Jag måste bara påminna er om detta recept på hemmagjord chokladpudding. Har ni inte testat det än så är det hög tid att göra det. Krämig, len chokladpudding med både kakao och mjölkchoklad i- det kan ni väl bara inte motstå?


Denna åt vi förra helgen. Med en klick vispad grädde och en jordgubbe på är detta ren lycka i dessertform. Så, testa detta redan ikväll nu när det är fredag och allt!


Godmorgon fredag! Här strålar solen  men det blåser nästan storm. Var tog vårvärmen vägen? Hoppas att den återvänder efter helgen i all fall, för då går vi ju in i den härliga påskveckan. Jag har pluggat in lite tid och tänker därmed gå på en veckas påsklov i eftermiddag. Väldigt härligt! Jag har planerat in en påskgodispysslardag med en lika pysselälskande vän nästa vecka och tänker i övrigt mest vara ute och plocka vitsippor och äta mängder av godis.



Dagens frukost, fil med äppelbitar (så friskt och gott, testa!) och i bakgrunden njuter Katten av solen i köket.


Jag är fortfarande inne i ett litet sy-flow sen jag fick låna min kompis symaskin, så härom dagen botaniserade jag lite bland mina tygstuvar och sydde en kudde till soffan. Tyget blev över när jag klädde om stolsdynorna till köksstolarna för länge sen och jag gillar verkligen tyget och mönstret så det var kul att få använda det till något mer. Dessutom har vi öppen planlösning, så köksbordet och soffan står inte allt för långt ifrån varandra och matchar numera varandra.


Tyget på stolarna.

En kudde är verkligen busenkel att sy. Lägg ihop två lika stora bitar med avigsidorna mot varandra, nåla, zickzacka kanterna så att de inte fransar sig och sy ihop tre av fyra sidor. Vänd ut och in (alltså åt rätt håll) och stoppa in en innerkudde och sy ihop den sista kanten för hand. Voila, en kudde!


Och så kudden!


Jag kan inte låta bli att börja smygstarta med påsken lite. Inget påskpynt eller så, men ett gäng gula blommor har fått flytta in här hemma. Jag skyller på att vi kommer åka till Dalarna över påsk och inte kommer kunna njuta av något påskpynt under själva påskhelgen, så då passar jag på nu. 


En söt liten gul primula har fått ta plats i köket. 


Den tjusiga margeriten vi fick i present förra helgen blommar för fullt.

Och så min favorit- minipåskliljan! Visst är den gullig? Och för att inte tala om korgen. Jag har spanat på den på Åhléns i flera veckor med inte köpt den, men i helgen när det var CSN-helg (lönehelg för andra) så slog jag till! Vad den kostade? 29 kronor, men är man student så är man. Hur som helst är jag mer än nöjd med detta lilla arrangemang. Jag tänker mig att framöver ska jag byta ut limen mot ett litet påskägg eller varför inte några fina påsk-godisar? Påskliljan har jag snyggat till med en bit tidningspapper runt plastkrukan och ett snöre.


Med helgens fantastiska vårväder vågade jag äntligen plantera ut lite blommor på trappen. Hittills har jag varit lite rädd för bakslag med minusgrader, men nu verkar det hålla sig varmt och skönt så i lördags botaniserade jag bland blomsterstånden på torgen i stan. Minipenséer, en påsklilja och en tazette fick det bli, och se vad fint det blev!


Jag gillar verkligen zink. Det råa materialet gör sig så himla fint mot färgglada blommor.


Minipenséerna tycker jag är så söta. Penséer är dessutom bra då de blommar om och om igen om man är noga med att knipsa bort vissna blommor.


En ljusgul tazette (en lökväxt) och gul-vita penséeer passar fint ihop.


Härom dagen  åt vi en så himla god och enkel middag. Jag hittade gravad lax på halva priset (kort adtum är en studnt bästa vän!) och till detta åt vi kokt potatis, broccoli, en äppel- och rödlökssallad och en kall limesås. Friskt och gott med många smaker, och dessutom vackert att se på!


Limesåsen gjorde jag helt enkelt av en burk creme fraiche blandat med finrivet skal av en lime, havssalt och nymalen vitpeppar. Rör ihop och ställ kallt en stund. Gott!

Och så salladen; krispig isbergssallad, halverade körsbärtomater, rödlök i strimlor och ett syrligt äplle skuret i små tärningar. Fint både för ögonen och magen.


...avnöjts ute i solen och dagen till ära plockade vi fram trädgårdsmöblerna. Härlig känsla! Och en stund i solskenet med ett lass våfflor var vi verkligen värda då jag och fästmannen ägnat förmiddagen åt däckbyte, biltvätt och bilstädning. Inte direkt min favoritsyssla, men oj så skönt när det är fixat!


Färska jordgubbar! Gott istället för sylt till våfflorna så blir det inte sådär fasligt sött utan alldeles lagom sött och friskt. 

Men någon våffla med sylt ska det ju vara, och blåbär är min favorit. Och helst ekologisk såklart.


Vi lyxade även till det med frusna björnbär. Ett bär som inte är sött men himla gott ändå! Och för att inte tala om hur fina de är. För som ni vet så äter man ju även med ögonen...

Ärvda fina "smörgåsbestick" (lite mindre) i silver passar perfekt för våfffelätande.

Att packa en bricka full med fikagrejer för att ta ut i solen = vår!


Gott gott!


Idag är det våffeldagen! Söndag och allt så är det ju alldeles förträffligt perfekt att få avnjuta ett gäng frasiga våfflor, antingen till frukost eller som eftermiddagsfika. För att våfflor skulle vara mat, nja, det är jag inte med på. Det bästa om man äter våfflor som fika är ju att man kan lyxa till det med alla möjliga smarriga tillbehör som glass, grädde, färska bär, sylt osv. Här hemma blir det våffelkalas ute i vårsolen i eftermiddag med bästa gänget. Jag har laddat upp med färska jordgubbar, bjärnbär, två sorters sylt, vispad grädde och smaksatt kesella. Är det våffeldagen så är det! Och ärligt talat, hur ofta äter man egentligen våfflor?


Mitt bästa våffelrecept (10-12 st)
100 g smör
100 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör sen ner resten av mjölken och sedan äggen och smöret. Hetta upp våffeljärnet och pensla det med lite smör till första gräddningen, sen går det bra utan. Grädda gyllengula våfflor som avnjuts med t ex ovanstående tillbehör.
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg

Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör sen ner resten av mjölken och sedan äggen och smöret. Hetta upp våffeljärnet och pensla det med lite smör till första gräddningen, sen går det bra utan. Grädda gyllengula våfflor och servera med goda tillbehör.

