Kanske det allra bästa med att ha haft (generösa) gäster på besök är ju de tjusiga blommor man kanske har fått? Såhär fint är det här hemma nu efter att fredagens gäster lämnat oss. Tack!


Knallrosa gerbera med ljuvliga små vaxblommor. Lyser upp vilken grå dag som helst! 


Finfina och färgsprakande nejlikor tillsammans med kvistar av ginst. Väcker riktiga vårkänslor!


Vissa saker förknippar man sådär alldeles särskilt med sin barndom och inte minst smaker. För mig är det (bl a) mormors rödavinbärs-och citronsaft som dracks till hembakat bröd med tjocka ostskivor på altanen på sommaren, farmors hembakade skorpor som vi åt till frukost när det bara var jag och mina syskon och farmor uppe på morgonen när vi hälsade på och mammas mjuka kardemummakaka som alltid bakades när det vankades gäster.

Dessa kakor är precis sådana barndomskakor. Jag tror att dessa fanns på varenda kalas jag var på som liten, tillsammans med kanelbullar och marängtårta. En klassiker som håller än. De är lite som hallongrottor fast med chokladig daimfyllning istället. Makalöst gott!

Daimkakor (25 st)
350 g smör (och det skall vara riktigt smör, våga inte använda margarin!)
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
daimkulor
Smält smöret och rör i strösocker och vaniljsocker. Blanda vetemjöl och bakpulver, rör i det och arbeta ihop till en kakdeg.
Forma till 25 bollar och lägg i små pappersformar. Platta till bollarna lätt och gör en fördjupning i varje kaka. Fyll fördjupningen med daimkulor. Grädda i 175 °C  i 10-15 minuter.Daim
300 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en liten daimchoklad

Smält smöret och rör i strösocker och vaniljsocker. Blanda vetemjöl och bakpulver, rör i det och arbeta ihop till en kakdeg. Forma till 25 bollar och lägg i små pappersformar. Platta till bollarna lätt och gör en fördjupning i varje kaka. Fyll fördjupningen med daimkulor. Grädda i 175 °C  i 10-15 minuter. Recept från Linnéas skafferi.


Den urtjusiga gröna glasskålen på fot kommer från Indiska och inhandlades i helgen för exakt noll kronor. Min vän snäll-Ellen gav mig nämligen ett mycket uppskattat presentkort på Indiska i julas och attans vad roligt det är att gå och omsorgsfullt välja ut något riktigt fint (och alldeles onödigt) och inte behöva betala en enda krona för det. Tack Ellen!


När man bjuder på middag, eller för all del fika eller frukost, så tycker jag nog att dukningen är det allra roligaste att göra. Att få använda sin kreativitet och fantasi och se vad man av det kan få till, kanske av det man har hemma eller med naturens hjälp. I fredags blev det en vårvintrig dukning i vitt, mycket glas, björkris och med lite färgklickar av tuplaner. Vackert i sin enkelhet.

Vårt fina vita Swedish grace-porslin (Rörstrand) passar till allt. En perfekt bas att bygga uifrån och fylla på med färg i form av t ex servetter, ljuskoppar eller blommor.

En tulpanbukett som höll på att ge upp klippte jag ner och satte istället varje tulpan i en egen lite vas i form av en flaska.


Små kvistar av björkris fick agera servettringar runt stora, vita servetter. Lite vårkänsla med riset och precis hur enkelt som helst!


Och såhär fint blev det på kvällen...


Mysigt sken från lite olika sorters ljuslyktor.



Till efterrätt i fredags hade jag gjort chokladpudding. Jag har alltid gillat chokladpudding gjort på pulver men tänkte när jag ramlade över Theresias fantastiska recept på hemmagjord chokladpudding att godare än såhär blir det väl inte? Och nej, mycket riktigt så kan nog en dessert inte bli så mycket godare. Len och krämig chokladpudding med massor av chokladsmak- en chokladdröm helt enkelt! Detta måste ni bara testa, lova mig det! Busenkelt att röra ihop och kommer garanterat att bli succé (det blev det här hemma).


Hemmagjord chokladpudding (4 port)
2 msk potatismjöl
2 msk kakao
½ dl socker
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
en liten skvätt rom
50 g mörk choklad (minst 70 procent)
Blanda potatismjöl, kakao och socker. Vispa ner blandningen med mjölken i en kastrull. Rör ner grädde och vatten och rör medan blandningen kokar upp. Sänk värmen, bryt chokladen i småbitar och låt den smälta i blandningen under omrörning. Smaka av med rom och häll i portionsformar (räcker till två personer). Låt svalna i kylskåp och garnera med bär.
Läs mer: http://sotasaker.com/lyxig-chokladpudding/#ixzz1kr6ZYzd9
4 msk potatismjöl
4 msk kakao
1 dl socker
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
100 g mjölkchoklad

Blanda potatismjöl, kakao och socker. Vispa ner blandningen med mjölken i en kastrull. Rör ner grädde och vatten och rör medan blandningen kokar upp. Sänk värmen, bryt chokladen i småbitar och låt den smälta i blandningen under omrörning. Häll upp i portionsformar eller koppar och låt svalna i kylen.


Servera gärna en liten klick vispad grädde till! Jag strösslade även över en liten näve kanderad mandel på varje pudding. Gott med något knaprigt till allt det mjuka och krämiga. Kanderad mandel är hur lätt som helst att göra!

Häll 1 dl strösocker i en stekpanna. Låt sockret smälta och bli lite ljusbrunt och karamelligt. Rör ner 1 dl sötmandel och blanda ihop. Häll ut blandningen på ett bakplåtspapper på en tallrik och ställ i kylen. När det sen har stelnat är det bara att hacka isär i lagom stora bitar. Gott att ha som tillbehör till glass, desserter eller göra egna chokladpraliner på.


I fredags hade vi en jättetrevlig middag här hemma. På menyn stod den numera klassiska skaldjurscannelonnin. Jag tror att det är tredje gången vi bjuder på den. Men det är så gott! Färska lasagneplattor som rullas ihop med en smarrig blandning av kräftstjärtar, musslor, morot, squash, purjolök, dill och creme fraiche och gratineras med körsbärstomater, oliver och ost på toppen. Perfekt att bjuda på då den går att förbereda innan och sen bara ställa in i ugnen när gästerna är på gång. Receptet på denna hittar ni HÄR


Till maten serverade vi en stor sallad och ett ritkigt gott bröd. En slags variant på baguette (som ju egentligen ska bakas på surdeg)- ljust och saftigt med en knaprig skorpa. Perfekt att bjuda på till lite lättare mat.

