Så var det påsktårtan som blev en riktig succé! Choklad- och mandelbotten med choklad- och mockatryffel ovanpå. Åh så god! Kraftig chokladsmak tillsammans med smak av kaffe och så en klick vispad grädde till det = perfekt kombo! Kakan är inte allt för söt utan lite syrlig av creme fraichen i tryffeln.



Mandelbotten
150 g mörk choklad, 70%
200 g mandelmassa
4 st ägg, separerade i gulor och vitor
1 dl strösocker
3 msk kakao
Mockatryffel
800 g mörk choklad, 70%
4 dl vispgrädde
4 dl lätt crème fraiche
0.5 dl strösocker
2 dl starkt kaffe, varmt
4 msk konjak
50 g smör, rumsvarmt
Garnering
200 g mörk choklad
Choklad- och mockatårta
Mandelbotten
75 g mörk choklad
100 g mandelmassa
2 st ägg, separerade i gulor och vitor
1/2 dl strösocker
1,5 msk kakao

Mockatryffel
400 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
0.25 dl strösocker
1 dl starkt varmt kaffe
25 g rumsvarmt smör

Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett bakplåtspapper i botten.  Grädda i 15 min i 175 grader. Låt svalna. Gör under tiden tryffeln:

Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen. Tillsätt kaffe och rör till en jämn smet. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i. Fördela tryffeln över botten i formen och ställ kallt till serveringen.


 
Dekorera med något fintoch servera gärna med vispad grädde.



Jag dekorerade tårtan med en drös hemmagjorda marsipanägg, men tårtan passar ju såklart bra året om.

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se