I söndags begav vi oss ut till Hjälmarens strand för korvgrillning och fika och för att njuta av våren såklart. Det blåste som alltid på Närkeslätten, men solen sken och fåglarna susade runt och sjöng. Ett perfekt sätt att tillbringa en söndag tycker jag!
 
Kom igen nu våren så att det blir lite grönt ute!


Vi fick upp en fin eld efter lite fix och trix. Lyxigt nog finns det ved att ta i en liten bod vid grillplatsen.

 

Korv med bröd- en riktig utflyktsklassiker. Inget smakar väl så bra utomhus som halvbränd grillkorv med kladdig senap och ketchup på?


Viktiga tillbehör.

 

Och såklart efterföljande fika. Jag hade bakat bullar och syrran bidrog även med både jitterbuggare, snickerskaka och skumrutor så det blev en hel kakbuffé!

Det var alltså dessa bullar jag bakade i fredags. Så himla himla goda. Fick högsta betyg av hela gänget! Supersaftiga med krämig, söt fyllning i mitten. Mmm... För att inte tala om hur lättbakade de var! Inget knådande och rullande utan bara att hälla ut degen i en ugnsplåt och dessutom bara en jäsning. Perfekt sätt att snabbt få till ett helt gäng smarriga bullar, dock i fyrkantig form.

Philadelphiabullar
5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
1 pkt jäst (50 gram)
1 dl strösocker
½ tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen och rör ut med mjölken. Tillsätt smör, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck en ugnsplåt (med höga kanter) med bakplåtpapper. Häll ner degen på plåten och tryck ut den i kanterna. Låt jäsa 30 minuter under en handduk och gör sedan små hål med tummen jämnt fördelat över degen (jag gjorde 4x5 st). Rör ihop ingredienserna till fyllningen:

Fyllning
150 gram rumsvart smör
200 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Fyll varje hål med fyllningen och pensla sen hela ytan med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15-20 min, eller tills den fått fin färg. Låt svalna och skär sedan i fyrkanter mellan hålen. Ät och njuuut!


Lyxig fikabuffé på utflykten, serverat i plastburkar som sig bör.
20 st
Det här behöver du :
5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
1 pkt jäst (50 gram)
1 dl strösocker
½ tsk salt
10-12 dl vetemjöl
Fyllning :
150 gram rumsvart smör
200 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Använd en ugnplåt täckt med bakplåtpapper. Jag tog min plåt med lite högre kanter ca 40*32 cm. Häll ner degen på plåten och tryck ut den i kanterna. Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Gör sedan små hål jämnt fördelat över degen. Mjölad tumme funkar bäst!
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Fyll varje hål med fyllningen. Pensla hela ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15-20 min, eller tills den fått fin färg.
Skär i fyrkantet mellan hålen

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se