Jordgubbsparfait med jordgubbssås och chokladbiscotti. Ja, det var lördagens dessert. Alldeles fasligt somrig, svalande och god! Parfait är en glass som görs "stående", dvs inte under omrörning som när man gör vanlig glass. Parfait låter ju väldigt tjusigt och avancerat, men faktum är att det faktiskt är precis hur lätt som helst att göra. Fyra ingredienser behövs: bär, äggulor, socker och grädde. Socker och ägg vispas. Bären mosas och blandas med socker- och äggblandningen. Grädden vispas och blandas med resten. Ner i en form och in i frysen- voila, parfait!

Jag har testat att göra parfait på både hallon, blåbär och rabarber förutom jordgubbar och allting blir precis lika gott, så det är bara att välja sin favoritsmaksättning!



Jordgubbsparfait (6-8 port)
1 liter jordgubbar
3/4 dl socker
5 äggulor
4 dl grädde

Vispa äggulor och socker luftigt. Mosa jordgubbarna till en puré och blanda ner i äggsmeten. Vispa grädden fast och vänd ner i smeten. Häll i en form klädd med plastfolie. Täck över och ställ i frysen, minst 4 timmar.
 
Om man vill kan man ta undan några jordgubbar och hacka i bitar istället och röra ner i smeten, så blir det lite jordgubbsbitar i glassen.

Ta fram parfaiten ca 20 min innan servering så att den inte är stenhård. SKär i bitar ett ta ut kulor med en glasskulare. Jordgubbssås görs på detta enkla sätt: Mixa jordgubbar, socker och lime/citronsaft till en slät och lagom söt/syrlig sås. Häll över parfaiten och servera gärna med en chokladbiscotti. Bon apetit!


Nu ska ni få ett recept på en supergott bröd som passar perfekt till sommarens alla buféer, grillkvällar och picknickar. Grekiskt lantbröd är ett ljust bröd med en knaprig skropa och en saftig och lite seg insida. Precis som ett bröd ska vara, tycker jag!



Grekiskt lantbröd
37, 5 g jäst (3/4 paket)
4 dl ljummet vatten
1 msk havssalt
3 msk olivolja
1 msk honung
750 g vetemjöl

Smula jästen och lös upp i vattnet. Tillsätt salt, olja, honung och till sist mjälet. Knåda till en smidig deg och låt jäsa under en handduk i 1 timme. Häll ut degen på en plåt och forma till en limpa. Jäs ytterligare 1 timme och snitta sedan ovansidan med en vass kniv (för ett fint mönster) och strö över lite mjöl. Grädda ca 10 min i 275 grader och sänk sedan värmen till 250 grader och grädda ytterligare 30-40 min.

Låt svalna på galler utan handduk för en knaprig skorpa!

På jäsning. Lång jäsning ger ett lite segare och saftigare (och mycket godare!) bröd.


Som man sen kan bre med smör och ost och njuta av ute i solen, allra helst med rabarbersaft till!


Biscotti är en italiensk, söt liten skorpa som vanligtvis innehåller mandel, men egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för smaksättningen! Lime, lakrits, nötter, bär, vit choklad eller som jag använde till mina- toblerone! En himla bra idé måste jag faktiskt säga. Skorporna serverade jag till lördagens jordgubbsparfait men förutom till glass så passar de alldeles ypperligt att äta precis som de är, helst till en kopp rykande te!



Bicotti med choklad (ca 30 st)
75 g smör
3/4 dl socker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g hackad choklad

Rör smör och socker msidigt. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner med resten av smeten. Rör i chokladen. Forma degen till två långa rullar, ca 2 cm i diameter ocg platta till något. Grädda i 170 grader ca 20 min. Skär rullarna i ca 2-3 cm långa bitar och låt torka i ugnen på 75 grader i ca 1,5 timme.


Ja, vad ska man säga? Vilken helg! Somrigaste sommarvädret och Eurovision-vinst, kan det bli bättre? Det ryktas om att det ska bli kallare i veckan, emn det örat tänker jag inte lyssna på. Jag vill fortsätta vakna till strålande solljus, öppna dörren och mötas av värme och fågelkvitter, luft som står stilla och vittnar om att det är en het dag att vänta. Sådär förväntansfullt och härligt som det bara är en tidig, ljummen maj-morgon. Promenera sig svettig i en liljekonvaljdoftande skog och väl hemma duscha iskallt. Äta frukost barfota och fortsätta förmiddagen under parasollet med en spännande bok.

Dricka rabarbersaft med isbitar som klingar mo glaskanten. Cykla in till stan och äta glass och köpa sommarlinnen, för de man har räcker inte till varma dagar som dessa. Stanna vid dikeskanten och plocka små tufsiga smörblommor och kråkärt. Grilla majskolvar och marshmallows och sitta ute tills det går att tända små ljuslyktor. Klia benen röda av myggbett och till slut krypa ner i svala lakan och nästan inte kunna somna för det ljuva sommarljuset. Så vill jag att det ska vara, från och med nu till augusti. Snälla?

 
Svalkande sommardrink (4 glas)
1 dl jordgubbssaft (koncentrat)
33 cl mineralvatten
33 cl ginger ale
jordgubbar i halvor
limeskivor

Blanda allt och häll upp i glas med isbitar och sugrör. Servera bums!


Eurovisionkväll kräver färgglada servetter a la Pride!

 
Sommarens bästa sallad- melonsallad
melon (en eller flera sorter)
finhackad rödlök/schalottenlök
finrivet lime/citronskal och lite saft
salt och vitpeppar

Blanda ihop och servera till grillat, pajj, buffé, ja allt!

Jordgubbsparfait med jordgubbsås. Makalöst gott! Recept kommer.

ESC på tv:n, spänning i soffan!



Söndagsfika och boule i solen. Smörgåsar, saft, kakor och...

