Hur gick det då med gårdagens surdegsbrödsprojekt? Jo, alldeles strålande fint, och över förväntan! Jag har nog aldrig varit så nöjd med utseendet på ett bröd, och gott var det också! Dock var det lite fusk över det hela, jag hade nämligen inte gjort surdegen själv. Även om jag tycker att det är riktigt roligt att baka, och att surdegsbröd är himla gott, så har jag verkligen inte tålamodet att hålla på i fler dagar och mata den lilla degen för att till slut kunna baka ett bröd. Mitt tålamod är överlag inte det bästa och när det kommer till t ex bakning eller pyssel så vill jag ju ha resultatet direkt och inte behöva gå och vänta. Detta resulterar ofta i att jag tar i kakor som är alldeles för nybakta och varma så att de går sönder eller pillar på färg som inte torkat färdigt bara för att jag inte kan låta bli.

Så när jag då hittade färdig surdeg på burk på Ica Maxi (det låter som att jag är sponsrad men det är jag icke, jag tycker bara att det är en fantastisk butik) så var det ett givet köp. 17 kronor för en burk med surdeg, antingen för ljust eller för grovt bröd. Den "grova" surdegen var slut förra veckan så igår bakade jag på den ljusa, men idag fanns den grova inne, så det får bli nästa projekt.



Såhär ser den lilla burken ut och recept på bröd finns på undersidan av den. Det som behövs förutom surdegen är jäst, vatten, salt, olja och mjöl.

Surdegsbröd (2 limpor eller fyra baguetter)
1 burk surdeg
1/2 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk oliv- eller rapsolja
13 dl vetemjöl
3 tsk salt

Blanda surdegen med smulad jäst och vatten. Tillsätt allt utom vattnet och rör till en smidig deg. Tillsätt saltet och knåda sen i ca 10 min. Täck bunken med plast och låt jäsa i 2 timmar. Häll ut degen på ett mjölat bord och forma till 2 limpor eller 4 baguetter (eller 1 limpa och 2 baguetter t ex), försök att inte knåda degen för mycket. Lägg på plåtar och strö mjöl över bröden. Täck plåtarna med plast och låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 260 grader och sätt samtidigt in en form med 5 dl vatten på ugnens botten (vattenångan ger bröden en knaprig skropa). När bröden ska sättas in snitta några snit i varje bröd med en vass kniv och sänk värmen till 220 grader och grädda ca 25 min för limpor och 15 min för baguetter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Tadaa! Mitt snyggaste bröd någonsin. Mitt problem när jag bakar limpor brukar vara att de flyter ut i ugnen och blir lite platta, men detta reste sig jättebra och blev högt och fint. Jag gjorde en stor limpa och två baguetter.

Huuur gott som helst! Väldigt saftigt och med härligt knaprig skropa. Otålig som jag är kastade jag mig över det när det fortfarande var varmt och provade en skiva, och det var även lika gott idag en dag senare. Ett riktigt enkelt bröd att baka, det enda som behövs är tid då det tar ungefär fyra timmar sammanlagt att baka detta, men det är det verkligen värt. Nu ska det bli spännande att prova den rågvarianten!

Kommentarer
Postat av: Bitterfittan

åh, gott! önskar att jag vore lika huslig

2012-03-08 @ 22:35:29
URL: http://frokenbitterfitta.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se