Trevlig (och smarrig) våffeldag på er!


Fredag! Skönt, eller hur? Jag har legat nerbäddad med megaförkylning halva dagen idag innan jag trotsade nysningarna och satte mig ute i solen. + 15 grader och strålande sol, vilket vårväder! Hoppas hoppas att det håller i sig i helgen. Efter en stund ute i solen med tekopp och bra bok piggnade jag till något och orkade med en rejäl veckohandling. Välbehövligt med ett, på riktigt ekande, kylskåp. Två ägg, ett paket Bregott, lite lök och leverpastej vad var som fanns och nog för att jag gillar att vara kreativ och laga man-taget-vad-man-haver-mat, men där går ändå gränsen. Men nu så är kylskåp och skafferi väl påfyllda med nödvändigheter och lite godsaker till helgen. Vi har nyss mumsat i oss hemmagjorda hamburgare, en riktigt fredagsklassiker här hemma. Ljuvligt gott och perfekt snabbmat när man kommer hem och är vrålhunrig, trots hetsätning av en Plopp i bilen.


Nu har jag dock hamnat i matkoma och ska snart hugga in på den här godbiten, senaste Elle mat & vin. Jag tycker det är kul att köpa och läsa mattidningar men det är inte så ofta recepten i dem blir använda, de är liksom inte riktigt i min stil. Men i denna tidning verkar det vara en hel del roliga recept som jag blir sugen på att testa. Titta bara på påskkakorna på omslaget! Perfekt som sötsak efter påskmiddagen.

Imorgon väntar stan-dag med syrran, härligt. Jag hoppas på glass i solen! Så nu ska jag bara se till att bli någorlunda frisk. Ha en skön fredagkväll och hoppas att ni får en solig helg!


"Prova inte snickerkakan, då kommer du aldrig vilja sluta äta den!" Så lät det på utflykten i söndags och nu ska ni få recept på denna oemotståndliga sötsak.

Kolasåsen
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 ½ dl sirap
1 ½ dl grädde
75 g smör

Snickerskaka med kolasås
1 burk jordnötssmör (225 g)
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl kokos
10 dl cornflakes
1 tsk vaniljsocker

Kolasås
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 ½ dl sirap
1 ½ dl grädde
75 g smör

200 g mjölkchoklad

Värm socker och sirap i en kastrull utan att det kokar. Rör ner vaniljsocker, kokos, jordnötssmör och till sist cornflakes. Rör ihop allting ordentligt och platta ut smeten i en form (ca 20x30 cm) Ställ in i kylskåpet för att stelna. Gör kolasåsen under tiden.

Rör ihop alla ingredienser i en kastrull och låt koka till en tjock kolasås, ca 10 minuter. Låt svalna något och bred över den kylda botten. Ställ återigen i kylen för att låta kolasåsen stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad och bred ut över kakan när den är helt sval. Låt stelna ytterligare.



Skär kakan i ganska små rutor, den är mäktig!


När jag och mina syskon var barn fanns det en kaka som pappa alltid bakade till födelsedagskalasen och som alltid gjorde samma succé hos alla gäster- skumrutor! En slags variant på mums-mums/kokosbollar fast i fyrkantig form. Helt enkelt en "skum"-smet med lite marshmallowskänsla doppat i kakao och kokos. Barnsligt sött och gott!



Skumrutor (ca 20 st)
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ dl kokande vatten
1 ½ msk gelatinpulver
1 st äggvita
4 ½ dl strösocker
0,75 dl florsocker
4 dl kokosflingor
1 ½ msk kakaopulver
1. Rör ut gelatinpulvret i hälften av det kalla vattnet. Häll i det kokande vattnet. Häll sist i resten av det kalla vattnet.
2. Blanda strösocker, florsocker och äggvita. Häll ner gelatinpulverblandningen och vispa i minst 10 min med elvisp. Det ska bli tjockt och segt!
3. Blanda kokos och kakao, täck botten i en form 30*40 med hälften av kokosblandningen. Häll i smeten och låt stå i kylskåp i minst en timme.
4. Skär ut i kuber/rutor. Doppa kanterna i resten av kokosblandningen. Förvara kallt.
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ dl kokande vatten
1 ½ msk gelatinpulver
1 st äggvita
4 ½ dl strösocker
0,75 dl florsocker

4 dl kokosflingor
1 ½ msk kakaopulver

Rör ut gelatinpulvret i hälften av det kalla vattnet. Häll i det kokande vattnet och häll sedan i resten av det kalla vattnet. Blanda ihop strösocker, florsocker och äggvita och häll ner detta i gelatinpulverblandningen och vispa i minst 10 min med elvisp. Det ska bli en tjock och seg smet. Blanda kokos och kakao och täck botten i en form (ca 30x40 cm) med hälften av kokosblandningen. Häll i smeten och låt stå i kylskåpet i minst en timme. Skär sedan i kuber och doppa sen kanterna i resten av kokosblandningen. (Förvara kallt!)
 


Dessa skumrutor hade syrran bakat förra helgen- kalasgoda!
 
Sött och gott med en härlig konsistens, uppskattat både små och stora. Detta blir mitt bidrag till Månadens sötsak som denna månad har tema Personligt, då denna godbit verksligen väcker personliga minnen hos mig.



Jitterbuggare är en riktigt klassisk kaka med anor från 1940-talet. Kakan har fått sitt namn från dansen jitterbugg, som på 30- och 40-talet var väldigt populär, med tanke på kakans oregelbundna "svängar" i mönstret. God är den hur som helst med en kombination av spröd mördeg och frasig maräng.



Jitterbuggare (ca 35 st)
2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
100 g smör
1 äggula
1 äggvita
1 dl strösocker

Blanda mjöl och florsocker i en skål. Tillsätt smöret skuret i bitar och finfördela med en gaffel. Tillsätt äggulan och arbeta samman till en deg. Ställ i kylskåpet i minst 1/2 timme. Vispa äggvitan till fast skum och vänd i sockret.
Kavla ut degen till en platta ca 50 x 30 cm. Bred marängsmeten över plattan och rulla ihop. Ställ i frysen i ca 1/2 timme så att rullen blir riktigt kall. Skär rullen i drygt 1-2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter i 150 grader.


Avnjuts med fördel ur en plastlåda med kaffe på termos på vårutflykten.


