100 gsmör
2 mskfarinsocker
1,5 dlhavregryn
1,5 dlvetemjöl, 90 g
Som sagt var det kalas i dagarna tre i helgen och denna goda tårta bjöd min svägerska på en av kvällarna när det firades födelsedag. Knaprigt havreskal, syrlig creme fraiche och fräsch frukt- mums!



Havrebotten med creme fraiche och frukt (ca 10-15 bitar)
200 g smör
4 msk farinsocker
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
 
Fyllning
5 dl creme fraiche
4 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
jordgubbar, banan och kiwi

Smält smöret i en kastrull och t det från värmen. Rör ner socker, havregryn och mjöl. Platta ut degen lite upp på kanten i ugnsplåt med kanter. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt den kallna. Smaksätt creme fraiche med lflorsocker och vaniljsocker och bred ut krämen över havrebottnen. Skär banan, kiwi oich jordgubbar i bitar och fördela över tårtan. Servera direkt!

Somrigt och gott med fäska frukter och bär.


Ni vet när man har grillat och ätit upp maten och sen tittar på grillen och inser att nu är ju glöden helt perfekt. Istället för at gräma sig över det kan man använda den utmärkta glöden till en god dessert istället. Härom kvällen gjorde vi två varianter- varma jordubbar i foliepaket serverat med vaniljglass och såklart klassikern- banan med choklad.

Skär upp ett snitt på bananen med skalet på och stoppa in bitar av mjölkchoklad. Ställ, med snittet uppåt, på grillen och låt bananen bli mjuk och chokladen smält. Ät med sked och njuuuut.

Jordgubbar i folie är helt enkelt rensade och halverade jordgubbar med lite limesaft och råsocker i ett foliepaket som ställs på grillen och värms tills jordgubbarna blivit alldeles varma och lite mosade och alldeles ljuvliga att äta med glass till...


Lite vattenmelon och passionsfrukt till så har du en hel dessertbuffé!


Jag och min syster blev alltså tillfrågade om vi ville baka bröllopstårtan till våran kusins bröllop, och visst ville vi det! Önskemålet var blått och prickigt och så blev det. En tårta i tre våningar fylld med hemkokt vaniljkräm och blåbärsgrädde, täckt med blå marsipan med vita prickar och dekorerad med färska blåbär, citronmeliss och minipenséer.


Att göra en våningstårta både låter och ser svårt ut, och visst var det lite pyssligt, men inte omöjligt! Det krävs lite nerver och pysselfingrar och det är väldigt väldigt roligt att få göra något pyssligt. Konstruktionen är ganska enkel; man gör varje tårta var för sig (små formar som den mittersta och översta finns bla på Åhlens) och ställer på små kartonrundlar som är lika stora som själva tårtan. Men för att tårtorna inte ska sjunka ner i varandra så sticker man ner avklippta sugrör i den nedersta och den mellersta tårtan som en slgas armering som nästa tårta kan stå på. HÄR finns en bra steg-för-steg beskrivning!



Fluffig och fin tårtbotten
(till en trevåningstårta behövs två satser- en till den stora och en att dela på till de två mindre)
2 dl strösocker
4 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokande vattenen

Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten (ca 20 cm). Vispa ägg och socker pösigt, nästan till det blir vitt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter.

Hemkokt vaniljkräm
(till en trevåningstårta behövs 1,5 sats att fördela mellan de tre tårtorna)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk Maizena
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknat (den ska inte koka). Smaksätt sedan med vaniljsocker och låt svalna.

Blåbärsgrädde är är helt enkelt vispad grädde blandad med blåbärssylt. Blanda efter tycke och smak och rippla gärna ner sylten så att det blir "ränder" av blåbär i grädden. Tilll trevåningstårtan gick det åt en burk sylt (400 g) och ca 7 dl grädde. 

Runt varje tårta är det vispad grädde som sedan täckts med marsipan. De vita prickarna är utstansade i vit kavlingsmarsipan och fästa med kristyr (florsocker + vatten) liksom de stora amerikanska blåbären. Blommorna fäste vi genom att sticka små hål i marsipanen med en potatissticka och sedan sticka in blomstjälkarna. Penséer är för övrigt ätbara, även om de inte är sådär jättegoda. Hjärtat är gjort av ståltråd med påträdda färska blåbär. Enkelt och fint! Lite pudrat florsocker så är det klart!


