I fredags hade vi en jättetrevlig middag här hemma. På menyn stod den numera klassiska skaldjurscannelonnin. Jag tror att det är tredje gången vi bjuder på den. Men det är så gott! Färska lasagneplattor som rullas ihop med en smarrig blandning av kräftstjärtar, musslor, morot, squash, purjolök, dill och creme fraiche och gratineras med körsbärstomater, oliver och ost på toppen. Perfekt att bjuda på då den går att förbereda innan och sen bara ställa in i ugnen när gästerna är på gång. Receptet på denna hittar ni HÄR


Till maten serverade vi en stor sallad och ett ritkigt gott bröd. En slags variant på baguette (som ju egentligen ska bakas på surdeg)- ljust och saftigt med en knaprig skorpa. Perfekt att bjuda på till lite lättare mat.

25 gram jäst (½pkt)
6 dl vatten
½ dl olja (solrosolja)
2 tsk salt
15 – 16 dl vetemjöl special
GÖR SÅHÄR :
Ljumma vattnet till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt oljan, salt & nästan allt mjöl. Spara lite till utbakning. Knåda degen smidig ca 10 min. Låt jäsa i bunke ca 1 timme övertäckt med bakduk. Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Kavla ut degbitarna och rulla ihop till långa bröd. Lägg på plåt med bakduk över och låt jäsa ytterliggare 30 min. Sätt ugnen på 275 grader. Spraya bröden med en blomspruta med vatten före gräddning. Grädda ca 15-20 min. När 5 minuter av gräddningstiden återstår, öppna ugnsluckan och spraya på bröden. Låt dem svalna utan bakduk på galler!
(Nästan) baguetter
25 gram jäst (½pkt)
6 dl vatten, fingervarmt
½ dl rapsolja
2 tsk salt
15 – 16 dl vetemjöl

Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt oljan, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen smidig och låt sen jäsa i bunken ca 1 timme övertäckt med en handduk. Ta upp degen och forma till tre längder och vrid varje längd lite så att det blir snyggt "skruvat".  Lägg på plåt med en handduk över och låt jäsa ytterliggare 30 min. Spraya bröden med en blomspruta med vatten före gräddning så får bröden en hårdare och knaprigare skorpa. Grädda ca 15-20 min i 275 grader. När 5 minuter av gräddningstiden återstår, öppna ugnsluckan och spraya på bröden. Låt dem svalna utan bakduk på galler!


Ljuvligt gott med bara lite smör på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se