Här ska ni få ett riktigt härligt presenttips! Helgen gäster hade nämligen med sig en världsbra gå borts-present. Vadå vinflaska eller blombukett? Här var det en korg fylld av massa roliga saker! Både bra att ha saker som lypsyl och c-vitaminbrus och trevligheter i form av kex, äppelmust, chokladkakor (min favorit med Polka!), blomma och såpbubblor (vem blir inte glad av det liksom?)! Roliga och inte allt för dyra saker som fint förpackat i en korg blir en kanonbra present som jag kan lova att alla uppskattar. Omtanken och tiden som man lägger ner på en sån här present är mycket värt!

Lypsylen är perfekt till oss lypsylmissbrukare här hemma.

 

Äppelmusten ska bli spännande att prova. Jag gillar äppelcider massor så detta blir nog en favorit!


Om man vill njuta av alldeles nybakt bröd på morgonen (och det vill man förstås) kan man göra kalljästa frallor. Dessa ska stå och jäsa i kylskåpet under natten och sen sätter man bara in dem i ugnen på morgonen och gräddar. Voila, så har du en fantastiskt lyxig frukost trots minimal arbetsinsats.



Kalljästa frallor (10 st)
25 gram jäst
2 dl mjölk
1 dl filmjölk
3 msk rumsvarmt smör
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl
2 dl rågsikt

Smula jästen och rör ut i den kalla mjölken. Tillsätt, filmjölk, smör, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Dela i 10 st bitar och forma till bollar. Lägg på en plåt och täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet under natten (ca 10 timmar). Ta fram nästa dag och pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 10-12 min 200 grader.

Serveras förslagsvis med ost och jordgubbsmarmelad och nybryggt te och färsk morgontidning.
Det här behöver du :
25 gram jäst
2 dl mjölk
1 dl filmjölk
3 msk rumsvarmt smör
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl special
2 dl vetemjöl special med fullkorn
GÖR SÅHÄR :
Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt, filmjölk, smör, salt & mjölet &  arbeta ihop till en smidig deg! Dela degen i 10 st bollar, forma & lägg på plåt. Täck med plastfolié och låt jäsa i kylen under natten alt. över dagen, ca 10timmar! Innan gräddning, pensla bullarna med uppvispat ägg & strö över vallmofrön. Grädda ca 10-12 min 200 grader!


I söndags begav vi oss ut till Hjälmarens strand för korvgrillning och fika och för att njuta av våren såklart. Det blåste som alltid på Närkeslätten, men solen sken och fåglarna susade runt och sjöng. Ett perfekt sätt att tillbringa en söndag tycker jag!
 
Kom igen nu våren så att det blir lite grönt ute!


Vi fick upp en fin eld efter lite fix och trix. Lyxigt nog finns det ved att ta i en liten bod vid grillplatsen.

 

Korv med bröd- en riktig utflyktsklassiker. Inget smakar väl så bra utomhus som halvbränd grillkorv med kladdig senap och ketchup på?


Viktiga tillbehör.

 

Och såklart efterföljande fika. Jag hade bakat bullar och syrran bidrog även med både jitterbuggare, snickerskaka och skumrutor så det blev en hel kakbuffé!

Det var alltså dessa bullar jag bakade i fredags. Så himla himla goda. Fick högsta betyg av hela gänget! Supersaftiga med krämig, söt fyllning i mitten. Mmm... För att inte tala om hur lättbakade de var! Inget knådande och rullande utan bara att hälla ut degen i en ugnsplåt och dessutom bara en jäsning. Perfekt sätt att snabbt få till ett helt gäng smarriga bullar, dock i fyrkantig form.

Philadelphiabullar
5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
1 pkt jäst (50 gram)
1 dl strösocker
½ tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen och rör ut med mjölken. Tillsätt smör, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck en ugnsplåt (med höga kanter) med bakplåtpapper. Häll ner degen på plåten och tryck ut den i kanterna. Låt jäsa 30 minuter under en handduk och gör sedan små hål med tummen jämnt fördelat över degen (jag gjorde 4x5 st). Rör ihop ingredienserna till fyllningen:

Fyllning
150 gram rumsvart smör
200 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Fyll varje hål med fyllningen och pensla sen hela ytan med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15-20 min, eller tills den fått fin färg. Låt svalna och skär sedan i fyrkanter mellan hålen. Ät och njuuut!


Lyxig fikabuffé på utflykten, serverat i plastburkar som sig bör.
20 st
Det här behöver du :
5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
1 pkt jäst (50 gram)
1 dl strösocker
½ tsk salt
10-12 dl vetemjöl
Fyllning :
150 gram rumsvart smör
200 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Använd en ugnplåt täckt med bakplåtpapper. Jag tog min plåt med lite högre kanter ca 40*32 cm. Häll ner degen på plåten och tryck ut den i kanterna. Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Gör sedan små hål jämnt fördelat över degen. Mjölad tumme funkar bäst!
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Fyll varje hål med fyllningen. Pensla hela ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15-20 min, eller tills den fått fin färg.
Skär i fyrkantet mellan hålen


Gillar ni banan? Och choklad? Då är det såhär att jag i princip tvingar er att baka denna kaka. För gillar man den smakkombinationen så är detta himlen! Saftig banankaka med mjölkchokladbitar och en aningens smak av kaffe med en tjock, krämig chokladfrosting på toppen. Helt enkelt det godaste man kan äta! Jag brukar annars baka banankaka i en vanlig sockerkaksform, men då jag ville ha lite mer tårt-känsla över denna bakade jag en annan variant i en form med löstagbar botten för att få en rund kaka. Frostingen gjorde jag dubbel sats av för att få en krämig och saftig tårta, men enkel sats funkar förstås lika bra för en mer kak-känsla, eller ingen alls om man vill ha det så. Så hörni, har ni ett par lite lätt övermogna bananer liggandes hemma så finns det inga ursäkter, baka!



Banan- och chokladkaka
75 g smör
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g choklad  ta en GOD sort, tex Fazers mjölkchoklad)
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Smält smöret och låt svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.
Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.
75 g smör
2 1/2 dl socker
3 msk starkt kaffe
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g mjölkchoklad
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält smöret och låt svalna. Blanda det med socker, kaffe, salt, vaniljsocker. Dela äggen i gulor och vitor och blanda i gulorna (spara äggvitorna!). Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop kanel, ingefära, mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem. Här kommer det viktiga momentet provsmakning. Smeten är nämligen alldeles för fasligt god för att inte stanna upp en sekund och riktigt smaka av den.

Sen; häll blandningen i smörad och bröad form med löstagbar botten och grädda i 25-30 minuter, 175 grader. Den ska inte vara helt torr i mitten, då blir den saftig och god! Låt den svalna och bred sedan på frostingen.