Jag måste flika in med ett GOTT sommartips- Fazer jordgubb och vanilj. Jag är inte överförtjust i choklad med bär i i vanliga fall, men denna var helt fantastiskt god. Fazer tycker jag har den godaste mjölkchokladen i vanliga fall, och denna med en smak av vanilj och en jordgubbssmak som bara anades lite blev en fullträff. Köp!



Hej! Hoppas att ni haft en riktigt fin midsommarhelg. Jag är tillbaka i ett ösregnande och stormande Örebro efter en härligt, mestadels solig midsommarhelg i Dalarna. 50-årsfest, bröllop och midsommarfirande hann vi avverka på tre dagar, inte illa. En hel massa festligheter, mängder av god mat, trevligt umgänge med familj och släkt, dans, spel och lekar och fika i all oändlighet. Dessutom en hel del bakande. Jag och syrran hade nämligen fått det ärofyllda, och ganska nervösa, uppdraget att baka bröllopstårtan till fredagens bröllop. Fasligt roligt, och bra blev det som tur var! Recept på den och en annan härlig sommartårta ska ni få!

Fika fika fika. Jag kan inte räkna antalet gånger det plockats fram kaffe, bullar och kakor denna helg. Inte mig emot! Dessa Per-Albin/Rimbo-bullar är fasligt goda och mitt recept hittar ni HÄR.

Gott och läskande bål startade 50-årsfesten.

Färgsprakande, somrig dukning med blommor och randiga servetter. 

Buffé, buffé och mer buffé har jag ätit i helgen. Och det kan väl vara den absolut godaste maten!

Kalasgod tårta med knaprig botten och färsk frukt. Hur gott som helst!

Tårtförberedelser... På torsdagen bakade vi tårtbottnarna och på fredagen var det dags för ihopläggning, dekoration och det ödesdigra momentet- ihopmonteringen. Hjärtat i halsgropen några gånger, men tillslut gick det!

Bröllops-förrätt. Kavringhjärta med laxröra. Smarrigt! Därefter följde en buffé med bla kyckling och lax och till efterrätt limepannacotta med jordgubbar. 

Fin dukning i blått och vitt.

Och så en liten tjuvkik på tårtan. Mer bilder tillsammans med receptet!


Att göra egen saft kan ju låta fruktansvärt krångligt och husmodersaktigt, men faktum är att det är hur enkelt som helst! För en läskande god rabarbersaft behövs rabarber, vatten, socker och lite citron och så en kastrull och en sil och sisådär 20 minuter över.



Rabarbersaft
1 kg rabarber i bitar
1,5 liter vatten
4,5 dl socker
1 citron (saften)

Koka rabarber och vatten ca 15 min. Rör inte under tiden, då blir saften grumlig! Sila av rabarberresterna och släng. Koka upp den återstående saften tillsammans med socker och citronsaft. Dra av plattan och låt svalna!

Häll upp på rengjorda flaskor. Saften är lagom att späda ungefär hälften-hälften med vatten, alltså 1x1.

Servera till sommarfikat eller knyt ett fint band om och ge bort som present. En flaska hemmagjord saft blir nog alla glada för!

Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak med temat FRISKT.


Denna ljuvliga lilla skapelse har flyttat hem till min syster i helgen. Tror ni att vi kunde göra något annat än att leka och mysa med Myggan precis hela kvällen? Så liten och så söt så att man bara vill äta upp henne!



Häromkvällen var jag hemma hos syrran på en riktig mys-kväll med god mat (tacopaj med sallad och guacamole), smarrig dessert, te, tända ljus och pyssel. En perfekt lördagkväll helt enkelt! Och desserten blev en riktig somrig och läskande variant med massor av färsk frukt och glass. Enkelt och precis hur gott som helst.

Ananas, vattenmelon och jordgubbar i bitar upplagt på en stort fat med en skål vaniljsglass i mitten. Så får var och en komponera sin egen lyx-fruktsallad.

Glassen skar vi i små kuber och pressade en passionsfrukt över, både tjusigt och väldigt gott! Denna dessert går ju dessutom att variera i det oändliga med olika sorters frukt och bär, glass med smak eller kanske sorbet? Chokladsås eller någon kanprig kaka till, ja det mesta blir gott!


