Om ni vill bjuda på en riktigt smarrig och somrig kaka som dessutom är lätt att baka så ska ni göra denna sockerkaka med vaniljfyllning och jordgubbar, och det vill ni förstås med tanke på sommarvädret som äntligen kommit. 



140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten
1 tsk stött kardemumma
Vaniljsås
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker päsigt. Blanda i smöret och sedan mjöl blandat med bakpulver och kardemumma och sist det kokande vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form. In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).
Gör vaniljsåsen. Smält smöret och vispa i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätt vaniljsockret (obs, koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.
Lyft av kakans lock och bred ut vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och  täck kakan med plastfolie.
Sockerkaka med vaniljfyllning
140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten

Vaniljfyllning
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker päsigt. Blanda i smöret och sedan mjöl blandat med bakpulver och sist det kokande vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (jag använde min lilla med en vanlig 24-cm funkar förstås lika bra!). In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).

Gör vaniljsåsen. Smält smöret och vispa i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätt vaniljsockret (obs, koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.
Lyft av kakans lock och bred ut vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och  täck kakan med plastfolie.

Låt gärna kakan stå i kylen över natten, då hinner den safta till sig och bli riktigt god!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se