När jag och mina syskon var barn fanns det en kaka som pappa alltid bakade till födelsedagskalasen och som alltid gjorde samma succé hos alla gäster- skumrutor! En slags variant på mums-mums/kokosbollar fast i fyrkantig form. Helt enkelt en "skum"-smet med lite marshmallowskänsla doppat i kakao och kokos. Barnsligt sött och gott!Skumrutor (ca 20 st)
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ dl kokande vatten
1 ½ msk gelatinpulver
1 st äggvita
4 ½ dl strösocker
0,75 dl florsocker
4 dl kokosflingor
1 ½ msk kakaopulver
1. Rör ut gelatinpulvret i hälften av det kalla vattnet. Häll i det kokande vattnet. Häll sist i resten av det kalla vattnet.
2. Blanda strösocker, florsocker och äggvita. Häll ner gelatinpulverblandningen och vispa i minst 10 min med elvisp. Det ska bli tjockt och segt!
3. Blanda kokos och kakao, täck botten i en form 30*40 med hälften av kokosblandningen. Häll i smeten och låt stå i kylskåp i minst en timme.
4. Skär ut i kuber/rutor. Doppa kanterna i resten av kokosblandningen. Förvara kallt.
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ dl kokande vatten
1 ½ msk gelatinpulver
1 st äggvita
4 ½ dl strösocker
0,75 dl florsocker

4 dl kokosflingor
1 ½ msk kakaopulver

Rör ut gelatinpulvret i hälften av det kalla vattnet. Häll i det kokande vattnet och häll sedan i resten av det kalla vattnet. Blanda ihop strösocker, florsocker och äggvita och häll ner detta i gelatinpulverblandningen och vispa i minst 10 min med elvisp. Det ska bli en tjock och seg smet. Blanda kokos och kakao och täck botten i en form (ca 30x40 cm) med hälften av kokosblandningen. Häll i smeten och låt stå i kylskåpet i minst en timme. Skär sedan i kuber och doppa sen kanterna i resten av kokosblandningen. (Förvara kallt!)
 


Dessa skumrutor hade syrran bakat förra helgen- kalasgoda!
 
Sött och gott med en härlig konsistens, uppskattat både små och stora. Detta blir mitt bidrag till Månadens sötsak som denna månad har tema Personligt, då denna godbit verksligen väcker personliga minnen hos mig.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se