På söndag är det äntligen dags för första advent, men redan idag tycker jag ändå att adventsmyset får börja. Själv ska jag ägna dagen åt att plocka fram adventsljusstakar och stjärnor och pynta med hyacinter och andra härliga julblommor. Sen ska årets första glögg inhandlas och ingredienser till en omgång lussekatter. Kanske att några skumtomtar också får följa med hem...
 
Hoppas att ni får en härlig adventsfredag! Här kommer ett gäng riktigt goda recept som passar att baka en adventshelg som denna. 
 
Mjuk saffranskaka (min absoluta favorit!).
 
Klassiska pepparkakor. Och jag lovar, att göra egen deg är inte svårt!
 
Saffransskorpor. Saffran i knaprig form.
 
Polkagrisbiscotti. Lite nytt och roligt och väldigt gott!
 
Saffransbröd, både lussekatter och fyllda saffransbullar. 
 
Eller varför inte en len och god saffransmousse till dessert?


Torsdagar har gått och blivit en riktig mat-tv-kväll. Roliga Hela Sverige bakar gick fram till förra torsdagen på Sjuan kl 21.00, och ikväll börjar istället Jamie Olivers jul, samma kanal och samma tid. Mysigt! Dock går det samtidigt som SVT:s Historieätarna. Lotta Lundgren och Erik Haag äter sig igenom olika tidsepoker. Väldigt underhållande! Förra veckan var det 70-talsmat med aladåber, burkskinka och exotiska (!) rätter med ananas och banan. Ikväll är det dags för 1800-talet, spännade!
 


När jag har bestämt att jag ska laga eller baka något till ett visst tillfälle, alltifrån en födelsedagstårta till mat en vanlig fredagkväll, så snöar jag in på recept totalt. Jag bläddrar i böcker, letar bland alla urrivna recept från tidningar, läser matbloggar och går igenom alla bra receptsidor jag vet på internet. Att leta recept klassar helt klart in under kategorin mina favorit-intressen! Så en kväll när jag letat och letat recept till en god lördagsmiddag utan att riktigt hittat något passande, så precis innan jag skulle somna så bara slog det mig- fylld lövbiff! Var det kom ifrån har jag ingen aning, men plötsligt så var det bara så självklart. Så istället för att sova började jag googla recept på just fylld lövbiff istället. Och här är resultatet!
 
Lövbiff fylld med bacon, lök, ost och senap och färsk timjan tillsammans med en enkel med ack så god gräddsås. Så gott, så gott! Faktiskt bland det godaste jag lagat och ätit hemma. Och då är jag ändå ganska självkritisk.  Så ni förstår ju att ni måste testa detta! Och jag lovar, det är inte svårt. Dessutom är det en perfekt rätt att bjuda då den går att förbereda ganska långt, ser relativt avancerad ut och smakar ljuvligt.
 
Fylld lövbiff (4 port)
8 skivor lövbiff
2 paket bacon
1 stor gul lök
1,5 dl riven god ost
2 msk dijonsenap
smör att steka i
 
Till såsen
3 dl grädde/matlagningsgrädde/gräddmjölk
1/2 tärning köttbuljong
1/2 dl svartvinbärsgelé
soja efter smak och färg
peppar och eventuellt salt
färsk timjan
 
Skär baconet i små bitar och knaperstek. Hacka löken och riv osten. Blanda allt med dijonsenap. Klicka på röran på lövbiffarna och rulla ihop från kortsidan (vik in långsidorna så att fyllningen inte ramlar ut). Fäst eventuellt med tandpetare. Stek rullarna i smör hastigt på hög värme tills de fått fin färg. Sänk värmen och tillsätt alla ingredienser utom timjan till såsen. Låt puttra 5 minuter. Strö över färsk timjan!
 
Servera med frasig klyftpotatis. Mitt bästa knep för god klyftpotatis är att inte skala potatisen, bara borsta rent den. Skär i klyftor och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och in i ugnen. 200 grader i kanske 20 min, höj sedan värmen till 225-250 sista 5 minuterna för extra färg och frasighet. Ta ut och strö över flingsalt.
 
Mmm...


Först advent närmar sig med stormsteg och jag är så sugen så sugen på att börja fixa med allt juligt! Baka saffransbröd, köpa hyacinter, börja greja med julkort, dricka glögg och allt härligt julpyssel. Men jag håller mig till på fredag, då får det vara nog med vänta. Tills dess njuter jag av denna lagom juliga men ack så ljuvliga glass- lingonsemifreddo. Semifreddo betyder halvfryst och det är alltså en variant på glass som är lite mjukare. Med lingon i och lite krossade pepparkakor över är detta en rysligt god dessert. Perfekt att servera framöver på julkalas och glöggmys.
 
