I lördags åt vi en så fantastiskt god middag! Potatisgratäng och tjälknöl minsann. Vet ni vad tjälknöl är? Det är kallskuret kött av nöt eller viltkött som man har tillagat läääänge på låg temperatur i ugnen. Jag har ätit det flera gånger men aldrig gjort det själv tidigare. Jag har alltid tänkt att det är så svårt och att man måste vara sådär minst 40 år för att göra det. Men så sa min vän Sjuksköterskan häromsistens att hon brukade göra tjälknöl och att det var hur enkelt som helst. Och då ville ju inte jag vara sämre! Så när det var extrapris på fransyska (ett stort stycke nötkött) i fredags så passade vi på att köpa en stor bit och ja, tillaga oss en tjälknöl.


Och hur gör man då? Jo, man tar helt enkelt den stora köttklumpen (som ska vara fryst) och lägger den i en ugnsform och sätter in den i ugnen på 75-100 grader i ungefär 10 timmar (förslagsvis över natten) tills temperaturen mitt i köttet är 70-75 grader (sätt en kökstermometer i köttets tjockaste del när den tinat lite). Lägg därefter köttet i en lag: Till 1 kg kött ska det vara 7,5 dl vatten, 3/4 dl salt, 1 tsk socker, några svartpepparkorn och ett smulat lagerblad. Koka 3-4 minuter och låt sen svalna lite. Häll över köttet (i en bunke), täck över och ställ i kylen 4 timmar. Ta upp ur lagen och skiva i tunna skivor. Klart!

Ett otroligt mört och smakrikt, salt kött som är kanongott till t ex potatisgratäng och en grönsallad. Jag är egentligen ingen köttfantast utan äter lika gärna vegetariskt, men detta var verkligen jättegott! Det blev en hel del kött över och det passar ju perfekt att ha på en lite matigare smörgås som lunch i veckan. Receptet på den godaste och krämigaste potatisgratängen måste ni ju få såklart.



Potatisgratäng
(6 port)
8 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form och häll i allting. Grädda i 200 grader ca 40-50min.
Potatisgratäng (6 port)
8 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form och häll i allting. Grädda i 200 grader ca 40-50min.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se