Jag är helt inne på frukt just nu. Jag riktigt frossar i det. När vi handlade i fredags lyckades vi komma med med både bananer, äpplen, päron, blodapelsiner, kiwis och vindruvor. Hm, hur hade vi tänkt att vi skulle få i oss allt det, på två personer? Jag vet inte riktigt, bara att jag var sugen på precis allt i fruktväg! Tur då att frukt är nyttigt (vad än alla LCHF:are säger) och framför allt GOTT! Och dessutom perfekt till det mesta; till frukost, efter maten, som mellanmål, som kvällssnacks. Antingen som den är eller t ex i en fruktsallad som jag gjorde igår. 

Igår blev det en sallad på grönt äpple, banen, blodapelsin, päron, vindruvor och lite pressad limesaft över för att få det lite fräscht och syrligt. Vi lyxade dessutom till det med lite vaniljyoghurt som topping. Riktigt gott! Inte helt fel att det blev en liten portion över som jag hade i filen imorse.


Har ni sett så fina tulpaner? Ica MAXI sålde 10-pack tulpaner för bara 35 kronor i helgen så jag passade på att köpa två buntar, och inte nog med att de var kanonfina så lyckades jag dessutom få tag i två buketter med 13-14 tulpaner i varje! Jag valde en bunt med vita och en med lite rosaspräckliga och båda visade sig slå ut i små, små men ack så fina blommor som är helt bedårande. De rosa är dessutom "flerdubbla" i kronbladen och ser nästan ut som små rosor.



Ofta tycker jag att man kan bli besviken när man köper tulpaner då det kan vara svårt att se hur de kommer se ut när de slår ut eftersom de ofta är knoppiga när man köper dem. Antigen slår de ut för snabbt och vissnar av ellr så slår de knappt ut alls och ibland blir de stora och hängiga direkt. Men dessa, aah, jag skulle vilja säga att de är de perfekta tulpanerna. Krispiga med mycket gröna, friska blad, raka stjälkar och små täta blommor som slår ut alldeles sådär lagom mycket.


Jag har lärt mig att när man köper tulpaner ska man titta på toppen av bladen, på den lilla spetsiga delen. Där ska det inte finnas något brunt eller ska inte vara lite torrt utan friskt och spänstigt och grönt, då är de förhoppningsvis färska och pigga. I övrigt så vill tulpaner ha iskallt, fräscht vatten (släng gärna ner några isbitar i vasen så att blommorna får sig en liten köldchock), nya snittytor då och då och gärna stå kallt på natten, då håller de längre. Dessutom ska man låta plasten på buketten sitta kvar minst en timme när man kommit hem med blommorna och satt dem i vatten, då hinner de "stadga" sig och hänger inte lika lätt.

Så, gör man allt det här har man i alla fall gjort så gott man kan för att ta hand om de små liven. Sen är det bara att njuta av blomsterprakten!


När jag bakade semlor i tisdags bakade jag även ett gäng små semmelbullar. Perfekta om man vill kunna äta flera! Dessa kom väl till pass som efterrätt efter gårdagens tacos-middag hemma hos goda vänner. Jag gjorde två varianter på mini-semlorna; vaniljkräm + grädde (perfekt för de som inte tål mandelmassa) och mandelmassa + blåbärsgrädde. Riktigt söta och goda båda två och blåbärsvarianten blev favoriten.


Recept på semmebullar hittar ni HÄR. Blåbärsgrädde är helt enkelt vispad grädde blandat med valfri mängd tinade blåbär och en gnutta florsocker. Vaniljkräm är inte alls svårt att göra själv, så tänk inte ens tanken vad det gäller marsansås-pulver. Såhär gör du:

Vaniljkräm (Lagom till 10 minisemlor eller 5 vanliga semlor)
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Vispa ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat, ca 4-5 minuter. Dra kastrullen från plattan och rör ner vaniljsockret. Låt svalna och fyll semlorna med!



Tadaa! Små men ack så goda semlor som slukas i ett nafs.


Förutom Kexchokladen resulterade storhandling + studiemedelsutbetalning i en hel massa trevliga inköp. Såna där saker som man köper när det är lönehelg, eller ja bidragshelg, och känner sig lite extra rik.


Färska blåbär att förgylla helgfrukostarna med.


Färska kryddor, både fina att ha i köket och såklart goda att ha i maten!

Flingsalt = lyx. Men det är ju så gott! Saltälskare som jag är så är detta nästan ett måste att strössla över maten.


Och så en tjusig blomma till rosa badrummet. Den rosa rosen har i princip dött. Påminn mig om att aldrig köpa ros-krukväxter igen, de dör alltid. Och sen köpte vi förstås en hel massa annat men som inte är lika bildskönt, typ potatis och filmjölk. 

Hoppas att ni får en härlig helg! Här vankas massa solsken och umgänge med härliga vänner så det blir nog inte så mycket bättre. På återseende!


Nu ska ni få ett riktigt gott tips inför helgen! För har ni sett att det har kommit en ny variant på Kexchoklad? Chokladkexchoklad eller Kexchokladchoklad som det tvistas om att den ska heta. Det är alltså Kexchoklad med mer choklad i och runt om. Ungefär som en blandning av Kexchoklad, Sportlunch och KitKat. Riktigt gott! Kexchoklad är ju en såndär riktig barndomsfavorit som man alltid fick på utflykter och jag tycker att den håller än. Och den här nya varianten kan jag lova är ännu godare. Mycket chokladsmak men ändå den där kexchokladsmaken som är så god. Så, har ni inet köpt något helggodis än så tycker jag att ni ska testa denna!