25 gram jäst (½pkt)
6 dl vatten
½ dl olja (solrosolja)
2 tsk salt
15 – 16 dl vetemjöl special
GÖR SÅHÄR :
Ljumma vattnet till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt oljan, salt & nästan allt mjöl. Spara lite till utbakning. Knåda degen smidig ca 10 min. Låt jäsa i bunke ca 1 timme övertäckt med bakduk. Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Kavla ut degbitarna och rulla ihop till långa bröd. Lägg på plåt med bakduk över och låt jäsa ytterliggare 30 min. Sätt ugnen på 275 grader. Spraya bröden med en blomspruta med vatten före gräddning. Grädda ca 15-20 min. När 5 minuter av gräddningstiden återstår, öppna ugnsluckan och spraya på bröden. Låt dem svalna utan bakduk på galler!
(Nästan) baguetter
25 gram jäst (½pkt)
6 dl vatten, fingervarmt
½ dl rapsolja
2 tsk salt
15 – 16 dl vetemjöl

Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt oljan, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen smidig och låt sen jäsa i bunken ca 1 timme övertäckt med en handduk. Ta upp degen och forma till tre längder och vrid varje längd lite så att det blir snyggt "skruvat".  Lägg på plåt med en handduk över och låt jäsa ytterliggare 30 min. Spraya bröden med en blomspruta med vatten före gräddning så får bröden en hårdare och knaprigare skorpa. Grädda ca 15-20 min i 275 grader. När 5 minuter av gräddningstiden återstår, öppna ugnsluckan och spraya på bröden. Låt dem svalna utan bakduk på galler!


Ljuvligt gott med bara lite smör på!


Länge, ja över ett år, har jag letat efter snygga pepparkvarnar. Det har verkar vara en omöjlighet att hitta fina och funtionella kryddkvarnar till ett rimligt pris, dvs inte flera, flera hundra kronor. Jag har googlat mig svettig och letat på alla butiker med köksprylar. Men så förra veckan så dök dom upp! Den första hittade jag på Ica Maxi av alla ställen! Jag måste börja inse att man i princip kan köpa allt där och inte bara mat. Då jag vill ha två olika kvarnar, en till vitpeppar och en till svartpeppar, så köpte jag bara en och fortsatte jakten och dagen därpå sprang jag på en till kvarn inne på en liten inredningsbutik längst ner, längst in i en galleria här i stan. En riktigt fin kvarn av ett fint märke med det (för mig) hutlösa priset 239 kr... Gissa då om jag blev glad när det satt en 70 % REA- lapp på den?! För 68 kronor blev den alltså min och jag är såå nöjd.

Liten svart kvarn till svartpeppar (Ica Maxi) och stor röd kvarn till vitpeppar (liten inredningsbutik). Dock är jag inte riktigt nöjd med färgkombinationen svart och rött, det känns inte riktigt rätt. Så en av dem ska få bli spraymålad vit, frågan är bara vilken? Jag kan inte bestämma mig om jag vill ha en röd och en vit eller en svart och en vit...


Jag gillar min lilla låda bredvid spisen, perfekt att ha olja, salt, kryddor mm nära till hands när man lagar mat. Trälådan är en såndär mandarinlåda som man förut kunde köpa mandariner i runt jul. Finns de fortfarande? Himla fina är dem i alla fall, och användbara!


En annan nyhet i bredvid-spisen-lådan är den lilla flaskan med Liquid smoke. Ett slags rökextrakt som man kan använda i marinader, såser mm för att få en rökig och grillad smak. Jag har läst om den här ingrediensen i massor av recept och blev så sugen på att prova, och det blir verkligen GOTT! Röktigt och bbq-aktigt. Perfekt i hamburgersmeten eller till kycklingmarinaden. Extraktet är för övrigt helt naturligt och kommer från rök av eldat trä (oftast hickoryträd) som fångas upp av vatten som sen koncentreras. Voila, naturlig rökarom!


Jag har helt kommit av mig med brödbakandet. Jag vet inte om jag bakade slut på mig före jul eller vad det var, men nu var det säkert två månader sen jag bakade bröd. Och så kan vi ju inte ha det! Hembakat bröd i allmänhet och nybakat bröd i synnerhet kan ju vara det godaste som finns! Så igår tog jag en sväng förbi ICA och laddade upp med lite mjölsorter, frön, russin och annat gott och ställde till med limp-bakning hemma.

Det blev ett riktigt saftigt och gott bröd med äpple, russin och pumpakärnor. Dock lite väl platt, nästa gång ska jag försöka forma dem ännu "högre" från början.

Äppel- och russinlimpor ( 2 st)
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
3 msk rapsolja
2 msk mörk sirap/brödsirap
3 tsk salt
1 äpple, grovrivet
1 dl russin
1 dl pumpakärnor
ca 7 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl


Smula jästen i en bunke och slå på vattnet. Rör tills det löst sig och tillsätt sedan olja, sirap, salt, äpple, russin och pumpakärnor. Rör därefter i mjölet lite i taget tills det blivit en ganska lös men smidig deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 45 minuter. Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i två delar. Knåda den snabbt och forma till två limpor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter under en handduk. Strö lite mjöl över och grädda sedan först i 225 grader i 10 minuter och sänk därefter temperaturen till 175 och grädda ytterligare 50 minuter.

Låt limporna svalna på ett galler och gärna utan handduk, då får de en knaprig och god skorpa!



Nybakat, lite ljummet bröd med smör och ost som kvällsmacka, det blir inte bättre än så va?


Nyss hemkommen från ett träningspass, puh! Efter en lång dusch är soffan efterlängtad och något att äta är ett måste och valet föll på smoothie. Denna oändligt varierbara dryck som kan göras på frukt, bär, youghurt, grädde, mjölk, juice osv. Idag blev det en krämig jordgubbsvariant med en klick mascarponeost i. Det fanns nämligen kvar en del sen jag gjorde tiramisu och det har inte blivit av att jag använt den, så jag tänkte att det kan säkert fungera som lite utfyllnad i en smoothie. Och visst gjorde det! Det blev mer än gott och väldigt mättande.



Jag blandade helt enkelt ca 1/2 dl mascarponeost, 1,5 dl mjölk och en stor näve halvtinade jordgubbar och körde med stavmixern tills det blivit helt slätt. Vill ha man smoothien lite sötare är det bara att slänga i en listen snutt banan. Gott som mellanmål, frukost, lättlunch eller kanske vardagsefterrätt?


Och sen är det ju viktigt att matcha smoothien med sina tulpaner.


