Sista dagen på 2012 är här och snart vankas ett alldeles sprillans nytt, och förhoppningsvis, härligt år! Jag är på plats hemma i Närke igen och jordens torraste och barrigaste grasn är utslängd. Nyårsafton har jag inlett med att köpa krispiga tulpaner (som jag har längtat efter dem!), haft lite hemmanyårs-spa med ansiktsmask, peeling, nagellacksmålning och sånt trevligt och slutligen gjort kvällens dessert. Det blir en exotisk fruktbomb med en hel massa frukter. Själva bomben består av hemmagjord vaniljglass och mangosorbet (köpt) och till detta en salsa på ananas, passionsfrukt, lime och mynta och så lite physalis på toppen. I detta nu står bomben i frysen men jag tror att detta kommer blir riktigt gott. Recept och bilder kommer, förstås!
 
Vi kör knytkalas ikväll med favoritgänget och jag är nyfiken på vad som står på trerättersmenyn i övrigt... Vi kör även knytis gällande dukning och pynt som vi bestämt ska gå i guld och lila. Vit linneduk, mörklila servetter och guldiga serpentiner ska jag stå för- det kan nog bli riktigt nyårstjusigt!
 
Årets, eller ja nästa års kanske man kan säga, första tulpaner. En blandad bukett i vitt, rosa, gult och lila. 
 
Köksbordet har blivit lite nyårspyntat. Det fina kakfatet med glaskupa fick vi av grannarna med ett fint blomarrangemang i, men det hade torkat ihop helt när vi kom hem så nu får några glittriga julgranskulor pryda det istället. Enkelt och dekorativt!
 
Hur som helst, hoppas att ni får en riktigt härlig nyårsafton oavsett om ni firar med tjusig middag, glitter och glamour, på jobbet eller hemma i soffan med myskläder. GOTT NYTT ÅR!


Hej på er i mellandagarna! Hoppas att ni har haft en riktigt fin jul hittills och att ni njuter av kanske årets mysigaste vecka, mellan jul och nyår. Jag älskar den här tiden när man får ägna dagarna åt att äta julmatsrester dagarna i ända (jag tröttnar aldrig!), sträckläsa böcker (plöjde Keplers Sandmannen idag, tips!), promenera i vackra, snöiga vinterklädda dalabyar, dricka glögg och spela spel, äta omåttligt mycket knäck och bara njuta av ledigheten och julfriden.
 
Imorgon får dock raggsockorna bytas ut mot klänning igen en sväng igen då jag faktiskt passar på att fylla år och snart är ju dessutom nyårsafton här. En högtid jag gillar riktigt mycket och där man verkligen får anledning att fira ordentligt med trerätters middag, tjusig dukning, glitter och konfetti och hela baletten. Vi kör knytis i år och jag är (föga förvånande) dessertansvarig! Exakt vad det blir har jag inte rikigt bestämt, men någon slags glass eller fryst dessert blir det, det tycker jag hör nyår till. Därför tänkte jag också tipsa er om fem riktigt goda, festliga och isande kalla desserter som passar perfekt att fira in det nya året med.
 
Vit chokladglass med gudomligt god kolasås. RECEPT HÄR.
 
Klassisk frozen cheesecake fungerar alltid! RECEPT HÄR.
 
Frisk jordgubbsparait med jordgubbsås, festligt och väldigt gott! RECEPT HÄR.
 
Orange frozen cheesecake med choklad. Perfekt kombination. RECEPT HÄR.
 
Vit chokladmoussetårta med mandelbotten- oemotståndligt gott! RECEPT HÄR.


Dan före dopparedan är här! Mysigt. Här slås de sista klapparna in och jag har agerat inslagninscoach, jag har gjort silltårtan jag gör varje år och granen har kommit på plats. Jag tycker nog att den här dan-före-dan är bland det bästa med julen- allt fix och pyssel, förberedelser och förväntan inför vad som kommer.
 
Årets nya julpynt- pepparkaksformar! 
 
Frukt hör julen till.
 
Hyacinter och röda kulor.
 
Klappar på hög.
 
Ja, allt som hör julen till. Oj så mysigt det är, det här med jul! Och nu är det inte långt kvar till självaste julafton, så jag passar på att önska er en riktigt härlig och skön jul! 


