Som jag skrivit tidigare så är jag ett stort fan av alla nya smaker och limited edition-varianter som kommer ut i butikerna. Choklad, glass, mineralvatten- ja allt nytt ska testas! Nu finns tre nya Loka-smaker ute; banan/kiwano, jordgubb/lakrits och päron/pitanga. Jag har smakat de första två och jag måste erkänna att jag inte blev såld på någon av dem. Bananen kändes alldeles för söt, den smakade verkligen skumbanan. Gott förvisso, men bara som godis och inte i flytande form. Lakritsen var bättre, mycket lakritssmak och helt okej. Hade dock, som den lakritsälskare jag är, förväntat mig lite mer. Men å andra sidan, vatten är ju alltid vatten.



Päron och pitanga (?) har jag dock inte smakat än, den ligger på kylning inför dagens tågresa. Jag har stora förväntningar då vanliga Loka päron är min absoluta favorit bland mineralvatten. Återkommer med betyg...!


Ha nu en riktigt härlig helg så hörs vi till Valborg!


Vill ni baka denna något smarrigt i helgen så är mitt tips denna chokladkaka med kokostoscatäcke. Ni kommer inte att ångra er! Receptet finns HÄR.


Dessa små sötnosar står och grönskar i ett av fönstrena här hemma. Det är tomatplantor!

Jag fick dem av min pappa när vi var hem till Dalarna i påskas. De har växt på bra mycket, säkert till dubbel storlek så jag hoppas att jag skött dem rätt. Jag kanske inte kan förvänta mig några tomater i kilovis, men det är himla rolgit att pyssla om och följa de små liven i alla fall. Dessutom är de himla fina med sina skira, ljusgröna blad.


Puh! Vilken dag. På torsdagarna är det alltid fullt upp då både städning, tvätt och träning alltid står på schemat och det sista plugget innan helgen ska göras. Dagen har således gått i ett och nu njuter jag av nystädat hem, tända ljus och kaffe. Veckan i övrigt har, för ovanlighetens skull, varit fullspäckad; jag har jobbat på mitt nya (fantastiskt roliga) jobb, pluggat och skrivit massor på en uppsats så nu känner jag mig väl värd en lång helg. För långhelg ska det bli! Det är ju Valborg på måndag och tisdagen är ju röd dag, så vi laddar nu för fem dagars härlig ledighet. De första dagarna ska tillbringas i Göteborg. Kul! Jag har beställt massor av sol och tänker fika i timmar på uteserveringar...


Nystädat + levande ljus +fina blommor + kaffe = väldigt nöjd Julia.


Den här bilden tog fästmannen min härom sistens på sin högst vanliga ostmacka. En liten pik till mig som väldigt ofta fotar det jag äter och då försöker piffa till det lite extra. Men den trista verkligheten är ju att jag faktiskt inte bara äter det jag visar här utan för det mesta alldeles vanlig, ganska tråkig och framför allt inte så bildskön mat. Jag äter (verkligen) inte efterrätter varje dag och bakar oftast bara när det är något speciellt tillfälle även om det såklart i komprimerad form (vilket en blogg är) låter som det. Sanningen är ju att jag för det mesta lagar och äter ungefär detta; vardagsfrukost bestående av fil med bananskivor, lunch i form av matlåda med uppmicrad pasta med morotsså, lite sallad och vatten, ett äpple till mellanmål och köttbullar och potatis till middag. Det är ju inte sådär fantastiskt inspirerande att skriva om eller visa upp. Även om jag verkligen älskar att laga rolig mat, baka tjusiga kakor och lägga upp det fint så finns det inte alltid tid, pengar eller ork till det. Så, tro det eller ej men jag äter också platta ostmackor och uppvärmd pasta, bara det att jordgubbar och smoothie gör sig så mycket bättre på bild! ;-)


Psst. En sanning dock, så att ni inte helt tappar tron på mig, är att jag faktiskt alltid har det väldigt välstädat och tillpiffat hemma. Jag är en städoman och älskar att plocka och fixa hemma. Så där lever jag faktiskt upp till alla bilder! ;-)


Jag njuter för fullt av att kunna plocka in hur mycket färska blommor som helst, gratis! Vitsipporna är ju här och jag börjar så smått längta efter liljekonvaljer...



