25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk sirap eller olivolja
4 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
ev. ägg till pensling och oskalat sesamfrö till garnering
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet. Rör ner salt och sirap eller olivolja (ta det du har hemma). Arbeta därefter ner mjölet tills degen blivit jämn och släpper från degbunkskanten. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg ner degen i den (har du ingen brödform går det bra att forma degen till en limpa och lägga den på en plåt med bakplåtspapper). Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk, pensla eventuellt med lite uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter i 225 grader.
Läs mer: http://sotasaker.com/nyborjarbrod/#ixzz1ZRghervEfter
Efter att ha ätit tråkigt köpebröd i flera veckor så tog jag mig äntligen i kragen och bakade två härliga limpor. En gammal favorit, russin- och lingonlimpa, och ett sesambröd från Söta saker. Det sistnämnda är så lättbakat att det finns absolut noll ursäkter till att gå och köpa bröd. Få ingredienser (som man ofta har hemma dessutom) och minimal arbetsinsats som resulterar i en saftig limpa med knaprig skorpa med sesamfrön som blir lite lätt rostade och bara så goda! 



Sesamlimpa

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk sirap eller olivolja
4 dl rågsikt
2 dl vetemjöl

ägg till pensling och sesamfrö till garnering

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet. Rör ner salt och sirap eller olivolja (ta det du har hemma). Arbeta därefter ner mjölet tills degen blivit jämn och släpper från degbunkskanten. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg ner degen i den (har du ingen brödform går det bra att forma degen till en limpa och lägga den på en plåt med bakplåtspapper). Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk, pensla eventuellt med lite uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter i 225 grader.


Eller vad säger ni? Det är fantastiska Maria som står för den urfina nya headern och fästmannen här hemma som fixat resten. Tur att man omges av så tekniska duktiga människor. Jag är supernöjd och nu känns det verkligen som att hösten är här, både med smarriga pajer och härligt pyssel!


I helgen var vi hemma i härliga Dalarna för lite födelsedagsfirande. Efter att ha ätit middag på en mysig restaurang (lyxigt för en student!) så blev det efterrätt och paketutdelning hemma. Pappa som är en mästare på tårtor och bakverk hade överträffat sig själv med en ljuvlig paj med lemoncurd och hallonmaräng. "Det tog hela förmiddagen och krävde 12 ägg" fick vi veta, men det var det verkligen värt! Receptet kommer från början från Leilas Lindholms bok A piece of cake (bästa bakboken!) och jag har många gånger tänkt ge mig på denna skapelse, men alltid tänkt att den verkar så väldigt avancerad. Och så blir jag brädad av min egen pappa! Så vill ni imponera på er omgiving och samtidigt få en fantastisk paj med syrlig lemoncurd och söt hallonmaräng- testa detta!

Mördeg
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)
Lemoncurd
9 st citroner
4.5 dl strösocker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6 st ekologiska äggulor
Ägg till pensling
Färska hallon till garnering
Hallonmaräng
3 st ekologiska äggvitor
0.5 st citron, saften
3.25 dl strösocker
200 g färska hallon
 
Citronpaj med hallonmaräng (räcker säkert till 15 bitar)

Mördeg
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)

Lemoncurd
9 st citroner
4.5 dl strösocker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6 st ekologiska äggulor

Ägg till pensling
Färska hallon till garnering

Hallonmaräng
3 st ekologiska äggvitor
0.5 st citron, saften
3.25 dl strösocker
200 g färska hallon

1. Mördeg
2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.
4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
5. Lemoncurd
6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.
7. Sila vätskan och släng skalet.
8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.
9. Vispa samman ägg och gulor.
10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.
11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.
12. Hallonmaräng och montering
13. Sätt ugnen på 175 grader.
14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.
15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.
16. Fyll pajskalet med lemon curd.
17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).
18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.
19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.
20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.
21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.

Är ni med?

Lika god, om inte godare, dagen efter.


Att komma hem till en bukett med höstiga liljor och rosor i en vas och en blänkande, ny inredningstidning liggandes på köksön, hur härligt är inte det?







Att slå in paket kvalar nog in på min topp tio roligaste-saker-att-göra. Bästa pysslet! Jag gillar att slå in paketet antingen efter personen som ska få det, dennes "stil", eller efter vad som finns i det. T ex fyllde min vän Therése år för inte så länge sen, och då hon har finaste bohemstilen så fick hon såklart ett paket med fjädrar och träpärlor på. 

Nu senast fyllde syrran år och hon har ett hem som liknar ett dockhus, fullt med rosa pch pyssliga saker, så en rosablommig tapet och glaspärlor fick pryda hennes paket som innehöll boken Detaljer. Superfin bok med massor av detaljer och bilder från "vanliga" hem runt om Sverige, väldigt inspirerande!