Middagen lägger jag gärna ner lite extra tid på, både att laga och äta, men lunch måste gå att fixa snabbt. Jag vet inte vad det är men jag har aldrig något tålamod att fixa och dona länge med lunchen utan vill bara ha något ätbart relativt fort. Ofta blir det matlåda från middagen dagen innan vilket är det bästa, men blev det inget över får man klura ut något annat och då tycker jag att en matig sallad är perfekt.
 
Här blev det en variant med kyckling och fetaost. Kycklingen (filé) skar jag i bitar och lät marinera i olivolja, soja, honung, salt och peppar en stund innan jag stekte den och lät den svalna. Kyckligen och fetaosten blandades med gurka, isbergssallad, röd paprika, avokado, cocktailtomater, salladsmix med bla spenat och ruccola, solrosskott och rödlök. GOTT!

En god dressing tycker jag är ett måste till sallad och efter att ha rotat en stund i kylskåpet fick jag ihop en smarrig vinegrettdressing med citron.

1/2 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger/vitvinsvinäger
1 msk honungssenap
saft från 1/2 citron
salt och svartpeppar
 
Vispa ihop och dressa över salladen!



Söndagkvällar kan ofta kännas lite trista. Lite söndagsångest sådär över att helgens trevligheter är över och att en ny jobb- eller skolvecka tar vid. Så känner oftast i alla fall jag även om det redan på måndagen brukar kännas lite bättre med en ny vecka och nya tag. Men på söndagkvällen tycker jag i alla fall att man ska njuta av det sista av helgen och göra det lite extra trevligt. Här hemma lyxade vi till det med ost och kex igår och jag tror nog att jag skulle kunna leva på just detta, så gott tycker jag att det är! 


Camozola vitlök (osten längst bort) är min absoluta favoritost. Lagom "möglig" och härligt krämig med vitlökssmak. En brieost är också en favorit liksom någon slags krämig ost, typ Cantadou eller Bonjuour med god smak. Här är det dock en dansk flödeost med svartpeppar. Dessutom gillar jag att ha några skivor "vanlig" hårdost. Prästost tycker jag är godast!


Som tillbehör, förutom kex, gillar jag päron, gurka, vindruvor och någon marmelad. Fikonmarmelad är ju en klassiker till ost och det är riktigt gott. Den lilla söta burken här innehåller en mangomarmelad, gudagod!



Vi har ett himla gulligt badrum med ljusrosa pärlspont på väggarna. Rosa är ingen favoritfärg direkt (utom på blommor!) men det ger en trevlig ombonad och lite lantlig känsla och jag har bestämt mig för att anamma färgen istället för at motarbeta den som jag gjorde i början. Så i julas när vi var hemma i Dalarna gick jag på lite sakletarjakt hemma, jag var säker på att vi hade en rosa trasmatta någonstans, och visst hittade jag det!

Perfekt med mormors hemvävda trasmatta för att täcka det tråkiga gråa golvet.


Mattan gjorde sig riktigt bra till de rosa väggarna och genast kändes badrummet lite mer enhetligt. Det gröna i mattan tillsammans med lite gröna växter (inte på bild) gör dessutom att det känns lite "varmare" i rummet.

Och pricken över i:et är förstås en rosa ros i fönstret. Tadaa, från ett kalt och lite tråkigt badrum till ett betydligt mer lantligt och hemtrevligt sådant!



Idag var jag en sväng till stan för att lämna in en trasig väska på lagning hos skomakaren. Jag vet, det låter lite 1800-tal med skomakare men jag tycker att det är fantastiskt att kunna få sina skor, väskor eller liknande lagade för oftast en minimal peng istället för att behöva köpa nytt. Laga axelremmen på min väska idag= 40 kr! Det är så lätt att tänka att man måste köpa allting nytt så fort något gått sönder, men att försöka laga och fixa till det som går är ju både snällt mot miljön och plånboken. Hur som helst, när jag ändå var på stan passade jag på att köpa lite helglyxigheter. 


Lyx för hundra kronor; en buket tulpaner 39 kr, en påse gott te 30 kr och en påse med två godsaker från stans bästa konditori 34 kr. Voila, härliga helgtrevligheter för 104 kr!

Här på stan finns en blomsterbutik som alltid säljer 10-pack tulpaner i blandade färger för bara 39 kr (!) eftersom de är så kallade dekorationstulpaner, dvs lite kortare. Perfekt när man vill unna sig tulpaner ofta. Och det vill jag.


I Oliv- och tedelikatesser där jag köpt teet har de så fina namn på teerna. Som detta; "Det bästa jag har"- grönt te med smak av citron, äpple och ananas.


Och i konditoripåsen gömde sig dessa smarrigheter...


...som passade perfekt till det obligatoriska fredagsfikat. (Observera att det fattas en kopp på bilden, jag delade faktiskt med mig av fikat.) Trevlig helg på er!


Förra onsdagen var vi bjudna på något så trevligt som middag mitt i veckan hemma hos min syster. Att få åka iväg och få bli bjuden på god mat en helt vanlig vardagskväll kan väl vara något av det trevligaste. 


Hemma hos syrran är det alltid lika mysigt med tända ljus överallt. Vi fick smarrig kyckling med ris och currysås och goda sallader och dessutom efterrätt! En vanlig onsdag sådär. Det är vardagslyx. Desserten som serverades var saffranspannkaka som är sådär alldeles lagom som vardagsefterrätt- inte sådär fruktansvärt sockrig och onyttig men helt ljuvligt gott! Såklart passande i juletider, men jag tycker att det faktiskt passar året om. 


Saffranspannkaka
(4 port)
2 st förpackningar färdig risgrynsgröt
2 paket saffran
3 msk strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl mandel
1,5 dl gräddmjölk (hälften mjölk hälften grädde)
0,5 tsk salt

Stöt saffran med vaniljsocker och strösocker i en mortel. Blanda sockret med grädden och tillsätt saltet. Vispa upp äggen och rör ner i gräddblandningen. Tillsätt grovhackad mandel och gröten. Smörj en ungsform med smör och häll i smeten (den skall vara ca 2-2,5 cm tjock). Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.

Servera med en klick vispad grädde och en god sylt eller bär.
kg färdig risgrynsgröt (stor plastkorv)
2 paket Saffran á 0,5 g
3 msk strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl sötmandel
1,5 dl vispgrädde
smör till formen
0,5 tsk salt
 


Som sagt, igår var vi och firade en vän som tagit sin sjuksköterskeexamen. En jättetrevlig kväll med härligt sällskap och gudomlig mat! Det bjöds på medelhavsbuffé (baconlindade dadlar, marinerade räkor, parmesanpaj, tapenade mm... så gott!), hembakade tårtor och en massa annat gott. Jag vet inte hur många gånger alla sa att "nej, NU är jag mätt", men ändå gick det ner lite till. är det gott. Men jag måste dessutom bara få visa vad fiffigt den nyutexaminerade hade pyntat!