Vissa recept tåls att upprepas, som den här saftiga rabarberkakan med mandelmassa och fluffig grädde till. Har ni inga rabarber skramlandes i frysen så finns det ju i närmaste matbutik. Ingen ursäkt för att inte baka denna kaka alltså!



Rabarberaka (8-10 bitar)
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g rabarber
100 g mandelmassa

Smält smöret, ta kastrullen från platten och rör ner socker, ägg, mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skölj och skiva rabarbern tunt och fördela över smeten. Riv mandelmassan grovt och strö över smeten. Rör runt lite med en gaffel i formen så att allting blandar sig. In i ugnen i 175 grader i 25-30 min.
Rabarberaka (8-10 bitar)
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g rabarber
100 g mandelmassa
Smält smöret, ta kastrullen från platten och rör ner socker, ägg, mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skölj och skiva rabarbern tunt och fördela över smeten. Riv mandelmassan grovt och strö över smeten. Rör runt lite med en gaffel i formen så att allting blandar sig. In i ugnen i 175 grader i 25-30 min.


...eller inte! Men ibland får måste man pigga upp sig lite när det är lite stressigt och fullt upp med både plugg, skola, träning och allt vad det är. Ett djupt andetag och en bit av choklad- och päronbakelse så är man på banan igen!


Hoppas att ni får en fin dag!


Jag har haft alla mina pelargoner på övervintrig i Dalarna, men i påskas tog jag hem dem och äntligen börjar de växa till sig lite. Nu står de på rad och grönskar i köksfönstret. Spirande ljugröna små blad och knoppande små blommor, härligt!

Pelargoner är helt klart min favorit bland krukväxter, så söta och hemtrevliga. Helst ska de vara vita eller rosa. 



Veckans helgblommor blev tjusigt rosa nejlikor. Nejlikor är en så tacksam blomma att köpa då de står sig i flera veckor. Dessa tycker jag var extra fina med den mörkrosa kanten. Jag är inget fan av rosa på varken  inredning eller kläder, men på blommor är det tillsammans med vitt min favoritfärg.


Nejlikorna pryder soffbordet tillsammans med några klara ljuslyktor. Jag varierar ofta ljusstakar och ljuslytkor efter säsong och humör och nu på våren tycker jag att enkla lyktor i glas är himla fint.


Den här lilla sötnosen köpte jag på Ikea idag. 19 kronor = kap! Jag brukar inte köpa så mycket såna här saker på Ikea annars, mest möbler och praktiska saker (klädvårdsrullar, servetter, ljus, skärbrädor mm). Men den här ljuslyktan gillar jag massor!

Rosorna från förra helgen står sig än och blev fantastiskt fina ihop med nejlikorna. En riktig lyxbukett!


Jag vet inte hur ni tänker, men för mig är det himal viktigt att matcha mitt godis med blommorna. ;-)


Jag hittade nämligen denna nyhet i butikshyllan igår. Plopp med geléhallon, hallonbitar och vit tryffel. Visst låter det gott? Sen är jag ju ett fan av fina förpackningar och denna föll mig helt i smaken.


Tänk er kombinationen söta jordgubbar, syrlig rabarber och len, gräddig pannacotta. Visst låter det gott? Det kan jag garantera att det är. Jag fyndade jordgubbar för 10 kr/asken härom dagen och frysen är fortfarande full av rabarber, så gårkvällens dessert var given. Jag gjorde en lite annorlunda variant på panna cotta, nämligen gräddfilspannacotta. Lite lättare och fräschare och bara så god med rabarber- och jordgubbskompott på toppen.



