50 gram jäst
50 gram smör
2½ dl mjölk
2½ dl naturell yoghurt
1 msk honung
1 tsk salt
12 – 13 dl rågsikt vetemjöl (alt. vetemjöl)
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölk + yoghurt. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till rektanglar som du sedan skär trianglar av (ca 10*20cm) som rullas ihop till gifflar! Låt jäsa på plåt under bakdduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 250 grader ca 8-10 min.
Efter att ha pluggat och skrivit tenta halva dagen är det skönt att göra något helt annat, något där man knappt behöver använda hjärnan. Till exempel baka gifflar. Jag har alltid en lång lista på maträtter, desserter, bakverk och bröd jag vill testa och gifflar har länge stått med. Så nu äntligen blev det av, och kul var det! Pyssligt och roligt med ett fint resultat som ser betydligt mer avancerat ut än vad det är.


Gifflar (ca 12 st)
25 gram jäst
25 gram smör
1 1/25 dl mjölk
1 1/25 dl naturell yoghurt eller filmjölk
1/2 msk honung
1/2 tsk salt
3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
1 ägg
sesamfrön

Smält smöret i en kastrull och tillsätt i mjölk och yoghurt/fil och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen med vätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg och låt sen jäsa under en handduk ca 45min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till rektanglar som sedan skärs trianglar av (ca 10 cm breda, 20 cm höga) som sen rullas ihop till gifflar. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper under en handduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och grädda i 250 grader ca 6-8 min.


Äggen var slut här hemma så tyvärr fick gifflarna inte den där fina glansiga ytan, men med lite vatten så fastnade sesamfröna i alla fall.

Gott till en rykande het soppa, som mellanmål eller såklart frukost. Tänk er med smör, en stark god ost, söt marmelad och nybryggt te. Mmm... Det här får helt enkelt bli mitt bidrag till Månadens sötsak som har ju tema FRUKOST denna månad.

Kommentarer
Postat av: Isabell

Åh, vad fina :) Gifflar.. tänker att de ska vara luftiga, alltså, är det inte samma sak som croisanter? Men det där blir mer som ett bröd?

2012-02-09 @ 14:02:41
Postat av: Julia

Nej, croissanter är ju gjorda på smördeg och blir sådär frasiga, typ wienerbrödsaktigt. Det här är mer som ett luftigt vitt bröd. Jättegott! :)

2012-02-09 @ 18:56:15
URL: http://juliaspyssligheter.se
Postat av: pilla

Vilka fina gifflar! Ser jättegoda ut! Ha en fin helg!

2012-03-02 @ 21:50:59
URL: http://pernillabredolt.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se