Se så fint! En slags variant på vimlpar/flaggspel med med papperscirklar istället. Det är helt enkelt utstansade (nej, hon hade inte klippt alla rundlar för hand, puh!) rundlar ur färgade, styva papper som sytts ihop på en symaskin. Det är bara att sy rakt över rundeln och sedan dra ut tråden en bit så att det bildas ett mellanrum innan nästa cirkel sys fast. Så himla piffigt! En idé jag garanterat kommer att sno till kommande festligheter. Ett enkelt sätt att skapa feststämning och cirklarn skapade dessutom fina skuggspel på väggarna. Så, tips tips!



Vet ni vad, idag är det tulpanens dag! Nu tror jag snart att det finns något att fira varenda dag. Är det inte kanelbullar eller semlor så är det tulpanernas eller djurens dag. Men tulpanens dag tycker jag faktiskt inte är helt fel, för vem vill inte ha en bukett tulpaner hemma som lyser en grå januarisöndag som denna? I blomsterbutikerna kan man ofta, förutom de vanliga 10-packen med tulpaner, köpa fina tulpanbuketter med olika sorters ris eller gröna blad i. Dock är de ofta ganska dyra, och då är det ju tur att det går att på ett enkelt och billigt sätt fixa till sin egna fina bukett.



Hemligheten är blåbärsris. Nu när det inte är så mycket snö ute (om det ens är någon) så är det bara att trava ut till närmaste skogsglänta och plocka en bunt blåbärsris. Enklast är det att ha en sekatör eller nåt annat att knipsa med, för de är ganska sega att bryta av. Blanda upp en en vanlig bunt tulpaner köpt på ICA eller nåt och bind ihop med ett snöre, så ser det ut som vilken blomsterbutiksbukett som helst!



Vaniljhornen jag bakade härom dagen fick även vara en del av en present till gårdagens examenstagare. En loppisfyndad fin gammal plåtburk fylld med tre lika sorters kakor. En trevlig present till någon som kanske inte hinner baka själv, eller som helt enkelt bara gillar att fika!

Vaniljhorn, jordgubbskakor och chokladcookies. Med en fin burk och kanske ett tjusigt silkespapper i blir kakburken en perfekt present.

Recept på vaniljhornen hiittar ni HÄR och chokladcookiesreceptet finns HÄR.

Jordgubbskakor (ca 30 st)
125 g mjukt smör
1/2 dl strösocker
1 äggula
2 1/2 dl potatismjöl

1/2 dl jordgubbssylt
Rör i smör och socker. Tillsätt äggulan och potatismjölet och rör till en smidig deg. Forma degen till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kakorna lite och gör en liten grop i mitten. Fyll gropen med jordgubbssylt och grädda sedan i 175 grader i ungefär 15 minuter.



Trevlig helg säger jag med bilder från mysigt fredagsfika på stans finaste café!


Gudomlig kladdkakemuffins. Tänk vad mycket det gör med ett fint papper omkring, ett blåbär och ett citronmelissblad och lite florsockerpuder. Så enkelt med såå stor skillnad! Fröken Brogren har verkligen fattat grejen.


Godaste teet har de dessutom, detta är fruit rouges et caramel, alltså röda frukter och karamell. Åh så gott. Kusmin tea skulle jag aldrig köpa annars så det är så himla dyrt, men finns det såhär på ett café måste man passa på.

Idag tog vårterminen slut på universitetet så nu väntar en riktigt härlig helg där man riktigt får njuta av att vara klar med alla kurser och inte ha någonting på gång. Helt ledig! Imorgon vankas examensmiddag hos en vän och i övrigt ser jag fram emot att få mysa inne med dagens Ica Maxi-fynd- ulliga, varma fårskinnstofflor, fika mycket och bara ha det bra. Önskar er en skön helg!


Nu var det länge sen jag var med i Söta sakers Månadens sötsak. En slags utmaning där alla som vill får baka något på månadens tema och skicka in bild och recept till Söta saker som presenterar alla recept i slutet av månaden. En himla rolig idé och så får man alltid massor av inspiration av alla fantastiska idéer och recept. Denna månad är klassiker temat! En mycket lovande tema tycker som senast härom dagen skrev att jag var trött på cupcakes och macarones och längtade efter mer klassiska kakor och bakverk.
Mitt bidrag denna gång blir således en riktigt klassisk småkaka- vaniljhorn. Jordens kortaste ingredienslista (3 st!) men ändå så goda. Spröda och vaniljsmakande så skapelser som smakar sådär härlgit farmorsaktigt. 


Vaniljhorn (ca 25 st)
100 g smör (viktigt att det är smör och inte margarin, det blir inte gott!)
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
lite strösocker att doppa kakorna i

Dela smöret i mindre bitar och jobba ihop tillsammans med mjöl och vaniljsocker till en smidig deg. Låt degen ligga kallt en stund. Dela degen i 25 bitar och forma varje bit till en lite rulle med något avsmalnande ändar. Böj rullarna lätt till små horn och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 g i ca 10 min. Kakorna ska inte ha någon färg! Doppa kakorna sedan i strösocker medan de är varma.


Ljuvliga små sötsaker. Perfekta till helgfikat...


...eller att ge bort som present i en fin ask. Dessa ska snälla syrran, som har bjudit in till middag ikväll, få som gå borts-present. Jag bakade faktiskt just dessa på grund av det det eftersom det är hennes favoritkaka, så jag hoppas att det blir uppskattat!


Jag tar varje chans att få ordna om och piffa och fixa hemma. Inte för att jag är missnöjd utan bara för att det är så roligt, och dessutom gillar jag förändring! Nu efter julen så blir jag alltid sugen på mycket vitt, ljusa glada färger och gärna lite mönster!

Snyggaste doftljuset som luktar hur gott som helst av mjuk vanilj har tagit plats på sängbordet tillsammans med en hög ännu olästa julklappsböcker.

Tema vitt och blått på kökshyllorna. Det blommiga kakfatet är ytterligare ett i samlingen, så himla himla fint! Koppen till höger med träfatet, Höganäs, hade jag önskat mig i julklapp, och fick! Fästmannen har nämligen en likadan fast kaffekopp så nu har jag en matchande. Träfatet passar dessutom som lock om man vill hålla värmen på teet. Fiffigt, och snyggt!