Jag har nog aldrig skrivit Kexchoklad såhär många gånger...


Vilken dag hörni! Fästmannen väckte mig med den härliga nyheten att Victoria och Daniel äntligen fått sin lilla prinsessbebis! Såg ni Daniels tal på presskonferensen? Åh så fint. En dag som denna borde man ju fira med en bit prinsesstårta! Jag ska och fika senare med en vän så vi får se då om det blir en en liten prinssesbit.


En färgsprakande och vårig blomma som svärföräldrarna kom med förra helgen. Genom fönstret skymtar grön gräsmatta och soool!

Och förutom den fantastiska bebis-nyheten så strålar solen från klarblå himmel här i Örebro idag. Nu är faktiskt all snö borta och idag är det hela 6 plusgrader. Hur härligt som helst! Vågar man tro att våren är här? Det känns i alla fall så med torra vägar, fågelkvitter och värmande sol. Ljuvligt!

Som vanligt har det storstädats här idag (det är ju torsdag!) och idag passade vi på att ha ytterdörren öppen och riktigt vädra ur och oj så fräscht allting känns nu. Skrubbat och dammat i minsta vrå och alla mattor, filtar och kuddar som hängt ute på vädring luktar sådär ute-gott. Mmm! Sen tänkte jag dela med mig av några fiffiga städtips som jag testade idag, såna där riktiga husmorstips.


Rent och fräscht hemma med dammtorkade hyllor och nyvattnade växter.

* För en skinande ren mikro: Lägg en citronskiva med lite vatten i en skål och kör en minut på full effekt i mikron, sen är det bara att torka ur med en fuktad trasa. Vattnet får all smuts att lösa upp sig i värmen och citronen gör att det luktar rent, fräsch och gott!

* För rena spisplattor (om ni inte är lyxiga och har en glashäll): Pudra ut bikarbonat över intorkad smuts och fett och häll sedan på ättika. Låt ligga och fräsa ett tag och torka sen bort med en fuktad svamp. Voila!

* För en fräsch ugn: Blanda vatten och några droppar såpa i en blomspruta (en sån duschflaska) och spruta inne i hela ugnen. Vrid upp värmen till 100 grader och stäng luckan. Låt stå i 20 minuter och slå sedan av ugnen och låt svalna. Sen är det bara att torka ur med en fuktig trasa då all smuts och fett lösts upp av såpan.



Trevlig torsdag på er och hoppas att solen lyser även på er!


Jag hamnade i en sån semel-koma igår att jag inte ens orkade skriva ett inlägg. Men gott var det!


Jag försökte göra dem relativt små för att man inte ska bli helt övermätt när man äter dem, men de jäste upp så mycket så jag vet inte om de blev så små ändå. Hursom, hembakat är ljuvligt gott och att svänga ihop hemmagjorda semmelbullar är enkelt!

Semlor (ca 15 normalstora eller 30 minisemlor)
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
1 ägg

mandelmassa
vispgrädde
florsocker

Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt och lös upp med den smulade jästen. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Rör ihop till en smidig deg och låt jäsa 30-40 minuter under en handduk. Baka ut degen till släta bullar i önskad storlek. Lägg på plåt med en handduk över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med lite uppvispat ägg och grädda i 175 grader i ca 5-7 minuter för minisemlor och ca 10-12 minuter för vanliga semlor. Låt svalna på galler.


Och resten kan ni ju.
Skär av ett (stort!) lock, gröp ur lite av bullen och blanda med riven mandelmassa och lite ovispad grädde till en mjuk konsistens. Fyll bullen med mandelmassan och klicka eller spritsa på fluffig, vispad grädde. På med locket och sen ett pudrat täcke florsocker. Ät och njut av kanske det bästa bakverket?


Glad semmeldag på er! Detta motiv måste ju vara den mest bloggade bilden idag. För ni passar väl på att unna er en semla eller två idag när det är fettisdag och allt? Här hemma står semmelbullsdegen på jäsning så semmelätandet får bli först ikväll. För övrigt är jag lite sugen på att äta lite mer oklassiska semlor som blåbärssemla, chokladsemla eller saffranssemla! Men just idag får det såklart lov att bli klassikern med mandelmassa och fluffig grädde.



En solgul, söt, mjuk och helt perfekt mogen mango kan väl nästan vara det godaste som finns? Speciellt när man har väntat ända sen förra måndagen på att den ska mogna!


Mmm, perfekt som vardagslyxigt tilltugg till kvällsteet!


Fredagens bakande resulterade i detta:

En helt fantastiskt god kardemummakaka med vaniljfyllning. Alltså, det kanske inte låter sådär jättespännande och lite väl pensionäraktigt. Men vet ni vad, detta var faktiskt bland det godare jag har bakat! Kakan blir riktigt saftig och med en krämig vaniljfyllning i mitten blir det helt gudomligt gott. Kardemumma + vanilj är en himla bra kombination! Vi bjöd kakan både till eftermiddagens fika och även efter maten till Melodifestivalen igår, och med tanke på att det bara är en liten bit kvar av kakan så var det ett lyckat bak. Testa detta nu, omedelbums!

