I lördags hade vi en mysig kväll med lyxig trerätters middag och roligt sällskapsspel (Bezzerwizzer, tips!). Svampsoppa till förrätt, bacon/fetaost/grönsakspaj till varmrätt och till efterrätt blåbärscheesecake. Jag både får och tar ofta dessert-ansvaret och denna gång hade jag, som så många andra gånger, hittat inspirationen hos Victoria på Matplatsen. Denna cheesecakehar hon skrivit om så många gånger (och har den till och med på bild i headern) så jag tänkte att den måste vara utomordentligt god. Och det var den!
Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min. Toppa med amerikanska blåbär och pudra över lite florsocker strax innan servering. Servera gärna en klick vispad grädde till.
Botten
250 g Digestivekex
100 g Smör
Fyllning 1
450 g Philadelphia ost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker
Fyllning 2
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 180 C. Smula kexen och blanda med smält smör. Tryck ut smuldegen i formen Grädda 5-10 min. Kör ingredienserna till fyllning 1 i matberedaren till en jämn smet. Häll i formen. Grädda i nedersta delen av ugnen 25-30 min.
Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min. Ställ kallt (gärna över natten) och servera kylskåpskall.

Blåbärscheesecake (räcker till minst 10 stora bitar)
Botten
250 g Digestivekex
100 g Smör

Fyllning 1
450 g Philadelphia ost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker

Fyllning 2
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 180 C. Smula kexen och blanda med smält smör. Tryck ut smuldegen i formen Grädda 5-10 min. Kör ingredienserna till fyllning 1 i matberedaren till en jämn smet. Häll i formen. Grädda i nedersta delen av ugnen 25-30 min.

Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min. Ställ kallt (gärna över natten) och servera kylskåpskall.



Dekorerar gör man såklart finast med färska blåbär, men även frysta fungerar ju såklart. Tänk då bara på att de börjar "blöda" ganska snabbt så då är det bäst att dekorera precis före servering. Lite citronmeliss och florsocker blir pricken över i:et.

Inte speciellt svårt och med ett riktigt snyggt och proffsigt resultat! Kakan är som snyggast när den är nygjord då man ser alla tre lagren, men som godast dagen efter och gärna ytterligare en till dag då den verkligen blivit saftig och god. Dock inte riktigt lika snygg då fyllningarna börjar flyta ihop lite, men vad gör det?

Bilderna är tyvärr inget att hurra för. Med en enkel digitalkamera får man inga vidare bilder klockan tio på kvällen med stearinljus som enda ljuskälla. Men vill ni ha bättre bilder på kakan så får ni kika in hos Victoria. Men jag håller med henne; detta måste ni testa!

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se