... tårta dagen till ära! Kanske för at fira vinsten eller Mors dag (trots att ingen mor var närvarande) eller helt enkelt för att syrran hade fått mig sig från jobbet. Oavsett orsak, fasligt gott! Och ja, jag fick rosen.


EUFORIA! Oj oj vilken kväll, jag tror inte att det är sant! Är vi äntligen där? Efter alla år då man hoppats hoppats och hejat i soffan men alltid blviit besviken. Melodifestival/ESC-älskaren (jag schlagerbloggade dygnet runt för några år sedan) i mig vaknade ikväll igen och tårarna var inte långt borta när Loreen försvarade Sveriges färger och vann med över 100 poäng före tvåan. Historiskt! Så fantastiskt roligt att få vinna med ett bidrag som jag själv tyckte var det bästa som tävlat i Melodifestivalen på... år! Och kanske bäst av allt; ESC i Stockholm nästa år, wow! jag vet en som bara måste ha biljetter...

Kvällen som slutade i extas började med mysig knytismiddag i kvällssolen. Minipajer, såser, gott bröd, melonsallad mm, och jordgubbsparfait med chokladbiscotti till dessert. Och så lite hetsätning av diverse snacks för att hålla nerverna i shack... Men mer om det, och recept såklart, imorgon!





200g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
0,5 tsk bikarbonat
7 dl havregryn
100 g grovt hackad mörk choklad
1,5 dl jordnötssmör
Sätt ugnen på 175 grader
Rör smör, socker och farinsocker pösigt. Tillsätt ägg och vatten.
Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Blanda ner i smör- och äggblandningen och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt havregryn, choklad och jordnötssmör.
Klicka ut degen på bakplåtsklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska fortfarande vara mjuka när de tas ut.
Låt kakorna svalna på plåten. Lägg sedan över på galler och låt svalna helt.
Våra grannar här på gården brukar få agera försökskaninen titt som tätt när jag testar nya bakverk. Denna gång fick de prova mitt nya recept på havrekakor med choklad OCH marshmallows. En riktig godiskaka med andra ord! Jag blev så sugen igår på att baka och gärna nåt lite pyssligt och roligt, gärna nåt med choklad med tanke på förrådet och havrekakor är ju en fantastiskt god kaka, så ja, så fick det bli!

 
Havrekakor med choklad och marshmallows
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1 ägg
1 msk vatten
1 dl vetemjöl
1/2 tsk kanel
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 kryddmått salt
1/2 tsk bikarbonat
3,5 dl havregryn
100 g grovt hackad choklad
2 nävar minimarshmallows

Rör smör, socker och farinsocker pösigt. Tillsätt ägg och vatten. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i ägg- och smörblandningen. Rör ner den hackade chokladen. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut kakorna och tryck ner 2-3 minimarshmallows i varje kaka och grädda ytterligare 2 minuter så att godiset mjuknat. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sen över kakorna på ett galler och låt svalna helt.

Små kakpåsar blir en trevlig liten helgpresent.


Härom dagen när jag köpte jordgubbar i ett sånt där litet tält på stan så skymtade jag några trälådor under bordet. "Vad ska du göra med de där sen?" undrade jag. "Jag vet inte, slänga antar jag" svarade jordgubbsförsäljaren. Slänga?! Jag frågade om jag kunde få köpa en och fick svaret att det vara bara att ta en. Hurra!

Kolla så söt, med jordgubbar på och allt! Perfekt att ha blommor i, så kryddor i eller något annat trevligt.



Farligt farligt, men härligt härligt. Ja, det blir det när svärfar och svåger vinner storvinster på Liseberg och lämnar av en del av vinsten på vägen förbi Örebro. Bara vetskapen om att chokladbitarna ligger där i skafferiet gör ju hjärnan knäpp av chokladsug! Men gott är det, såklart. Och jag är extra glad att vi fick Toblerone, för det är något jag inte ätit mycket av tidigare. Jag är nämligen allergisk mot nötter (men inte mandel) och jämt trott att det är nötter i Toblerone och därför aldrig köpt det och alltid avstått från det om jag blivit bjuden. Till den dagen jag läste på förpackningen och insåg hur lurad jag var... Det är inga nötter i! Så nu kan man säga att jag lugnt har flera års ätande av Tomblerone att ta igen!



En av mjölkchokladkakorna har jag bakat på, recept på vad dyker upp imorgon!


Men vad hände? Sommaren bara kom över oss! Jag gissar att ni liksom jag njuter till fullo av försommarvärmen (hettan?) som böljat hela veckan. Strålade sol från morgon till kväll, fantastiskt! Dock njuter jag mest av mornarna och kvällarna när vämen lagt sig lite och det inte är sådär stekande hett utan ljuvligt ljummet och doftar av syrén och liljekonvaljer i vartenda litet hörn. Slutet av maj = bästa tiden på året, alla gånger! Sommaren ligger framför en och man är sådär härlgit förväntansfull för allt man hoppas hinna göra; plocka smultron längs stekheta asfaltsvägar, cykla i ljumma sommarnätter, grilla i oändlighet, bada i små sjöar, ligga ute i gräset och plöja bok efter bok, fira midsommar, bröllop och födelsedagar i blommig klänning, baka oändligt många jordgubbspajer, gå upp tidigt tidigt på morgonen och promenera när världen är helt tyst och stilla, äta smältande glass på en bänk i stan... Ja, ni vet allt det där som är sommar.



Just nu njuter jag av nystädat hem med syrénkvistar lite här och var som doftar ljuvligt gott. Dessutom plockade jag nyss in tvättens om fått torka ute idag och luktar sådär fräscht och gott som det aldrig gör annars.