 
Lingonsemifreddo (ca 6 port)

2 st ägg
0.25 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
1,5 dl rårörda lingon

Separera äggulor från vitor (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön vitt och fluffigt. Vispa grädden fluffig. Vänd ner den i äggsmeten, tillsätt rårörda lingon. Vispa äggvitor till ett vitt skum i en torr och ren bunke. Vänd ner skummet i semifreddon. Fyll en form (jag tog en sockerkaksform) med glassmeten. Frys i cirka 4 timmar så att den är ”halvfryst”, den ska vara mjuk i mitten. Recept från Leila.

Skopa upp i skålar och strö över frysta lingon och krossade pepparkakor. Lingon + pepparkaka = en väldigt bra kombination. 


Jag tycker vi firar fredagen och den stundande helgen (och att det bara är 1 vecka kvar tilla advent!) med ett par riktigt chokladiga kladdkakemuffins! Har ni inte testat dessa ännu så måste ni göra det nu! Vispa ihop smeten på 5 minuter, grädda, in i kylen så att de blir riktigt kladdiga och sen såklart lite vispad grädde på toppen. Godare fredagsfika får ni leta efter!
 
 

Kladdkakemuffins (12 st)
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl

1/2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram mjukt smör


Vispa ägg och socker. Rör ihop vetemjöl med kakaon, vaniljsockret och saltet. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret och blanda till en slät smet. Fyll upp 12 muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader ca 10 min och låt svalna något på galler. Ställ dem sedan på en tallrik och plasta in med gladpack och ställ in i kylen så att de blir riktigt kladdiga och goda.

 

Trevlig helg!



Som ni kanske skymtade på bilderna i tårt-inlägget så fanns det några skålar med praliner att komplettera efterrätten med. Jag menar, bara tårta räcker ju inte! Eller jo, men att göra eget godis är ju så fasligt roligt, så det måste man passa på att göra när tillfälle ges. Tre sorters tryfflar gjorde jag; vit tryffel med kokos, mjölkchokladtryffel med mandelkrokant och mörk kaffetryffel. Tryfflar är enkelt att göra, bara att värma grädde, bryta ner en god chokladsort och låta stelna. Smaksätt eventuellt och rulla eller spritsa ut. Tadaa, lyxiga och försvinnande goda praliner i ett nafsande litet nafs!

 
Vit kokostryffel (ca 25 st)
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (jag använde Marabous vita chokladkaka)
ca 1,5 dl kokosflingor
 
Värm grädden i en kastrull utan att den börjar koka. Ta kastrullen från plattan. Hacka chokladen och rör ner i grädden tills allt blandat sig. Låt stelna i kylen och rulla sedan till bollar. Rulla i kokosflingor och låt stelna ytterligare.
 
 
Mjölkchokladtryffel med mandelkrokant (ca 25 st)
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
ca 1,5 dl mandelkrokant
 
Värm grädden i en kastrull utan att den börjar koka. Ta kastrullen från plattan. Hacka chokladen och rör ner i grädden tills allt blandat sig. Låt stelna i kylen och rulla sedan till bollar. Rulla i krokanten och låt stelna ytterligare.
 
 
Mörk kaffestryffel (ca 25 st)
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
3 msk starkt kaffe
kakao att pudra över
 
Värm grädden i en kastrull utan att den börjar koka. Ta kastrullen från plattan. Hacka chokladen och rör ner i grädden tills allt blandat sig. Tillsätt kaffet. Låt stelna i kylen och spritsa sedan ut på en tallrik/bricka med bakplåtspapper. Pudra över kakao och låt sedan stelna i kylen.


Jsg kikar in här lite snabbt för att ge er ett bloggtips. Min vän Maria som har gjort designen på denna blogg har en nystartad blogg, MiaMaria, där hon bl. a visar upp sina fantastiska illustrationer. In och kika på på allt fint! Dessutom gör Maria bloggdesigner, teckande portträtt och olika slags tryck på beställning. Julklappstips kanske?
 
 
Kanske världens sötaste lussekatt, av Maria.


Jag gillar inte riktigt att affärer mm. börjar så tidigt med julen. Jag älskar förvisso allt som har med julen och vill gärna suga på den karamellen länge, men inte innan första advent! Börjar man jula till det med julmust och lussekater redan i mitten av november finns ju risken att man tröttnat på hela julen vid tredje advent. Så nej, än så länge håller jag mig till att längta och planera, alltifrån julgodisbak och julklappar till pyssel och pynt och julkakor. 
 