Kardemummakaka med vaniljfyllning
140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten
1 tsk stött kardemumma
vaniljsås:
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker
Rör i hop alla ingredienserna till kakan. Häll smeten i en smord och bröad form. In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).
Gör vaniljsåsen. Smält smöret och häll i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätta vaniljsockret (koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.
Lyft av kakans lock och häll på vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och plasta in kakan. Låt stå i kyl, helst över natten. Pudra över lite florsocker vid servering och bjud gärna färska jordgubbar eller hallon till samt en klick vispad grädde.
140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten
1 tsk stött kardemumma

Vaniljsås
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker päsigt. Blanda i smöret och sedan mjöl blandat med bakpulver och kardemumma och sist det kokande vattnet. Häll smeten i en smord och bröad form. In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).

Gör vaniljsåsen. Smält smöret och vispa i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätt vaniljsockret (obs, koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.
Lyft av kakans lock och bred ut vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och  täck kakan med plastfolie.


Låt helst kakan stå i kylskåp över natten innan den ska serveras, då blir den allra godast! Och servera den kylskåpskall med lite pudrat florsocker över. Några övriga tillbehör behövs egentligen inte då den är så god i sig, men vill man servera kakan mer som en dessert passar det bra med lite vispad grädde och kanske lite bär till.

Denna kaka kommer jag helt klart att göra igen, snarast.


På vardagarna består min frukost av fil. Bara fil i en tallrik med en sked. Precis hur tråkigt som helst! Men jag har varken ork eller lust att fixa något roligare än så och är oftast inte heller så sugen på något när jag nyss klivit upp. En vanlig tisdagmorgon är det liksom okej med bara fil. Men denna spartanska frukost tar jag igen på helgen, med råge. När det är helg och mornarna är oändliga älskar jag att duka fram både gott bröd, olika pålägg, grönsaker och frukt, yoghurt, müsli, juice och te och äta länge i sällskap med morgonrock, tända ljus och Nyhetsmorgon. Kan väl vara den bästa starten på en helgdag?


Lördagens frukosttallrik bestående av rågkaka med ost & jordgubbsmarmelad och leverpastej & gurka. Till det en liten kopp med yoghurt med sockerchocks-müsli och blåbär (extrapris på Ica Maxi- lyx!), apelsinjuice och te. Exakt hur gott som helst!


Åh vilket vårväder det har varit idag! Strålande sol, flera plusgrader och vindstilla (det sistnämnda är sällsynt på Närkeslätten). Hur härligt som helst! Komsi komsi nu våren.

Laduvägg som badar i februarisol ger vårkänslor!


De överblommade krokusarna blev idag utbytta mot en söt liten skilla.


Tidningspapper kan man ha till mycket, till exempel snygga till ett litet blomsterarrangemang såhär. Börssidorna tycker jag är bäst!


Veckans tulpanbukett. Prioriterar man bara rätt så räcker studenekonomin till en fin tulpanbukett varje vecka.


Och så en liten bild från eftermiddagens bakande. Imorgon får vi nämligen familjebesök och då är det ju alltid trevligt att bjuda på nybakat.

Trevlig fredagkväll och på återseende! (Och glöm inte På spåret-finalen ikväll, viktigt!)


Tack...


... till Telia som väckte mig imorse med ett sms om att jag kunde hämta ut en ask geléhjärtan på Willys...


... där jag fick en ros av tjejen i kassan! Två oerhört trevliga överraskningar som gav en väldigt bra start på dagen. Att sitta och och äta geléhjärtan medan jag pluggade på universitetet gjorde plugget bra mycket roligare kan jag lova. Hoppas att ni har en skön dag och att ni tilbringar den med någon ni tycker om!


Glad alla hjärtans dag!
 
Kommersiell eller inte, jag tycker i alla fall att det är himla kul med dagar som inbjuder till lite extra firande och trevligheter. Visst ska man uppskatta sina nära och kära varje dag. Men det är ju lite som midsommar, man får ju äta sill och jordgubbar och ha blomsterkrans vilken dag man vill, men det är ju extra roligt att göra det på midsommar. Lite så tycker jag att det är med 14 februari, det är klart att man kan äta en extra god middag eller köpa en bukett blommor vilken dag som helst, men lite extra mysigt just på alla hjärtans dag! 

Tips på alla hjärtans dag-trevligheter att ge bort eller bjuda på.

Till godisgrisen. Ge bort en godisbukett istället för riktiga blommor!

Hembakat är alltid uppskattat, t ex söta vaniljhorn i en fin ask.

En fin tulpanbukett tar inte många minuter att binda ihop av en vanlig blombunt från mataffären.

Överraska någon du tycker om med rosa halloncupcakes, söta i dubbel bemärkelse.

Eller bjud någon när och kär på lyxig våffelfrukost!

Eller kanske en god middag med en ljuvligt god vaniljpannacotta som avslutning.

Eller ge bort en burk med rosa, fluffiga maränger.

Eller helt enkelt en tjusig blombukett, direkt från blomsterbutiken. Det finns det nog ingen som inte blir glad av!

