Nu har det varit recept på pepparkakor, lussekatter, julgodis och annat julgott i över en månad här, så nu tycker jag att det är dags för något nytt, o-juligt! Igår bakade jag nämligen en så otroligt god kaka- chokladkaka med toscatäcke. Syrran som fick en burk idag hann äta två bitar i bilen på väg hem från IKEA, så det borde väl vara ett bra betyg! Jag är ganska trött på alla "moderna" bakverk som cupcakes, macarones och biscotti och tycker egentligen att det är både godare och roligare att baka gamla klassiska kakor. Denna kaka tycker jag känns lite 80-talsaktig, kanske är det att den är bakad i långpanna som gör det?  Hur som helst är den saftig och kanongod med kombinationen choklad och knäckigt kokstäcke. Nästan lite bounty-aktigt!


Chokladrutor med toscatäcke
(ca 36 bitar)
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 gram rumsvart smör

Tosca-täcke
75 gram smör
1 dl ljus sirap
1½ dl grädde
200 gram kokosflingor

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör sen ner det i äggsmeten. Tillsätt smöret. Bladan ordentligt. Bred ut smeten på en ugnsplåt (med höga kanter) med bakplåtspapper. Grädda  i 200 grader i 15 min.

Gör toscasmeten under tiden. Häll ner alla ingredienser till tosca-täcket i en kastrull. Låt koka upp, sänk värme och rör försiktigt. Låt småputtra ca 5 min. Ta ut kakan och bred på toscasmeten, ställ in i ugnen och grädda ytterliggare 10 min. Stjälp upp och låt svalna, skär i rutor.
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 gram rumsvart smör
Kokos-tosca-täcke :
75 gram smör
1 dl ljus sirap
1½ dl grädde
200 gram kokosflingor
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål och sikta sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt smöret. Vänd runt ordentligt. Bred ut smeten på en ugnsplåt. (30*40) med bakplåtspapper. Grädda i ugn i 200 grader 15 min.
Gör toscasmeten under tiden. Häll ner alla ingredienser till tosca-täcke i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp, sänk värme och rör försiktigt. Låt småputtra ca 5 min. Sen är den klar att bredas på kakan!
Ta ut kakan och bred på toscasmeten, ställ in i ugnen och grädda ytterliggare 10 min. Stjälp upp och låt svalna, skär i rutor. Går utmärkt att frysa.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se