2 gelatinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl socker
3 dl gräddfil
- Blötlägg gelatinbladen 5 min.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Koka upp grädde, vaniljfrön och socker.
.- Rör ner gelatinet och sedan gräddfilen.
- Häll upp i glas/formar och låt stelna i kyl ca 3 tim.
- Servera som ovan.
Gräddfilspannacotta (4-6 port)
2 gelatinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl socker
3 dl gräddfil

Blötlägg gelatinbladen 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, vaniljfrön och socker. Rör ner gelatinet och sedan gräddfilen. Häll upp i glas/formar och låt stelna i kyl ca 3 tim.

Rabarber- och jordgubbskompott
2 dl rabarber i små bitar
ca 8 jordgubbar
en skvätt vatten
socker efter smak

Skiva rabarber och jordgubbar.Lägg i en kastrull och slå på vattnet. Låt småkoka till en mosig konsistens. Tillsätt socker efter smak och koka ytterligare någon minut. Låt svalna något och servera ljummen på pannacottan.



Alltså... Nog för att chokladboll är gott, bland de godaste sötsakerna, men ETT KILO?! Det får man om man köper Ica Maxis Mega pärlboll för 59 kronor. Jag fick lov att placera några vanliga chokladbollar bredvid för att ni ska se skillnaden. Den är stor. Himla kul idé i alla fall! Perfekt om man är flera och vill dela, eller om man bara är väldigt väldigt sötsugen... Den marknadsfördes med orden "Vågar du?".



Om man blandar sockerkaka med kanelbulle, vad får man då? Jo, kanebullekaka såklart! En hybrid mellan de två av bästa världar. En fantastiskt god sockerkaka med kanelvirvlar. Gräddfilen gör kakan lite tyngre och himla saftig. Sväng ihop idag och njut till ett riktigt hederligt söndagsfika!
 

Kanelbullekaka
175 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt

Fyllning
0,75 dl strösocker
3 msk kanel

Rör smör och socker mjukt och blanda sedan ner äggen och därefter gräddfilen. Blanda ihop  torra ingredienserna och vispa ner i smeten. Häll i hälften av smeten i en smord och bröad kakform. Strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med nästan hela resten av smeten och strö över resterande kanelsocker. Bred över den sista smeten. Grädda kakan i ca 45 min i 175 grader.


Varva smet och kanelsocker, antingen i två eller tre varv.


Pudra över lite florsocker vid servering, det gör alla kakor lite tjusigare. Några jordgubbar och citronmelissblad fick också pryda kakan. Överskurs javisst, men ack så fint (och gott!).

Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak med temat sagolikt, för denna kaka är verkligen sagolikt god.
175 g smör
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Fyllning
1 dl strösocker
3 msk kanel ( det är en hel påse på 50 g)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 º
Rör smör och socker mjukt och luftigt.Blanda sedan ner äggen ett i taget, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten.
Rör samman socker och kanel till fyllningen.
Smöra och bröa en sockerkaksform.
Häll i hälften av smeten, strö sedan över hälften av kanelsockret.Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.
"Dutta" till sist över lite smörklickar över kakan.
Grädda kakan i ca 45 min.Testa med en sticka om den är klar


Min favoritmat är nog, om jag måste välja, plockmat. Lite av varje, lite allt möjligt, lite av det allra godaste. Så fick det bli ikväll. Marinerade kycklingspett, sparris, stekt haloumi, fetaoströra, majskolv, baguette med goda ostar och en blandad sallad. Så så gott! Hade det inte varit sju grader och regn i luften så hade ju denna middag passat perfekt ute vid grillen, men stekpannan fungerar ju faktiskt minst lika bra till sparris, kyckling och haloumi. Har ni förresten inte testat stekt/grillad haloumi än så gör det? En cypriotisk salt och lite seg ost som smakar mycket. Hur god som helst! Ett perfekt alternativ dessutom om man inte äter kött då den blir väldigt matig när den är varm.


Sparris och haloumi redo att stekas!


Och här är den redo att ätas. Stek osten hastigt på båda sidor på medelhög värme. Var försiktig, de går lätt sönder.



