Jag har helt kommit av mig med brödbakandet. Jag vet inte om jag bakade slut på mig före jul eller vad det var, men nu var det säkert två månader sen jag bakade bröd. Och så kan vi ju inte ha det! Hembakat bröd i allmänhet och nybakat bröd i synnerhet kan ju vara det godaste som finns! Så igår tog jag en sväng förbi ICA och laddade upp med lite mjölsorter, frön, russin och annat gott och ställde till med limp-bakning hemma.

Det blev ett riktigt saftigt och gott bröd med äpple, russin och pumpakärnor. Dock lite väl platt, nästa gång ska jag försöka forma dem ännu "högre" från början.

Äppel- och russinlimpor ( 2 st)
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
3 msk rapsolja
2 msk mörk sirap/brödsirap
3 tsk salt
1 äpple, grovrivet
1 dl russin
1 dl pumpakärnor
ca 7 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl


Smula jästen i en bunke och slå på vattnet. Rör tills det löst sig och tillsätt sedan olja, sirap, salt, äpple, russin och pumpakärnor. Rör därefter i mjölet lite i taget tills det blivit en ganska lös men smidig deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 45 minuter. Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i två delar. Knåda den snabbt och forma till två limpor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter under en handduk. Strö lite mjöl över och grädda sedan först i 225 grader i 10 minuter och sänk därefter temperaturen till 175 och grädda ytterligare 50 minuter.

Låt limporna svalna på ett galler och gärna utan handduk, då får de en knaprig och god skorpa!



Nybakat, lite ljummet bröd med smör och ost som kvällsmacka, det blir inte bättre än så va?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se