg i den kokande buljongen ca 1 min. Ta upp frikadellerna. Använd lite buljongen som bas till tomatsåsen och tillsätt resten av ingredienserna till denna och låt koka upp. Lägg i frikadellerna och sjud på svag värme ca 10-15 min under tiden spagettin kokar



Vi firar in helgen med en av mina absoluta favoritkakor; mjuk pepparkaka. Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att just mjuk pepparkaka kan man äta året runt och inte bara kring jul. Den är alldeles för god för att inte äta oftare! Striktare är jag med vanliga hårda pepparkakor, de är reserverade för enbart julen. Hur som helst så ger detta recept en riktigt kryddig kaka med extra saftighet från lite lingonsylt. Det blir inte mycket lingonsmak utan bara en aning, sådär alldeles lagom. Dessutom är den busenkel att svänga ihop, det tar inte mer än fem minuter. Testa!
 
 
Mjuk pepparkaka med lingon
100 g mjuk smör
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl filmjölk
1 dl lingonsylt/råröda lingon
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
 
Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt. Rör i fil och sylt. Blanda alla torra ingredienser och rör i till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form. Skjuts in i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.
 
 
Dagens fredagsfika. Alldeles ljuvligt gott att avnjuta med nytt hallon/blåbärste, sockor på fötterna och en kurrande katt på magen. Trevlig helg!
 


Men hörni! Jag har ju helt glömt bort att tipsa om Underbara Claras nya bok; Vintagepimp och hemmafix. Och ja, den innehåller precis det. Massor av inspirerande tips, bilder och fix om pyssel, loppisgrejer och inredning. Massor av härliga bilder, roliga texter och såklart en ursnygg utformning á la Clara som t ex råskurna kanter på sidorna och ett tjock, matt kartonliknande omslag som binder ihop hela härligheten. En riktigt mysig "blädderbok". Och kanske det mest inspirerande av allt; Clara har gjort allt med boken själv. Text, bilder, layout. Jag är mäkta imponerad! 
 
Detta är mitt bästa julklappstips till en pyssliga eller inredningsintresserade, eller varför inte en väldigt tidig julklapp till dig själv?
 
Såna här snygga böcker får förstås stå framme och pryda sin plats.
 


Hej i höstkylan! Första morgonen med minusgrader här i Örebro idag. Burr, men ack så mysigt att få cykla till skolan en kall och klar höstmorgon med vantar på och isande rök ur munnen. Riktigt mysigt. Apropå isande, nu ska ni få ett riktigt gott recept på en froozen cheesecake, nämligen med apelsin! Det här är ett recept som jag klippt ur ur någon tidning för en massa år sen men aldrig blivit av att testa. Men så i lördags när vi hade ett härligt gäng här hemma på middag så slog jag äntligen till. Det börjar ju verkligen bli säsong för citrusfrukter nu så en apelsinsmakade cheesecake blev alldeles otroligt gott och fräscht.
 
 
Froozen orange cheesecake (ca 10 bitar)
50 g smör
15 digestivekex
3 ägg
100 g philadelphiaost
1/2 dl socker
2 apelsiner
3 dl vispgrädde
 
Smält smöret och krossa digestivekexen fint. Rör ihop och tryck ut i botten på en springform med löstagbar kant. Ställ i kylen. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ihop gulorna med philadelphia, socker och saften från 1 apelsin och skalet från 2. Vispa äggvitorna för sig till ett fast skum och grädden för sig. Blanda sedan ihop äggsmeten med grädden och vänd till sist ner äggvitorna. Bred ut över kexbotten, täck med plast och ställ i frysen minst 4 timmar. Det går br att göra den flera dagar i förväg!
 
Ta fram cheesecaken ca 30 min före servering så att det hinner tina något. Jag lyxade till det med grovhackad apelsinchoklad på toppen och garnerade med lite apelsincest och florsocker. 
 
Mer cheesecake:


I helgen hade vi finbesök från Göteborg och passade på att göra en utflykt till Hjälmaren i det strålande höstvädret. Korvgrillning runt en sprakande eld och fika med kaffe i termos och hembakat fika- bättre än så kan väl en solig söndag inte tillbringas? Till fikat hade min syster bakat saftig banankaka och jag bidrog med kladdkakemuffinsen och riktigt goda lingonrutor med kolasås. De sistnämnda var ett litet experiment- jag använde mig av ett blåbärskakerecept men bytte ut blåbären mot lingon och ringlade över kola för att balansera de syrliga lingonen. Lingon och kola är ju en erkänt god kombination och detta är inget undantag. En riktig fullträff! 
 
 
Lingonrutor

3 ägg
4 dl strösocker
150 g smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

250 g lingon (frysta går bra!