En god marinad till kyckling (till ca 500 g)
2 msk tomatpuré
2 msk brun farin
1 msk finriven färsk ingefära
2 msk soja
1 tsk finmalen spiskummin
1 tsk finmalen torkad koriander
2 msk sweet chilisås
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk farinsocker
1 msk finriven färsk ingefära
2 msk soja
1 tsk finmalen spiskummin
1 tsk finmalen torkad koriander
2 msk sweet chilisås
3 vitlöksklyftor, rivna

Blanda allt, lägg ner kycklingbitar och låt marinera i några timmar.

Fräsch och god sallad med färsk spenat, isbergssallad, paprika, cocktailtomater och päron. Jag gillar verkligen frukt i mat och i synnerhet i sallad. Nästan all frukt passar i en sallad; nektarin, äpple, päron, vindruvor, melon mm. Jag upptäckte dessutom en ny, urgod kombination idag; päron och haloumi. Muuums!

Favoritostarna Brie och Cambozola och en god fetaoströra i bakgrunden.

Fetaoströra
1,5 dl gräddfil/creme fraiche/turkisk yoghurt
150 g fetaost
1/2 riven vitlöksklyfta
svartpeppar och salt

Mosa fetaosten och blanda med resten av ingredienserna.


Nu ska ni få ett riktigt bra tips, nämligen appen Fiffiga frun som finns att köpa för en billig peng till iPhone. En app med massor av toppenbra husmorstips om alltifrån hur man får bort fettfläckar på soffan till hur man neutraliserar för mycket vitlökssmak i mat. Tipsen är sorterade i bokstavsordning och det finns verkligen tips om allt. Kul och smart grej!



Fredag = tacos för många och även ganska ofta för oss. För det är ju gott! Och lättlagat. Och väldigt gott som rester. Bra mat helt enkelt! Viktigast i min tacos är nog sallad, hackad gul lök (jag älskar gul lök!) och guacamole. Och guacamolen ska vara hemgjord, ingen läskig burkvariant. Det finns tusen sätt att göra guacamole på, men jag gillar att ha lök och finhackad tomat i.

 
Guacamole
1 mogen avokado
1/2 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tomat
lite limesaft
ca 3 msk gräddfil
salt och svartpeppar

Skala och mosa avokadon nästan helt, lite bitar tycker jag är gott. Finhacka lök, vitlök och tomat. Blanda med avokadon och tillsätt limesaft, gräddfil, salt och peppar. Rör ihop och ställ kallt eller servera direkt!

Avokadotips
* En mogen avokado är mjuk på toppen.
* Färgen har inget med mognaden att göra; brun, svart, grön spelar ingen roll.
* För att inte guacamolen ska mörkna, lägg i avokadokärnan i skålen så behåller den sina gröna färg.


Men vad ska vi göra hörni? Med vädret alltså? Här i Örebro stormar det med både regn och snö omvartannat. Om jag inte minns fel så gick jag i shorts vid den här tiden förra året... Usch och fy. Men fredag är det ju i alla fall! Jag har haft rätt fullt upp i veckan så det ska bli skönt med helg. Vädret inbjuder ju inte direkt till några uteaktiviteter så det blir nog mest en soffmys och mycket te. Jag hittade, vad jag tror är, ett riktigt gott recept på en kaka som jag är sugen på att testa. En slags mix av sockerkaka och kanelbulle, inte helt fel, eller hur? Men först ska jag ta mig ut i ruskvädret för att långluncha med en kompis på stan. Bättre fredagsysselsättning får man leta efter. 

Ha en härlig fredag, och får ni några solstrålar på er så njut lite åt mig också!

Bild från gårdagens kvällsfika hemma hos bror. Tips tips om marmeladen i bakgrunden- St Dalfour. Finns i en massa goda smaker, här med mango och ananas. Kanongod!


