Kvällar med vacker himmel, fruktiga drinkar, solvarma smultron och te i trädgårdsmöblerna.


Jag säger inte att frukt är godis, för det är det verkligen inte, men såhär års när frukter och bär är ljuvligt söta och goda så är det inte lånbgt ifrån. 
 
Söta jordgubbar, saftiga nektarinklyftor och krispigt päron, mmm... Dessutom tycker jag att frukt blir bra mycket godare om man skär den i bitar och serverar i t ex fina glasskålar på fot.


Pastasallad med kyckling och halloumi med egenodlad sallad som bas, det är riktig sommarlyx!
 
Nyskördad krispig sallad från mitt egna lilla land där även dill, tomater och jordgubbar växer.
 
En riktig god sallad:
kall, kokt pasta
blandad grönsallad
marinerad stekt/grillad kyckling (världens enklaste marinad som alltid funkar; olivolja, citronsaft, riven vitlök, salt och svartpeppar)
stekt, ljummen halloumi
krämig avocado
krispig paprika och gurka
tunt skivad rödlök
 
...med en härlig dressing som bara vispas ihop:
turkisk yoghurt
flytande honung
salt och svartpeppar
 


Hej på er! Jag har precis kramat vår efterlängtade katt hårt och sjunkit ner i soffan efter några härliga dagar i Dalarna. Inte mindre än fyra födelsedagar har firats så ni kan ju bara gissa hur mycket tårta och fika och härliga middagar det har varit! Dessutom har det varit auktions- och loppisvecka så jag har tillbringat flera timmar bland fyndlådor och auktionsrop. Riktigt roligt, och några fynd har det blivit! Lite bilder kommer så småning om, men så länge kommer en bild på ett tidigare loppisfynd i sommar- en ursöt glasskål på fot.
 
Till frukt, godis, en sås, med en blomma i eller som här fylld med kokosbollar.


Banankaka kan jag aldrig tröttna på, och faktum är att de flesta verkar tycka detsamma. Banankaka går alltid hem, och slänger man i en näve grovhackad god mjölkchoklad så är succén ett faktum. Denna avnjöts härom kvällen efter en mysig familjemiddag. Perfekt avslutning! Och det bästa av allt är att den är näst intill godare dagen efter, om det nu finns något kvar...
 
HÄR hittar ni mitt bästa recept på banan- och chokladkaka.
 
 
Annat gott med banan:


Mockaruta, snoddas, kokosruta, kärleksmums, chokladruta... God kaka har många namn, eller hur det nu var. Denna kaka förknippar jag starkt med mitt första sommarjobb för hundra år sedan på ett mysigt café där vi bakade nästan allt fikabröd själva och då bland annat chokladrutor som de kallades där. Chokladrutan var vår storsäljare så jag vet inte hur många såna här kokosbeströdda kakor jag bakat genom åren. Många är det i alla fall, och än har jag inte tröttnat.

 

Och den godaste av dem alla, oavsett namn, är Leila Lindholms variant. Vanligtvis kan mockarutan (som jag kallar den) bli en ganska torr och tråkig kaka, men denna som innehåller riktigt mycket kakao och har en fantastisk glasyr med grädde och mörk choklad är både saftig och precis hur god som helst.

 

Mockarutor

5 st ekologiska ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
300 g smör
2 dl vatten

 

Glasyr och garnering
2 dl vispgrädde
2 msk espresso
200 g märk choklad 
2 dl kokosflingor

 

Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.
Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda kakan i 200 grader i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan. Strö över kokos och skär i rutor.

 



Passa på att köpa på er jordgubbar nu innan säsongen är slut och gör saft, marmelad, kräm, saft, paj eller varför inte stora, saftiga jordgubbsmuffins? Packa ner picknickkorgen och njut helst tillsammans med kaffe i termos, sol i ansiktet och vågskvalp i bakgrunden.
 
 

Bärmuffins (ca 12 st)
100 g mjukt smör
1 ½ dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl filmjölk
en näve jordgubbar

 

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning. Rör i vätskan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. (Obs! Vispa inte i mjölblandingen utan rör försiktigt ner den. Då blir muffinsarna höga och fina med lite luftbubblor i.) Klicka ut smeten i fina formar och ställ gärna i en muffinsplåt, annars krävs lite stadigare formar t ex liknande dessa avsedda för amerikanska muffins. Gör en liten grop i mitten av smeten och lägg i bären. Rör runt lite i formen så att det blandar sig. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 min.

 

Har man inte muffinsformar med just jordgubbar på går det nästan lika bra med någon annan sort.



Jag är inte sådär överförtjust i glass utan äter det mest för den somriga känslans skull och då helst min favorit Piggelin. Men en ljummen kväll på stan här sistens så åt jag en ny Magnumglass med både chokladglass, chokladskal och bitar av kakaobönor! En chokladbomb helt enkelt, helt i min smak! Kanske för att det var mer av en chokladbit än en glass... Utomordentligt gott i alla fall! Infinity chocolate hette den om jag inte minns fel. Testa om ni springer på den!
 