Kolasås

25 g smör

0,5 dl vispgrädde

0,75 dl socker

0,25 dl sriap

0,5 tsk vaniljsocker

 

Rör ihop ägg, socker och smör. Tillsätt vaniljsockret blandat med mjölet. Smörj och bröa en ugnsfast form, ca 25 x 30cm. Häll i smeten och häll över lingonen jämnt fördelat. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna och koka under tiden kolasåsen: Smält smöret och rör ner resten av ingredienserna. Koka upp och låt koka 5-10 min tills den klarar ett kulprov, dvs stelnar så pass mycket så att man kan rulla smeten till en kula om man häller ner en klick i kallt vatten. Ringla kolan över kakan och skär genast i bitar (innan kolan stelnar). Låt stelna.

Saftiga, mjuka rutor med syrliga lingon och söt kolasås. GOTT!
 


Kladdkaka, en klassiker som nästan alla gillar. Men något som jag tycker är snäppet ännu bättre är kladdkakemuffins! Då blir det liksom ännu mer kladd och inga torra kanter. Plus att de går att göra extra fina med tjusiga formar till. Dessa knallorangea och höstiga hittade jag på Lagerhaus härom dagen i ett paket med fyra olika färger. Lagerhaus är riktigt bra på roliga bakgrejer.


Kladdkakemuffins (12 st)
2 ägg

2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram mjukt smör


Vispa ägg och socker. Rör ihop vetemjöl med kakaon, vaniljsockret och saltet. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret och blanda till en slät smet. Fyll upp 12 muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader ca 10 min och låt svalna något på galler. Ställ dem sedan på en tallrik och plasta in med gladpack och ställ in i kylen så att de blir riktigt kladdiga och goda.

 

Servera som de är eller med en klick vispad grädde.


Jamen visst är det så! Och medan jag säljer bullar på löpande band på caféet idag så tycker jag att ni ska passa på att baka dessa utomordentligt goda bullar. Receptet kommer från Kryddburken som kallar dessa för Världens godaste bullar, och jag är benägen att hålla med. Ett riktigt toppenrecept som ger saftiga, fina och väldigt goda bullar. Orginalreceptet innehåller margarin som jag bytt ut mot smör som jag gillar bättre, och mandelmassa, men eftersom det är just Kanelbullens dag idag så tycker jag att vi kör på en kanelfyllning istället. 
 
Trevlig kanelbulledag på er!
 
 
Fasligt goda kanelbullar

150 gram mjukt smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst 50 gram (ej för söta degar)
1½ dl strösocker
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
½ pkt vetemjöl (ca 1kg)

 

Smula ner jästen i en degbunke, strö ½ dl strösocker över den smulade jästen. Ljumma under tiden mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt resten av strösockret, honungen, saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt sen det rumsvarma smöret och resten av mjölet du fått en fin men väldigt lös deg. Strö över lite mjöl och lägg en kökshandduk över. Låt jäsa 30 minuter. Ta sedan upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt.

 

Dela degen i tre delar och kavla ut varje deg till en rektangulär platta ca 30 x 50cm. Bred på smör och strö över socker och kanel efter egen smak. Vik degen dubbelt på mitten så och skär med vass kniv 2 cm breda remsor. Varje remsa skär du sedan som en "byxa" med ett snitt i mitten men inte ända ut i kanten på den vikta sidan. Vira varje ”byxben” till tvinnande snoddar och knyt ihop till en tjusig knut med ändarna underst.

 

Lägg snurrorna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 min under handduk. Pensla försiktigt med uppvisat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 10-15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

 

Avnjuts såklart med kall mjölk för bästa smakupplevelse!
 
Fler goda bullar:

Hallonbullar

Rimbobullar

Philadelphiabullar



Nej hörni, jag är så trött så trött. Riktigt hösttrött. Jag som är en riktigt höstfantast egentligen, men just nu vill jag helst bara sova. Det måste vara det gråa, ruggiga vädret. Det är ju de klara, kalla, soliga höstdagarna man vill åt. Ni vet när är strålande sol från blå, klar himmel och luften är sådär hög och krispig så att man nästan vill äta upp den? Det är ju en sån höst jag vill ha, inte dessa genomgrå och duggregniga dagar. Hur som helst, tills solen behagar att titta fram har jag laddat upp inför denna vecka med lite uppiggande godsaker.
 
Citrusfrukter i mängder. Satsumasarna (böjning?) är riktigt goda nu!
 
Ett nytt te med kokos och vaniljsmak. Mjukt, lite sött och alldeles fasligt gott. Dessutom ger det en liten liten aning om sommar och sol...
 
Söta (och vackra!) fikon till kvällsteet. Färska fikon brukar vara dyra annars men nu är det helt rätt årstid för dessa godingar. Goda som de är eller blanda ner i en sallad eller ugnsgratinerna med lite honung på.
 
En flaska fylld till bredden med enbart krossad frukt och bär i smoothie-konsistens. Riktigt gott och känns som en rejäl vitaminkick på morgonen!
 
Och så kanske det godaste bakverken av dem alla- enbart för att man måste få njuta lite när höstmörkret tränger sig på. Och så är det ju bra att äta mer grönt dessutom!
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se