Söndagens IKEA-tur resulterade även i nya, fräscha lampskärmar till lamporna som står i loftfönstren. Lampskärmarna som satt på innan hade några år på nacken och hade börjat gulna så de gav ett gult och ganska fult ljus. Men med ett par nya, vita stora skärmar blev de som nya! Jag gillar verkligen att kunna förnya och förbättra saker man redan har istället för att slänga och köpa nytt. 


Vårkänslor med sötaste äggkopparna! Även dessa är en (mycket uppskattad) julklapp, men finns att köpa på Åhléns. Kopparna till höger är köpta på loppis. Jag gillar speciellt de vågiga kanterna på faten.

Och appropå vårkänslor- underbara tulpaner! Tulpaner är helt klart en av mina favoritblommor och nog det allra bästa med vintern egentligen. Under vinterhalvåret brukar jag faktiskt köpa en tulpanbukett varje helg som får stå och lysa upp i mörket hela veckan; vardagslycka för 39 kr!


Jag har inga nyårslöften men dock några nyårsmål och ett av dem at att försöka laga minst två nya maträtter varje vecka- en vardagsrätt och en helg/festrätt, och gärna någon ny dessert eller bakverk då och då. Det är så lätt att snöa in på gamla favoriter eller helt enkelt inte orka tänka i nya banor, och det är ju så tråkigt. Jag tycker ju egentligen att det är jätteroligt att laga nya maträtter och inte minst äta dem, så nu ska jag försöka förnya mig lite i köket. Jag började så smått i lördags kväll med att göra tiramisu till dessert. Tiramisu är en sån där riktigt klassisk dessert som ofta finns på restauranger och som lagas i Halv åtta hos mig titt som tätt. Dock har jag varken lagat eller smakat det förut, så nu var det verkligen på tiden! Tiramisu är en italiensk efterätt med mascarponeost, kex och kaffe.


Tiramisu (4 port)
2 ägg
4 msk socker
200 g mascarpone
3 msk apelsinjuice
1,5 dl starkt kaffe eller espresso
12 st savoiardokex (jag hittade dem på Ica Maxi så de finns nog på de flesta välsorterade matbutiker)
kakao

Dela äggen i gulor och vitor och vispa äggulorna med sockret till en fluffig smet. Blanda i mascarponeosten och apelsinjuicen. Vispa äggvitorna och vänd ner i mascarponesmeten. Doppa kexen i kaffet och fördela hälften av dem i en låg form eller i portionsformar/glas. Täck med ett lager av krämen och lägg på resten av kexen. Bred över resten av krämen. Låt stå kallt minst 4 timmar innan det ska serveras då ett jämnt lager av kakao pudras över.


Jag tyckte att smaken var riktigt god, speciellt mascarponekrämen som jag hade kunnat äta som den var, bara den. Krämen gjorde sig jättebra ihop med kaffet, men dock tyckte jag att konsistensen på de kaffedoppade kexen var lite väl mjuk och blöt, så nästa gång ska jag nog bara doppa dem till hälften. Annars, mums!


Måndag och ny vecka. Egentligen tycker jag inte att det är så farligt med måndag, tisdag tycker jag av någon anledning är sämsta dagen på veckan. Men idag har jag varit så trött och seg! Första dagen på universitetet sen innan jul (har bara haft hemma-plugg) så nu är det tillbaka till rutinerna och vardagen. Dagen har gått i ett med plugg hela dagen och såna här dagar är man verkligen värd en riktigt god kvällsmat. Jag dammade av en gammal klassiker- chili con carne! Jag kan inte minnas när jag åt det sist, det måste ha varit på gymnasiet eller nåt. Hur som helst var det faktiskt huuur gott som helst! Mmm, helt klart en ny vardagsfavorit. Mustig köttfärsgryta med vita bönor, paprika och chili såklart!


I helgen åkte jag äntligen till IKEA och köpte en traktörpanna (en vid gryta). Jag har lagat i princip all mat i stekpannan hittills och det blir så så trixigt när allt bara ramlar över kanten. Den här är perfekt till grytor och såser!

Chili con carne (ca 6 port)
2 gula lökar
400 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1/2 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 köttbuljongtärning
3 tsk chilipulver
svartpeppar
1 burk vita bönor (ca 400 g)
1 stor röd paprika

Skala och hacka löken. Fräs i olja i en gryta. I med köttfärsen och bryn den en stund tills den fått färg. Häll på krossade tomater och tillsätt finhackade vitlöksklyftor, vatten, salt, buljong och kryddor. Låt koka på svag värme i 15-20 minuter. Hacka under tiden paprikan och tillsätt den med bönorna när grytan kokat klart. Låt koka ytterligare 5 minuter och smaka eventuellt av med mer salt och peppar.


Servera med kokt ris och en fräsch sallad. Jag lyxade till det med lite jordnötter och skivad banan på toppen! Riktigt gott till kryddiga köttfärsrätter.







Nu har det varit recept på pepparkakor, lussekatter, julgodis och annat julgott i över en månad här, så nu tycker jag att det är dags för något nytt, o-juligt! Igår bakade jag nämligen en så otroligt god kaka- chokladkaka med toscatäcke. Syrran som fick en burk idag hann äta två bitar i bilen på väg hem från IKEA, så det borde väl vara ett bra betyg! Jag är ganska trött på alla "moderna" bakverk som cupcakes, macarones och biscotti och tycker egentligen att det är både godare och roligare att baka gamla klassiska kakor. Denna kaka tycker jag känns lite 80-talsaktig, kanske är det att den är bakad i långpanna som gör det?  Hur som helst är den saftig och kanongod med kombinationen choklad och knäckigt kokstäcke. Nästan lite bounty-aktigt!


Chokladrutor med toscatäcke
(ca 36 bitar)
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 gram rumsvart smör

Tosca-täcke
75 gram smör
1 dl ljus sirap
1½ dl grädde
200 gram kokosflingor

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör sen ner det i äggsmeten. Tillsätt smöret. Bladan ordentligt. Bred ut smeten på en ugnsplåt (med höga kanter) med bakplåtspapper. Grädda  i 200 grader i 15 min.

Gör toscasmeten under tiden. Häll ner alla ingredienser till tosca-täcket i en kastrull. Låt koka upp, sänk värme och rör försiktigt. Låt småputtra ca 5 min. Ta ut kakan och bred på toscasmeten, ställ in i ugnen och grädda ytterliggare 10 min. Stjälp upp och låt svalna, skär i rutor.
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 gram rumsvart smör
Kokos-tosca-täcke :
75 gram smör
1 dl ljus sirap
1½ dl grädde
200 gram kokosflingor
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål och sikta sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt smöret. Vänd runt ordentligt. Bred ut smeten på en ugnsplåt. (30*40) med bakplåtspapper. Grädda i ugn i 200 grader 15 min.
Gör toscasmeten under tiden. Häll ner alla ingredienser till tosca-täcke i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp, sänk värme och rör försiktigt. Låt småputtra ca 5 min. Sen är den klar att bredas på kakan!
Ta ut kakan och bred på toscasmeten, ställ in i ugnen och grädda ytterliggare 10 min. Stjälp upp och låt svalna, skär i rutor. Går utmärkt att frysa.