Hur som helst. I veckan har jag mest suttit under ett parasoll och pluggat (lite) och läst böcker och ätit melon (mycket), spelat tennis, grillat korv, sprungit i skogen, haft picknick, cyklat och bränt mig lite i solen. En fasligt skön vecka såhär i slutet av terminen. Och dessutom är det ju Eurovision Song Contest-vecka! På lördag är det final och det ska firas med knytkalas här hemma, men redan ikväll är det ju dags att hålla tummarna för Sverige och Loreen. Spännande!


Jag var ju såklart tvungen att inviga mina nyinköpta dessertskålar i lördags och svängde därför ihop en somrig dessert med rabarber och jordgubbar, perfekt efter en grillmiddag och försvinnande gott.



Rabarberkompott, färska jordgubbar och gräddkräm (2 port)
ca 2 dl rabarber i bitar
1/2-1 dl socker
lite vatten

ca 1 dl skivade jordgubbar

1 dl grädde
1 dl turkisk/grekisk yoghurt
lite vaniljsocker

Koka rabarber, socker och vatten några minuter till en kompott. Låt svalna. Skiva jordgubbarna. Vispa grädden och blanda sedan med yoghurt och vaniljsocker.

Varva rabarberkompott, jordgubbar och gräddkrämen två gånger i glas eller portsionsskålar. Toppa med ett citronmlissblad och ät!

Sötsyrlig rabarber, fräscha jordgubbar och len gräddkräm är en perfekt dessertkombination.


Ibland blir man ju sådär fasligt hemmablind så att man helt missar att saker hemma blivit slitna och gamla eller bara allmänt risiga. Som när jag härom dagen insåg att våra köksmattor helt enkelt hade gjort sitt. Fläckiga av sånt som inte går bort i tvätten, slitna av alla tvättar och trådiga av alla fötter som gått på dem. Att vi köpte dem för 49 kr på ica Maxi kan ju också vara en förklaring... Hur som helst så åkte de ut och in kom nya, fina mattor från Åhléns. Åhléns är en av mina favoritaffärer och just mattor är de himla bra på!


Nya köksmattor som är vändbara, dvs blå på ena sidan och vita på andra sidan. Snyggt att ha två olika eller ha samma sida upp.


Jag tycker mattorna känns somriga och lite sommarstugeaktigt- mysigt!

Även ute i rummet fick en ny matta ta plats, i återanvänt jeanstyg!

Både miljösnällt och snyggt!


... för den nydöpta lilla Estelle! Vilket fint dop det var, såklart. Och det är ju så fantastiskt kul att titta på alla klänningar och kungligheter. Det borde helt klart vara såna här kungliga högtider oftare tycker jag!

Estelle-bakelsen var för övrigt lika söt och god som prinsessan själv. Fylld med vaniljkräm och hallonmousse och toppad med en liten guldkrona, såklart!



Första gången vi grillade i år, på Valborg, så tände vi grillen alldeles för sent, orkade inte vänta på glöd utan hivade på alla grillgrejer (kött, grönsaker, ost) kylskåpskallt på den stekheta grillen. Ja, ni förstår ju. Bränt och inte sådär väldigt genomgrillat. Gott tyckte vi att det var ändå sådär som man gör när det är allra första grillningen. Men nu har jag och fästmannen bestämt oss för att bli grillmästarna själva! Eller i alla fall anstränga oss lite mer. Så en riktig grilltång har införskaffats (istället för stekspade och gaffel...) och en grillguide med diverse tips, tider, temperaturer mm. Eldprovet blev således i lördags när vi gav oss på att grilla hel fläskfilé, foliepaket med getost och bröd (!). Och bra gick det! Vi lät tändvätskan ligga och dra i kolet 10 minuter, tände grillen lååångt innan (nästan en timme), la bara kol i halva grillen för att kunna få fin yta på köttet på ena sidan och eftergrilla kött + grilla bröd/ost på den andra sidan och hade dessutom en kökstermometer till köttet. = Lyckat resultat!


Helgrillad fläskfilé marinerad i hickory, chili och vitlök.


Grillat bröd! Åh så gott. Lite bränt på ena sidan så nästa gång blir det ännu kortare tid på grillen.

Grillat bröd
(4 stora eller 8 små)
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt olja, salt och till sist mjölet. Knåda till en smidig deg och låt jäsa 45 min under en handduk. Kavla ut till tunna kakor och låt jäsa ytterligare 30 min. Lägg på grillen och grilla snabbt (ca 1 min) på varje sida. 

Ät nygräddat med smör. Kanske sommarens godaste grilltillbehör!


Ytterligare ett gott tillbehör- melon- och mynta sallad! Tärna vattenmelon och blanda med saft och skal från lime, hackad färsk mynta, salt och vitpeppar. Enligt receptet skulle det även vara fetaost i, vilket jag tror är jättegott, men då vi hade grillad getost (skivad i foliepaket med honung på= ljuvligt gott!) så körde vi utan ost i salladen. Det kanske låter konstigt att äta melon som mat med salt och peppar, men testa. Det är fantastiskt gott och blir ett fräscht tillbehör bland kött och tunga såser.


Och såklart, nya favoritsåsen: Honungs- och örtdipp!

God grillmat, kall dryck, tända ljus och nyplockade gullvivor...


Idag är ingen vanlig dag för idag är det dop-dag! Prinsessan Estelle ska ju döpas och jag har sett fram emot det massor. Snart kommer syrran hit med Estelle-bakelser från mitt (café)jobb som vi ska kalasa på till sändningen. Det ska bli så kul att såklart få se den lilla kungliga bebisen och sen alla vackra klänningar, hattar och allt vad det är. Lite kunglig, glamourös flärd på en tisdag, inte illa!

Prinsesstårta eller bakelse är ju ett måste en dag som denna.

Sändningen i SVT börjar 10.45 och själva dopakten 12.00, missa inte!


