Gillar ni banan? Och choklad? Då är det såhär att jag i princip tvingar er att baka denna kaka. För gillar man den smakkombinationen så är detta himlen! Saftig banankaka med mjölkchokladbitar och en aningens smak av kaffe med en tjock, krämig chokladfrosting på toppen. Helt enkelt det godaste man kan äta! Jag brukar annars baka banankaka i en vanlig sockerkaksform, men då jag ville ha lite mer tårt-känsla över denna bakade jag en annan variant i en form med löstagbar botten för att få en rund kaka. Frostingen gjorde jag dubbel sats av för att få en krämig och saftig tårta, men enkel sats funkar förstås lika bra för en mer kak-känsla, eller ingen alls om man vill ha det så. Så hörni, har ni ett par lite lätt övermogna bananer liggandes hemma så finns det inga ursäkter, baka!



Banan- och chokladkaka
75 g smör
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g choklad  ta en GOD sort, tex Fazers mjölkchoklad)
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Smält smöret och låt svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.
Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.
75 g smör
2 1/2 dl socker
3 msk starkt kaffe
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g mjölkchoklad
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält smöret och låt svalna. Blanda det med socker, kaffe, salt, vaniljsocker. Dela äggen i gulor och vitor och blanda i gulorna (spara äggvitorna!). Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop kanel, ingefära, mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem. Här kommer det viktiga momentet provsmakning. Smeten är nämligen alldeles för fasligt god för att inte stanna upp en sekund och riktigt smaka av den.

Sen; häll blandningen i smörad och bröad form med löstagbar botten och grädda i 25-30 minuter, 175 grader. Den ska inte vara helt torr i mitten, då blir den saftig och god! Låt den svalna och bred sedan på frostingen.


Chokladkräm, dekorationsgodis och små tårtljus = en bra kombination för en enkel men fin födelsedagstårta.



Chokladfrosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
100 g phiadelphiaost

Rör smör och phiadelphiaost krämigt. Vispa i florsocker, vaniljsocker och kakao och bred sedan över kakan.


Jag köpte dessa söta (i dubbel bemärkelse) små mini-gelétoppar med citronsmak på Lagerhaus och dekorerade med. Annars passar ju t ex skivad banan eller chokladtrössel bra som dekoration!

Jag börjar tro att jag aldrig kommer att baka något annat än denna kaka i fortsättningen...

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se