Jag och min syster blev alltså tillfrågade om vi ville baka bröllopstårtan till våran kusins bröllop, och visst ville vi det! Önskemålet var blått och prickigt och så blev det. En tårta i tre våningar fylld med hemkokt vaniljkräm och blåbärsgrädde, täckt med blå marsipan med vita prickar och dekorerad med färska blåbär, citronmeliss och minipenséer.


Att göra en våningstårta både låter och ser svårt ut, och visst var det lite pyssligt, men inte omöjligt! Det krävs lite nerver och pysselfingrar och det är väldigt väldigt roligt att få göra något pyssligt. Konstruktionen är ganska enkel; man gör varje tårta var för sig (små formar som den mittersta och översta finns bla på Åhlens) och ställer på små kartonrundlar som är lika stora som själva tårtan. Men för att tårtorna inte ska sjunka ner i varandra så sticker man ner avklippta sugrör i den nedersta och den mellersta tårtan som en slgas armering som nästa tårta kan stå på. HÄR finns en bra steg-för-steg beskrivning!Fluffig och fin tårtbotten
(till en trevåningstårta behövs två satser- en till den stora och en att dela på till de två mindre)
2 dl strösocker
4 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokande vattenen

Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten (ca 20 cm). Vispa ägg och socker pösigt, nästan till det blir vitt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter.

Hemkokt vaniljkräm
(till en trevåningstårta behövs 1,5 sats att fördela mellan de tre tårtorna)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk Maizena
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknat (den ska inte koka). Smaksätt sedan med vaniljsocker och låt svalna.

Blåbärsgrädde är är helt enkelt vispad grädde blandad med blåbärssylt. Blanda efter tycke och smak och rippla gärna ner sylten så att det blir "ränder" av blåbär i grädden. Tilll trevåningstårtan gick det åt en burk sylt (400 g) och ca 7 dl grädde. 

Runt varje tårta är det vispad grädde som sedan täckts med marsipan. De vita prickarna är utstansade i vit kavlingsmarsipan och fästa med kristyr (florsocker + vatten) liksom de stora amerikanska blåbären. Blommorna fäste vi genom att sticka små hål i marsipanen med en potatissticka och sedan sticka in blomstjälkarna. Penséer är för övrigt ätbara, även om de inte är sådär jättegoda. Hjärtat är gjort av ståltråd med påträdda färska blåbär. Enkelt och fint! Lite pudrat florsocker så är det klart!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se