Tryffel är ju en sån där godissort som finns i oändligt många varianter och jag vet inte hur många jag provat genom alla jular. Pepparkakstryffel, limetryffel, apelsintryffel och mandeltryffel är bara några. Här kommer dock en variant med mörk choklad och polkagris. En bra kombo med sträv, kraftig choklad och söt polkagris. Detta recept är dessutom perfekt om ni har lite tid med ändå vill hinna med något eget julgodis. Förutom tiden i kylen för att stelna så går eta rekordfort! Receptet kommer från Söta saker.
 
 

Polkagristryffel (ca 25 st)

200 g mörk choklad
1 dl grädde
1,5 dl krossade polkagrisar


Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält helt och blandat sig med grädden. Rör i 1 dl av de krossade polkagrisarna när chokladen börjar svalna (krossa dem i en plastpåse med hjälp av en hammare – de ska vara finhackade och lite ojämnt krossade, inte pulvriserade). Häll smeten i en form eller på en tallrik klädd med plastfolie och låt stå ett par timmar i kylen. Skär sedan tryffeln i lagom stora bitar, forma till runda kulor och rulla i resten av polkagriskrosset.

 

Mer tryffel:

Mörk kaffetryffel

Vit kokostryffel

Ljus tryffel med mandelkrokant



Nu i dagarna är ni kanske många som tänkt slå in era julklappar. Antigen kanske ni är såna som tycker att affärer som slår in inköpen är guds gåva till mänskligheten, eller så är ni som mig som tycker att detta är lite av julens höjdpunkt. Jag lyckades dra ut på julklappsinslagningen till två dagar, men nu är det färdigklippt- och klistrat, så här kommer ett litet axplock av vad som ligger under vår gran i år.
 
Grafiskt i svart, vitt och brunt blev en favorit i år. Det randiga pappret kommer från Lagerhaus och det söta med noter från Ikea. Sen har jag gått loss med olika sorters snören och även mönstrad tejp som är en himla rolig pysseldetalj. Finns att köpa på exempelvis Panduro och andra pysselbutiker men denna med stjärnor hittade jag i min favoritbutik Granit.
 
Enkelt mönstrade papper som randigt, prickigt eller som här med stjärnor gillar jag extra mycket. Roligare än enfärgat men ändå lätt att matcha (eller för all del missmatcha) och dekorera. Ett bra tips när det gäller etiketter till paketen är att använda gamla julkort som man fått. Använd hela kortet eller som här, klipp ut den finaste biten, och klistra på ett nytt papper på baksidan över texten och skriv julhälsningen där. Enkelt och förhöjer vilket paket som helst!
 
Juligt med rött och rosetter. Det helröda paketet är en kartong där jag slagit in locket för sig och kartongen för sig så att det blir ett sånt där paket de ofta har i film där man bara kan lyfta på locket. En stor glittrig rosett på det så är Disney-länslan ett faktum! Till höger är det tre paket som är sammanfogade med ett snöre- snyggt om man ska ge bort flera paket till en person.
 
Och så ett annat favorit-tema i år- granarna! På det rutiga paketet har jag limmat fast två urklippta granar och glittrat till kanterna lite med lösglitter vilket det även är på julgranskulan som hänger på det högra paketet. På det röda paketet däremot har jag gjort en minivariant på dessa pappersgranar som hänger i den riktiga julgranen. Både julkulan och den hängande granen agerar dessutom etikett- både dekorativt och praktiskt med andra ord!
 
Och så ett jääättestort paket som fick prydas av en enorm rosett från Lagerhaus, allt annat såg så litet ut på. Men vem som ska få detta paket ska jag inte avslöja...


Lite mer julgott orkar ni med va? Jag tycker att småkakor hör julen till och här är en riktigt julig sort med mandel, kanel och hallonsylt. Inte alls en tokig kombination vill jag lova! Degen delas i två och smaksätts med mald mandel respektive kanel och fogas sedan ihop med lite äggvita till en enda "kaklängd". En skåra görs i mitten som fylls med hallonsylt och sedan ringlas glasyr på efter gräddning. Och så att ni vet, det låter mycket krångligare än vad det är! Receptet kommer från tv-programmet Hela Sverige bakar.
 