När jag var hemma hos min vän sociologen för någon vecka sen blev jag bjuden på något så gott som chokladdrömmar. Jamen ni hör ju, drömmar av choklad! Nästa i alla fall. Hur som helst en helt fantastisk idé att blanda i kakao i drömkake-degen. Knåda ihop degen, skär i bitar, grädda, fyll en burk och åk ut på picknick!



Chokladdrömmar (ca 25 st)
50 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
0,5 dl rapsolja
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget. Vispa ihop alla torra ingredienser och rör ner dessa i smeten. Forma till en lång rulle och skär i ca 25 bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 150 grader i ca 15 min.

Spröda och söta- precis som småkakor ska vara.


Min favoritbloggare Victoria på Matplatsen, som bor här i Örebro, brukar ofta tipsa om gårdsbutiken och caféet Smultrongården, och i lördags blev det äntligen av att jag åkte dit. Smultrongården ligger ca 2 mil norr om Örebro och är alltså en gårdsbutik och ett café där det säljs massor av fin inredning, porslin, och prylar, antikviteter, trädgårdssaker, lite kläder, te och annat trevligt i världens mysigaste miljö. Butiken har märken som Ib Laursen, Green Gate (favorit!), Odd Molly, Himla, House Doctor mm. Riktigt fina saker i alla prisklasser.

Massor av fina saker indelat i färgskalor.


Butiken ligger i ett gammalt gårdshus och sträcker sig ändå upp till husets vind med lååågt i tak. Mysigt!

Fin skylt...


... och gott fika till bra priser i caféet.


Te och daim-kaka med chokladgrädde i solen, hur mysigt som helst! Man kunde sitta både inomhus och ute i trädgården.


Små detaljer som jag verkligen uppskattar och som gör mycket för helhetsintrycket; fina servetter i olika mönster, gammalt omaka, tjusigt porslin att fika på, fina papperspåsar att lägga sina inköp i, rosa smultronhonung till teet...

Väl värt ett besök för er Örebroare, eller ni som har vägarna förbi! Jag hade kunnat köpa allt i hela butiken, men nöjde mig med sex stycken urfina dessertskålar från Ib Laursen och en påse lakrits med blåbärssmak.



Om ni vill bjuda på en riktigt smarrig och somrig kaka som dessutom är lätt att baka så ska ni göra denna sockerkaka med vaniljfyllning och jordgubbar, och det vill ni förstås med tanke på sommarvädret som äntligen kommit. 



140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten
1 tsk stött kardemumma
Vaniljsås
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker päsigt. Blanda i smöret och sedan mjöl blandat med bakpulver och kardemumma och sist det kokande vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form. In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).
Gör vaniljsåsen. Smält smöret och vispa i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätt vaniljsockret (obs, koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.
Lyft av kakans lock och bred ut vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och  täck kakan med plastfolie.
Sockerkaka med vaniljfyllning
140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten

Vaniljfyllning
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker päsigt. Blanda i smöret och sedan mjöl blandat med bakpulver och sist det kokande vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (jag använde min lilla med en vanlig 24-cm funkar förstås lika bra!). In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).

Gör vaniljsåsen. Smält smöret och vispa i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätt vaniljsockret (obs, koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.
Lyft av kakans lock och bred ut vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och  täck kakan med plastfolie.

Låt gärna kakan stå i kylen över natten, då hinner den safta till sig och bli riktigt god!


Hej på er! Hoppas att ni haft en skön långhelg. Idag har det varit SOMMAR i Örebro! 22 grader och strålande sol. Jag har nyss kommit in efter att ha ätit hamburgare ute på trappen i bara en tunn kofta och barfota- hur ljuvlgit som helst! Vädret ser ut att fortsätta i samma härliga riktning i veckan och ingen kunde vara gladare än jag. Hurra! 

Nu ska jag njuta av söndagskvällen, men imorgon ska ni få recept på fantastiskt goda chokladdrömmar, två smarriga grilltillbehör, en somrig dessert, ett utflyktstips i Örebro och lite annat smått och gott. Hej så länge!

Trappen just nu med en finfin blomma från svärföräldrarna som var på besök idag.


Äntligen har jag hittat på ett sätt att få till riktigt god pizza hemma! Jag tycker nämligen att hemmagjord pizza ofta blir lite för blöt och degig i botten och inte sådär pizzeria-frasig. Egentligen ska man ju ha en s.k pizzasten men det är himlans dyrt, så istället köpte jag ett teflongaller för 49 kr på Clas Ohlson och det funkade kanon! Man lägger pizzan på teflongallret som man sen lägger på det vanliga ugnsgallret. Detta gör att att pizzan även blir gräddad underirån (=frasig botten) istället för bara ovanifrån som det blir när man har en plåt. Nu glömde jag såklart fota gallret, men som sagt Clas Ohlson eller likannde ställen har det säkert. Värt att prova!

Vad blev det för pizza då? Jo, inbakad! Jag har aldrig testat att göra det själv och det blev kanske inte de snyggaste pizzorna med absolut de godaste! Frasiga och härliga fyllda med skinka, färsk ananas och mycket ost. Gudagott!


Recepet på bästa pizzadeg och tomatsås finns HÄR. De inbakade pizzorna gjorde jag helt enkelt genom att kavla ut degen till fyra rundlar, bre på tomatsås, på med fyllningen i mittten, vika ihop dubbelt och nypa ihop kanterna. In i ugnen på hägsta värme i 10 minuter. Tadaa! Enkelt så det förslår.


Som sagt, inte så snygga så någon bra bild var svår att få till, men ni fattar ju grejen. Ihopvikt pizza med massor av frasigt bröd. Mmm... Testa redan ikväll!