Hoppas att ni har en härlig och kärleksfull dag, ovasett om ni firar eller inte!



Om ni har sisådär en timme över någon eftermiddag i veckan så har jag ett förslag till vad ni kan göra- baka knäckebröd! Det kanske låter lite krångligt, men det är det inte. Jag gjorde min debut som knäckebrödsbagare igår och idag provsmakade jag mitt verk för första gången och åh åh åh. Så himla gott! Jag gjorde en variant med vetegroddar och honung som blev ljust, knaprigt och helt otroligt gott. Enkelt var det också, lättare än att baka vanligt mjutk bröd. Degen behöver bara jäsa en gång och man behlver inte oroa sig för att det blir för torrt om man använder för mycket mjöl. Mitt enda misstag var att jag råkade bränna en av plåtarna så nu får jag baka en till sats i veckan, för känner jag mig själv (och fästmannen rätt) kommer detta att kalasas upp snarast.


En kruskavel är inget måste, det går lika bra med en vanlig kavel. Men visst bir det ett fint mönster såhär?

Knäckebröd (ca 20 normalstora bitar)
Det här behöver du :
10st hela enbär + 1 tsk socker
½ pkt jäst (25 gram)
6 dl vatten
50 gram rumsvarmt smör
2 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
1/4 pkt jäst
3 dl vatten, fingervarmt
25 gram rumsvarmt smör
1 msk honung
½  msk olivolja
½  dl vetekross
½  dl vetegroddar (länk till en bild då jag själv inte visste vad det var tidigare, jag tänkte att groddar =grönsak...)
½  tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. ös upp jästen med vattnet. Rör ner smör, honung och olja, vetekross, vetegroddar, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt sen jäsa i bunken under en handduk i 1 timme. Ta upp degen på mjölat bord och kavla ut degen till stora, tunna (ca 2-3 mm) rektanglar, lagom stora att passa ugnplåtarna. Använd mycket mjöl vid utbakningen för att degen inte ska fastna. Lägg direkt på plåt med lite mjöl under och grädda i ca 8-10 min i 225 grader eller tills du ser att knäcket börjar få färg i kanterna.

Skär lätt i brödet efter hur stora bitar du vill ha när det fortfarande är varmt och låt sedan svalna en och en på galler. Lägg inte knäckebröden på varandra utan låt alla få lufttorka några timmar. Bryt isär efter de skurna markeringarna. Förvara torrt i en burk.

Knaprigt, härligt, hembakt knäckebröd. Jag tycker att det känns himla lyxigt! Gott med bara lite smör och flingsalt på, eller som vanlig smörgås med goda pålägg.



Antingen skär man brödet i lagom stora "smörgås-bitar" eller så kan man ju skära dem i små bitar, kanske 5 x 5 cm och ha som kex! Jag kan tänka mig att detta är riktigt gott med en smarrig dessert ost och lite päron på.


Bästa matbloggaren Victoria på Matplatsen skrev härom dagen om att hon var sugen på att göra inkokta päron och då kände jag genast- jag med! Inkokta päron är ju en såndär riktig pensionärsdessert som helt har fallit bort bland alla pannacottor och cheescakes. Och det är synd, för de är ju ofta klassikerna som är allra godast.

Inkokta päron är helt enkelt päron som fått koka sig mjuka i en sockerlag, antingen som de är eller tillsammans med någon smaksättning. Vispad grädde eller vaniljglass är klassiska tillbehör. Dock var jag förutom inkokta päron så himla sugen på chokladmousse och tänkte att det nog skulle passa bra ihop då päron + choklad oftast är en lyckad kombination. Och ja, mjukt och sött päron tillsammans med len chokladmousse blev oemotståndligt gott. Lyxdessert lagom till Melodifestivalen, inte helt fel!



Inkokta päron (4 halvor)
2 ganska hårda päron
5 dl vatten
4 dl strösocker

Skala och dela päronen på längden. Gröp ur kärnhuset med en tesked. Häll vatten och socker i en kastrull och låt sockerlagen koka upp och koka några minuter. Lägg ner päronen och sjud sakta tills päronen blivit mjuka men ändå är fasta, ca 10-12 minuter. Låt päronen svalna och plcoka försiktigt upp ur lagen. Ska päronen sparas är det bara att förvara dem i en burk tillsammans med lagen i kylskåpet.


Chokladmoussen har jag tjatat om många gånger, men den är bara för god för att missa. Jag tror hemligheten ligger i att det är kesella i som gör den härligt frisk och nästan lite syrlig och inte allt för mastig, men ändå söt och chokladkrämig. Helt enkelt ljuvlig! Jag rör gärna ner grovhackade mintkulor för lite extra smak, men det är valfritt!

Världens bästa chokladmousse (4 port)
2 dl vispgrädde
250 g kesella
(1 dl mintkulor eller Mariannegodisar)
100 g mörk choklad
5 msk florsocker
1 msk kakao
2 äggulor

Vispa grädden och rör ner kesellan. Smält chokladen i vattenbad. Blanda florsocker och kakao i en stor bunke, tillsätt äggulorna. Rör ner den smälta chokladen. Blanda i lite av gräddblandningen i chokladblandningen (det gör att moussen inte skär sig lika lätt). Rör kraftigt till en jämn och slät smet. Vänd ner resterande gräddblandning och av grovhackade mintchokladgodisar. Fördela moussen i 4 koppar eller formar. Ställ i kyl i minst 2 timmar.