Chokladkräm, dekorationsgodis och små tårtljus = en bra kombination för en enkel men fin födelsedagstårta.



Chokladfrosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
100 g phiadelphiaost

Rör smör och phiadelphiaost krämigt. Vispa i florsocker, vaniljsocker och kakao och bred sedan över kakan.


Jag köpte dessa söta (i dubbel bemärkelse) små mini-gelétoppar med citronsmak på Lagerhaus och dekorerade med. Annars passar ju t ex skivad banan eller chokladtrössel bra som dekoration!

Jag börjar tro att jag aldrig kommer att baka något annat än denna kaka i fortsättningen...


Vilken helg! Sju personer har huserat här hemma och det var varit full rulle i nästan två dygn. Hur kul som helst och vi har hunnit med både mysig fredagsmiddag på stan, långfrukost, shopping, Ikea, hockeymatch på tv, tacoskväll och utflykt med korvgrillning. Nu har vi slängt oss i soffan och pustar ut, men oj vad tomt det blev här hemma. Katterna njuter dock av lugnet som infann sig och snarkar nu nöjt på sängen. Vi har ätit en himla massa goda grejer i helgen och recept och bilder på allt kommer såklart, jag ska bara invänta lite fler bilder från gästerna. Så länge får ni hålla till godo med lite vårinspirationsbilder.

Har ni sett vilken fin tulpansort? Alldeles fransig i kanterna. Vackert tycker jag! Hittade en bunt med dessa bland Ica Maxis vanliga enfärgade tulpaner.

Videkissar = vår! Åh så glad jag blev när jag hittade ett videträd (buske?) och kunde plocka med mig lite vår hem. Så fint!


Jag har fastnat helt i det här med fina kökshanddukar nu. Jag hittade ett bortglömt presentkort på Hemtex med 40 kronor kvar i plånboken och köpte denna påskigt rutiga handduk för 39 kr! Matchar köksluckor och mattorna alldeles ypperligt. 

Mer påskkänslor i form av en gul margerit som snälla gästerna hade med sig som nu står och lyser upp köksfönstret.

Grönt glas är ju så fint! De gröna munblåsta glasen från Åhléns är våra "vardagsglas" som vi njuter av varje dag och min älsklingsskål från Indiska fylls med alltifrån godis och frukt till såser.

Liksom med limen så tycker jag att det är fint att ha mat framme som dekoration, och dessutom är det praktiskt. Rödlök och vitlök i en liten zinklåda som jag loppisfyndat för en femma. Svårare än så behöver det inte vara!


Hej i helgen! Senaste dagarna har varit fyllda av plugg och lite förberedelser för helgen, för idag har vi nämligen fått besök av inte mindre än fem efterlängtade gäster! Så imorgon får jag äntligen leka ett av min barndoms drömyrken; hotellfrukostvärdinna! Till frukosten har jag bakat grovt surdegsbröd och gjort en laddning kalljästa frallor som ska stå i kylen över natten och gräddas imorgon bitti så att de blir alldeles nybakta. Dessutom har vi ett födelsedagsbarn bland gästerna så det är klart att det måste bli lite kalas med en tårta- banankaka med chokladfrosting, hur gott låter inte det? Recept på allt detta plus vansinnigt goda bullar med creme cheese-fyllning får ni i slutet av helgen när allt är avsmakat och uppätet.

Nu ska jag hoppa i säng så att jag orkar med helgen äventyr som, förutom allt ätande, innefattar Ikea-besök, viktig hockeymatch och utflykt med korvgrillning. Ha en skön helg!


Besök = ladda upp med mycket fikabröd!


Alltså, man tager vad man haver. Så fick lunchen bli idag. Inte en enda matlåda från gårdagen och i övrigt så ekade det tomt i idélådan vad det gällde matlagning. Så efter en snabb genomgång av kylskåp och frys hamnade följande på tallriken:



Överbliven kallrökt lax och philadelphiaost från helgens laxstjärnor, kokt broccoli med havssalt och citronvatten till det. Riktigt gott faktiskt för att vara en vad kylskåpet erbjuder-lunch med fem minuters tillagningstid. Inte helt fel, särskilt inte när kallrökt och gravad lax är bland det bästa jag vet liksom broccoli som är gott till ja, nästan allt! Ikväll blir det däremot nygräddade pannkakor till middag!


I fredags tog jag äntligen tag i projekt fixa draperi till badrumshyllan. Det tog mig bara sådär ett år att komma dit. Och hur svårt var det då? Tja, inte svårt alls. Ett tyginköp, två fållningar, en vajer och två skruvar senare var det klart!


Hyllan bakom är egentligen två skohyllor som jag satt ihop till en liten badrumshylla. Praktisk men ack så fult med alla grejer och krafs som synts på hyllorna. För så himla snyggt är det faktiskt inte med tandkrämstuber, tops-kartonger och alvedon-förpackningar. Men nu är allt dolt bakom ett litet draperi. Jag sydde helt enkelt en kanal i den övre kanten av tyget där jag trädde igenom en slags liten "vajer" som jag sedan krokade fast i två krokar jag skruvat fast i vardera ände av hyllan. Och för att få rynkeffekten på tyget tog jag dubbelt så brett tyg som hyllan. Lätt som en plätt!


Det fina tyget köpte jag på Panduro. Jag gillar verkligen mönstret, känns lite sådär sommarstugeaktigt. Och så passar ju färgerna väldigt bra till vårt rosa-vita badrum! Jag tycker det är svårt att hitta fina tyger, det vimlar ju inte direkt av tygaffärer numera. Men Panduro har faktiskt massor med fina tyger. Kolla in alla fina mönster och färger! Dock är det gabnska dyrt, men som tur var har jag ett presentkort sen i julas (tack till svägerskorna med sällskap!) som täckte tyginköpet och mer därtill. Lyx att få en julklapp i mars!



Istället för att bara ställa fram en skål chips och en annan skål med dipp kan man göra det lite roligare på ett väldigt enkelt sätt. Såhär såg det ut hemma när det var dags för Melodifestivalen:


 
Paprikaskålar! Två stycken urgröpta paprikor, en fylld med salsa och en fylld med creme fraiche och så två storters nachochips runt omkring på ett fint fat så har man snacks med riktigt hög klass!
 

Det är helt enkelt bara att skära av ett lock på paprikan och sedan skära ut kärnhuset så att paprikan blir tom. Fyll på med salsa, gräddfil eller en god dippsås och servera med nachos eller vanliga chips. När "skålarna" är tomma är det bara att skölja ur dem och äta upp dem! För övrigt så var dessa nachosrullar med ostsmak riktigt goda. Jag tror att det var Ica's egna märke. Så, tips tips!
 