"Nu är glada julen slut slut slut, julegranen kastas ut ut ut..."

Nu när trettondagsafton och trettondagen, som är de sista juldagarna, är över kände jag att det var okej att plocka bort julen. Egentligen hade jag velat ha kvar julsakerna och granen lite till, men julgranen barrade bara man tittade på den, så idag kastades den ut och resten av julsakerna fick åka tillbaka i sina lådor ute på vinden. Lite trist (det blir ju så tomt!), men nu efter lite städning och piff så känns det helt okej.


Fina granen som av förklarliga skäl, dvs inget vatten på två veckor när vi var i Dalarna, barrade MASSOR.


Sammanlagt blev det en hel ICA-kasse full med barr! Helt otroligt, får det verkligen plats så många barr på en gran. Enda nackdelen med att ha en stor gran...


Ut med ledsna julstjärnor, överblommade hyacinter och slokande amaryllisar, och in med nya växter. Plantagen hade halva priset på alla gröna växter, så jag passade på att fylla på fönstren!


Efter julens glitter och pynt har jag gärna det lite avskalat ett tag. Nu går köksfönstret i vitt och silver/grått med gröna växter.


Nytt piff på köksbordet i form av en vit plåtbricka, två ljuskoppar och en knoppande pärlhyacint (finaste vinter/vårblomman!).


En färklick i köket! Förpackningar som är såhär snygga tycker jag gärna får stå framme och synas.


Och så en (suddig) bild på soffbordet som fått lite uppfräschning med en härlig tulpanbukett och nya ljusstakar. Ljusstakarna fick jag av min syster igår. Det är så roligt hos henne, för hon har så mycket fina saker i skåp och lådor och igår när jag beklagade mig över att jag inte alls har så fina ljusstakar som hon har så tar hon helt enkelt fram en låda med lite olika ljusstakar som jag får välja mellan. Tack!

Trevlig lördagkväll på er! Här vankas det italiensk middag med pestopasta med räkor och mozzarellasallad och tiramisu till dessert. Efterrätten har jag varken gjort eller ätit tidigare så det ska bli spännande!


Förutom de fina böckerna fick jag ett helt gäng roliga pyssel- och bakningsgrejer. Det är precis såna saker jag aldrig köper själv för att det det känns lite för lyxigt och onödigt, men som bara är roligt att få!


En ny sprits med riktiga bagerispritspåsar. Dessa har jag alltid använt när jag jobbat i kök och de är bäst! Dessutom sockerpasta att använda till exempelvis tårtdekoration. Jag har aldrig testat detta så det ska bli riktigt roligt att få prova! Även dekorationsglitter (ätbart!) och tre olika essenser (banan, passionsfrukt och fläder/citron) fanns i paketet. Nu ska här bakas och exprimenteras!


Fina papper (som inte är med på bilden), cellofanpåsar, silkespapper, snöre i spets, pärlor och en "snörstrimlare"= riktigt roliga och användbara pysselsaker!

Tack snälla fästman, syster och vän!


Jag fick så många mina böcker i både julklapp och födelsedagspresent. Vanliga romaner lånar jag gärna på biblioteket, men fina "bläderböcker" (eller coffeetable-böcker som de numera kallas) om t ex matlagning eller inredning vill jag gärna ha själv så att jag kan bläddra i dem när jag vill. Dessutom är de så vackra, så de får gärna ligga framme. 


Ljust och fräscht- föreställningen kommer hit till Örebro i slutet av januari och hade jag så gärna så gärna velat se, men tyvärr är biljetterna allt för dyra.
Därför hade jag önskat mig Ljust och fräscht-boken istället, och den fick jag! En otroligt underhållande och intressant bok om inredning och om den hets som råder kring detta idag. Raljerande över inredningsreportage och tidningar, träffande beskrivingar av olika sorters hem och en massa roliga och underfundiga tankar kring detta. Är man inredningsintresserad kan jag nog garantera att man blir underhållen!



Vackert med vintage fick jag inte mindre än två exemplar av, så nog är det en bok för mig. Och vilken inspirationsbok! Så många vackra bilder att man bara vill flytta in i boken, allt är så fint! Dessutom en hel del handfasta tips om hur man piffar till det hemma med enkla medel, ett och annat kakrecept och lite pysselidéer. Vissa grejer är lite väl mycket shabby chic för min smak, men för det mesta är allt bara otroligt snyggt och inspirerande i en härlig blandning av stilar. Jag har redan fått lite nya idéer till tex badrummet här hemma...

En bok jag inte hade önskat mig men blev så glad och överraskad av var denna, Året runt med Saltå kvarn. Saltå kvarn är ett företag som tillverkar biodynamiskt odlade och kravmärkta livsmedel, tex mjöl, bröd, müsli mm. Jag gillar deras produkter dels såklart för att de är goda och ekologiska men också för de otroligt snygga förpackningarna. Såna där förpackningar man vill ha framme för att de är så fina. Så en kokbok från dem var verkligen uppskattat! Boken är indelad i årstierna och har recept där efter, både varmrätter, kakor, tilltugg, bröd och jag vet inte allt. Allt låter så otroligt gott att jag inte vet i vilken ände jag ska börja. Jag får nog helt enkelt jobba mig igenom årstid för årstid!


Och så sista nyårsrätten! Efter en riktigt smarrig middag passade denna sprakande, härliga efterrätt med hemmagjord glass, sorbet och färska, exotiska frukter alldeles perfekt! Festligt och läskande gott!

Glassen är något så bra som en hemmagjord, alldeles len och mjuk glass som görs helt utan glassmaskin! Egengjord glass har ju en tendens att bli lite isig när man gör den själv, men den här får en perfekt mjuk konsistens. Hemligheten är kondenserad mjölk och gräddde, that's it! Det här är verkligen hur lätt som helst, det går inte att misslyckas med, men smakar och ser väldigt avancerat ut. Kvinnan bakom receptet är den alltid lika påhittiga Linnéa på Linnéas skafferi. I hennes recept har hon även choklad och jordnötter, men det går alldeles utmärkt att både plocka bort det helt, som vi gjorde, eller smaksätta med något helt annat. Glassen i sig är söt och har en aningens kolaaktig smak som kommer av mjölken.


