3 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
Cream Cheese Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt morotskakan svalna.
Cream Cheese Frosting
Vispa alla ingredienser krämigt.
Bred frostingen över morotskakan.
När det väl kommer till kritan så är det ju faktiskt de gamla klassika kakorna och bakverken som är godast. Ni vet kanelbullar, chokladbollar, kolakakor, drömmar, kladdkaka, smulpaj och så morotskaka. Kanske en av de bästa kakorna. Jag älskar mjuka kakor och i synnerhet saftiga sådana som banankaka och morotskaka. Att frukt blir gott i bakverk är ju inte så konstigt, men morot? Och så det finns ju även rödbetskaka och pumpakaka. Tänk att grönsaker kan bli så gott ihop med lite socker och smör! Här kommer i alla fall det bästa receptet på morotkaka från Leilas fina sida.


Leilas morotskaka (räcker gott och väl till 10 bitar)
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl rapsolja
4 1/2 dl finrivna morötter

Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt rapsolja och morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter i 150 grader. Låt svalna.

Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt och bred över kakan och piffa gärna med något gott och fint, t ex körsbär.

Morotskaka är allra godast efter en natt i kylskåp (inplastad!) så att den riktigt fått sätta sig och blir härligt saftig och inte så porös. Men kan man inte hålla sig så går det förstås att äta upp den på momangen!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se