Såhär års i augusti är det ju dags för att frossa i havets guld eller vad det kan kallas- kräftorna! Jag ska erkänna att jag faktiskt tycker att det är lite läskigt att hålla på och skala och pilla med stora insektsliknande djur, men gott är det! Och mycket av själva grejen med att äta kräftor är ju just pillet och fixet, det hör till. Men att äta sig mätt på kräftor tar sin lilla tid, så några smarriga tillbehör till kräftskivan är ett måste.
 
Klassikern västerbottenpaj med de tillhörande tillbehören creme fraiche, rödlök och löjrom är ju fasligt gott och passar fint ihop med kräftor. Även ailoi är ett sånt där klassiskt måste, och inte alls svårt att göra själv! Testa och slipp alla miljoner e-nummer som gömmer sig i affärernas varianter. Sallad, bröd, lite kex och ost så har du en riktig kalaskväll!
 
 
Västerbottenpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
400 g västerbottenost
4 ägg
4 dl gräddmjölk
salt och peppar
 
Nyp ihop smör (kylskåpskallt) med mjöl och tillsätt vattnet. Knåda till en smidig deg och tryck ut i enn pajform. Nagga botten med en gaffel och låt stå kallt 30 min. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 min. Vispa under tiden ihop riven västerbottenost, ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen i skalet och grädda i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna något och "stanna". Ät med fördel ljummen!
 
Och såklart med de klassiska tillbehören creme fraiche, finchackad rödlök och rom.
 
Smarriga kräftor i mängder pryds av min egenodlade dill. Sånt är mysigt!
 
Aioli
3 vitlöksklyftor
3 äggulor
1,5 dl rapsolja
1,5 msk äppelcidervinäger
salt
 
Pressa vitlöken och blanda med äggulorna i en skål. Vispa ner oljan droppvis och rör hela tiden tills krämen blivi vitaktig och tjock. Smaksätt med vinäger och salt!
 
Ett tips för en lite snajsigare sallad är att klä salladsskålens kanter med salladsblad av olika sorter och sedan fylla insidan med olika grönsaker i bitar, gärna i blandade färger så blir det ännu finare!

Kommentarer
Postat av: Isabell

Mycket fint fixat :) Men du glömde visa drinkarna nu, de var u så söta och goda :D

2012-08-12 @ 22:42:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se