Hemmagjord glass (ca 10 port)
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (finns vid bakingredienserna)

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vänd ner den kondenserade mjölken. Blanda väl och häll glassen i en avlång brödform klädd med plastfolie. Frys i minst 6 timmar.



Vi serverade glassen på en bädd av tärnad mango, tillsammans med en kula hallonsorbet, passionsfrukt och physalis. I den lilla äggkoppen finns dessutom limemarinerade jordgubbar som blev ljuvligt gott ihop med glassen och frukten. Jordgubbarna (frysta) kokade vi helt enkelt ihop med limesaft, lite limeskal och råsocker. Det fick stå och sjuda en stund till jordgubbarna mjuknat och sedan svalna. 

Godare än såhär kan det knappast bli! Nu är jag sugen på att testa att göra glassen med olika smaksättningar. Hackad choklad, kanderade mandlar, jordgubbsrippel, lakrits...


Av allt smarrigt vi åt på nyårsafton så tror jag ändå att förrätten var min favorit. Den var SÅ GOD. Ja, det var nog den bästa förrätten jag ätit. För det är svårt det där med förrätter tycker jag. Det ska vara gott, en riktig aptitretare men inte för mycket så att man blir mätt och den ska helst gå att förbereda så att man kan koncentrera sig på huvudrätten som oftast kräver fix in i det sista. Men det här hörni, det uppfyllde alla kraven så detta måste ni testa!


Laxbakelse(4 port)
100 färskost, typ Philadelphia
1 dl creme fraiche (vanlig, inte lätt för då blir det för löst)
1/2 (ganska liten) finhackad rödlök
rivet skal från 1/2 citron
salt och vitpeppar
1/2 dl hackad dill
100 g kräftstjärtar
100 g räkor
150 g gravad lax
fin sallad

Blanda ihop färskost, creme fraiche, rödlök, dill, citron, salt och peppar. Grovhacka skaldjuren och vänd ner i röran. Ställ kallt en stund så att den blir lite fastare i konsistensen. Ta sedan ut den och lägg en sked röra på en bit gravad lax och rulla laxen runt röran på sidan, så att röran får ett "band" av lax runt sig. Ställ den lilla bakelsen på en liten salladsbädd och dekorera med en dillkvist!



Vitlöksbröd är aldrig fel! Här är skivor av ciabatta som vi delat på längen, ringlat över olja, pressad vitlök och flingsalt och kört i ugnen några minuter. Frasigt och gott!


Nu fick jag inga toppenbilder på dukningen, men fin var det! I år körde vi på klassiskt, lite lyxigt och festligt!

En vit linneduk som bas ger en väldigt tjusig känsla, men har man inte det fungerar ett vitt lakan (lite tjockare eller två stycken så att bordskivan inte lyser igenom). Duka sedan med det finaste porslinet och glasen, för när ska man annars använda det fina man har om inte på nyårsaftonen? Nej, fram med silverbestick och glas på fot, tjusiga ljusstakar kanske servettringar? Stora, vita servetter för lite glamourösare känsla, mönstrade för en färgklick! Som ytterligare dekoration på bordet kan man ju använda lite vad som helst som passar nyår. Många julsaker går ju i guld eller silver- perfekt för nyårsdukningen! Vi använde en stjärnformad, vit ljusslinga som fick ringla över bordet, silvriga stora julgranskulor och paljettstjärnor. Enkelt men urfint!


Nu så, gott nytt år får jag väl säga! Och vilken nyårsafton det blev sen! Vi var ett gäng på sex personer som fick husera i mina föräldrars hus där vi hade en fantastisk kväll med supersmarrig trerätters middag, roliga aktiviteter (alltifrån rundpingis till nyårsquiz), dans och nyårsskålande med tomtebloss och facklor. En riktig toppenkväll, det bästa sättet att fira in det nya året!


Kvällen började med goda välkomstdrinkar innan vi satte igång med middagen. Jag har skrivit om denna drink förut, men den är värd att nämnas igen. Tranbärsjuicekoncentrat+ limesaft+ lite råsocker+ fruktsoda+ is= GOTT!

Såhär såg sedan kvällens meny ut:

Förrätt: Laxbakelse på salladsbädd.
Varmrätt: Kycklingspett & fläskfiléspett, potatisgratäng, vitlökskräm, rödvinssås och god sallad.
Dessert: Hemmagjord glass som serveras med hallonsorbet, limemarinerade jordgubbar och exotiska frukter.

Absolut bland det godaste jag ätit! När vi gjorde nyårslistor över årets bästa, årets sämsta, årets film, årets osv så fanns även årets godaste måltid med, och den här dök upp på flera listor!

Kycklingspett och fläskfiléspett (ca 6 st av varje)
1 fläskfilé, ca 500 g
3 kycklingfiléer

Marinad till kycklingen
3 msk rapsolja
1 msk soja
1/2 dl sweet chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Marinad till fläskfilén
2 msk olivolja
1 msk soja
2 msk honung
2 msk senap
salt och peppar

Skär köttet i lagom stora bitar, ca 2x2 cm och lägg i respektive marinad. Låt ligga i kylen minst någon timme men gärna flera. Trä sedan upp bitarna på spett, ca 5 bitar/spett och stek snabbt i stekpanna för att få lite yta. Lägg sedan spetten i en ugnsform och kör i ugnen ca 10 min på ca 200 grader (var noga med att kolla att köttet är helt klart, speciellt kycklingen!).


Till detta hade vi alltså klassikern potatisgratäng, och till en god och krämig sådan finns det inga genvägar. Här är det grädde som gäller och den här gratängen är verkligen något utöver det vanliga. Bästa potatisgratängreceptet kommer från Kryddburken!

Potatisgratäng
4 port (dubbla receptet vid behov)
Det här behöver du :
6-8 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Grädda i 200 grader ca 40-50min.
Potatisgratäng (6 port)
8 medelstora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form och häll i allting. Grädda i 200 grader ca 40-50min.


Och häng med nu, för här kommer antagligen det enklaste receptet på länge.

Vitlökskräm
1 förpackning (200 g) färskost med vitlök och örter
1 dl creme fraiche
en nypa hackad persilja eller någon annan krydda
ev. salt och peppar
Rör ihop och ställ i kylen en stund så att den tjocknar och blir mer krämig. gott!

Receptet på rödvinsåsen är om möjligt ännu enklare. Köp färdig på tetra och värm! Skämt å sido, det är svårt med rödvinsås och vi ville inte riskera att misslyckas på självaste nyårsafton och detta var ett helt okej alternativ!


