I helgen som gick tror jag att jag bara åt mat i bröd. Lördaglunch i form av pitabröd med vilsvinsfärs (jättegott!) på stadens marknad, lördagens middag i form av tacos med hembakat tortillabröd, söndagsfrukosten i form av samiskt tunnbröd (köpt på marknaden, kan ha varit det godaste brödet jag smakat!) och på söndagkväll souvlaki i mjuka stekpannebröd. Men inte mig emot, mat som innehåller bröd tycker jag är bland det godaste man kan äta. Kött, grönsaker och bröd. Så enkelt och så gott!

Söndagens souvlaki blev succé och ska ätas i helgen igen, så gott var det! Souvlaki är grekiska grillspett som egentligen ska kolgrillas, men såhär på vintern fungerar rökarom+stekpannan himla bra som substitut. En god marinad med mycket citron och oregano ger en mild men frisk smak till köttet. Till detta mjuka, tjocka nygräddade bröd fyllda med krispiga grönsaker och kall sås. Gott gott gott! Recept ursprungligen från Kryddburken.

Souvlaki (ca 6 spett)
600 gram fläskkarré i bit
Juicen från 2 hela citron
2½ msk torkad oregano
3 tsk salt
2/4 dl olivolja
600 gram fläskkarré skuren i bitar (fläskfilé fungerar också men karré är billigare!)
pressad juice från 2 citroner
2½ msk torkad oregano
3 tsk salt
1/2 dl olivolja
ev. en skvätt liquid smoke

Vispa ihop ingredienserna till marinaden och låt fläskkarrébitarna marinerna minst några timmar. Trä upp på grillspett och stek hastigt i spekpanna på hög värme så att köttet får en fin yta. Lägg dem sedan i en ugnsform och kör dem på ca 150 grader i 10-15 min så att de blir genomstekta.


Mjuka stekpannebröd (6 st)
1/2 pkt jäst
2½ dl vatten, fingervarmt
2 msk sirap
1 msk olja
½ tsk salt
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl rågsikt


Smula jästen i en bunke och slå på vattnet och rör tills det löst sig. Tillsätt sirap, olja och salt och det mesta av mjölet. Rör till en smidig deg och låt jäsa 30 mi under en handduk. Kavla sedan ut degen till sex platta bröd, lagom stora att passa i stekpannan, och stek i en torr och het panna tills de fått lite färg på varje sida. Vira in bröden i en ren kökshandduk eftersom så håller de sig varma och mjuka tills det är dags för servering.

Dessa bröd är även ljuvligt goda till frukost med smör och ost på. Eller, dessa bröd är goda till allt!



Servera med krispig isbergssallad, tomatskivor, rödlöksringar och citronklyftor att pressa över köttet precis innan det är dags att hugga in. En sås är också ett måste. Tzatziki passar bra, eller varför inte en god slät vitlökssås? Jag tog 1 dl creme fraiche, 1 dl gräddfil, en stor riven vitlöksklyfta, flingsalt och svartpeppar. Klart! Ät och njut.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se