Hoppsan, nu har det varit tyst här ett tag. Sommarjobb, en liten tur till Dalarna och annat trevligt kom emellan, men nu har jag landat här hemma igen efter att ha flängt runt en hel massa senaste dagarna. Skönt! Idag stog en liten Ikea-tripp på schemat och stolar till balkongen/trappen införskaffades liksom lite växter, en vattenkanna och lite annat smått och gott. Stolarna ska målas liksom en pall och några fina trälådor jag släpade med mig hem från Dalarna, så nu har jag en hel massa roliga pysselprojekt framför mig.

Vägkants-blommor blandat med några rosa nejlikor pryder köksbordet.

Färska kryddor i köksfönstret som trivs i solen. Snart får de nog flytta ut på balkongen.

En sommarpresent till mig själv, världens härligaste sommarväska från Bruka Design. Perfekt för picknickar och semesterdagar på stranden.

Och så en enkel men ack så tjusig ros som jag plockade i vägkanten.


Det kanske bästa med mitt (ena) cafésommarjobb är att det ligger i ett naturreservat och likaså hela vägen dit. En grusväg som slingrar sig fram med Hjälmarens glittrande vatten på ena sidan och blomstrande kohagar och små sjöar med fåglar i på andra sidan. Kan ni tänka er en mysigare start på dagen, en ljummen sommarmorgon? Att vissa av ko-mammorna ibland väljer att helt sonika ställa sig mitt på vägen, i grupp, och vägra flytta på sig är ju en annan (något stressigare) femma...


Ljuvlig söta higland cattle-kalvar som både förskrämt och lite nyfiket kikar på mig när jag cyklar förbi.


De små kalvarna ser ut som nallebjörnar med all sin lurviga pälsar. Tänk om man kunde få ha en sån hemma att mysa med...


...är helt klart vattenmelon och nektariner/persikor. Dessa somriga, läskande frukter som jag skulle kunna leva på! En persika i klyftor i min morgonfil är riktig vardagslyx och vattenmelonen vill jag ha iskall, krispig och precis som den är. Eller i en grönsallad, eller i tärningar till turkisk yoghurt med honung (test!), eller i fruktsallad, eller...


Hoppas att ni har haft en härlig nationaldag! Jag har jobbat dagen lång och inte ens hunnit äta lunch, så jag firade med att äta kex och ost till middag när jag kom hem. Mmmm...


3 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
Cream Cheese Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt morotskakan svalna.
Cream Cheese Frosting
Vispa alla ingredienser krämigt.
Bred frostingen över morotskakan.
När det väl kommer till kritan så är det ju faktiskt de gamla klassika kakorna och bakverken som är godast. Ni vet kanelbullar, chokladbollar, kolakakor, drömmar, kladdkaka, smulpaj och så morotskaka. Kanske en av de bästa kakorna. Jag älskar mjuka kakor och i synnerhet saftiga sådana som banankaka och morotskaka. Att frukt blir gott i bakverk är ju inte så konstigt, men morot? Och så det finns ju även rödbetskaka och pumpakaka. Tänk att grönsaker kan bli så gott ihop med lite socker och smör! Här kommer i alla fall det bästa receptet på morotkaka från Leilas fina sida.


Leilas morotskaka (räcker gott och väl till 10 bitar)
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl rapsolja
4 1/2 dl finrivna morötter

Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt rapsolja och morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter i 150 grader. Låt svalna.

Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt och bred över kakan och piffa gärna med något gott och fint, t ex körsbär.

Morotskaka är allra godast efter en natt i kylskåp (inplastad!) så att den riktigt fått sätta sig och blir härligt saftig och inte så porös. Men kan man inte hålla sig så går det förstås att äta upp den på momangen!


Shortsen byttes mot raggsockor och de öppna fönstrena mot tända ljus. Tänker sommaren hålla sig undan till förmån för stormande vindar och ösregn så får man göra det bästa av en ledig söndag. God värmande mat (middagen blev 80-tals klassikern flygande Jakob, gott!), spännande böcker, spinnande katter och ett oändligt lager av te och choklad, ja då klarar man sig himla bra. Och, ett tips, det bästa är att börja en grå söndag med en rejäl långpromenad, för då kan man med gott samvete ligga raklång under en filt precis hela dagen!



Pastasallad kan väl vara den bästa sommarmaten? Snabbt, enkelt, svalt och gott! Och så kan man ju hiva ner lite vad som helst i den, det blir gott med nästan avd som helst. Skinka, grönsaker, ost, korv, fetaost, ägg, frukt... Perfekt för kylskåpsrens!