Långhelg, hurra! Även om jag är student och bestämmer i princip helt över min egen tid så är det ändå lite extra härligt med såna här långhelger där alla är lediga och det är verkligen helgkänsla. Mysigt. Dagens planer är en sväng på stan och fika med syster och kompis men i övrigt är det faktiskt en helt oplanerad helg. Jag hoppas (såklart, som alla andra) på sol och vårvärme så att man kan sitta ute och läsa i solen, grilla och promenera i vårgrönskan. Vi får hålla tummarna helt enkelt!



Vårens första riktiga bukett (förutom vitsippor) med blandade blommor- gullviva, förgätmigej, körbärskvistar och lite annat smått och gott. Jag älskar såna här lite vilda buketter!


Nu ska ni få recept på en kalasgod pasta rätt som kräver minimalt med ingredienser och arbetsinsats. Detta är egentligen mer av ett helgrecept, men eftersom en långhelg stundar snart i och med Kristihimmelsfärd så tycker jag att detta recept passar en lill-lördag som denna ändå.


Pestopasta med räkor
Två nävar (skalade) räkor
pesto
1,5 dl drädde+ lite matlagningsmjöl/maizena
Pasta, gärna färsk!

Skala räkorna (köp inte tråkiga burkräkor, egenskalade är hundra gånger godare!). Koka pastan. Häll under tiden grädde i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt koka ihop till lite tjockare konsistens och klicka därefter i pesto efter tycke och smak. Häll av pastavattnet och vänd runt pastan med pestosåsen och rör ner räkorna. Toppa med några klickar pesto.

Ät och njut av en fantastiskt god middag som smakar LYX och krävde typ en kvart i köket.


För ett tag sen så köpte vi ett litet balkongbord på Ikea. Det var fint men rätt tråkigt i färgen så jag gjorde som jag gör med det mesta- måladet det vitt. Och vilket lyft det fick! Förutom att det är kul att måla så är det ju dessutom roligt att sätta lite sin egen prägel på något så tråkigt som ett enkelt Ikea-bord.

Tråkigt brunt bord...


...blev vitt fint bord! Och lilla pallen passar alldeles perfekt där ute.

Jordgubbsplantorna till vänster och den fina sockerlådan borta till höger. Växter och blommor gör det så ombonat och mysigt.


Lite tema lila och vitt blev det på årets blommor. Jag är himla förtjust i minipenséer och speciellt lila i olika nyanser. Den lila blomman i krukan bakom heter Stjärnöga.


Ja, nu blommar det och växer här hemma. Tomatplantorna börjar närma sig en halvmeter snart känns det som och jag har fullt sjå med att hitta stöttepelare till dem. Så småningom ska de såklart få flytta ut, men än är det lite kallt för dem.


Fina tomatplantor som doftar såå gott!


Och dessa små sötnosar fick jag av helgens grillgäster. Vilken mysig present va? Perfekt gå-borts-present i dessa tider. Dessa har fått ta plats ute på trappen nu men får nog komma in om kvällarna, än är nog nätterna för kalla. Tänk sen när det, förhoppningsvis, blir bär på dem. Åh så mysigt!


Cheesecake är ju farligt gott och jag tycker att den frysta varianten är helt outstanding. Inget slår en perfekt frozen cheesecake med frasig kexbotten och härligt krämig cheesetopping. Och nu ska nu få det allra bästa receptet som ni bara måste testa. Lova! För det är inte svårt. Jag gjorde min cheesecake i min lilla springform (16 cm i diameter) då vi bara var fyra personer som skulle äta den, men receptet är ett "normalrecept" för en vanlig form. Vill ni göra en mindre kaka som jag gjorde- dra bort 1/3 av receptet!



Världens godaste frozen cheesecake
10 digestivekex
3 ägg delade i gulor och vitor
3 dl grädde
200 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker

Krossa kexen fint (t ex med en kavel med kexen i dubbla påsar) och fördela i en form med löstagbar kant, ca 24 ca i diameter. Ställ åt sidan. Tag fram tre bunkar och vispa detta i vardera bunke (vispa i ordningen 1,2,3 så behöver inte visparna diskas emellean):
Bunke 1: Grädde + vaniljsocker
Bunke 2: Äggvitor
Bunke 3: Äggulor + strösocker + philadelphia

Rör sedan ihop bunke 1 och 2 och vänd sen ner i bunke nr. Rör försiktigt så att allt blandas men ändå behåller sin fluffighet. Häll på kexbotten och ställ i i frysen minst 4 timmar


Ta fram kakan ca 20 min före servering och servera gärna bär till eller en favorit som jag har- lite ljummen hjortronsylt. Mmm...

Kanske det godaste som finns! Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak med tema SOMMAR.


Nu är den här, grillsäsongen! Jag ska väl erkänna att vi inte är några mästergrillare direkt. Vi har en Ö&B-grill för 129 kr och grillar hellre än bra, men kul och gott är det! Jag är ju ingen köttfantast så mina grillfavoriter är inga stora köttbitar utan snarare halloumi, ananas, majs och andra grönsaker och inte att förglömma- marshmallows! Barnsligt gott att grilla så att de blir alldeles söta och kletiga. Tillbehören till grillat kan man ju variera i det oändliga med potatis av olika slag, sallader, grönsaker osv. För mig är en god sallad, gärna med lite frukt i, och bröd allra viktigast Och någon god sås såklart!


Gårdagens tallrik med rosmarin och chilimarinerad fläskkarré, ananas/champinjon/mjasspett, rostad potatissallad, BBQ-sås, honungs- och örtsås och fetaostsallad. Fasligt gott!



Rostad potatissallad
mandelpotatis
olja och salt
rädisor
salladslök
persilja

2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk senap
salt och peppar

Tvätta potatisen och skär den i mindre bitar (med skal på). Lägg på en plåt och ringla över olja och salt. Rosta i ugnen i ca 15 minuter, 200 grader. Låt svalna och blanda sedan med skivade rädisor, salldslök och persilja.
Rör ihop ingredienserna till vinegretten och dressa över potatissalladen. Toppa med några kvistar persilja!