Jag gillar riktigt hurmorsknep; ni vet såna där grejer som att göra rent micron med citron och mineralvatten, ta bort blåbärsfläckar med filmjölk och göra rent spisplattor med bakpulver och ättika. Gamla tips som fortfarande fungerar och med hjälp av sånt som man oftast har hemma. Idag fick jag lära mig ett nytt sådant och det av självaste Husmorsskolan i P1, nämligen hur man lättast putsar silver. Nuär det väl inte så att det vimlar av silversaker här hemma, men en del smycken har jag och dessutom ett gäng silverbestick jag ärvt av min farmor. Riktigt fina små smörgåsbestick som det så fint heter, perfekta att äta t ex plockmat, smörgåstårta, våfflor, dessert eller varma mackor med. Dessa har leget nerpackade hemma hos mina föräldrar fram tills nu, och när jag plockade fram dem var de fläckiga och oxiderat (blivit lite svarta) så de behövde en rejäl putsning.

Och nu till knepet; istället för att använda (miljöfarliga) rengöringsmedel och skrubba naglarna av sig så kan man helt enkelt låta silvret putsa sig själv. Såhär gör man:

1. Lägg en bit folie i en stor bunke.
2. Häll på salt, kanske 2 dl.
3. Häll över några liter kokande vatten.
4. Sänk ner silvergrejerna och låt ligga någon minut.

Voila! Skinande rena silversaker.


Nu glömde jag såklart att ta en före-bild, men ni ser ju i alla fall vad blanka och fina besticken är nu! All svart oxidering är borta som i ett litet trollslag! Hur det sen fungerar är ju en annan sak, men det har någonting att göra med att folie är en mindre ädel metall än silver och att saltet skapar en kemisk reaktion och ja... Hur som helst funkar det, testa!


Skönt att vara hemma tycker katten Jim som ligger och sover uppe på soffan under granen som får hänga med ett litet tag till, trots sin barrighet. Den är ju så fin!


Jag tycker också att det är skönt att vara hemma, men mest är det ändå vemodigt. Inte att vara hemma, det är mysigt även om jag gärna hade umgåtts med familj, släkt och vänner en vecka till. Men julen, att den är slut, det känns vemodigt. Jag undrar om jag någonsin kommer att komma ifrån den känslan när julen är över. Jag tycker att julen är det allra bästa på hela året, så det är väl inte så konstigt egentligen att det känns lite tomt och eländigt när den är slut. Man har laddat och längtat så länge, och vips, på bara en månad är allt över. Jag vill ha mer julmat, mer pyssel, mer firande, mer av allt! Jag förstår inte dem som tröttnar på julen redan i mellandagarna och kastar ut julgranen och börjar äta tacos. Nej, jag hade gärna förlängt julen med ett par veckor i alla fall. När jag var yngre och hade jullov så sträckte sig julen ända in en bit på januari, till Tjugonde dag knut som det ska vara, innan skolan drog igång igen men nu tar det ganska abrupt slut vid nyår tycker jag. Tillbaka i vardagen, och även om julgranen står och glimmar på morgonen så är det svårt att hitta någon julkänsla med gröna gräsmattor och skolarbete som kallar.

Så jag får nog ta och säga hejdå till julen och se fram emot en vinter och vår (och så smått börja längta efter nästa jul...) istället.


Hej och god fortsättning!

Jag tog visst lite längre julledigt än vad jag hade tänkt mig, men det har helt enkelt inte varit läge för bloggande i allt julmys. Julaftonen var snöig, kall och vacker och precis sådär juligt härlig som julaftonen ska vara. Julfrukost med varm choklad, sista avsnittet på (bästa) julkalendern, kyrka, promenad, julbord, fika, glögg, julmusik, godis, julklappar, Karl-Bertil Jonsson, mer godis, risgrynsgröt, julböcker och ja, allt juligt man kan tänka sig. Juldagen gick också i traditionens tecken med stort släktkalas med ännu mer gott att äta och lekar tills alla stupade i soffor och fåtöljer.


Kvällen före julafton är vi alltid hps svärföräldrarna på uppesittarkväll/julemys med gröt och skinka, trevligt umgänge och julgodisbak. Inte mig emot, trots att jag vid det laget hade bakat åtta sorter redan! Men både knäck, chokladkola, polkagristryffel och vit ischoklad fick vi till och allt var mer än gott.


Julbordet hemma på julafton med allt gott som hör till. 


Mina julbordsfavoriter är julskinka, janssons frestelse, dopp i grytan och gravad lax. Mums!



Katten Solo spanar fram bakom julstjärnan och i fönstret skymtar det vackra julaftonsvädret med snö och gnistrande sol.


Fika och godis som dukades fram efter Kalle Anka (eller mer kallat  Den officiella sovstunden).


Saffransbröd och en fantastiskt god engelsk fruktkaka.


Många fina julklappar fick jag bl a pysselsaker, fina böcker och örhängen.


Och med en liten liten tårta i marsipan firade vi min farmor som hade fyllt 90 år på julafton om hon levt.

Sen kom lugnet som alltid infinner sig i mellandagarna när de stora firar-dagarna är över.
Ett härligt jullovs-lunk som, förutom någon enstaka utomhusaktivitet som skridskor eller promenader, mest handlar om att ligga i soffan och länsa Alladinasken, läsa julklappsböcker, se alldeles för många filmer, fika i all oändlighet och spela spel hela kvällarna. Och precis allt det har jag gjort! Dessutom passar jag på att fylla år i mellandagarna. Ett alldeles ypperligt tillfälle att komma upp ur soffan, svida om till finkläder och få dra ihop till kalas igen!


Födelsedagsmorgon med fina paket. Det översta vitaktiga paketet är egentligen sprejat med silverfärg och dekorerat med ett hjärta i silversprejad wellpapp och egengjorda pappersnören. Att få fått min pysselådra från min pappa är nog inte så svårt att förstå!


I paketen fanns bla delar till porslinet Swedish Grace från Rörstrand som jag samlar på, Ljust och fräsch-boken av Henrik Schyffert och Fredrik Lindström (riktigt bra och träffande!), att fint armband från Snö of Sweden och bakningsgrejer.

En ljuvlig blombukett från fästmannen fick jag också.


Och till fikat bjöds det på en vackert midnattsblå och kanongod prinsesstårta innan kvällens gäster ramlade in på fortsatt firande.

Sen dröjde det inte länge innan nyårsaftonen knackade på dörren, men hur den var kommer i ett annat inlägg. Hoppas att ni haft en riktigt härlig jul och sköna mellandagar!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se