 

Kanel- och mandelkakor (ca 25 st)
100 g smör
2.5 dl mjöl
0.5 dl socker
15 g mald mandel
2 tsk kanel

äggvita

ca 0.5 dl hallonsylt
florsocker + vatten

Mal mandel antingen i mandelkvart eller i matberedare. Blanda smör, mjöl och socker och arbeta ihop till en deg. Dela den i två delar. Smaksätt den ena med drygt 1 tsk kanel och andra delen med mandel.  Rulla båda degarna till fingertjocka längder och tryck ut dem lite. Lägg mandeldelen underst och pensla med äggvita. Lägg på kanellängden och tryck ihop de båda degarna så att de sitter ihop. Gör en skåra i mitten, ca 1.5 cm bred och fyll med sylt.

 

Grädda i ca 12 min i 175 grader. Låt svalna och glasera sedan kakorna med florsocker utrört i lite vatten. Skär upp kakorna innan de svalnat helt.



Dan före dan före dopparedan är här! Jobbar ni sista dagen eller har ni fått julledigt? Springer ni runt på stan eller njuter av lugnet hemma med glögg och tända ljus?Själv försöker jag kurera mitt halsont samtidigt som jag städar, packar och småfixar det sista med klapparna under granen. Imorgon bär det nämligen av till ett snöigt Dalarna för julfirande hela veckan lång! Det känns dock lite trist att lämna vår fina gran som jag njutit av varenda sekund senaste veckorna. Så mysigt! Misstänker dock att den inte kommer vara lika grann när vi kommer hem. Såhär såg det ju ut förra året.
 
Men än så länge står den ståtlig och fin med glimmande ljus och fina prydnader, och lite så här ser julen ut just nu.
 
Jag har verkligen en förkärlek för lite gammaldags pynt till jul. Sådär lite lagom heligt och fint som dessa kulor i snirklig metall med änglabilder på.
 
Ursöt julgrupp som snällaste grannarna kom med härom dagen. Här är det 7-åringen som pysslat och gjort fint!
 
Julbricka i köksfönstret med ljuvligt doftande hyacint, äppelglögg i tjusig flaska och mina söta glöggmuggar från Ikea.
 
Bästa julboken har såklart fått komma fram- "Om julen vill man ge". Oerhört söta bilder och fina budskap. Mina föräldrar har länge haft denna bok och varje år har jag och min syster åh:at oss över den fina boken och funderat på vem som ska få ärva den i framtiden. Det problemet löste jag dock förra året när jag hittade två ex på en nätbutik med begagnade böcker, så nu har vi varsin!
 


Fudge är ett engelskt, klassiskt godis som dels är riktigt enkelt att laga och dels kan varieras i det oändliga. Fudge med smak av skumtomtar, klassisk vaniljfudge, fudge med lakrits (måste testa!) och fudge smaksatt med ingefära och apelsin är bara några exempel. Själv gav jag mig i kast med mintchokladfudge igår och oj så gott! Mintchoklad är ju i vanliga fall bland det godaste som går att förtära så att detta i kombination med fudge skulle bli lyckat var kanske ingen överraskning.
 
 
Mintchokladfudge (ca 20 st)

2,5 dl vispgrädde
4 dl strösocker
30 g kakao
1 tsk pepparmintsarom (eller mer efter smak)
0,5 tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker

Blanda grädde, socker, kakao, pepparmintsarom och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör så att det blandas väl. Koka upp och låt koka kraftigt ca 25 min till 125 grader. Rör då och då. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smör och vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något. Häll upp den i en oljad form, ca 20 x 20 cm. Låt stelna. Stjälp upp fudgen på en skärbräda, skär den i bitar och förvara i kylskåp.

Ps. Om någon oroar sig för att jag ska hamna i grav sockerkoma snart av allt julbakande så kan jag försäkra er om att 95 % förpackas fint och ges bort till familj, vänner och snälla grannar. För det mesta så är jag mätt redan innan jag provsmakat av att ha stått i all doft och os. Men en lite smakbit måste jag ju ta så att jag vet om det är något att ha!