Idén kommer ursprungligen från påhittiga Kryddburken.


Lördagkvällens dessert blev en klassiker med twist- citronpannacotta med vit chokladkräm. Pannacotta är ju gott som det är med bara vanilj som smaksättning, men ibland är det kul att testa någon annan variant, som t ex citron. Syrligt och fräscht! För att piffa upp efterätten ytterligare gjorde jag en vit chokladkräm som jag hällde på pannacottan när den stelnat. Mmmm så gott! Den söta, vita chokladen passar perfekt ihop med den lite syrliga pannacottan.



Citronpannacotta (6 port)
2 st gelatinblad
4 dl grädde
1 st citron, rivet skal
1/2 citron, saften
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp grädden tillsammans med citronskal, citronsaft och strösocker. Dra kastrullen från plattan och rör ner vaniljsockret. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i grädden. Vispa noga så att inga klumpar bildas. Låt svalna något och häll sedan upp i portionsglas. Kyl minst två timmar.

Vit chokladkräm

2 dl grädde
100 g vit choklad

Värm grädden och rör ner chokladen, hackad i bitar. Rör tills allt löst sig och låt sedan svalna. När pannacottan har stelnat- häll på chokladkrämen och ställ återigen kallt minst en timme innan servering. Garnera med rivet citronskal och citronmeliss.

3. Koka upp grädden med vaniljstången och fröna.
4. Tillsätt rivet citronskal, citronsaften och florsocker.
5. Lägg i gelatinbladen och blanda om.
6. Ta upp vaniljstången och häll blandningen i fyra glas.
7. Ställ kallt i minst 2 tim


Jag lyckades inte fånga pizzorna på en enda bild igår innan de slukades i ett nafs. Goda med andra ord! En med rökt skinka, marinerad champinjoner och mozzarella, en med vitlökssalami, rödlök, paprika och mozzarella och en med creme fraiche, getost och honung. Den sistnämnda är min absoluta favorit, den är hur god som helst! Kul med en lite annorlunda pizza, creme fraiche istället för tomatsås är riktigt gott. Det ger pizzan en helt annan karaktär och pålägget på pizzan kommer verkligen fram då ingen tomatsås tar över alla smaker. Så, testa! Marniernade champinjoner är för övrigt hur enkelt som helst. Skiva valfritt antal färska champinjoner och rör ihop med en blanding av olivolja, riven vitlök, persilja, salt och peppar. Låt stå och dra ett tag och använd sen som pålägg på pizzan. Recept på min bästa pizzadeg och tomatsås hittar ni HÄR.

En stor, fräsch sallad är gott till pizza, här med avokado och körsbärstomater. Och såklart surdegsbaguetterna jag bakade tidigare i veckan! Dessa hade legat i frysen några dagar, men efter ett par minuter i ugnen var de som nybakade igen- frasiga med knaprig yta och mjukt, saftigt inre. 

En bild på kvällens dukning som såklart gick lite i Melodifestivalens tecken med rosa servetter och silverstjärnor på bordet. De sistnämnda är från Indiska och är egentligen jul/nyårspynt men passade ju alldeles ypperligt en kväll som igår. Rödrosa tulpaner i småvaser matchade de nya servetterna från Ikea.



Igår kväll var det ju som bekant Melodifestivalfinal, och det kräver ju såklart en festkväll! Hemmagjorda pizzor med olika goda pålägg såsom vitlöksmarinerade champinjoner och getost med sallad och surdegsbaguetter var huvudrätten och till dessert hade jag gjort en citronpannacotta med vit chokladkräm. Men innan gästerna fick hugga in på maten bjöds de på lite snittar och välkomstdrink, såklart ackompanjerat av kvällens Melodifestivalbidrag i bakgrunden.



Jordgubbs- och limedrinkar och smördegsstjärnor fyllda med en laxkräm. Riktigt riktigt gott och perfekt sådär före maten då stjärnorna är luftiga och lätta och inte allt för mättande. (Fråga bara syrran som åt sådär sju stycken före maten.) Den fiffiga idén med utstansade stjärnor kommer såklart från Kryddburken.

Smördegsstjärnor med laxröra (ca 20 st)
1/2 rulle smördeg (finns att köpa färdig i kyldisken)
1 ägg
sesamfrön

1/2 ask creme cheese (typ Philadelphiaost)
100 g kallrökt eller gravad lax
1/2 finhackad rödlök
2 msk dill
lite rivet citronskal
salt och svartpeppar

Rulla ut smördegen och stansa ut stjärnor (eller någon annan figur) med pepparkaksmått. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. In i ugnen på 200 grader i ca 10 minute tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna och dela sen på mitten.

För röran genom att röra ihop alla ingredienser och bred på stjärnans botten och tryck fast locket med sesamfrönen uppåt. Lägg upp på ett fint fat och servera!



Jordgubbsdrink (4 glas)
1 lime
4 tsk råsocker
is
2 dl jordgubbssaftkoncentrat
mineralvatten
sugrör och limeskivor

Dela limen i fyra klyftor och pressa en i vardera glas. Strö i ca 1 tsk råsocker i varje glas och fyll på med is upp till kanten. Häll ca 1/2 dl jordgubbssaftskonvcentrat i varje glas och fyll på med mineralvatten. Servera med sugrör och görna en limeskiva på kanten. Jag hade dessutom dragit en limeklyfta runt glasens övre kant och därefter doppat dem i råsocker för en lite gnistrande look. Syrligt, sött och väldigt gott!



Förutom en massa Melodifestivalfirande (rätt låt vann, eller hur?) så har jag känt mig väldigt blogg-aktig då jag både åt sushi och drack latte på stan tillsammans med min vän sociologen. Dock kände jag att fota sushin och latten- där gick gränsen. Så istället får ni en bild på fredagens ostbricka. Fästmannen jobbade sent vilket gjorde det lite för sent för riktig middag, så vad passar då bättre än att frossa i ost, kex och frukt? Jag skulle kunna leva på detta.

Päronskivor, gurka och vindruvor- ett måste till ost och kex. Dessutom lyxade vi till det med 10 kronors-jordgubbarna till. Gott och framför allt vackert på ett fruktfat.


Sista skivorna av surdegsbrödet...

... och såklart ostar. Absoluta favoriterna- Cambozola (mögelost) och vitlöksost (dessertost). Dessutom små Babybel-ostar, mest för att de är så små och söta.


Detta plus en skål Polly, tända ljus och Skavlan på tv så var fredagkvällen fulländad.

