Vi fortsätter väl med buffétemat, och nu kommer receptet på det jag kanske är allra mest nöjd med- ostkexen med havssalt och oregano. Världens enklaste grej och farligt gott! "De smakar ju som köpta, fast godare!" var fästmannens utlåtande, så det måste väl antas vara ett bra betyg. Ostkexen är kanongoda att äta som de är eller med någon god ost på. Dock smakar kexen mycket i sig själva så en lite mildare ost är god till, t ex egengjord färskost som är om möjligt ännu lättare att göra!
 
Bilderna är inte mycket att ha. Lite stressad värdinna + levande ljus som enda ljuskälla ger inga toppbilder tyvärr!
 
Kexen är ursprungligen Leila Lindholms recept på Parmesankex med rosmarin, men då studentekonomin inte riktigt räcker till parmesan och då jag inte gillar rosmarin särskilt mycket så valde jag att byta ut dessa mot riven prästost och oregano vilket blev kalasgott. Har man någon annan favoritost eller krydda så går det säkert alldeles utmärkt att använda dessa, det är bara att prova sig fram!
 

Ostkex med havssalt och oregano

100 g god ost, riven
4 dl vetemjöl
150 g smör
0,5 dl mjölk
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
½ krm bikarbonat
2 msk torkad oregano

havssalt

Blanda alla ingredienser förutom den torkade kryddan och havssaltet i en bunke. Arbeta samman degen och knåda tills degen är fast. Forma degarna till en rulle. Rulla degen i havssalt och oregano. Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg degrullen i plastfolie och lägg i kylen i 10 minuter. Ta ut och skiva rullen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-15 minuter.

 
Färskosten ser ni i mitten i den gröna glasskålen (världens finaste, från Indiska!) och såhär enkelt är det att göra den:
 
Egengjord färskost (ger ca 2 dl färdig ost, jag gjorde dubbel sats)
5 dl filmjölk
1,5 dl gräddfil
salt & peppar
kryddor
 
Häll filmjölken i en kastrull och värm under omrörning tills den flockar sig, dvs blir grynig och är ungefär 50 grader. Ta av kastrullen från plattan och rör ner gräddfilen. Häll blandningen i ett durkslag med en ren kökshandduk i och låt rinna av under minst 4 timmar i kylskåp. Nu är färskosten klar och färdig att blandas med salt och peppar och kryddor efter smak! Jag körde på riven vitlök och hackad färsk basilika och timjan. Gott gott!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se