Fantastiskt god BBQ-sås- ett måste till grillat!
1,5 dl ketchup
1,5 msk muscovadosocker
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk senap
1,5 msk äppelcidervinäger
1,5 tsk liquid smoke (rökextrakt)
salt och peppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka ca 5 minuter. Låt svalna- klart!



Honungs- och örtsås (min nya favorit, bearnaise och tzatziki kan slänga sig i väggen!
2 dl creme fraiche
1 tsk citronsaft
1,5 msk flytande honung
ett knippe hackade, färska örter (t ex basilika, gräslök, persilja, timjan)
salt och peppar

Rör ihop allt och låt stå minst 1 timme före servering. Ät och NJUT!


Vilken skön helg det har varit, och är! Söndagar är ljuvliga tycker jag. Oftast gör vi inte så mycket alls såna här dagar. Äter långfrukost i soffan, promenerar, grejar och pysslar hemma, fikar, läser tidningen läääänge och kanske ser en film. Och så ser även dagens söndag ut. Jag har planterat om blommor, fixat på trappen, rensat garderoben och städat skafferier. Sånt där mysigt pyssel som dessutom gör att man känner sig oerhört nöjd efteråt när allt är organiserat, städat och fint.


Söndagsfrukost. Fy katten så gott! Surdegsbröd med ost, päron och marmelad. Turskisk yoghurt med honung och bär (min nya favorit!), apelsinjuice och te. Godare (och mer mättande) blir det inte!

Igår hade vi en jättetrevlig grillkväll med goda vänner. Vädret inbjöd dock inte till utesittande så maten intogs inomhus med tända ljus istället. Lika mysigt det! Ni ska få recept på två urgoda såser som passar perfekt till sommarens alla grillmiddagar. Dessutom åt vi kanske världens godaste cheesecake som ni bara måste testa!



...är att välja den lite dyrare men ack så mycket godare juicen.


...är att pryda köksbordet med en bukett vackra väldoftande blommor.


...är att äta sega, goda ciabattor- mitt absoluta favoritbröd- till frukost.


... är att äta färska jordgubbar i frukostyoghurten. Dessa var fantastiskt söta och goda!

Vad är helglyx för er?


Här öööser regnet ner men jag är lika glad för det, det är ju fredag! Igen. Veckorna bara flyger iväg som vanligt på våren. Snart ska jag bege mig hem till en kompis för lunch och sen är det dags för storhandling. Imorgon vankas grillnimng med andra goda vänner, så jag hoppas på SOL! För övrigt så tycker jag att vi dammar av några gamla godingar till recept som passar till helgen. Håll till godo, och trevlig helg!


Till helgfrukosten- goda små gifflar.

Till fredagsmyset- getostpizza med honung.



Till lördagsmiddagen- jordgubbsdessert.



Och till söndagsfikat- kardemummakaka med vaniljfyllning.


Hittills har alla veckan nya rätter blivit riktigt lyckade, nya vardagsfavoriter! Även gårdagens middag blev riktigt smarrig, nämligen fiskburgare! Jag har bara ätit det någon enstaka gång på restaurang men detta var faktiskt rikigt enkelt. Precis som med köttfärs, fast med fiskfärs istället! Ett gott och lite annorlunda alternativ till vanliga hamburgare.



Fiskburgare (ca 8 st)
400 g vit fiskfilé
1 ägg
1/2 dl mjölk
2 msk ströbröd
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

ströbröd att vända burgarna i
smör att steka i

Kör fiskfiléerna tillsammans med resterna av ingredienserna i en matberedare till en slät (coh ruskigt grå och ful) massa. Låt färsen stå i kylen ett tag så blir det lättare att forma sen. Forma till "biffar" och vänd i ströbröd. Stek i lite smör på medelvärme på båda sidor tills fisken ör genomstekt.

Servera i bröd med isbergssallad, gul lök, färsk gurka, tomatskivor och gärna hemmagjord dressing.


Dressing till fiskburgare
1 dl gräddfil
1 msk majonäs
2 msk bostongurka
1 tsk senap
en gnutta citronsaft
salt


Nu hörni ska ni få en ny pastafavorit, det kan jag nästan lova! Egentligen heter den här italienska rätten något så tjusigt som Delizie alla Romagnola, men det är helt enkelt "pastastubbar" fyllda med zuccini, skinka och ost toppade med tomatsås. Det kanske inte låter som något mästerverk, men det är verkligen kalasgott! Egenligen ska det dessutom vara ostsås över/runt om stubbarna, men jag tycker att det blir alldeles tillräckligt såsigt av tomatsåsen och tillräckligt ostigt av osten i rullarna. Så se så, testa detta omedelbums!



Fyllda pastastubbar (4 port)
1 paket färsk pasta på "rulle" (typ lasagneplattor fast en enda lång, t ex DENNA)
1/2 zuccini
ca 100 g rökt skinka i skivor
ostskivor

1 förp. krossade tomater
1 riven vitlöksklyfta
1 msk chilisås
salt och svartpeppar
ev. lite basilika, färsk eller torkad

lite riven ost

Rulla ut pastan. Hyvla tunna sikvor av zuccinin med en osthyvel och täck pastan med. Lägg på skinka och ostskivor. Rulla ihop och skär av när rullen är lagom tjock (jag delade en "pastalängd" i tre bitar"). Skär sedan rullarna i stubbar. Ställ dessa i en smord ugnsform. 

Blanda ihop alla ingredienser till tomatsåsen och häll över stubbarna och toppa med önskad mängd riven ost. In i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter tills osten blivit gratinerad.


Pasta, zuccini, skinka och ost...