Och så en bild på härligt rosa tulpaner som brorsan hade med sig igår kväll. Bortskämda blev vi även av syrran med sällskap som hade med sig livsfarligt goda snickerskakor. Jag måste fixa receptet på dem, för dessa vill ni inte missa. Mmm så gott! De ska strax avnjutas ute i solen med te och DN. På återseende!


Titta vad jag hittade på förmiddagens promenad! Små små tussilagos(ar?) som kämpat sig upp i dikeskanten. Ljuvligt vårdoftande, visst finns det inget som luktar så mycket vår som tussilago? 


Tänk att man tycker att det är så fantastiskt att se dessa små blommor dyka upp i början av våren. Om några månader kommer det växa blommor av alla dess slag överallt, men just nu tycker vi att små, korta gula blommor utan blad är bland det finaste vi sett.


Hej härliga fredag! Jag är nyss hemkommen från trevligt fredagsfika på stan och en cykeltur på, tack och lov, snöfria vägar. För vad hände igår? Snö?! Det var då en himla tur attt snön behagade att smälta bort idag, för någon mer vinter står jag då rakt inte ut med. Jag har nämligen både köpt ny vårjacka och nya vårskor så nu får våren banne mig komma. Helgen väder verkar dock lovande, så det känns hoppfullt!

Förresten, ser ni vad fint det har blivit här inne? Den blå, våriga designen är tillbaka igen (header av bästa Maria som alltid) och äntligen har jag fått ordning på bildstorlekar, marginaler, textstorlek osv. Jag vet att det har varit lite rörigt och inte så snyggt på sista tiden, men nu ska det vara ordning och reda överallt. Och förresten, jag och jag. Det är knappast jag som ska ta åt mig äran utan fästmannen som lämpligt nog pluggar till systemvetare.


En bild från påsken förra året som jag har som bakgrundsbild på datorn. Tänk att det bara är en månad kvar till påsk nu! Mysigt.

Trevlig helg! Njut av fredagkvällen och så laddar vi för morgondagens Melodifestivalfinal!


Jag har haft en påse med kläder och andra saker som behöver lagas/sys in/sys upp i garderoben hur länge som helst. Orsaken är att min kära symaskin för tillfället strejkar och vägrar lyssna på mig. Men idag tröttnade jag på att ha garderoben full av oanvändbara grejer så jag jag hörde mig för med en symaskinsinnehavande vän och fråga om jag fick låna hennes symaskin, och det fick jag! Så eftermiddagen har ägnats åt raksöm och zickzack. Jag hade glömt hur kul det är att sy! Både skönt att kunna laga och fixa till redan befintliga grejer men också att sy nytt. I helgen ska jag köpa ett tyg och sy ett "draperi" till en liten hylla vi har i badrummet så att man slipper se allt krafs som ligger där.



Jag sydde bl a upp en klänning som jag aldrig trivts i då den alltid känts liiite för lång, men nu blev den perfekt! Kul att kunna fixa till saker man redan har istället för att slänga/skäna bort och köpa nytt.

Jag har ärvt min symaskin av min farmor och då fick jag även med en hel del sysaker som t ex sytråd i massor av färger. Undrar hur länge den orangea och den plommonlila tråden kommer att räcka? Antagligen en livstid.

Jeans som tänjt ut sig syddes in, en tygkasse med trasigt handtag lagades och en hög kökshanddukar med lite skavanker fixades till.

Och så min urfina symaskin som jag bara måste laga nu när jag insett hur mycket jag saknar att sy. Det som är så bra med att ha en såhär fin symaskin är ju att den utan problem kan stå framme och gläns istället för att damma igen i något förråd.


Hur gick det då med gårdagens surdegsbrödsprojekt? Jo, alldeles strålande fint, och över förväntan! Jag har nog aldrig varit så nöjd med utseendet på ett bröd, och gott var det också! Dock var det lite fusk över det hela, jag hade nämligen inte gjort surdegen själv. Även om jag tycker att det är riktigt roligt att baka, och att surdegsbröd är himla gott, så har jag verkligen inte tålamodet att hålla på i fler dagar och mata den lilla degen för att till slut kunna baka ett bröd. Mitt tålamod är överlag inte det bästa och när det kommer till t ex bakning eller pyssel så vill jag ju ha resultatet direkt och inte behöva gå och vänta. Detta resulterar ofta i att jag tar i kakor som är alldeles för nybakta och varma så att de går sönder eller pillar på färg som inte torkat färdigt bara för att jag inte kan låta bli.

Så när jag då hittade färdig surdeg på burk på Ica Maxi (det låter som att jag är sponsrad men det är jag icke, jag tycker bara att det är en fantastisk butik) så var det ett givet köp. 17 kronor för en burk med surdeg, antingen för ljust eller för grovt bröd. Den "grova" surdegen var slut förra veckan så igår bakade jag på den ljusa, men idag fanns den grova inne, så det får bli nästa projekt.



Såhär ser den lilla burken ut och recept på bröd finns på undersidan av den. Det som behövs förutom surdegen är jäst, vatten, salt, olja och mjöl.

Surdegsbröd (2 limpor eller fyra baguetter)
1 burk surdeg
1/2 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk oliv- eller rapsolja
13 dl vetemjöl
3 tsk salt

Blanda surdegen med smulad jäst och vatten. Tillsätt allt utom vattnet och rör till en smidig deg. Tillsätt saltet och knåda sen i ca 10 min. Täck bunken med plast och låt jäsa i 2 timmar. Häll ut degen på ett mjölat bord och forma till 2 limpor eller 4 baguetter (eller 1 limpa och 2 baguetter t ex), försök att inte knåda degen för mycket. Lägg på plåtar och strö mjöl över bröden. Täck plåtarna med plast och låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 260 grader och sätt samtidigt in en form med 5 dl vatten på ugnens botten (vattenångan ger bröden en knaprig skropa). När bröden ska sättas in snitta några snit i varje bröd med en vass kniv och sänk värmen till 220 grader och grädda ca 25 min för limpor och 15 min för baguetter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Tadaa! Mitt snyggaste bröd någonsin. Mitt problem när jag bakar limpor brukar vara att de flyter ut i ugnen och blir lite platta, men detta reste sig jättebra och blev högt och fint. Jag gjorde en stor limpa och två baguetter.

Huuur gott som helst! Väldigt saftigt och med härligt knaprig skropa. Otålig som jag är kastade jag mig över det när det fortfarande var varmt och provade en skiva, och det var även lika gott idag en dag senare. Ett riktigt enkelt bröd att baka, det enda som behövs är tid då det tar ungefär fyra timmar sammanlagt att baka detta, men det är det verkligen värt. Nu ska det bli spännande att prova den rågvarianten!