Men... Idag fuskade jag faktiskt lite lite. När eftermiddagströttheten satte in och det visade sig att ett av caféerna på universitetet sålde skumtomtar, ja då var det kört. Skumtomtar är helt klart bland det godaste med julen, och denna stora, mjuka alldeles färska tomte var helt ljuvlig!
 


Men just ja, helt klar är jag ju inte med festmaten. Som Sanna påpekade i kommentarerna så har jag ju inte visat tårtan än! Jag kände mig lite trött på att baka vanlig tårta med sockerkaksbottnar och var sugen på att göra någon lite annorlunda variant, så det blev denna med margäng, smörkräm och frukt i massor. Marängbottnarna innehåller rice krispies (puffat, sockrat ris) och ger de sega marängbottnarna en god krispighet. Lägg helst ihop tårtan dagen före den ska serveras och garnera med grädde och frukt strax före servering!
 
 
Marängtårta med frukt (räcker till 10-12 port)

4 äggvitor

2 dl strösocker
3 dl rice crispies

Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum. Vänd ner rice crispies och bred ut marängsmeten till två lika stora cirklar (ca 22 cm i diameter) på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i ca 30 minuter. Låt svalna. Koka under tiden smörkrämen:

4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
75 g smör

Vispa samman allt utom smöret i en kastrull. Smeten ska sjudas ihop på svag värme, koka inte för då skär det sig. Rör till sist i smöret och låt sedan kallna. 

Lägg den ena marängbotten på ett fat, bred på smörkrämen och lägg på den andra botten. (Plasta och ställ kallt över natten.) Spritsa eller bred ut vispad grädde över marängen och dekorera med frukter av olika slag skurna i bitar. Jag använde jordgubbar, mango, ananas, kiwi, physalis och färska fikon. 

Väldigt väldigt gott. Segkrispig botten, len smörkräm, fluffig grädde och frisk, färsk frukt = en himla bra tårtkombination! Denna tårta kommer jag garanterat att göra igen. Testa ni med!


Nu har det gått en hel vecka sen festbuffén och än har jag inte lyckats få ut recept på allt. Men här kommer det sista! Tyvärr har jag inga bilder på de fantastiskt goda baconlindade dadlarna och parmesangratinerade blåmusslorna, men recepten hittar ni i alla fall om ni klickar på länkarna. Två fantastiskt goda buffétillbehör!
 
 
Focaccia med oliver och rödlök

25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl 

olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

tunt strimlad rödlök

oliver


Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner oliver och rödlök lite här och var. Baka brödet i mitten av ugnen i 220 grader tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

 

 
Parmalindad sparris
parmaskinka
sparris, fryst eller färsk
pressad citron
olivolja
salt & peppar
 
Koka sparrisen i saltat vatten. Den ska fortfarande ha lite spänst och inte vara helt kokt. Låt svalna något och rulla sparris i parmaskinka, ca 4-5 sparrisar per skiva skinka. Vispa ihop pressad citron, olivolja, salt och peppar efter smak. Ringla över sparrisen. Servera ljummna!
 
Bland det godaste man kan äta- varm, mjuk brieost toppad med nötter/mandlar, torkad frukt och honung.
 
Varm brieostårta
en rund brieost
nötter/mandlar
torkade aprikoser i bitar
halverade körsbärstomater
flytande honung
flingsalt
 
Skär av "locket" på osten så att det vita försvinner. Lägg på nötter/mandlar, frukt och tomater och ringla över riktigt med honung, strö över flingsalt. Sätt in osten i ugnen på ca 150 grader i några minuter tills den blivit lite mjuk och varm. Ät till gott bröd, t ex foccacia, eller kex!


Mer buffé! Här kommer receptet på det som (jag tror) uppskattades allra mest på festbuffén, nämligen smörgåstårtan. Och jag håller med, det var fantastiskt gott. Jag är omåttligt förtjust även i vanlig smörgåstårta men denna italienska variant var minst lika god! Krämig av philadelphia och creme fraiche och fylld med italienska smaker som basilika, oliver, soltorkade tomater och gorgonzola.
 
Här är minivarianten som de två vegetarianerna fick mumsa på. Fyllningen var densamma i denna, skillnaden var bara "pålägget"/toppingen som här var helt vegetarisk medan det på den stora tårtan var salami. Måttangivelserna i tårtan är väldigt ungefärliga, gå på tycke och smak!
 
