Hoppsan, nu anlände visst sommaren! Några månader för sent kan tyckas, men ack vad härligt det är med solgassande mornar på balkongen och ljumma kvällar cyklandes i kvällssolen. Och vad passar då bättre än ett recept på en riktigt sval och god drink? Denna bjöd jag på som fördrink vid förra veckans kräftskiva.
 
Läskande drink med vattenmelon
ca 500 g vattenmelon
saften av 1 lime
4 msk råsocker
läsk med citronsmak (typ Fanta Lemon eller Schweppes lemon)
 
Skär vattenmelon i kuber och ställ i frysen. När de är helt frysta- mixa tillsammans med resten av ingredienserna till en slät drink och häll upp i glas. Stick i sugrör och dekorera förslagsvis med frukt eller bär, varför inte en smultronkvist?
 
 


Ni vet den gamla 80-talsdesserten varma konserverade päron med After eight? Härom veckan testade jag att göra en kak-variant på den. En mörk kladdig chokladkaka med päron i och after eight uppe på. Fasligt gott! Päron och choklad är en fantastisk kombination och toppar man det med mint så blir det helt enkelt himmelskt. Prova! 
 
 
Chokladkaka med päron och mint
2 burkar päronhalvor (2x420 g)
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
150 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en liten kartong After eight
 
Smörj en form (typ ugnsform ca 20x25 cm). Skiva päronen och fördela i formen. Vispa ihop ägg, socker och smör. Smält chokladen och rör i. Blanda alla torra ingredienser och vispa ihop med resten av smeten. Bred ut smeten över päronen och grädda kakan ca 20 min mitt i ugnen. Ta ut kakan och fördela After eight över hela kakan så att de smälter fast. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet så att den sätter sig och blir kladdig.
 
Pudra över florsocker (det ska man alltid göra!) och servera med vispad grädde. 


Såhär års i augusti är det ju dags för att frossa i havets guld eller vad det kan kallas- kräftorna! Jag ska erkänna att jag faktiskt tycker att det är lite läskigt att hålla på och skala och pilla med stora insektsliknande djur, men gott är det! Och mycket av själva grejen med att äta kräftor är ju just pillet och fixet, det hör till. Men att äta sig mätt på kräftor tar sin lilla tid, så några smarriga tillbehör till kräftskivan är ett måste.
 
Klassikern västerbottenpaj med de tillhörande tillbehören creme fraiche, rödlök och löjrom är ju fasligt gott och passar fint ihop med kräftor. Även ailoi är ett sånt där klassiskt måste, och inte alls svårt att göra själv! Testa och slipp alla miljoner e-nummer som gömmer sig i affärernas varianter. Sallad, bröd, lite kex och ost så har du en riktig kalaskväll!
 
 
Västerbottenpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
400 g västerbottenost
4 ägg
4 dl gräddmjölk
salt och peppar
 
Nyp ihop smör (kylskåpskallt) med mjöl och tillsätt vattnet. Knåda till en smidig deg och tryck ut i enn pajform. Nagga botten med en gaffel och låt stå kallt 30 min. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 min. Vispa under tiden ihop riven västerbottenost, ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen i skalet och grädda i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna något och "stanna". Ät med fördel ljummen!
 
Och såklart med de klassiska tillbehören creme fraiche, finchackad rödlök och rom.
 
Smarriga kräftor i mängder pryds av min egenodlade dill. Sånt är mysigt!
 
Aioli
3 vitlöksklyftor
3 äggulor
1,5 dl rapsolja
1,5 msk äppelcidervinäger
salt
 
Pressa vitlöken och blanda med äggulorna i en skål. Vispa ner oljan droppvis och rör hela tiden tills krämen blivi vitaktig och tjock. Smaksätt med vinäger och salt!
 
Ett tips för en lite snajsigare sallad är att klä salladsskålens kanter med salladsblad av olika sorter och sedan fylla insidan med olika grönsaker i bitar, gärna i blandade färger så blir det ännu finare!


Tänk vad lyxigt det är att såhär års kunna pryda köksbordet med en sprakande och vacker blombukett, direkt från trädgårdslandet. Våra snälla hyresvärdar som äger gården vi bor på har gett mig en stor del i ett trädgårdsland där jag har sallad, tomater, jordgubbar, dill och blandade blommor. Så härligt, och oj vad jag längtar efter att få ha en hel stor trädgård att odla och pyssla i. 
 
Ringblommor, klint i olika färger, vallmo och en rad blommor jag inte vet vad de heter.


Idag fick jag ett glädjande besked om en av höstens kurser på universitetet och firade med att baka en härligt mjuk citronkaka med syrlig citronglasyr. Ibland är det enkla det godaste, och en nybakad mjuk kaka är aldrig fel. 
 
 
Mjuk citronkaka med glasyr
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 krm salt
skalet av 1 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Smält smöret. Vispa ägg, socker, salt och citronskal fluffigt. Vänd ner det avsvalnade smöret. Rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i resten av smeten. Sluta vispa precis när mjölet gått ihop med smeten så behåller den sin luftighet. Häll i en smord och bröad form och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
 
Låt svalna och rör sedan ihop en glasyr av saften från citronen med florsocker till en lagom tjock glasyr. Ringla över kakan och låt stelna. Jag dekorerade med kronblad från ringblommor som passade så fint i färgen. Ätbart och vackert!


Jag har telefonen full av mysiga sommarbilder men ingen tid vid datorn för att visa dem här. Det har varit ett härligt flängande mellan Dalarna, västkustsemester och nu senast sommarstugan vid sjön de senaste veckorna och däremellan ett och annat jobbpass mina fina caféer. Men nu mellanlandar jag en sväng hemma i Örebro för att hinna pussa på katten, rensa trädgårdslandet och pyssla om pelargonerna. Här får ni några glimtar från helgens sommarstugemys. Och som vi konstaterade när vi var där; vi gjorde allt det alla har gjort de senaste 76 åren i släktens sommarstuga. Badat, rott med ekan, grillat på badklippan, spelat sällskapsspel, läst gamla damtidningar på sovloftet, plockat smultron och blåbär, kliat på myggbett och bara njutit av den speciella stillhet som infinner sig när telefonen visar på no service, vattnet hämtas ur en brunn och  omvärlden som endast existerar genom ett sprakigt P4 på radion.
 
Nyplockade, smörstekta kantareller till lunch. Kanske det godaste som finns?
 
Vädret visade sig från en ganska så solig och varm sida så vedspisen behövde inte tändas, annars är spraket från den bland det mysigaste som finns när man ligger nerbäddad med en bunt söndertummade tidingar i högsta hugg.
 
Fruktkräm är ett måste i sommarstugan, här i päronvariant till frukost. 
 
Jag vet inte hur många omgångar det blev av favoritspelet Bezzerwizzer, men roligt var det!
 
Och en (ofokuserad) bild som är lite sådär typisk för just denna plats; omaka gamla ljusstakar med överblivna ljusstumpar i ett charmigt gammalt fönster med söta fönsterhakar, med skogen och sjön som brer ut sig utanför.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se