Den goda matveckan fortsätter! Bananbrödet blev kanongott (recept och bild kommer!) och blomkålssoppan likaså. Men tyvärr gör ju sig inte soppa, och i synnerhet inte en ljusbeige sådan, speciellt bra på bild så jag nöjer mig med att berätta att blomkålssoppa är en härligt krämig och mild soppa som blir extra god med lite knaperstekt bacon i. Recept hittar ni HÄR. Men här får ni se kvällens resultat:



Kycklinggryta med kokos och ananas
(4-5 port)
2 kycklingfiléer
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 hackad chilifrukt
1 burk kokosmjölk
1/2 burk krossade tomater (ca 200 g)
1 msk tomatpuré
1/2 dl mangochutney
salt
1 liten burk ananas
1/2 dl riven kokos

Skär kycklingen i bitar och stek i olja tillsammans med skivad gul lök, hackad vitlök och hackad chili tills kycklingen fått fin färg. Lägg över i en gryta och slå på kokosmjölk, krossade tomater, tomatpuré och magochutney. Låt småputtra i ca 15 min. Smaka av med salt, rec ev. med lite maizena för tjockare sås och tillsätt ananas i bitar och strö över kokos. Servera med ris!



Kalasgott! Lite hetta från chilin och sötma från ananasen och mangochutneyn. En perfekt vardagsrätt som tar 20 minuter att slänga ihop!


Den här veckan har jag bestämt att jag bara ska laga rolig mat. Ingen vanlig, tråkig vardagsmat utan lite nya, spännande rätter. Idag har vi ätit blomkålssoppa, ett spännande bananbröd står i ugnen, imorgon ska vi äta kycklinggryta med kokos och ananas och igår åt vi något så gott som kryddiga köttfärsspett med grönsaks-couscous och hemmagjord pesto. Alldeles fasligt gott, och färgsprakande vackert att titta på! En fräsch och vårig rätt.


Pesto är superenkelt att göra själv och helt otroligt gott. Varje gång jag gör pesto tänker jag att det här måste jag äta oftare! Recept hittar ni HÄR. Det fanns även lite färskost kvar sen helgen som passade bra till maten. Lite krämigt och svalt till de kryddiga spetten.



Kryddiga köttfärsspett (8 st)
400 g nötfärs
1 ägg
2 rivna vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
smör att steka i

Blanda köttfärs, vitlök, senap och kryddor. Forma till avlånga rullar och stick i en halv grillpinne i varje. Stek spetten hastigt i smör på hög värme så att de får fin färg.  Lägg över spetten i en ugnsform och sätt in på ca 150 grader i en kvart tills de är genomstekta.



Grönsaks-couscous är helt enkelt couscous som jag kokat och sen blandat med färska grönsaker, i detta fall strimlad paprika, tomatklyfotr, strimlad salladslök och avokado i bitar. Lite olivolja, flingsalt och pressad citron över så blir det hur gott som helst. Testa!


Nu ska ni få se mitt lilla pall-projekt. Pallar är en sån där bra liten möbel man kan ha nästan överallt. I köket för att nå saker högt upp, i hallen att sitta på när man knyter skorna, bredvid sängen för att lägga kläder på osv. Jag köpte en liten pall på loppis för något år sen som jag klädde om i ett blå-blommigt tyg men härom dagen var jag så pysselsugen och ville ha något att greja med. Sagt och gjort så målade jag benen vita och köpte ett nytt tyg som jag fäste på sitsen (häftpistol är grejen!). Voila, en så gott som ny pall!


Före...


...och efter! 


Jag har tänkt att pallen ska få sin plats ute på vår lilla balkong tillsammans med en annan vit pall och ett litet trädgårdsbord vi köpte på IKEA i helgen. Även det ska målas vitt så att det riktigt matchar. Jag tror det kan bli en riktigt söt liten möbelgrupp.


Jag gillar verkligen tyget med lapptäckstryck. Himla somrigt och i mina favoritfäger blått och vitt.


Den hemmagjorda färskosten då? Jo, den blev jättebra! Och GOD. Härligt krämig med färska kryddor och flingsalt. Och billig. Ja, ni förstår, helt enkelt lyckad. Och nu ska jag berätta hur enkelt det är:


Tag 5 dl filmjölk och häll i en kastrull. Rör hela tiden och värm filen tills den flockar sig (blir grynig). Tag kastrullen från plattan och häll filen i ett durkslag med en ren kökshandduk i. Låt stå och rinna av i ca två timmar tills all vassle försvunnit och en tjock kräm är kvar, dvs osten! Smaksätt den färdiga osten med salt, gärna flingsalt, svartpeppar och färska kryddor. Jag tog basilika, persilja och även en halv riven vitlöksklyfta.


