Laktris är, på delad första plats med choklad, mitt absoluta favoritgodis. Helst i salt form och gärna i kombination med den andra favoriten. Choklad och lakrits tillsammans har ju varit på frammarsch ett tag och godis som Plopp Lakrits och chokladdoppade lakritsbitar i lösgodis finns numera att köpa. Men att göra det själv är minst lika gott och såklart mycket roligare! Här har ni saltlakritskola doppad i mörk choklad med flingsalt på toppen. En rysligt god kombination måste jag säga!
 
 
Lakrtiskola med choklad & flingsalt (ca 40 st)
3 dl vispgrädde 
3 dl strösocker 
1 dl sirap 
1 msk kakao 
0.75 dl turkisk peppar 
2 tsk smör 
200 g mörk choklad

Krossa karamellerna i en mortel. 
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar ett kulprov. (Det tar ca 15 minuter i en vid gryta.) Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

TIPS! Vid tillverkning av godis som ska stelna i en form, t ex kola, fudge, fransk nougat, marmeladbitar, så är vanliga köksformar (typ ugnsform) ofta rundade i kanterna vilket inte ger så snygga bitar. Då är mitt bästa tips godisburkar i plast, ni vet såna där stora fyrkantiga som godiset fraktas i till butiker eller om man köper storpack. Lådorna är ca 20 x 20 cm och har raka kanter vilket är alldeles perfekt. Fråga snällt i matbutiken eller köp t ex en rejäl låda skumtomtar så har du en perfekt form för godisbakande!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se