Italiensk smörgåstårta (ca 10-12 bitar)
Formbröd, ca 20 skivor
 
Fyllning 1:
1 ask Bonjourost med soltorkade tomater (200 g)
1 dl creme fraiche
1/2 finhackad rödlök
färsk basilika, finhackad
ev. salt & svartpeppar
 
Fyllning 2 + 3:
1 ask naturell philadelphiaost (200 g)
1 dl creme fraiche
150 g gorgonzola
1 finhackad rödlök
hackade oliver efter smak
färsk basilika hackad
ev. salt & svartpeppar
 
Topping:
philadelphia + creme fraiche
ruccola
salami
coctailtomater
timjan
citron
paprika
 
Kantskär formbrödet och täck botten av en form med löstagbar kant (man får skära och pyssla lite så att skivorna passar). Rör ihop båda fyllningarna. Bred ut fyllning ett i formen. Varva med formbröd och fyllningen till lager två och tre. Avsluta med att ta bort formens kant och bred phila/creme fraiche runt hela tårtan. Täck med plastfolie och låt stå över natten.
 
Pynta sedan tårtan med ruccola runt kanterna och fyll på med salamirullar, halverade coctailtomater, färsk timjan, citronskivor, oliver mm. Lägg i fina mönster eller huller om buller! Gott blir det hur som helst!
 
Den icke-vegetariska varianten.
 


Vi fortsätter väl med buffétemat, och nu kommer receptet på det jag kanske är allra mest nöjd med- ostkexen med havssalt och oregano. Världens enklaste grej och farligt gott! "De smakar ju som köpta, fast godare!" var fästmannens utlåtande, så det måste väl antas vara ett bra betyg. Ostkexen är kanongoda att äta som de är eller med någon god ost på. Dock smakar kexen mycket i sig själva så en lite mildare ost är god till, t ex egengjord färskost som är om möjligt ännu lättare att göra!
 
Bilderna är inte mycket att ha. Lite stressad värdinna + levande ljus som enda ljuskälla ger inga toppbilder tyvärr!
 
Kexen är ursprungligen Leila Lindholms recept på Parmesankex med rosmarin, men då studentekonomin inte riktigt räcker till parmesan och då jag inte gillar rosmarin särskilt mycket så valde jag att byta ut dessa mot riven prästost och oregano vilket blev kalasgott. Har man någon annan favoritost eller krydda så går det säkert alldeles utmärkt att använda dessa, det är bara att prova sig fram!
 

Ostkex med havssalt och oregano

100 g god ost, riven
4 dl vetemjöl
150 g smör
0,5 dl mjölk
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
½ krm bikarbonat
2 msk torkad oregano

havssalt

Blanda alla ingredienser förutom den torkade kryddan och havssaltet i en bunke. Arbeta samman degen och knåda tills degen är fast. Forma degarna till en rulle. Rulla degen i havssalt och oregano. Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg degrullen i plastfolie och lägg i kylen i 10 minuter. Ta ut och skiva rullen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-15 minuter.

 
Färskosten ser ni i mitten i den gröna glasskålen (världens finaste, från Indiska!) och såhär enkelt är det att göra den:
 
Egengjord färskost (ger ca 2 dl färdig ost, jag gjorde dubbel sats)
5 dl filmjölk
1,5 dl gräddfil
salt & peppar
kryddor
 
Häll filmjölken i en kastrull och värm under omrörning tills den flockar sig, dvs blir grynig och är ungefär 50 grader. Ta av kastrullen från plattan och rör ner gräddfilen. Häll blandningen i ett durkslag med en ren kökshandduk i och låt rinna av under minst 4 timmar i kylskåp. Nu är färskosten klar och färdig att blandas med salt och peppar och kryddor efter smak! Jag körde på riven vitlök och hackad färsk basilika och timjan. Gott gott!


Såhär såg buffén ut i lördags! Först var jag inne på att göra enbart en italiensk buffé, men när jag kom på att jag ville ha med musslor och baconlindade dadlar tänkte jag om och döpte buffén till medelhavsbuffé istället. Lika gott men med fler möjligheter! På en buffé tycker jag att det är roligast, och godast, om det finns en bra blandning av mat. Grönsaker och kött/fisk, sött och salt, mjukt och hårt, lätt och lite tyngre osv så att det t ex inte bara blir mastig köttig mat eller tvärtom, lätt och inte så mättande. Jag tror att vi fick till en bra blandning där vi hade italiensk smörgåstårta som "grund" som var mest mättande och sedan småplock att fylla ut med, plus grönsaker, frukt och bröd.
 