Jag fortsätter att bocka av min mat-jag-vill-testa-att-laga-lista, och igår kom jag till punkten hemmagjorda revbenspjäll. Jag har tidigare bara ätit ribs på restaurang eller köpt såna färdiggrillade i mataffären (som bara är torra och smakar grillkrydda) men igår testade jag att göra egna och blev glatt överraskad. Hur enkelt som helst och  gott! Smakade precis sådär restaurangaktigt som jag hade hoppats. Även om man får pilla och gnaga lite för att få loss köttet så är det värt det. Det blev väldigt mört och smakrikt och sådär sötaktigt och gott av honungen och senapen. Till ribsen åt vi pommes frites och coleslaw i äkta amerikansk anda.

Honungsglaserade revbenspjäll (4 port)
ca 1,5 kg färska tunna revbenspjäll
2 dl svartvinbärsgelé
1 dl stark söt senap
2 msk honung
1/2 dl soja
salt & peppar
Klappa in salt och peppar runt om spjällen. Smält svartvinbärsgelén i en kastrull och tillsätt senap, honung, soja och lite salt & peppar. Lägg spjällen i en ugnsform eller på en plåt och skeda över glazen. In i ugnen, 200 C, ca 1 timma. Vänd dem då och då och skeda på lite mer glaze.
ca 750 g färska tunna revbenspjäll
1 dl svartvinbärsgelé
1/2 dl stark söt senap
1 msk honung
1,5 msk soja
salt och peppar

Smält svartvinbärsgelén i en kastrull och tillsätt senap, honung, soja och lite salt och peppar. Lägg spjällen i en ugnsform och pensla på glazen på båda sidor. In i ugnen på 200 grader i ca 1 timma. Vänd dem då och då och skeda på lite mer glaze efter hand.

Recept på coleslaw hittar ni HÄR.

Till detta en sallad med tomat och rödlök. Åh så gott! 


Nya fina servetter från ICA. Prickigt och ljusgrönt = vårkänsla!


Ja, såklart att det var semlor i konditoripåsen. Årets första faktiskt! Oftast brukar jag vilja hugga in på den första semlan strax efter jul, men i år lyckades jag hålla mig till februari i alla fall och då tycker jag att det är fritt fram att frossa i dessa godingar. För att bara äta en semla på fettisdagen tycker jag att semlor är alldeles för goda för!

En perfekt semla tycker jag för det första ska vara hembakad. Många konditorier och affärer har visserligen goda semlor, men det är något speciellt med hembakade. De ska vara ganska kompakta och inte sådär lätta och luftiga, men ändå mjuka och goda. Och ingen kardemumma! Mycket grädde men inte sådär fasligt mycket mandelmassa, och den ska helst vara blandad med lite av bullen och inte bara ditspritsad. Men det viktigaste av allt, ett stort lock! Jag tycker nämligen att locket på semlan är det allra godaste och hur tråkigt är det då inte med bara ett futtigt litet trekantslock uppepå? Nej, ett stort lock med mycket florsocker ska det vara. Och till semlan vill jag helst ha en stor kopp te om jag inte äter den med hetvägg, dvs med varm mjölk. Det sistnämnda är faktiskt riktigt gott, tro det eller ej!

Semlan från Sveas var helt okej. Plus för stort lock och mjuk och saftig bulle men minus för lös mandelmassa och lite för smaklös bulle.

Hur vill ni ha er semla?



...med stor och god lunchsmörgås på café i stan...


... och stor, vacker tulpanbukett, godisskål, helgläsning...

...och årets första, ja vad kan det vara? S...emlor såklart!



Gårkvällen bjöd på trevligt umgänge och god mat i en av stans finaste lägenheter hemma hos min bror. Det bjöds på lyxig hamburgerbuffé med alla möjliga tillbehör!


Förutom de klassika hamburgerpåläggen fanns det klyftpotatis, coleslaw, hummus, tzatziki, grönsaker och gott bröd. Ett bra sätt att lyxa till hamburgare lite och det är himla trevligt att sitta och plocka med och äta lite av varje. Plus att man får väldigt nöjda och mätta gäster.


Mina recept på hummus och tzatziki finns HÄR.


Till efterrätt bjöds det smarrig chokladmousse och frukt och jag hade även med mig denna choklad som jag äntligen hittat i butik. Jag tror att jag liksom Spiderchick lider av limited edition-tourettes, dvs att jag bara måste prova allting som kommer ut i limited edition-smaker. Jag tycker alltid att det är lika roligt när det dyker upp nya sorter! Marabous senaste specialchoklad är alltså Black med lakritsbitar i. Mmm mums! Jag gillar både choklad och lakrits så jag tycker att detta var en riktig höjdare, kombinationen är riktigt bra. Lakritsen smakar exakt som lakritsen på glassen Lakritspuck som fanns för några år sen. Riktigt salt och god!

Hoppas att den får finnas kvar ett tag till. Min största chokladmiss är att jag inte köpte på mig ett stort lager av Marabou Amigo (med majskrisp) som fanns för några år sen och som de slutade med alldeles för snabbt. Den var riktigt riktigt god. Har ni någon favorit bland alla specialvarianter som kommit ut?


