I fredags firade vi min pappa som fyllt år med makalöst god middag på grekisk restaurang med efterföljande dessert som intogs framför På spåret hemma hos bror. Desserten var förstås en födelsedagstårta och var min present till födelsedagsbarnet (?). Efter att ha sett Sveriges mästerkock (bästa tv-programmet!) i onsdags där de bakade chokladtårta blev jag så fasansfullt sugen på att baka just chokladtårta, så det fick det bli i fredags! En riktig chokladbomb med chokladkladdiga bottnar med chokladmousse som fyllning och mintchokladtryffel runt omkring. Tårtan, som var en egenkomponerad variant, blev faktiskt fantastiskt god och resterna av den har vi kalasat på här hemma hela helgen.


Jag bakade tårtan i min lilla springform med endast 16 cm i diameter för att få en liten och hög tårta, men en vanlig form (22 cm i diameter) funkar förstås lika bra men kakan blir då lägre. Kakan i sig funkar förstås att äta som den är, gärna med vispad grädde till, om man inte vill göra tårta på den. Tårtan blir väldigt kompakt och härligt mastig så den räcker till mååånga bitar!

Chokladkaka (till bottnarna)
200 gram smör
275 gram mörk choklad
½ dl starkt kallt kaffe
4 ägg
2 ¾ dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 1/3 dl vetemjöl
200 gram smör
275 gram mörk choklad
4 ägg
2 ¾ dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 1/3 dl vetemjöl

Smält smör och bryt i chokladen i små bitar och låt smälta tillsammans. Låt svalna något och häll över blandningen i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i chokladen tillsammans med äggen. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant. Grädda kakan på 200 grader i ca 35 minuter. Låt svalna.

Dela kakan på mitten så att det blir en underdel och ett "lock". Fyll med chokladmousse.


Chokladmousse
50 g mörk choklad
1 ägg
1 dl vispgrädde

Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något. Rör ner ägget. Vispa grädden och blanda i lite i taget i chokladsmeten tills allt är blandat.

Bred på den under kakdelen och lägg på locket. Glasera hela tårtan runt om med chokladtryffel.

Chokladtryffel
1,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
pepparmyntsolja

Häll grädden i en kastrull och koka upp. Dra kastrullen från plattan och bryt ner chokladen i bitar. Rör tills allt smält samman. Droppa i pepparmyntsolja efter smak och låt svalna.

Bred tryffeln flödigt runt hela kakan och dekorera med något fint; frukt, fina godisbitar, strössel, riven choklad eller kanske bara pudrat florsocker?


Jag hade svårt att bestämma mig för var jag skulle dekorera den med så det fick bli både kiwi-skivor, cocktailbär och mintkulor och små tårtljus, såklart!

Gör gärna kakan till bottnarna dagen före så att den hinner stå till sig i kylskåpet. Den blir bara godare av det! Här avnjuts den två dagar senare till söndagsfikat, hur god som helst.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se