 
På kakfatet i våningar tronar små krustader fyllda med ruccolapesto. Krustader, som man kan köpa färdiga på vilken matbutik som helst, är helt perfekt för bufféer då de är enkla att göra många av och kan fyllas med i princip vad som helst. Här hade jag gjort en variant på pesto med ruccola istället för basilika. Och så solfrosfrön istället för pinjenötter då jag är allergisk mot nötter. Dessutom rörde jag ut med en gnutta creme fraiche för att få en lite mildare och krämigare smak. Gott!
 
 
Ruccolapesto (till 24 små krustader)
2 dl ruccola
3/4 dl olivolja
2 st skalade vitlöksklyftor
½ dl pinjenötter/solroskärnor
4 msk riven ost
en nypa salt
lite svartpeppar
(2-3 msk creme fraiche)

Mixa allt utom ost och creme friache till en slät kräm i en matberedare/med stavmixer. Tillsätt osten och mixa ytterligare. Rör eventuellt ner creme fraiche. Spritsa eller klicka ner i krustader och dekorera med en liten örtkvist.
 
Obs! Krustaderna mjuknar efter ett tag av röran, så fyll dem strax före de ska serveras!
 


Hej sköna söndag! Igår hade vi en härlig 25-årsfest för fästmannen som fyllde år! Det åts medelhavsbuffé och tårta, spelades och sjöngs, tävlades och njöts av trevligt umgänge. En toppenkväll helt enkelt! Buffén som vi gjort bestod av italiensk smörgåstårta, baconlindade dadlar, krustader med ruccolapesto, parmalindad sparris med citronvinegrette, parmesangratinerade blåmusslor, foccacia med oliver & rödlök, hemmagjord färskost med örter, ostkex med havssalt och varm brieosttårta med aprikoser och honung. Riktigt gott! Och att pyssla och laga mat till en buffé kan väl vara det roligaste som finns! Dessutom fick jag ju chansen att baka tårta vilket också är en av mina favoritsysselsättningar. Denna gång blev det en marängtårta med massor av frukt. Smarrigt värre! Dessutom blev det en alldeles lagom stor bit kvar för oss att avnjuta till eftermiddagsfika...
 
Recept och bilder på allting ska ni förstås få, men jag börjar med lite bilder på dukningen. Vi var 12 personer så vi hade dukat upp ett långbord. Jag var lite i valet och kvalet om hur jag skulle duka; november är ju lite sådär mittemellan höst med äpplen/löv/orange och vinter/jul, så istället försökte jag matcha buffén och satsade på en medelhavsdukning. Jag tänkte lite Mamma Mia (musikalen/filmen ni vet!), grekiskt, lite bohemfint, blått och vitt och tja, såhär blev det!
 
 
Vita och blåblommiga dukar omlott som grund och under varje tallrik ligger en halv blå-vit kökshandduk (isärklippt) som bordstablett.  Fina kökshanddukar kan man hitta billigt på de flesta secondhandbutiker, och just att duka lite omlott och lager på lager gör dukningen så mycket mer levande och inbjudande.
 
Blå servetter med ett vitt papperssnöre runt. Enkelt och fint. Och såklart fina fina Swedish Grace-tallrikarna.
 
Cremevita rosor med nästan lite ljusgult inslag tillsammans med en urfin blomma, som jag inte vet vad den heter, satte jag i glasburkar och glasflaskor och grupperade på bordet tillsammans med genomskinliga ljuslyktor. Ett tips när man använder ljuslyktor i (ofärgat) glas är att köpa värmeljus med plast-"kopp", alltså istället för metall. Då syns inte ljuset alls utan lyser bara upp utan den tråkiga metallkoppen. Såna ljus brukar finnas lite här och var, jag köper mina på Lagerhaus.
 
Enkel bordsplacering- vitt styvt papper med ett jack som går att sätta fast på glasets kant. Svårare än så behöver det inte vara!


Hallongrottor är ju en sån där kaka som alltid går hem. En mer klassisk kaka får man leta efter! Och det är ju inte så konstigt, för det är ju rysligt gott. Här har jag gjort två varianter; hallongrottor och blåbärsgrottor med blåbärssylt. För svårare än så är det att variera grottorna; bara att byta ut sylten! Varför inte testa med hjortronsylt, jordgubbssylt eller med härligt sötsyrlig lemoncurd?
 
 

Hallongrottor eller grottor med valfri fyllning (ca 24 st)

125 g smör

3/4 dl socker
2 dl vetemjöl
4 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och tillsätt det. Rör ihop till en deg. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar och placera i småbrödsformar av papper. Gör en grop i varje och klicka i sylt. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10-12 minuter.



I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se