Matprogramskväll ikväll! Halv åtta hos mig och Sveriges mästerkock. Bästa tv-kvällen! Jag har ett spännande brödprojekt på jäsning nu som ska in i ugnen snart- mitt första surdegsbröd nämligen. Resultatet dyker upp imorgon. Håll tummarna för att det blir bra!


Att titta på matprogram utan att äta något är omöjligt, man blir ju så hungrig! Nytt underbart päron-te, päron i bitar och årets första jordgubbar fick det bli ikväll. Jag köper sällan färska jordgubbar såhär års då de oftast är väldigt smaklösa och tråkiga, men dessa hittade jag för 10 kr/asken och då tyckte jag att det var värt att testa. Helt okej söta och himla härligt att få en liten liten försmak på sommaren.


Jag vet inte om det är för att jag är student, men jag gillar gratis saker. Jag erkänner det. Ni vet när man t ex får ett paket gratis servetter eller ljus för att man är stamkund på Maxi, när H&M:s bonuscheck på 50 kr trillar ner i postlådan så att man kan köpa ett linne- helt gratis, eller som idag när jag fick en överraskning i form av en liten påse tjusiga chokladpraliner när jag handlade på Ica och lämnade över en kupong jag fick när jag köpte träningskort tidigare i vinter. (Förresten, träningskort +chokladpraliner...? Bra kombination, eller?) Hur som helst blev jag väldigt väldigt glad, särskilt när höstens överraskning (då jag också fick en träningskorts-kupong) var en t-shirt med Ica- tryck i storlek XL... 

Sex stycken små chokladskapelser som jag ska försöka låta bli att äta upp innan helgen.

Två med mörk choklad, två med ljus choklad, en vit och en... hallon kanske? Ska bli spännande att smaka!


Vi hann även med ett Ikea-besök i helgen för att bocka av några saker på Att handla-listan. För vips hade nämligen ljusförrådet sinat igen (jag börjar tro att någon här hemma äter ljus) och dessutom upptäckte jag härom dagen att våra skärbrädor var under all kritik. Slitna och fläckiga och inte det minsta fräscha. Vi hade visst varit lika hemmablind med dem som med handdukarna. Så ljus och skärbrädor fick det bli, plus nya matskålar till katterna då jag slagit sönder båda två på sista tiden. Lite synd då det var två jättefina, blåblommiga loppisfyndade skålar, men men. Jag har kikat efter nya skålar på loppisar men inte hittat några fina så då fick dessa från Ikea duga.

Även ett paket servetter slank med, såklart. Dessa var en nyhet och visst var de fina? Jag gillar den lite avlånga modellen. SOMMARLOV heter de, men jag tycker minsann att de passar bra även nu på våren. 19 för 30 st!


Måndag och ny vecka, igen! Helt okej tycker jag faktiskt. Helgen blev alldeles sådär perfekt med en blandning av både aktiviteter, umgänge och hemmamys, så då känns inte måndagen allt för motig. Söndagseftermiddagen tillbringade vi på Naturens hus som är ett café som ligger i ett naturreservat som i sin tur ligger precis där vi bor, vid Hjälmaren. Caféet ligger jättefint i en skogsglänta med vatten runt omkring och i perfekt solläge så att man även såhär års kan sitta ute och njuta av vårsolen. 

En kopp te och världens största chokladmuffins (dom dessutom var doppad i choklad!) avnjöt jag i solen.

Ljuvligt mysigt att i mars få sitta ute på fårskinn och känna värmen i ansiktet.


Jag tror nog att detta får bli en söndagstradition, för bättre än såhär kan väl en söndagseftermiddag inte vara?


I lördags åt vi en så fantastiskt god middag! Potatisgratäng och tjälknöl minsann. Vet ni vad tjälknöl är? Det är kallskuret kött av nöt eller viltkött som man har tillagat läääänge på låg temperatur i ugnen. Jag har ätit det flera gånger men aldrig gjort det själv tidigare. Jag har alltid tänkt att det är så svårt och att man måste vara sådär minst 40 år för att göra det. Men så sa min vän Sjuksköterskan häromsistens att hon brukade göra tjälknöl och att det var hur enkelt som helst. Och då ville ju inte jag vara sämre! Så när det var extrapris på fransyska (ett stort stycke nötkött) i fredags så passade vi på att köpa en stor bit och ja, tillaga oss en tjälknöl.


Och hur gör man då? Jo, man tar helt enkelt den stora köttklumpen (som ska vara fryst) och lägger den i en ugnsform och sätter in den i ugnen på 75-100 grader i ungefär 10 timmar (förslagsvis över natten) tills temperaturen mitt i köttet är 70-75 grader (sätt en kökstermometer i köttets tjockaste del när den tinat lite). Lägg därefter köttet i en lag: Till 1 kg kött ska det vara 7,5 dl vatten, 3/4 dl salt, 1 tsk socker, några svartpepparkorn och ett smulat lagerblad. Koka 3-4 minuter och låt sen svalna lite. Häll över köttet (i en bunke), täck över och ställ i kylen 4 timmar. Ta upp ur lagen och skiva i tunna skivor. Klart!

Ett otroligt mört och smakrikt, salt kött som är kanongott till t ex potatisgratäng och en grönsallad. Jag är egentligen ingen köttfantast utan äter lika gärna vegetariskt, men detta var verkligen jättegott! Det blev en hel del kött över och det passar ju perfekt att ha på en lite matigare smörgås som lunch i veckan. Receptet på den godaste och krämigaste potatisgratängen måste ni ju få såklart.



Potatisgratäng
(6 port)
8 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form och häll i allting. Grädda i 200 grader ca 40-50min.
Potatisgratäng (6 port)
8 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form och häll i allting. Grädda i 200 grader ca 40-50min.


Igår var vi bjudna till syrran på mysigt lördagsfika där vi kalasade på både gudomligt god cheesecake och smarriga havreflarn. Hon kan hon!


Receptet på cheesecaken kommer från Halv åtta hos mig härom veckan och den var verkligen lika god som den såg ut i programmet. Det är en liten specialvariant med kondenserad mjölk i själva cheese-krämen som gjorde den otroligt krämig och god. Helt enkelt ljuvlig.