Ljuvligt gott på salta kex. Så, testa! Och förstår ni hur billigt det här är? En halv liter fil kostar ju typ... 5 kronor och så lite kryddor på det. Lyx för en billig peng!


Sol, sol och åter sol. En riktigt bra helg helt enkelt! Nu njuter vi av det sista av helgen innan vardagen tar vid.


Eftermiddagste ute i trädgårdsmöblerna.


Trevligt spontanbesök resulterade i ett rabarberpaj-bak. Perfekt att ha rabarberbitar liggande i frysen. Rabarberpaj smakar vår!


"Vad firar ni?" undrade mamma med tanke på buketten. Helg! svarade jag. Mer än så behövs inte för att unna sig en fin bukett blommor. Nu är jag dessutom lite trött på tulpaner så en bukett marsipanrosa rosor fick det bli istället.


Ska man inte gå på begravning eller kalas närmaste tiden och är sugen på smrögåstårta får man ju helt enkelt ta och göra en själv. Alldeles fasligt gott och enkelt att göra själv, tro det eller ej. Recept och tips hittar ni HÄR.


Överallt bloggas och facebookas det om snöstorm och vinterväder, men här i Örebro strålar solen från klarblå himmel och termometern står på 10 +. Fantastiskt skönt att inte behöva släpa fram vinterkläderna igen utan istället kunna äta glass i solen på stan och sedan dricka te i utemöblerna på baksidan och behöva ta av sig jackan för att det blir för varmt.



Vit chokladceesecake på Naturens hus för några veckor sen.

Jag har kommit in i en riktig kreativ fas senaste dagarna. Igår fick jag ett ryck och målade om en pall och susade ner på stan och köpte ett tyg som jag klädde om sitsen mer. Den blev riktig somrig och fin och ska få ta plats ute på balkongen. Bild kommer senare! Jag testade även ett nytt recept på pizza  igår- Vårpizza från Saltå kvarns kokbok, med olivolja, sparris och vårlök. Mmm så gott! Ett annat recept jag hittade där var på hemmagjord färskost som jag blev sugen på att testa, så just nu står en bunke i kylen med fil som silas genom en kökshandduk... Spännande! Jag hoppas att den blir god så att den kan vara med på kvällens ostbricka. Men först, bio!


En liten försiktig men ack så söt vårbukett med skilla, vitsippor, tussilago och några knoppande kvistar.



Så var det påsktårtan som blev en riktig succé! Choklad- och mandelbotten med choklad- och mockatryffel ovanpå. Åh så god! Kraftig chokladsmak tillsammans med smak av kaffe och så en klick vispad grädde till det = perfekt kombo! Kakan är inte allt för söt utan lite syrlig av creme fraichen i tryffeln.



Mandelbotten
150 g mörk choklad, 70%
200 g mandelmassa
4 st ägg, separerade i gulor och vitor
1 dl strösocker
3 msk kakao
Mockatryffel
800 g mörk choklad, 70%
4 dl vispgrädde
4 dl lätt crème fraiche
0.5 dl strösocker
2 dl starkt kaffe, varmt
4 msk konjak
50 g smör, rumsvarmt
Garnering
200 g mörk choklad
Choklad- och mockatårta
Mandelbotten
75 g mörk choklad
100 g mandelmassa
2 st ägg, separerade i gulor och vitor
1/2 dl strösocker
1,5 msk kakao

Mockatryffel
400 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
0.25 dl strösocker
1 dl starkt varmt kaffe
25 g rumsvarmt smör

Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett bakplåtspapper i botten.  Grädda i 15 min i 175 grader. Låt svalna. Gör under tiden tryffeln:

Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen. Tillsätt kaffe och rör till en jämn smet. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i. Fördela tryffeln över botten i formen och ställ kallt till serveringen.


 
Dekorera med något fintoch servera gärna med vispad grädde.