...ihoprullat till rullar och sedan skurna i stubbar. På med tomatsås och ost och sen in i ugnen! Inte svårt alls och såå gott!


Idag kände jag mig rysligt 60-talsaktigt husmoderlig när jag ställde mig och kokade rabarberkräm till mellanmål. Ofast brukar jag bara äta en frukt på eftermiddgen men idag efter en hel dags stirrande in i en datorskärm (tentaplugg) så kände jag att jag var värd ett riktigt smarrigt mellanmål. Och rabarberkräm är inte bara gott utan också snabbfixat! Har man som jag färdigskivad rabarber i frysen från förra året tar det inte mer än 10 minuter att svänga ihop en kräm.



Rabarberkräm (4 port)
500 g rabarber i bitar
4 dl vatten
1 dl socker
3 msk potatismjöl

Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka tills den är mjuk, ca 5 min. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll ner i krämen i en smal stråle under omrörning. Koka upp krämen igen och dra av från plattan- klart!


Låt svalna något och servera med kall mjölk. Mmm...!


... var alldeles fasligt vacker! Det är inte klokt vad snabbt allting slår ut så fort vi kommer in i maj månad. Det här är min favorittid på året. När björkarna är sådär ljuvligt ljusgröna, häggen blommar, små liljekonvaljblad börjar dyka upp och allting bara sprirar!

Vitsipporna hänger i än även om de nog snart får göra plats för kanske världens härligaste blomma- liljekonvaljen!


Knoppar och gröna blad, överallt.


Blå himmel och sol som strilar ner mellan träden = fantastisk start på morgonen!


Här ska ni få ytterligare ett fiffigt husmorstips, nämligen för att göra rent/avkalka kaffebryggare och vattenkokare utan att behöva använda något speciellt avkalkningsmedel.

Häll 6 dl vatten + 1 dl ättikssprit i kaffebryggare och "brygg" utan filter tills hälften av vattnet runnit igenom. Låt sedan stå 15 minuter. Kör igenom resten och brygg sedan med rent vatten 2-3 gånger. För vattenkokaren: Häll i samma blandning och koka upp. Låt stå 15 minuter och koka sedan upp igen. Koka med rent vatten 2-3 gånger.

Det blir skinande rent och fräscht inuti!


Ättika är kanon att ha hemma i skafferiet, det kan användas till mycket!


Nu är jag inne i en kreativ matlagningsperiod igen! Förra veckan åt vi mest fil, mackor, äggröra, köttbullar, frukt och mer fil - som mat. Matlagningslusten var nere på noll och så får det vara ibland. Desto mer sugen på att laga mat blev jag denna vecka! Matsedeln i veckan ser ut som följer:

Mån: Tacojärpar med guacamole, grönsaker och stekpannebröd
Tis: Pastastubbar fyllda med skinka och zuccini
Ons: Hemmagjorda fiskburgare med bröd och tillbehör
Tors: Honungsmarinerad kyckling med coleslaw och majskolv

Gott va? Jag hoppas det i alla fall! Klart är att gårdagens middag blev kanon. Tacojärpar är mitt eget påhitt och är helt enkelt köttfärs smaksatt med tacokrydda formad till järpar. Till dessa guacamole, gurkstavar, tomatklyftor och strimlad rödlök. Sedan var jag lite i valet och kvalet om tillbehör, vad passade till? Ris skulle säkert vara gott liksom nachos vid ett lite festligare tillfälle (än måndag kväll) men beslutade mig för att göra stekpannabröd och servera till! Gott så det förslog. Testa!



Tacojärpar
400 g nötfärs
1 ägg
1 påse tacokrydda
1 msk chilisås
salt och svartpeppar

Rör ihop allting snabbt och forma till små järpar. Stek i lite smör på hög värme så att järparna får fin färg och lägg sedan över i en ugnsform. Stek klart i ugnen, ca 10-15 min.

Godaste (och då menar jag verkligen godaste) brödet gör man SÅHÄR enkelt.

Servera järparna och brödet med guacamole (recept HÄR) och fräscha grönsaker. Fyll brödet med kött, grönsaker och sås eller ät brödet till. Gott vilket som!


Nu ska ni få ett riktigt enkelt recept på en lyxig och alldeles fantastiskt god paj, nämligen med getost och päron. Jag tycker att paj är bland det godaste som finns och getost är ju alldeles fasligt gott så denna hitte-på-paj blev jag väldigt nöjd med. Att använda färdig fryst eller kyld smördeg på rulle är himla smidigt, och gott!

På bilden har jag gjort en liten paj lagom till två personer, men receptet har jag gjort för fyra personer.

Päron- och getostpaj
färdig smördeg på rulle lagom till en pajform
ca 200 g getost
1 hårt päron
2-3 salladslökar
3 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar
flytande honung

Kavla ut smördegen till lagom storlek och täck en pajform. Skär getosten, päronet och salladslöken i lagom stora bitar. Fördela i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll över fyllningen. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Låt pajen stå några minter under folie så att den hinner "stanna". Ringla flytande honung över innan servering och servera en sallad till, gärna med ruccola som är himla gott till just getost.

Perfekt som en lättare lunch, på buffé eller bara som en lyxig vardagsmiddag!


Snällaste svärföräldrarna som nyligen varit i London överraskade med ljuvliga presenter. En enorm chokladask och kanske det bästa som finns- grönt te! Dessutom i vackra förpackningar som man knappt vågar öppna. Precis sånt som jag blir löjligt glad av. Tack!


Chokladasken planerar jag och fästmannen att premiäröppna när vi gjort våra sista tentor för terminen den 31 maj. Får se om vi lyckas hålla oss...

Finaste pappersaskarna med te i som dessutom är Fairtrade-märk. Gillas!