På mitt caféjobb har vi en riktigt god kaka som heter Amaretti Limone. En kaka med mandelmassa och citron som inte ser mycket ut för världen men som är helt fantastiskt god! Idag testade jag att baka dem själv och jodå, det gick det med! Lite krispiga på utsidan och mjuka-sega på insidan. Dessutom kanske världens enklaste kaka att baka; bara att röra ihop alla ingredienser, rulla i florsocker och så in i ugnen! Jag gjorde dem lite mindre och runda istället för avlånga som de "ska" vara. 
 
 
Amaretti Limone (ca 20 st)
250 g mandelmassa

1 dl strösocker
1 st äggvita
1 st citron, finrivet skal
2 st droppar gul karamellfärg
0,5 dl florsocker

Finriv mandelmassan och blanda med socker och äggvita. Tillsätt citronskal och hushållsfärg. Ta upp och rulla smeten till små bollar. Rulla dem i florsocker och lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 min i 200 grader.



Mer julgodis kommer här! Två varianter av klassikern rocky road nämligen. För klassiker får man nästa kalla detta Leila Lindholm-julgodis nuförtiden. I originalreceptet ska det vara mörk choklad, pistaschnötter, jordnötter, dumle och marshmallows men här kan man ju varierar precis som man vill med olika sorters choklad (mörk, ljus, vit, smaksatt) och dirverse goda saker i. Idag gjorde jag en variant med det jag hittade hemma vilket blev både ljus choklad och mörk choklad med apelsinsmak, minimarshmallows, jordnötter och mandelbiskvier då jag inte hade någon dumle. Det blev faktiskt riktigt bra! Sött, lite salt, lite segt och lite krispigt, sådär som rocky road ska vara!
 
 
Ljus rocky road á la vad-skafferiet-förmår
200 g ljus choklad
100 g choklad med apelsinsmak
ca 1 dl jordnötter
ca 1 dl minimarshmallows
ca 1 dl mandelbiskvier
 
Blanda jordnötter, marshmallows och biskvier. Ta undan en näve till garnering. Smält båda chokladsorterna i vattenbad och blanda sedan med nöt/godisblandingen. bred ut smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Strö över resten av blandingen. Låt stelna nästan helt och skär i rutor. Hinner chokladen stelna helt spricker chokladen och bitarna blir inte lika raka och fina.
 
 
Jag gjorde även en något "vuxnare" variant på rocky road där jag bytte ut godiset mot torkade tranbär och fikon. Detta tillsammans med honungsrostade jordnötter och vit choklad för att få lite sötma till de ganska syrliga tranbären. Torkade tranbär finns vid naturgodiset/den torkade frukten i vanliga mataffärer. Detta blev riktigt riktigt gott! Jag gillar verkligen vit choklad och tillsammans med dessa godsaker blev det en riktigt smarrig liten godbit.
 
Vit rocky road med frukt
300 g vit choklad
ca 1 dl honungsrostade jordnötter
ca 1/2 dl torkade tranbär
ca 5 st torkade fikon
 
Klipp/skär fikon i bitar. Blanda med tranbär och jordnötter och ta undan lite till garnering. Smält chokladen i vattenbad och blanda med frukt/nötblandningen. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm och låt stelna. Skär i bitar.
 
Detta borde ni verkligen testa, en ny favorit! Eller exprimentera fram egna goda kombinationer. Jag såg även torkade blåbär i affären, kanske skulle kunna vara något? Läste ävemn ett recept på rocky road med dumle lakrits i som lät riktigt gott...


Laktris är, på delad första plats med choklad, mitt absoluta favoritgodis. Helst i salt form och gärna i kombination med den andra favoriten. Choklad och lakrits tillsammans har ju varit på frammarsch ett tag och godis som Plopp Lakrits och chokladdoppade lakritsbitar i lösgodis finns numera att köpa. Men att göra det själv är minst lika gott och såklart mycket roligare! Här har ni saltlakritskola doppad i mörk choklad med flingsalt på toppen. En rysligt god kombination måste jag säga!
 