Jag dekorerade tårtan med en drös hemmagjorda marsipanägg, men tårtan passar ju såklart bra året om.


Jahaja, hemma igen efter en härlig påskledighet i Dalarna. Som tur var lyckades vi undslippa snön helt och hade istället sol hela påskhelgen! Mat, godis, sällskapsspel, påskägg, promenader, släkt och vänner och så ännu mer mat och godis. Precis som en ledig långhelg ska vara.


Färgsprakande påskbukett på bordet.


Superenkel och supergod dessert när vi firade ett födelsedagsbarn. Vaniljsglass varvat med frusna trädgårdsbär och toppat med färska jorgubbar, halllon och chokladrån. 


Gosat med sötaste lurvigaste lilla Simba.


Delar av påskbordet som var mer än gott. Jag älskar denna typen av mat med lax av olika slag, sill, Janssons frestelse, potatis, olika såser mm.


Och påskmust såklart!


Dessutom gott fika i mängder på helgens dop av mitt kusinbarn. Fint så det förslog, och dessutom fasligt gott fika! 


Och så påsklunchens avslutning- choklad och moccatårta i påsktappning. Recept på denna dyker upp snarast!


Här kommer receptet på den fantastiskt goda mintkokosfudgen. Konsistensen är lite seg och fluffig med tuggmotstånd av kokosen och med ljuvlig smak av mint. Det kanske låter som en konstig kombination, men jag kan lova att detta är fasligt gott. Och enkelt! 


Mintkokosfudge
1 1/2 dl kondenserad mjölk
grön och blå karamellfärg
2 krm pepparmintarom
5 dl riven kokos  (ca 200 g)
1 dl florsocker
50 g mörk choklad till garnering

Klä en form, ca 18 x 18 cm, med plastfolie. Blanda den kondenserade mjölken i en bunke med den grön och blå karamellfärg till en "mintaktig" färg samt mintaromen. Rör därefter ner kokos och florsocker. Smaka av och tillsätt ev. mer pepparmint. Tryck ut smeten i formen och jämna till ytan. Ställ i kylen ca 2 timmar. Stjälp upp fugden på en skärbräda och skär i små fyrkanter. Lägg på en bricka klädd med bakplåtspapper och ringla smält choklad över. Låt stelna ytterligare en stund i kylen. Förvaras kallt!



Påskgodiset är nu förpackat i askar och påsar (små cellonfanpåsar från Lagerhaus är perfekta till små presenter!) och ska ges till bästa grannarna och familjen såklart.


Små chokladdoppade marsipanägg är gott, fint och väldigt pyssligt och roligt att göra. Här har jag färgat mandelmassa i olika färger smaksatt de olika delarna med olika essenser; fläder, banan och viol. Tips! Borgeby kryddgård säljer massor av roliga och prisvärda essenser. Äggen är sedan doppade i mörk eller vit choklad och sedan doppade i kokos eller strössel av olika slag.



Nu har vi packat ihop väskor, doppresent inför helgens dop av mitt ljuvliga kusinbarn, påskägg och lite färdkost för resan mot Dalarna. En skön påskhelg med mest bara trevligt umgänge och massor av god mat väntar. Skönt! Med detta önskar jag er en riktigt härlig påskhelg, hoppas att ni får åtminstone lite sol och mycket godis! Vi hörs efter påsk!
Ingredienser
1 1/2 dl kondenserad mjölk
några droppar grön hushållsfärg
2 krm pepparmintarom
5 dl riven kokos (5 dl motsvarar ca 200 g)
1 dl florsocker (1 dl motsvarar ca 60 g)
50 g mörk choklad till garnering
Gör så här
Klä en form, ca 18 x 18 cm (för 35 st), med plastfolie.
Blanda den kondenserade mjölken i en bunke med den gröna färgen och mintaromen. Rör därefter ner kokos och florsocker. Smaka av och tillsätt ev mer pepparmint.
Tryck ut smeten i formen och jämna till med t ex en sked. Ställ kallt i ca 2 timmar.
Stjälp upp och skär fudgen i små fyrkanter. Lägg på en bricka klädd med bakplåtspapper.
Bryt chokladen i bitar. Smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. Ringla eller spritsa chokladen över kokosfudgen. Låt stelna i kylen och förvara kallt fram till serveringe