Att byta inredning efter årstid är för mig lika självklart som att byta kläder efter årstid. Vid varje årstidsskifte får jag alltid ett sånt sug efter att fixa om och byta ut grejer i hemmet för att få det mer vårigt/höstigt/vintrigt/somrigt. Men det är självklart inga stora saker som att tapetsera om eller byta möbler utan små detaljer som tillsammans gör en stor skillnad. Textilier och växter är såna saker som är enkla, och inte allt för dyra, att byta ut då och då för att få lite förändring. Nu är jag rätt nöjd med vinter och börjar så smått vårifiera här hemma för att komma liiite närmare våren. Nya fräscha växter i fönstren och även nya kuddfodral till soffan i ljusa färger och med mycket mönster.

Den svartvita kudden är gammal men de blå- och rosamönstrade och den beige- och vitrandiga är nya och kommer från H&M Home. Ett bra tips om man vill hita fina och billiga hemtextilier så som kuddfodral, dukar, lakan mm. Dessa kuddfodral kostade 29 kr för de mönstrade och 49 kr för den randiga. Vårig förändring för 107 kronor!

Färgskalan i vardagsrumsdelen. Den blå mönstrade gillar jag massor, min favorit!


Och hur var det med förvaringslådan jag gjorde igår då? Jo, förvaringslådor kan man ju inte ha för många av och de får ju gärna vara fina så att de kan stå synliga utan att man behöver skämmas. Mitt bästa knep är då att klä in skokartonger i fina presentpapper. Det är bara att slå in kartongen för sig och locket för sig och tejpa lite här och var så har man en alldels utomordentligt fin låda att förvara grejer i. Exakt hur man slår in kartongen är lite klurigt att förklara, men man får testa sig fram vid hörnen (där det lite krångliga kommer) och komma på vad man själv tycker är lättast.


Ett fint omslagspapper från Lagerhaus med fåglar på tyckte jag blev fint till lådan.


Jag tror att den här ska få stå i skafferiet med servetter i!


Idag har jag haft en riktig fixardag! Storstädat, tvättat fyra tvättar, rensat och torkat ur köksskåpen, lagat mina fårskinnstofflor, vitsprejat pepparkvarnen och pysslat ihop en fin förvaringslåda. Härlig känsla när allt är klart och man nöjt kan luta sig tillbaka och beskåda sina verk. Nu känner jag mig väl värd en kväll i soffan med nylånad bok från biblioteket. Och resultatet då?



Före...

... och efter! Vit sprejfärg är verkligen toppen att ha liggande hemma, det kan användas till mycket. Jag har sprejat en adventsljusstake, pysselgrejer, rostiga delar på bilen mm med denna. Ett lätt, och roligt, sätt att få snabb förändring!


Titta så tjusigt! Vitpeppar i den vita och svartpeppar i den svarta (såklart!).


50 gram jäst
50 gram smör
2½ dl mjölk
2½ dl naturell yoghurt
1 msk honung
1 tsk salt
12 – 13 dl rågsikt vetemjöl (alt. vetemjöl)
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölk + yoghurt. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till rektanglar som du sedan skär trianglar av (ca 10*20cm) som rullas ihop till gifflar! Låt jäsa på plåt under bakdduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 250 grader ca 8-10 min.
Efter att ha pluggat och skrivit tenta halva dagen är det skönt att göra något helt annat, något där man knappt behöver använda hjärnan. Till exempel baka gifflar. Jag har alltid en lång lista på maträtter, desserter, bakverk och bröd jag vill testa och gifflar har länge stått med. Så nu äntligen blev det av, och kul var det! Pyssligt och roligt med ett fint resultat som ser betydligt mer avancerat ut än vad det är.


Gifflar (ca 12 st)
25 gram jäst
25 gram smör
1 1/25 dl mjölk
1 1/25 dl naturell yoghurt eller filmjölk
1/2 msk honung
1/2 tsk salt
3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
1 ägg
sesamfrön

Smält smöret i en kastrull och tillsätt i mjölk och yoghurt/fil och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen med vätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg och låt sen jäsa under en handduk ca 45min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till rektanglar som sedan skärs trianglar av (ca 10 cm breda, 20 cm höga) som sen rullas ihop till gifflar. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper under en handduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och grädda i 250 grader ca 6-8 min.


Äggen var slut här hemma så tyvärr fick gifflarna inte den där fina glansiga ytan, men med lite vatten så fastnade sesamfröna i alla fall.

Gott till en rykande het soppa, som mellanmål eller såklart frukost. Tänk er med smör, en stark god ost, söt marmelad och nybryggt te. Mmm... Det här får helt enkelt bli mitt bidrag till Månadens sötsak som har ju tema FRUKOST denna månad.