 
Lakrtiskola med choklad & flingsalt (ca 40 st)
3 dl vispgrädde 
3 dl strösocker 
1 dl sirap 
1 msk kakao 
0.75 dl turkisk peppar 
2 tsk smör 
200 g mörk choklad

Krossa karamellerna i en mortel. 
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar ett kulprov. (Det tar ca 15 minuter i en vid gryta.) Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

TIPS! Vid tillverkning av godis som ska stelna i en form, t ex kola, fudge, fransk nougat, marmeladbitar, så är vanliga köksformar (typ ugnsform) ofta rundade i kanterna vilket inte ger så snygga bitar. Då är mitt bästa tips godisburkar i plast, ni vet såna där stora fyrkantiga som godiset fraktas i till butiker eller om man köper storpack. Lådorna är ca 20 x 20 cm och har raka kanter vilket är alldeles perfekt. Fråga snällt i matbutiken eller köp t ex en rejäl låda skumtomtar så har du en perfekt form för godisbakande!


Varinater på julgodis kan man aldrig få för många av, så här får ni ett recept på seg och lite krispig kola som fått smak av både kokos och saffran. En synnerligen god kombination!
 
Saffranskola med rostad kokos (ca 30 bitar)

3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl kokos
2 påsar saffran (à 1/2 g)

Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på hög värme och rör om. Fortsätt att koka utan omrörning till 120-125º C så att smeten klarar ett kulprov (=häll lite av smeten i kallt vatten och för ihop till en kula. Håller kulan ihop är kolan klar.) Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gul-brun. Blanda ner den och saffranet i kolasmeten. Häll upp smeten i en bakpappersklädd form, ca 25 x 25 cm och strö över lite kokos. Låt kolan stelna något innan den skärs i bitar.



Julen är väl kanske som allra bäst på morgonen. När det fortfarande är mörkt ute och man får tända upp med adventsljusstakar, belysningen i granen och levande ljus här och var. Sockor på fötterna och julkalendern på tv (hur bra som helst i år, eller vad säger ni andra 80/90-talister som var med förra gången?) lagom till frukosten med hett julte och mandariner.
 


Förvisso skulle man senast i söndags ha skickat sina julkort för att de med säkerhet kommer fram i tid, men nog går det fortfarnade att sända iväg små julhälsningar. Köpta som hemgjorda, det roligaste är ju faktiskt att få en julhälsning överhuvudtaget. Jag har dock klippt, klistrat, glittrat och snörat, och såhär såg några av mina kort ut i år:
 
Julgranskula fastsurrad med rött och vitt papperssnöre.
 
Min favorit i år- den hängande granen! Jag skissade upp en gran på grönt papper och skar ut. Den utskurna biten beskar jag sedan så att den blev något mindre än "hålet". Därefter gjorde jag ett hål i granen och ett i kortet och satte ihop dem med en liten bit genomskinlig tråd så att den kan hänga och dingla. Fiffigt va?
 
Wellpapp + stora rundlar i fint papper klistrade på papperssnöre.
 
En utskuren stjärna med silvrig glitterram och däri en hängande liten julgranskula blir ett vintrigt och fint kort.
 
Lite nytt och roligt- juliga ord i en enda röra blir ett snyggt och grafiskt kort.
 
Och så lite pepparkaksgrisar, glitter och hjärtan- juligt så det förslår.


Jahaja, då är vi inne i julveckan- härligt! Igår tog jag en sväng på stan för att fixa det sista med julklapparna och ikväll väntar inslagning, hurra! Kanske julens roligaste pyssel där man kan ta ut svängarna rejält. Titta bara på all denna paketinspiration, det går att göra så mycket mer än bara papper + snöre. Men först ska ni få lite julgodisrecept. Vi börjar med en kavalkad av förra årets julgodis så kommer det att dyka upp några nya varianter också... Håll till godo! (Klicka på RECEPT under bilderna för att komma till respektive recept.)
 
Seg chokladkola. RECEPT
 
Försvinnande god lakrtisknäck. RECEPT
 
Mozartkulor i två varianter. RECEPT
 
Blåbärsmarmeladbitar. RECEPT
 
Knaprig rocky road. RECEPT
 
Klassisk knäck. RECEPT
 
Len honungsfudge. RECEPT
 
Sötsalta jordnötstryfflar. RECEPT
 
Baka, pyssla, ge bort, ät och njut!