Bakom glassen är det fina Örebro slott som speglar sig i vallgraven.


Såna här lata sommardagar när man mest bara tar lång sovmorgon, äter frukost morgonrock, läser mängder av böcker och kanske cyklar en sväng till stan och äter glass, ja då har man ju då rakt inte tid att stå i köket och fixa någon avancerad mat. Nej, fram med enkla och snabba recept, som t ex denna potatissallad. Perfekt att göra en stor sats av och äta av två dagar med lite olika tillbehör. Skinka, kycklingklubbor, rostbiffsskivor, kalla köttbullar, stekt halloumi...
 
 
Potatissallad
1 kg färskpotatis
1 rödlök
1 knippe rädisor
3 dl gräddfil
1 dl majonäs
flingsalt
svartpeppar
färska kryddor, t ex persilja, dill, gräslök, timjan
 
Tvätt potatisen och skär i små tärningar. Koka mjuk i saltat vatten. Häll av i ett durkslag och spola kallt vatten på för att svalna snabbare. Finhacka rödlök och skiva rädisor. Blanda ihop med gräddfil, majonäs, salt och peppar. Vänd ner potatisen när den svalnat och smaksätt till sist med massor av färska örter!


Ett enkelt sätt att piffa till mat (och bakverk med för all del) är att såhär års använda sig av färska kryddor och ätbara blommor. Gott, enkelt och framför allt väldigt vackert!
 
Somrig sallad med jordgubbar, persika, fetaost och gul-vita mini-penséer. För övrigt tycker jag att det är väldigt gott med frukt i sallad, särskilt på sommaren. Läskande och gott! Melon av olika slag, jordgubbar, nektarin, vindruvor...
 
Jag tycker att det ser så himla tråkigt ut att ställa fram ett smörpaket på ett fint dukat bord, så jag brukar alltid lägga över lite i en skål. Strö på lite flingsalt och dekorera med en blomma så känns det ungefär hundra gånger lyxigare än ett Bregott-paket, och det tar inte mer än två minuter.
 
Melonbitar med fäska myntakvistar som både doftar och smakar jättegott, speciellt ihop med melon. Testa!
 
Fler ärbara blommor är t ex (obesprutade) rosor, syrén, lavendel, ringblommor, krasse, solros och klöver. 


Såna här varma sommardagar ska man ju dricka mycket, och vill man bjuda på något (eller för all del bara servera sig själv) så är denna lilla drink fantastiskt god och läskande. Och enkel är den dessutom!
 
 
Pressa ca 1 msk citron i varje glas. Lägg i isbitar och fyll hälften av glaset med stark rabarbersaft och fyll sedan på med fruktsoda. Toppa med en citronskiva och njut direkt!


Någonting som alltid är tacksamt att bjuda på är smulpaj, det går hem i alla lägen! Med äpplen, hallon, blåbär, björnbär eller kanske det som passar allra bäst just nu; jordgubbar. Jag läste att årets regniga och kalla juni har gjort att jordgubbssäsongen är extra lång i år då jordgubbarna får mogna långsamt och hinner aldrig mögla. Alltid nåt att positivt med ruskvädret. Men i helgen väntas ju högsommarvärmen fortsätta, och passa på att bjuda på en ljuvlig jordgubbspaj då!
 
 
Smulpaj med jordgubbar
200 g smör
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 liter jordgubbar
 
Mixa ihop smör, havregryn, mjöl och socker till en smulig massa. Rensa och skär jordgubbarna i bitar och fördela i en paj form och smula över degen. Skjuts in i ugnen på 175 g i ca 25 min.
 
Serveras förslagsvis med vaniljglass, fluffigt vispad grädde eller det bästa av allt; hemmagjord vaniljsås:
 
1 vaniljstång 
2 dl vispgrädde 
2 dl mjölk 
1 dl strösocker 
4 äggulor

Häll mjölk och grädd i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig! Låt den svalna.



De allra finaste kökshanddukarna hittar man oftast om inte i farmors linneskåp så på loppis. Vackra broderade handdukar i linne som dessutom slår alla nyköpoa handdukar med hästlängder vad det gäller funktion och uppsugningsförmåga.
 
Dessa två somriga blå-vita handdukar hittade jag på Röda korsets second hand härom dagen. 
 
 
10 kr kostade egentligen, men då det var "halva priset-vecka" fick jag dem för 5 kr/st. Överkomligt pris kan man säga!


...kan väl vara det allra mysigaste? Att få njuta av goda smörgåsar, kall juice, lite frukt och nybryggt te med solen i ryggen och en hel härlig sommardag framför sig.
 
 
 
Jordgubbar passar ju till nästa allt såhär års, speciell för att lyxa till frukosten.
 
Ny, god marmelad med björnbär och äpple.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se