1 burk majskorn (ca 340g)
2 msk olivolja
salt (gärna fingsalt)
svartpeppar från kvarn
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl lätt crème fraîche
2 tsk tacokrydda
Häll av spadet från majsen och låt den torka på hushållspapper. Blanda majs med olja, salt och peppar. Stek majsen i en het och torr stekpanna tills de börjar poppa lite och fått mörkbrun färg.
Häll över majsen i en kastrull och häll på vatten, buljong, crème fraîche och tacokrydda. Koka upp och låt koka cirka 5 minuter, mixa till en slät soppa med stavmixer.
Tomatsoppa, potatissoppa, squashsoppa, ärtsoppa, svampsoppa, morotssoppa, jordärtskockssoppa och spenatsoppa. Ja, det är nog de grönsakssoppor jag har testat att laga. Och vad har vi då kvar? Jo, majssoppa! En påse fryst majs, tacokrydda och lite gräddfil, det är nästan allt som krävs för att laga en krämigt god och lite kryddig majssoppa! Perfekt en kväll som den här när det viner en mindre snöstorm utanför fönstret.


Majssoppa (4 port)
340 g majskorn (en burk eller fryst)
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
5 dl vatten
1 buljongtärning
2 tsk tacokrydda
2 dl creme fraiche eller gräddfil

Om det är burkmajs, häll av spadet från majsen och låt den torka på hushållspapper. Blanda majsen med olja, salt och peppar och stek majsen i en het och torr stekpanna tills de börjar poppa lite och fått lite färg. Häll över majsen i en kastrull och häll på vatten, buljong och tacokrydda. Koka upp och låt koka cirka 5 minuter, mixa sen till en slät soppa med stavmixer. Rör i gräddfilen/creme fraichen och smaka eventuellt av med lite mer salt.


Några goda, matiga smörgåsar tycker jag är gott till soppa. Här hembakat äppelbröd med renkorv, brieost, tomat, svartpeppar och lite färska örter.


I fredags firade vi min pappa som fyllt år med makalöst god middag på grekisk restaurang med efterföljande dessert som intogs framför På spåret hemma hos bror. Desserten var förstås en födelsedagstårta och var min present till födelsedagsbarnet (?). Efter att ha sett Sveriges mästerkock (bästa tv-programmet!) i onsdags där de bakade chokladtårta blev jag så fasansfullt sugen på att baka just chokladtårta, så det fick det bli i fredags! En riktig chokladbomb med chokladkladdiga bottnar med chokladmousse som fyllning och mintchokladtryffel runt omkring. Tårtan, som var en egenkomponerad variant, blev faktiskt fantastiskt god och resterna av den har vi kalasat på här hemma hela helgen.


Jag bakade tårtan i min lilla springform med endast 16 cm i diameter för att få en liten och hög tårta, men en vanlig form (22 cm i diameter) funkar förstås lika bra men kakan blir då lägre. Kakan i sig funkar förstås att äta som den är, gärna med vispad grädde till, om man inte vill göra tårta på den. Tårtan blir väldigt kompakt och härligt mastig så den räcker till mååånga bitar!

Chokladkaka (till bottnarna)
200 gram smör
275 gram mörk choklad
½ dl starkt kallt kaffe
4 ägg
2 ¾ dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 1/3 dl vetemjöl
200 gram smör
275 gram mörk choklad
4 ägg
2 ¾ dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 1/3 dl vetemjöl

Smält smör och bryt i chokladen i små bitar och låt smälta tillsammans. Låt svalna något och häll över blandningen i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i chokladen tillsammans med äggen. Häll smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant. Grädda kakan på 200 grader i ca 35 minuter. Låt svalna.

Dela kakan på mitten så att det blir en underdel och ett "lock". Fyll med chokladmousse.


Chokladmousse
50 g mörk choklad
1 ägg
1 dl vispgrädde

Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något. Rör ner ägget. Vispa grädden och blanda i lite i taget i chokladsmeten tills allt är blandat.

Bred på den under kakdelen och lägg på locket. Glasera hela tårtan runt om med chokladtryffel.

Chokladtryffel
1,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
pepparmyntsolja

Häll grädden i en kastrull och koka upp. Dra kastrullen från plattan och bryt ner chokladen i bitar. Rör tills allt smält samman. Droppa i pepparmyntsolja efter smak och låt svalna.

Bred tryffeln flödigt runt hela kakan och dekorera med något fint; frukt, fina godisbitar, strössel, riven choklad eller kanske bara pudrat florsocker?


Jag hade svårt att bestämma mig för var jag skulle dekorera den med så det fick bli både kiwi-skivor, cocktailbär och mintkulor och små tårtljus, såklart!

Gör gärna kakan till bottnarna dagen före så att den hinner stå till sig i kylskåpet. Den blir bara godare av det! Här avnjuts den två dagar senare till söndagsfikat, hur god som helst.


Att det är insidan som räknas vet vi ju alla, men ändå är det ju himla trevligt om även utsidan är tilltalande. Och i detta fall pratar jag om livsmedelsförpackningar. Givetvis är det ju själva innehållet som är det viktiga men att förpackningen är snygg är ju faktiskt inte heller helt fel, för då slipper man gömma dem i skafferiet och kan istället stolt skylta med dem, t ex på hyllor.


Som jag nämnt tidigare är Saltå Kvarn en riktig favorit. Alla deras förpackningar är alldeles otroligt fina och dessutom är de ju ekologiska. Dubbla pluspoäng!


Ett annat märke som också har väldigt fina förpackningar är Garant som finns på bl a Hemköp och Willys. Kolla bara sockerpaketen, potatismjölet och couscousen!

Mer Saltå Kvarn, här en urdiskad konservburk som agerar pennburk.


Snyggt KRAV och fairtrade-te och bön-burk från Heinz.