Min favorit är nog ändå en klassisk pastasallad med skinka och ost och massor av grönsaker. Och till det en hemmagjord rhode island- dressing (som är hur enkelt som helst att göra!).

Rhode island-dressing
1 dl gräddfil
2 msk majonäs
3 msk chilisås
1 tsk citronsaft
salt och peppar
Rör ihop och låt stå kallt en lite stund innan den ska ätas.



Nu när juni brukar det vara dags för alla sommarens kalas. Skolavslutingar, studentmottagningar, dop och kanske bröllop! Gräddtårtor och marsipantårtor brukar man nästan hinna tröttna på i dessa tider, så nu ska ni få ett recept på en lite annorlunda med gudomligt god tårta- bananrulltårta med chokladmousse toppad med vispad grädde och blåbär. Denna tårta bjöd jag min vän arbetsterapeuten på i veckan eftersom hon idag tar sin examen som just arbetsterapeut (hurra!).



Tydligen så finns det inget som heter bananrulltårta upptäckte jag när jag försöjte hitta ett recept på internet. Jag hade nämligen tänkt mig att göra en rulltårta och ville testa något annorlunda, och tänkte att en variant med banan och choklad vore gott. Men, finns det inget recept så får man ju uppfinna ett själv! Jag slog helt enkelt ihop ett grundrecept på rulltårta med ett recept på banankaka och oj så gott det blev! Fylld med chokladmousse blebv det en riktig kalastårta. Testa!



Bananrulltårta
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl kaffegrädde eller mjölk
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 mosad banan
3 msk starkt kallt kaffe
½ dl gräddfil

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser vänd ner i smeten. Tillsätt kaffe, mosad banan och gräddfil. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 min på 250 grader. Stjälp upp kakan på ett sockrat papper och dra bort pappret som kakan gräddats på. Pensla pappret med kallt vatten så går det lättare att ta bort pappret. Låt kakan svalna.

Chokladmousse
100 g mjölkchoklad
1 äggula
1 dl grädde

Smält 50 g choklad och blanda med äggulan. Vispa grädden och blanda med chokladlandningen. Hacka den resterande chokladen (50 g) och vänd ner i mousse. Bred moussen över rulltårtan och rulla ihop.


Spritsa små gräddrosor på toppen och dekorera med blåbär, myntakvistar och florsocker. Tårtan blir bara godare om den får stå i kylen över natten.


Hej fredag och juni! Tänk, förra fredagen njöt vi av +27 grader och sol och idag är det det +8 och regn och rusk. Märkliga väder. Men, jag är glad ändå, för nu är äntligen terminen på universitetet slut! Igår hade jag min sista tenta, hur skönt som helst!


Igår kväll firade vi terminsslutet med att öppna en stor chokladask vi fått av svärföräldrarna när de kom hem från London. Gottgott! Min favoritbit blev den randiga- vaniljfudge med mjölkchokladöverdrag.

Dock ska jag faktiskt fortsätta plugga i sommar, men det är ändå skönt att bli klar med det man jobbat med ända sen i januari (!). Så nu tycker jag att det officiellt är SOMMAR, oavsett väder. Terminsslutet hade vi tänkt fira med en utemiddag i helgen, men med tanke på väderprognosen så håller vi nog oss inne. Jag firade istället med att köpa lite helglyx när veckans handling genomfördes idag.

Kanske det godaste fikabrödet- dammsugare! Och, tro det eller ej, Ica Maxis egna är de bästa jag smakat! Bättre än både hemmagjorda och konditoribakade. 

En spännande pocketbok att tillbringa helgen med. Med en bra bok (och mycket fika!) kan det vara hur ruggigt väder som helst.

Och såklart- fredagsgodis. Jag måste erkänna att jag är barnsligt förtjust i lösgodis. Mina absoluta favoritbitar är brio, kolaskruvar (den stora längst ner), mintkakor med choklad och det mesta med lakrits.

Små ljusrosa nejlikor, söta som marsipanrosor. Ett sånt här knippe är perfekt att dela upp i flera små vaser och placera ut lite här och var. På sängbordet, på handfatet, köksbordet...

Och sommarens kanske godaste dryck. Nu är det förvisso väder med läge för vantar, men en solig sommardag är en macchiato med karamellsmak från Starbucks bland det godaste man kan dricka. Iskall och med smak av kaffe och karamell. Mmm... Denna är köpt på Maxi men jag har även köpt dem på Pressbyrån, så de finns nog lite överallt.

Trevlig fredag på er!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se