Polkagrisknäck- två makalöst goda saker tillsammans. Och ja, det här är alldeles rysligt gott. Självklart går det att hälla knäcken i vanliga käckformar, men är man på det lite pyssligare humöret så kan man göra knäckklubbor istället. Då behövs bakplåtspapper, häftapparat och grillpinnar och en säker hand!
 
 
Polkagrisknäck (ca 15 klubbor eller 50 små knäck)
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 dl socker
1 dl krossade polkagrisar (spara lite till dekoration)
 
Blanda allt utom polkagrisarna i en kastrull och koka upp. Låt koka tills smeten når 120 grader eller klarar ett kulprov. Rör ner polkakrosset. Häll smeten i knäckformar eller strutar (se nedan) och låt stelna.
 
Häll smeten i en liten kanna med pip så blir det lättare att hälla smeten utan att kladda.
 
Formar till knäckklubborna gör man genom att klippa små trianglar av bakplåtspapper som viras ihop till små strutar. Fäst ändarna med en häftapparat och placera sedan strutarna i en form fylld med strösocker så att de står stadigt. Fyll strutarna med smeten nästan ända upp. Dela grillpinnar i lagom långa bitar och stick ner i strutarna när smeten stelnat något. Strö över lite poilkagriskross som dekoration. Klart!
 
I en fin påse blir klubborna världens bästa gå-bort-present!


Glad lucia på er! Jag har ägnat dagen åt att sälja lussekatter med glitter i håret, inte ett helt fel sätt att fira lucia på. Men jag saknar ändå stämmningen och förväntan som fanns när mna var yngre och själv deltog i diverse luciatåg. Alla förberedelser med sångövningar, köpa glitter och stryka lucialinne, gå upp tidigt och få skrida fram i mörkret med ljus i handen och lite pirr i magen. Hur som helst, december rullar på och vilket fantastiskt väder vi haft! Morgonen här i Örebro bjöd på -22 grader och alldeles klart. Underbart om ni frågar mig! Jag ryser av välbehag när hela världen liksom fryser till is och blir alldeles stilla och lugn. Det gnistrar över allt, det knarrar när man går, utandningsluften blir rökig och vit och allt känns närapå magiskt. Såhär får vintern gärna fortsätta!
 
Från söndagens långpromenad- vackert så det gör ont! (Och jag led lite med änderna som måste haft det fasligt kallt i vattnet.)
 
Och apropå kallt, jag vill helst frysa tiden en stund och hinna njuta ordentligt av årets kanske bästa månad. Jag har inte hunnit en bråkdel av allt julmys och pyssel jag vill göra! En liten julgodisomgång har jag hunnit med och jag är halvvägs genom julkortstillverkningen, men oj vad mycket roligt det finns att göra. Jag hoppas på att hinna med lite mer nästa vecka innan vi far till Dalarna för julfirande.


Här kommer lite mer DIY-julgranspynt i ätbar form. Spritsade pepparkakor tycker jag är jättefint att dekorera granen med och kan både ge en gammaldagskänsla med spritsade hjärtan med röda band, eller ett lite modernare utseende som här; små spritsade hus. Bästa kristyren hittar ni HÄR.
 
Den ursöta hus-formen kommer från Lagerhaus och är väldigt tacksam att använda just till spritsade kakor då de går att variera som man vill med fönster, dörrrar mm. Sen är det bara att trä igenom en nål med tråd i toppen av kakan och knyta en ögla. Piffigt värre!
 
Sött, eller hur?


En sak som jag gillar så mycket med julen är att det finns så mycket roligt pyssel att göra. Förra veckan tog vi som sagt in granen och igår pysslade jag ihop lite pynt till den. Jag kände mig lite trött på vanliga julgranskulor och glitter och satsade därför på en DIY (do it yourself)-gran i år!
 
Dessa söta små pappersgranar går att använda på flera sätt; som placeringskort på till julmiddagen om man skriver namn på dem, som bordsdekoration eller kanske i fönstret och som julgranspynt. Man behöver bara styvt papper (enfärgat eller mönstrat), penna, sax, nål och sytråd.
 
Rita ut granar på papper efter en mall så att de blir likadana. Rita en mall på fri hand eller använd en pepparkaksform!
 
Klipp ett jack i granen in till hälften. Nedifrån på en del och uppifrån på en del.
 