Botten
200 g mariekex, söndersmulade
3 msk socker
1 nypa salt
6 msk smör, smält
Fyllning
300 g cream cheese
400 g kondenserad mjölk
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
Isabells krämiga cheesecake
Botten
200 g digestivekex, söndersmulade
3 msk socker
1 nypa salt
6 msk smör, smält
Fyllning
300 g cream cheese
400 g kondenserad mjölk
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker

Blanda ihop alla ingredienser till botten och tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter. Grädda i 170 grader i cirka 10 minuter. Vispa samman philadelphiaosten och den kondenserade mjölken, tillsätt vaniljsockret och ett ägg i taget under omrörning. Häll fyllningen i formen och täck över med aluminiumfolie och grädda i 50 minuter. När fyllningen är färdiggräddad, stäng av ugnen och låt efterdra i cirka 20 minuter. Låt svalna.


Dekorera gärna med något fint och gott innan servering. Syrran hade lyxat till det med blåbär, hallon och grovhackad choklad, både mörk, ljus och vit. Som ni förstår var det alldeles otroligt gott! Ett tips är att göra cheesecaken dagen innan den ska ätas så att den får stå till sig och bli riktigt fast och krämig, då smakar den som bäst!

Knapriga havreflarn
(ca 20 st)
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk grädde
2 msk ljus sirap
1 krm bakpulver

Smält smöret, tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig smet. Klicka ut smeten på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 5 min. Låt flarnen svalna lite innan du lossar dem från plåten.


En riktigt klassisk "tant-kaka", och som vi alla vet så är ju dessa kakor de allra godaste!


Som den dalkulla jag är så har jag följt Vasaloppet sen starten klockan åtta imorse. Det är tradition att gå upp tidigt och sitta med täcket i soffan och följa tävlingen (och folkfesten!) hela morgonen och förmiddagen. Nu är det inte många kilometer kvar, spännande! En Vasaloppsmorgon gör dessutom att frukosten blir utdragen till sisådär fyra timmar, inte helt fel! Det gäller att ladda upp med goda frukosttillbehör hemma inför denna söndag så att man orkar hela vägen. 


Smörgåsar med mycket grönsaker och pålägg och yoghurt med müsli så att man håller sig mätt och uppiggande juice och te- då klarar man (att se) ett helt Vasalopp!


Som sagt, nya kökshanddukar inhandlades igår. Ibland blir man ju helt hemmablind med grejer hemma. Jag älskar ju att fixa och dona hemma och hålla det fint, men så upptäckte jag igår, när jag efter städningen skulle hänga fram rena kökshanddukar, att alla handdukar har en väldigt grådassig ton och diverse fläckar, trots att de är nytvättade. Började fundera och insåg att de flesta av handdukarna köpte jag på Ikea när jag skulle flytta hemifrån, 2007! Inte konstigt att 29 kr/4 st-handdukarna börjat se lite solkiga ut efter nästan fem år. Jag har några få, fina handdukar som jag ärvt av min farmor och de har ju hållt bra mycket bättre trots att de är betydligt äldre, men Ikea-handdukarna var riktigt fula. Hur har jag kunnat undgå att se det? Så vips förvandlades handdukarna till trasor och nya, fräscha handdukar inhandlades.



En blå- och vitrandig, en härligt blommig och två grårandiga- alla från Åhléns. Vårigt och piggt!



På plats på sidan av köksön och det blev verkligen skillnad. Vilken lyster! Och vad fint det blev istället för de gråmossiga slitna styckena som hängde där innan.


Jag satt nyss och läste DN Bostad och avundsjukade mig över alla Arne Jacobsen-lampor, glasmosaikbadkar, iittala-grejer, specialdesignade stolar och andra tjusiga saker folk i reportagen har i överflöd i sina smakfullt renoverade sekelskiftesvillor vid havet. Alltså. Inte för att jag just vill ha en Arne Jacobsen-lampa men hela grejen. Att få ha ett stort, vackert hus att kunna inreda helt efter sin egen smak, utan några begränsningar vare sig tidsmässigt eller ekonomiskt.

Men så insåg jag två saker. Ett, att jag (vi) faktiskt bor oerhört fint. Jag skulle inte vilja byta våran vindsvåning mot i princip någon annan lägenhet. Jag älskar takhöjden, trägolvet, öppenheten och ljuset. Vi har bara fina möbler och saker som vi verkligen gillar trots att de inte är av ett enda fancy märke. Och två, för mig behövs det faktiskt inte så mycket för att jag ska känna mig rik och lycklig. Idag köpte vi nya kökshanddukar, en bukett tulpaner, en krukväxt och två konditori-bullar på stan och ja, jag kände banne mig både rik och lycklig när jag kom hem och packade upp mina saker för 169 kronor. Så tja, vad ska man då med designlampor till?

Urgoda bullar från finaste Fröken Brogrens veranda. Per Albin-bullar hette de visst och påminde mycket om Rimbobullar som jag bakat tidigare. Riktigt saftiga och goda med lite glasyr på. Mmm!


En vit liten krokus inhandlades av blomsterförsäljaren på torget. Fick direkt inta platsen på köksön bredvid fruktskålen och favorit-ljuslyktan.

Och såklart, tulpaner. Nej, jag tröttnar inte och kommer fortsätta köpa dem vårvintern ut. Denna vecka hittade jag minitulpaner i olika rosa nyanser. Tror att de blir riktigt fina när de slår ut!

Trevlig fredag på er!


Hej i våren! Första mars idag och nu vågar man väl äntligen säga att det är vår och inte bara vintern som har gått vilse? Har ni sett några vårtecken än? Mina bästa vårtecken hittills är fågelkvitter och premiär för vårjackan igår. Ett annat fint vårtecken är förstås första fikat ute. 


Tjusig bricka va? Från Indiska. (Tack Ellen för presentkortet!) Egentligen är jag en ganska vit person som inte är sådär jättemycket för färger men den här megamönstrade brickan i massor av färger föll jag för ändå. Kanske var vårkänslorna som spökade? Jag blir alltid mer sugen på färg på våren.

Kiwismoothies och gifflar med ost kombinerat med gassande sol mot en laduvägg, solglasögon och en vårlycklig katt runt fötterna. Inte helt fel en torsdagseftermiddag i mars. Väldigt härligt! Gifflarna är verkligen kanongoda, testa att baka dem i helgen! Recept HÄR. Och den vitaminspäckad kiwismoothien gjorde jag såhär enkelt:

Kiwismoothie (2 glas)
4 kiwis
2 apelsiner
isbitar

Skala och skär kiwin i bitar. Mixa tillsammans med saften från apelsinerna med en stavmixer/blender. Häll upp i glas med några isbitar i och servera med sugrör.
Läskande och uppiggande!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se