Även i år fick min finafina sockerlåda pryda trappen med blommor i. Somriga margeuriter och små vita lobelior (som inte börjat blomma ännu) fick ta plats i trälådan. Somrigt så det förslår!



Marabou har kommit med två choklad-nyheter senaste tiden; Mandelsplitt och Jordgubb. Jag har, hör och häpna, inte provat någon av dem än. Anledning? Mandelsplitt tycker jag verkar lite... tråkigt. Ungefär som Frukt & mandel, fast utan frukt. Och vad det gäller Jordgubb så är jag inte något fan direkt av bär ihop med choklad. Jordgubbar, hallon, blåbär osv är fantastiskt gott, men helst för sig själv och inte torkat i en chokladkaka. Om jag inte minns fel så hade Marabou en liknande variant för något år sen men då under namnet Sommar. Men om jag känner mig själv rätt så kommer jag nog inte kunna låta bli att testa dem ändå. 

Apropå choklad så var Plopp Kärlek helt okej! Geléhallontoffeen var kanongod och resten helt okej. Värd att testa!


Har ni provat?


Fredagens tårtbakning gick över förväntan! Att göra en våningstårta var inte alls svårt, bara fantastiskt kul! När jag gjort den "riktiga" tårtan med tre våningar ska ni få en steg-för-steg-guide (glömde helt att fota nu, var alldeles för ivrig!), och recept såklar. Förgott blev det! Hemmagjord vaniljkräm och blåbärsgrädde, mmm... Men, eftersom jag inte vill avslöja allt för mycket av tårtans utseende för eventuella bröllopsgäster som läser så får ni en liten smygtitt här, och riktiga bilder efter bröllopet!

Tema blått, vitt och lite grönt, önskat av brudparet. Himla fint tycker jag!


Hej härliga fredag! Hoppas att ni inte drabbats av den förargliga snön som verkar vara på väg, igen! Här i Örebro lyser faktiskt solen och termometern har kämpat sig upp till +10 grader i alla fall. Jag håller tummarna för att det håller i sig!

Idag ska jag göra något riktigt roligt, nämligen baka tårta! Min bror fyller 25 och ska förstås uppvaktas och grattas. Tårtan ska faktiskt bli en liten våningstårta (med två våningar) vilket jag aldrig gjort tidigare. Spännande! Anledningen är att jag fått det ärofyllda uppdraget att baka en bröllopstårta åt min kusin och hennes blivande man i sommar, så dagens tårta blir en perfekt träning. Den blivande bröllopstårtan ska dessutom vara i tre våningar så det kommer att bli riktigt pyssligt och roligt!


En liten hint om vad tårtan ska fyllas med...

Nu ska jag ta en promenad i solen i väntan på att syrran, aka tårtassistent, ska dyka upp. Ha nu en riktigt skön fredag! Och ps, tack för era kommentarer! Det är väldigt kul att läsa att ni t ex testat mina recept, då blir jag glad!


Med både studentrabatt och Wrapp-presentkort (ni vet det där gratis presentkorten på Facebook) så kan man komma himla billigt undan ibland.


Dessa urfina glas och flaska fick jag för 55 kronor på Granit i Göteborg i helgen. Ett riktigt kap! SÅ nöjd. Glasen är lite sådär härligt buckliga och ojämna så att de ser gamla ut. Finfint!



Glad första maj på er! Hemma efter en solig långhelg i vackra Göteborg. Mest har vi ätit en massa gott och gått, gått och gått. Jag har promenerat sönder ett helt paket skavsårsplåster och nog sett hela Göteborg stad till fots. Lite såhär har det sett ut.

Stadsdelen Haga är känd för sina caféer med enorma bakverk. Bullarna är säkert 20 cm i diameter och är lagom till fyra personer, likaså dessa kakor i stolek XL. Det syns inte riktigt på denna bild, men kakorna är enorma! Och farligt goda. Havrekakan i bakgunden var alldeles lagom till tre personer. 

Flera goda middagar på mysiga uteserveringar har avnjutits. Här en makalöst god hamburgare med klyftpotatis. Jag älskar att äta hamburgare på "riktiga" restauranger, det är ju så gott!


En och annan god drink har även slunkit ner. Sist jag var i Göteborg och beställde en (alkoholfri) drink fick jag ett glas fanta med en limeskiva i... Denna gång gick det bättre!

Och såklart har vi fikat! Condeco är ett klassiskt Göteborgsfik som vi alltid återkommer till. Smarrig latte och underbar blåbärsmuffins för att orka med ytterligare en sväng på stan.

Gata upp och gata ner. Här i charmigt skabbiga Majorna.

Mer fika...

Hittade en riktigt rolig matbutik med bara matvaror från England. Massor med teer, marmelader, kex men även konserver, kött och godis. Hur kul som helst!

Söndagen avnjöts i solen med en tekopp i högsta hugg...


... och i den galnaste godisbutiken jag sett. Min favoritbloggerska Spiderchick har skrivit om butiken 4-gott i Göteborg och jag tänkte att nu måste jag passa på, lösgodisälskare som jag är. Och oj oj, vilken affär. jag har aldrig sett så mycket godis, så måpnga olika sorter. Allt fanns, verkligen allt. Och i alla varianter. Varje godissort fanns liksom i sju sorters färger och smaker. På bilden syns bara hälften av alla klubbor som gick att köpa... Ett godismecka som var riktigt kul att besöka. Och lite proviant köpte jag såklart, även om det blev nästan omöjligt att välja mellan alla hundratals sorter.


Sista morgonen lyxade vi till det med frukost på ett fint gammalt klassiskt café. Urgott bröd, croissant, pålägg, frukt, yoghurt, ägg, juice och det bästa- en hel kanna te, bara till mig!

Och så en sista bild på väntglassen som åts i Hallsberg där vi bytte tåg innan vi fortsatte hem mot Örebro efter.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se