Trä granarna i varandra genom jacken så att de sätts omlott och volila, en liten gran! Granen kan stå för sig själv men om man vill kan man som jag gjorde trä igenom en sytråd i toppen med hjälp av en nål och sen knyta en ögla.
 


Jag kikar in med ett snabbt tips mellan städning, tvätt och intagande av gran (!). Eftersom vi inte är hemma över jul utan i Dalarna så vill jag hinna njuta av vår julgran länge. Men än så länge är den bara en adventsgran med ljus, men utan pynt. Men tillbaka till tipset!
 
Peta i en bit god ädelost i köttfärsbiffarna, och släng gärna med en extra bit i såsen för extra smak. Och appropå smak, stek biffarna så att de får fin färg och låt dem sedan bli klara i ugnen och gör såsen direkt i samma panna som biffarna så får man med all god smak i såsen. Ät med potatismos och rårörda lingon- åh så gott! Bästa vardagsmaten.


I lördags startade vi igång advents- och julmyset ordentligt, så att man känner att man är igång. Pepparkakshusbygge, risgrynsgröt, julmust, vörtbrödssmörgåsar och så till efterrätt en riktigt god saffransglass. Jag får inte nog av saffran! På jobbet (café) har vi saffransscones, saffransbiskiver, saffranskladdkaka, saffransdrömmar, saffransbullar, och jodå jag har smakat (lite av) allt. Saffranskladdkaka var verkligen en höjdare!  Men hur som helst, saffransglassen blev över förväntan; otroligt krämig och len och med tydlig saffranssmak, och dessutom vacker färg!
 
Bakom saffransglassen skymtar en kula lingonsemifreddo.
 
Saffransglass (4-6 port)

5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 pkt saffran, 0,5 g
4 äggulor
2 tsk vaniljsocker


Koka upp grädde och strösocker. Tillsätt saffran, rör om och ta kastrullen från värmen. Rör ner äggulorn. Värm på svag värme under omrörning till en tjock kräm. Smaksätt med vaniljsocker. Sila krämen och låt den kallna. Frys glassen minst 4 tim och ta fram den 30 min innan servering.

 


De här små söta kakor kommer från bästa bakbloggen Söta saker och är ursprungligen ett recept från England där kakorna heter Molasses crinkles. Ingefära och kanel sätter julsmaken och doppar man dem i strösocker innan gräddningen får de ett gnistrande fint litet täcke. Jag gjorde mini-varianter men det går förstås att göra den storlek man själv gillar! Förutom att de är fina och goda så är de dessutom värda att baka bara för degens skull... Oj oj vilken kakdeg, det är ren självdisciplin som gjorde att det ens blev några färdiga kakor. Fasligt god!
 
 
Engelska kryddkakor (ca 30 st)

100 g mjukt smör
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl sirap
1 ägg
4 1/2 dl mjöl
1 krm salt
1 tsk malen ingefära

1 msk kanel
1 tsk bikarbonat
strösocker att rulla kakorna i

Rör samman smöret med farinsockret och vaniljsockret och blanda sedan ner sirap och ägg. Blanda mjöl, bikarbonat, ingefära och salt för sig och rör sedan samman med sirapsblandningen. Rulla till små bollar och doppa halva i en skål vanligt socker. Lägg på plåt med sockersidan upp. Platta till försiktigt med lite vatten på fingrarna (de ska inte vara särksilt platta, proceduren är till för att de inte ska rulla iväg och för att sockret ska fastna ordentligt). Grädda i 200 grader i 10 minuter.

Välfylld burk med julkakor i raka rader = härlig känsla!


Hur fina är inte dessa spruckna små snöiga kakor? Vintriga och juliga så det förslår. Hemligheten är att kakorna doppas i både strösocker och florsocker (inget för LCHF:arna med andra ord. ;)) som ger den snöiga, gnistrande känslan. Dessutom är de fantastiskt goda med rejäl chokladsmak tack vare både kakao och mörk choklad. Dessa kräver lite tid då degen ska kylas några timmar innan gräddning, men är det värt alla gånger, det kan jag lova. 