Härliga helg! Vi är nyss hemkomna från en sväng stan där det var närapå folktomt idag. Det verkar som att alla håller sig hemma dessa kalla dagar. Idag vaknade vi till -18 och 13 grader inomhus och där tycker till och med jag, som annars gillar vinter och kyla, att gränsen går. Men nu har vi kurat ihop oss här i soffan med filt, fårskinnstofflor och ska snart hugga in på resterna av gårdagens chokladtårta som blev över efter lite födelsedagsfirande. Och ikväll är det ju Melodifestivalen, icke att förglömma! Jag är inte i närheten lika intresserad som jag var när jag var yngre men jag tycker fortfarande att det är himla roligt att följa hela spektaklet. Dock blir det ingen sprakande schalgermeny då vi åt finmiddag och dessert igår, så idag kör vi på enkelt med hemmagjorda hamburgare och en välfylld godisskål. Men vill ni svänga ihop en enkel men god dessert till kvällen festligheter så kan jag tipsa om bästa chokladmoussen med mintkrämig chokladpudding, enkel ananaspaj eller fräsch fruktsorbet. Goda allihopa och tar inte många minuter att fixa till!

För övrigt så blommar det här är hemma! I nästan varje liten vrå. Jag börjar, trots minusgraderna, att få en sån vårlängtan nu när ljuset börjar leta sig tillbaka. Och medan jag väntar så unnar jag mig både en och två tulpanbuketter i veckan och härliga prunkande krukväxter för att orka med vinterrusket ett tag till. Blommorna tycker jag både livar upp i sig med både sin färg och doft och ger dessutom en känsla av att våren faktiskt kommer, så småning om.


Blandade tulpaner gör sig fint tillsammans med kvistar av vaxblomma och ger mycket vårskänsla!

Nytt och fräscht i fönstret i form av min favoritväxt plättar i luften och en söt liten vårprimula.

Bladen på förra veckan tulpaner har gett upp men själva blommorna står sig fortfarande och är riktigt fina tycker jag.


En tulpan gick av och fick ta plats på köksbordet tillsammans med pärlhyacinten.


Även gerberan jag fick förra veckan började sloka och fick istället leva vidare i ett litet glas där den tog sig fint och reste sig igen. Perfekt i vårat rosa badrum!



I helgen som gick tror jag att jag bara åt mat i bröd. Lördaglunch i form av pitabröd med vilsvinsfärs (jättegott!) på stadens marknad, lördagens middag i form av tacos med hembakat tortillabröd, söndagsfrukosten i form av samiskt tunnbröd (köpt på marknaden, kan ha varit det godaste brödet jag smakat!) och på söndagkväll souvlaki i mjuka stekpannebröd. Men inte mig emot, mat som innehåller bröd tycker jag är bland det godaste man kan äta. Kött, grönsaker och bröd. Så enkelt och så gott!

Söndagens souvlaki blev succé och ska ätas i helgen igen, så gott var det! Souvlaki är grekiska grillspett som egentligen ska kolgrillas, men såhär på vintern fungerar rökarom+stekpannan himla bra som substitut. En god marinad med mycket citron och oregano ger en mild men frisk smak till köttet. Till detta mjuka, tjocka nygräddade bröd fyllda med krispiga grönsaker och kall sås. Gott gott gott! Recept ursprungligen från Kryddburken.

Souvlaki (ca 6 spett)
600 gram fläskkarré i bit
Juicen från 2 hela citron
2½ msk torkad oregano
3 tsk salt
2/4 dl olivolja
600 gram fläskkarré skuren i bitar (fläskfilé fungerar också men karré är billigare!)
pressad juice från 2 citroner
2½ msk torkad oregano
3 tsk salt
1/2 dl olivolja
ev. en skvätt liquid smoke

Vispa ihop ingredienserna till marinaden och låt fläskkarrébitarna marinerna minst några timmar. Trä upp på grillspett och stek hastigt i spekpanna på hög värme så att köttet får en fin yta. Lägg dem sedan i en ugnsform och kör dem på ca 150 grader i 10-15 min så att de blir genomstekta.


Mjuka stekpannebröd (6 st)
1/2 pkt jäst
2½ dl vatten, fingervarmt
2 msk sirap
1 msk olja
½ tsk salt
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl rågsikt


Smula jästen i en bunke och slå på vattnet och rör tills det löst sig. Tillsätt sirap, olja och salt och det mesta av mjölet. Rör till en smidig deg och låt jäsa 30 mi under en handduk. Kavla sedan ut degen till sex platta bröd, lagom stora att passa i stekpannan, och stek i en torr och het panna tills de fått lite färg på varje sida. Vira in bröden i en ren kökshandduk eftersom så håller de sig varma och mjuka tills det är dags för servering.

Dessa bröd är även ljuvligt goda till frukost med smör och ost på. Eller, dessa bröd är goda till allt!



Servera med krispig isbergssallad, tomatskivor, rödlöksringar och citronklyftor att pressa över köttet precis innan det är dags att hugga in. En sås är också ett måste. Tzatziki passar bra, eller varför inte en god slät vitlökssås? Jag tog 1 dl creme fraiche, 1 dl gräddfil, en stor riven vitlöksklyfta, flingsalt och svartpeppar. Klart! Ät och njut.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se