Påsklovet flyter på och idag har jag fixat med nödvändigheter som städning, tvätt och packat men också hunnit med två (!) långpromenader, läsning i solen och inhandling av påskgodis. Gårdagens påskgodispyssel fick bara ett halvlyckat resultat. Två sorter blev kanonbra; chokladdoppade marsipanägg och ljuuuvlig mintkokosfudge, men de planerade marängkycklingarna och påsktryffeln gick helt åt skogen. Massor av prat och umgänge att ta igen + följa recept är ingen bra kombination. Tid glömdes bort, recept lästes fel och kastruller på spisen föll i glömska. Jaja, så kan det gå! En himla trevlig dag hur som helst trots missödena.


Såhär ser min utsikt ut just nu, inte helt fel. Vi har nyss ätit middag ute (solen har strålat i dagarna tre nu, hurra!) och nu har jag placerat mig i soffan med påskägg och spännande bok. Ha en skön kväll!


Nu när vi faktiskt har gått in i påskveckan tycker jag att det är fullt godkänt att gå loss på alla påskigheter. Jag gör det framför allt i form av blommor och ett och annat påskägg.


Påskliljor är ett måste.

Ett fat fyllt av alla möjliga påskägg i papper blir en härlig färgklick.


Och några av äggen fick ta plats i ett litet påskris i hallen.

En liten påsklilja i kruka som förhoppningsvis snart slår ut.

Och så en tjusig kökshandduk med påsktema som jag köpte förra året.


Välkommen påskveckan! Härligt. Jag har som sagt gått på påsklov och har tillbringat dagen med en tekopp i ena handen och en spännande bok i den andra. Imorgon blir det dock andra bullar, för då vankas det påskgodispyssel! För det är ju inte bara på julen som man kan baka eget godis utan även påsken är ett ypperligt tillfälle att gå loss med marsipan, färgglatt strössel och mängder av choklad. Här kommer några exempel på söta saker som passar perfekt som avslutning på påskmiddagen, eller varför inte att fylla ett påskägg med? (Recept i länken under varje bild.)



En bunt lila tuplaner med krispiga gröna blad, en bunt alldeles lysande gula påskliljor och så några videkvistar = vackraste helgbuketten som lyser upp vilken gråmulen söndag som helst.


Påskigt, vårigt och alldeles fantastiskt fint.



Igår kväll hade vi planerat att gå ut och äta middag, men då det blåste storm ute (det var svårt att öppna ytterdörren!) så kände vi att vi inte ville gå utanför dörren så istället blev det hemmakväll. Eftersom vi inte hade planerat någon middag så körde vi istället kex och ost och lite plockmat med rostbiff, salami, grönsaksstavar och dipp, gott bröd och frukt. Kanske ingen riktig mat, men vad gör det när det är precis hur gott som helst? Dessutom är det ju så mysigt att kunna sitta och plocka och äta länge eftersom man måste äta ganska mycket vindruvor och kex för att bli mätt. Hur som helst tyckte jag att det var på sin plats med en efterätt när det var lördagkväll och allt och gjorde även där en räd i kylskåp och skafferi och lyckades fixa en fuskvariant på cheesecake.

Till två portioner tog jag tre digestivekex och krossade fint och blandade med en klick smält smör. Smulet tryckte jag ut i två portionsformar och ställde i kylen. Därefter vispade jag ca 1 dl grädde och blandade med 0,75 dl creme cheese, en nypa vaniljsocker, två matskedar florsocker och en gnutta rivet limeskal. På med röran på kexbotten och in i kylen en sväng. Före servering dekorerade jag med björnbär, citronmeliss och florsocker.

Kanongott och det tog nog inte mer än en kvart att fixa! Krämigt, lite lagom sött och så lite fräscht syrligt av limen och björnbären. Testa!



I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se