 
Snöiga chokladkakor (ca 20 st)

100 g mörk choklad

2 dl vetemjöl 
3 msk kakao
1 tsk bakpulver 
1 nypa flingsalt 
60 g smör 
1.5 dl farinsocker 
1 ekologiskt ägg 
0.5 tsk vaniljsocker 
0.25 dl mjölk 
1 dl strösocker 
0.5 dl florsocker

Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt den svalna något. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål. Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig. Forma degen till en rulle, plasta och låt vila i kylen några timmar. Forma ca 20 bollar av degen och rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker. Platta till dem något och placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter, 175 grader, tills ytan krackelerar.



Pepparkakor och lussekatter i all ära, men i år är jag sugen på att prova lite nya julsötsaker. Först ut är saffransdrömmar. Drömmar är ju fasligt gott liksom saffran, så en kombination av dessa kan ju bara inte gå fel! Dessa ljuvligt spröda små julkakor går fort att svänga ihop och passar lika bra till julfikat som gå-borts-present om man förpackar dem fint i en liten kartong eller cellofanpåse.
 
 
Saffransdrömmar (ca 45 st)
1 kuvert saffran, 0,5 g
1 tsk hett vatten
100 g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl solrosolja
41/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt

Stöt saffran med lite socker i en mortel och häll över vattnet så att saffranet löser sig. Vispa smör, socker, vaniljsocker och saffran med en elvisp i ca 5 minuter så att det blir pösigt. Tillsätt olja lite i taget. Blanda vetemjöl och hjorthornssalt. Blanda varsamt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Rulla ut degen till 2 längder och skär i bitar. Rulla till kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 12-15 min i 150 grader utan att de får färg.
 
Saffransdrömmar, snöiga chokladcrackles och kryddiga engelska kakor har jag bakat idag. Recept på de sistnämnda kommer, såklart!


MiaMaria bjuder på härlig julstämning här i bloggen genom den urfina headern här ovan. Nu har verkligen julstämningen infunnit sig tycker jag, och jag lovar att bjuda på så mycket julmys jag bara hinner!


Åh vad det är mysigt med december och advent! Jag har vigt helgen åt mysiga saker som att baka tre sorters julkakor, äta risgryntgröt och vörtbrödssmörgåsar, gått på julmarknad och druckit årets första glögg. Dessutom har vi ju äntligen fått vinter! -10 har termometern stått på idag och solen har glittrat i det tunna snötäcke som finns. Vackert!
 
 
Igår kväll var det julbak och allmänt adventsmys som gällde. Jag och syrran bakade pepparkakshus och som vanligt slutade det med kristyr, non stop och smält socker överallt! Men det är det värt.
 
 Tips för pepparkakshus
* Använd färdigköpt pepparkaksdeg- huset äts oftast inte upp och då är det ganska onödigt att göra egen deg.
* Gör ritningar innan, klipp ut och skär efter dessa i. Det blir sällan bra om man kör på helt fri hand.
* Skriv på pappersbitarna om det ska vara fler av den biten, lätt att glömma bland alla delar.
* Grädda delarna lite för länge så att de blir riktigt hårda och hållbara.
* Dekorera alla väggar innan huset monteras, det är svårt att spritsa lodrätt! Taket kan dock dekoreras på plats.
* Limma ihop delarna med smält socker, det sitter mycket bättre än kristyr. Men! Vad försiktig, det är jättevarmt.
* Och viktigaste av allt; var inte för noga, då blir det inte roligt och man blir bara besviken för att det ändå inte blir som man tänkt från början. Gå loss med godis, kristyr, strössel och annat pynt- det är det som är det roligaste!
 
Kristyr (räcker till ett normalstort hus)
2 äggvitor

½ kork ättika
ca 5 dl florsocker

Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum. Tillsätt ättika och florsocker lite i taget tills smeten blivit tjock och toppig.

Dekorerade delar väntar på att fogas ihop...
 
Jag gjorde tre små hus som ska föreställa husen här på gården vi och våra grannar bor på.
 
En liten ljusslinga (batteridriven) lyser upp de små husen fint.
 
Syrran gjorde ett avancerat höghus med många fönster och mycket dekor.
 
Ett väldigt pilligt pyssel, men ack så roligt. Ytterligare ett tips om ni ska baka peppishus är att bildgoogla, det finns massor av fantastiska kreationer man kan inspireras av.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se