Jag har inga nyårslöften men dock några nyårsmål och ett av dem at att försöka laga minst två nya maträtter varje vecka- en vardagsrätt och en helg/festrätt, och gärna någon ny dessert eller bakverk då och då. Det är så lätt att snöa in på gamla favoriter eller helt enkelt inte orka tänka i nya banor, och det är ju så tråkigt. Jag tycker ju egentligen att det är jätteroligt att laga nya maträtter och inte minst äta dem, så nu ska jag försöka förnya mig lite i köket. Jag började så smått i lördags kväll med att göra tiramisu till dessert. Tiramisu är en sån där riktigt klassisk dessert som ofta finns på restauranger och som lagas i Halv åtta hos mig titt som tätt. Dock har jag varken lagat eller smakat det förut, så nu var det verkligen på tiden! Tiramisu är en italiensk efterätt med mascarponeost, kex och kaffe.


Tiramisu (4 port)
2 ägg
4 msk socker
200 g mascarpone
3 msk apelsinjuice
1,5 dl starkt kaffe eller espresso
12 st savoiardokex (jag hittade dem på Ica Maxi så de finns nog på de flesta välsorterade matbutiker)
kakao

Dela äggen i gulor och vitor och vispa äggulorna med sockret till en fluffig smet. Blanda i mascarponeosten och apelsinjuicen. Vispa äggvitorna och vänd ner i mascarponesmeten. Doppa kexen i kaffet och fördela hälften av dem i en låg form eller i portionsformar/glas. Täck med ett lager av krämen och lägg på resten av kexen. Bred över resten av krämen. Låt stå kallt minst 4 timmar innan det ska serveras då ett jämnt lager av kakao pudras över.


Jag tyckte att smaken var riktigt god, speciellt mascarponekrämen som jag hade kunnat äta som den var, bara den. Krämen gjorde sig jättebra ihop med kaffet, men dock tyckte jag att konsistensen på de kaffedoppade kexen var lite väl mjuk och blöt, så nästa gång ska jag nog bara doppa dem till hälften. Annars, mums!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se