Mitt bästa pakettips är att inte vara så fast i att det alltid måste vara ett papper med ett krusat snöre runt omkring. ta lite vad som helst! Tapetbitar, färgat papper, tidningspapper, silkespapper, pärlor, paljetter, fjädrar, bilder, olika slags band och snören. Det mesta funkar aff piffa ett paket med, testa!

Förstår ni att jag längtar efter julen? Massor av julklappar tt gå loss på med papper, snören, etiketter och pynt!


Trots att jag tycker att bakning är bland det roligaste som finns så köper jag ändå fikabröd då och då. För vissa saker är för svåra att göra själv (typ wienerbröd) och vissa saker är helt enkelt godare i köp-varianten. I den sistnämnda kategorin kvalar chokladmuffins in. Inte kladdkakemuffins för det blir riktigt riktigt gott hemma, men stora fluffiga men ändå saftiga chokladmuffins. Och här är det inte något café eller bageri som har de godaste, utan (tro det eller ej) McDonalds! Gångerna jag äter på McDonalds är lätträknade då jag verkligen föredrar Max när det kommer till hamburgekedjor, men deras chokladmuffins är faktiskt värda ett besök där. Stora och härliga med chokladbitar i, ja mycket bättre än så blir inte en muffins. Och att de bara kostar 17 kronor är ju heller inte helt fel. 


 

Och hemma på ett fint fat kan man ju alltid låtsas att man har gjort dem själv...


Något som är himla roligt och framför allt gott är att göra sin egen choklad. Alltså inte själva chokladen i sig, men smaken! Nuförtiden finns det ju mängder av olika smaksättningar i choklad, alltifrån ingefära och havssalt till lakrits. Men det hindrar ju inte en från att ändå smaksätta sin egen choklad med det man tycker är allra godast och göra till söta små godbitar. Härom dagen gjorde jag supersmarriga chokladpraliner med mandelkrokant. Lättare än lättast.
Börja med att göra mandelkrokanten genom att smälta 1 dl strösocker i en stekpanna. Rör runt tills sockret smält och blivit ljusbrunt. Rör då i 1 dl hackad mandel och ös sedan upp blandningen på en tallrik med bakplåtspapper. Ställ in i kylen en stund så att det blir riktigt hårt.

Sen är det bara att hacka sönder krokanten till lagom stora bitar och röra ner i 200 g valfri smält choklad. Jag tog vanlig Marabou mjölkchoklad. Häll sen chokladsmeten i isbitsformar (jag använda en med hjärtformar- himla fint!) och ställ i kylen någon timme. Innan de stelnar kan man förstås snygga till pralinerna med kanske lite finhackad krokant, strössel eller något annat fint. Annars kan man göra som jag gjorde och vänta tills de stelnat och därefter ringla lite smält mörk choklad över i ett fint mönster.

Vi provsmakade chokladen till lördagens eftermiddagsfika.

Syrran fick resten av pralinerna i egenskap av värdinna för lördagens mysmiddag.

Chokladsmaksättningar jag är sugen på att testa:

- Mörk choklad med hackade kaffebönor
- Ljus choklad med popcorn (så gott tillsammans med choklad, tro det eller ej!)
- Julkryddor som kanel och nejlikor
- Vit choklad med blåbär

Har ni några spännande förslag och idéer?


I lördags hade vi en mysig kväll med lyxig trerätters middag och roligt sällskapsspel (Bezzerwizzer, tips!). Svampsoppa till förrätt, bacon/fetaost/grönsakspaj till varmrätt och till efterrätt blåbärscheesecake. Jag både får och tar ofta dessert-ansvaret och denna gång hade jag, som så många andra gånger, hittat inspirationen hos Victoria på Matplatsen. Denna cheesecakehar hon skrivit om så många gånger (och har den till och med på bild i headern) så jag tänkte att den måste vara utomordentligt god. Och det var den!
Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min. Toppa med amerikanska blåbär och pudra över lite florsocker strax innan servering. Servera gärna en klick vispad grädde till.
Botten
250 g Digestivekex
100 g Smör
Fyllning 1
450 g Philadelphia ost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker
Fyllning 2
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 180 C. Smula kexen och blanda med smält smör. Tryck ut smuldegen i formen Grädda 5-10 min. Kör ingredienserna till fyllning 1 i matberedaren till en jämn smet. Häll i formen. Grädda i nedersta delen av ugnen 25-30 min.
Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min. Ställ kallt (gärna över natten) och servera kylskåpskall.

Blåbärscheesecake (räcker till minst 10 stora bitar)
Botten
250 g Digestivekex
100 g Smör

Fyllning 1
450 g Philadelphia ost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker

Fyllning 2
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 180 C. Smula kexen och blanda med smält smör. Tryck ut smuldegen i formen Grädda 5-10 min. Kör ingredienserna till fyllning 1 i matberedaren till en jämn smet. Häll i formen. Grädda i nedersta delen av ugnen 25-30 min.

Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min. Ställ kallt (gärna över natten) och servera kylskåpskall.



Dekorerar gör man såklart finast med färska blåbär, men även frysta fungerar ju såklart. Tänk då bara på att de börjar "blöda" ganska snabbt så då är det bäst att dekorera precis före servering. Lite citronmeliss och florsocker blir pricken över i:et.

Inte speciellt svårt och med ett riktigt snyggt och proffsigt resultat! Kakan är som snyggast när den är nygjord då man ser alla tre lagren, men som godast dagen efter och gärna ytterligare en till dag då den verkligen blivit saftig och god. Dock inte riktigt lika snygg då fyllningarna börjar flyta ihop lite, men vad gör det?

Bilderna är tyvärr inget att hurra för. Med en enkel digitalkamera får man inga vidare bilder klockan tio på kvällen med stearinljus som enda ljuskälla. Men vill ni ha bättre bilder på kakan så får ni kika in hos Victoria. Men jag håller med henne; detta måste ni testa!


Bästa UnderbaraClara gästar ju numera Gokväll Lördag i SVT1 varje vecka där Ebba von Sydow är programledare. En riktigt härlig duo som jag gillar riktigt mycket. Clara är förstås där i egenskap av pysseldrottning, och senaste gjorde hon ett himla roligt och fint pyssel i form av gamla virkade dukar som blev till skålar/brödfat/korgar. Jag blev sugen på att prova själv och lägligt nog fyllde syrran-utan-brödkorgar-vilket-irriterat-mig-många-gånger år igår, så hon fick två stycken!

Man tar helt enkelt ett stycke virkad duk (fyndas enklast hos valfri äldre släkting eller på loppis/second hand) och doppar i en blandning av socker och vatten. Smeten ska vara ganska tjock men inte för sockrig. Känn dig fram! Doppa duken i blandningen och lägg sedan över en skål/bunke eller något annat du vill att den ska ta form av. Och sen, vänta! Det tar ungefär 4-5 dagar innan det har stelnat helt, men sen är det verkligen stenhårt och klart för att servera fika på.


Jag använde en plastbunke och ett uppläggningsfat som "form" men det funkar med det mest. När det är klart är det bara att diska av sockersmeten från skålen/bunken/fatet.

Så ni pysselsugna, prova detta! Billigt och roligt och resultatet blir himla fint. En bra present dessutom!


Godaste kvällsfikat just nu: Finncrisp och skorpor med ost och marmelad och alldeles mörklila plommon. Och te såklart, men det är ju alltid favoriten.




Jag har bestämt att det är loppis-stopp för min del för ett tag framöver nu. Hemmet har nämligen en tendens att annars svämma över att söta små skålar, fat, och diverse grejer jag/vi inte behöver men som bara är så söta/fina/speciella/billiga att jag bara måste köpa dem. Dessutom har jag faktiskt tappat loppis-suget lite på slutet, antagligen som följd av flera års intensivt loppisfyndande. Men intresset återkommer säkerligen ganska snart efter denna välbehövliga paus. Och för att inte tala om när vi sedan har ett helt hus att fylla med fina grejer. Ojoj, då kommer jag gå loss igen! Men, ett sista ljuvligt fynd gjorde jag i slutet av sommaren på Ta till vara- sötaste tekannan med trähandtag för en ynka tjugolapp. Jag har faktiskt bara en tekanna sen tidigare. Kan låta lite, men jämfört med t ex min mor som minst äger fyra stycken så är det ju faktiskt ingenting. Så denna gick bara inte att motstå, och jag är såå nöjd!


Är det någonting jag inte tycker att man kan ha för mycket av hemma så är det fina presentpapper. De kostar oftast inte många kronor och kan ju användas till så mycket roligt. Förutom att göra tjusiga paket så kan man ju bland annat slå in kartonger i ett fint omslagspapper och vips så har man hur fina förvaringslådor som helst. Hundra gånger roligare än att köpa sig ett gäng på IKEA.

Bara att slå in lådan för sig och locket för sig och kanske fästa en liten etikett på och voila- snyggaste lådorna att ha i bokhyllan, garderoben eller som jag- i walk-in-skafferiet.

Pynt (dvs blandat jox man kan använda till dekoration) och glödlamporna har båda fått finfina förvaringslådor.


På fredagarna äter vi oftast något gott men lättlagat till middag. Hemmagjord pizza, någon pastarätt, kycklingfajitas eller favoriten; hemmagjorda hamburgare. Så farligt gott att man riskerar att hamna i matkoma resten av helgen. Men det är det värt! Och för att piffa till en hamburgermiddag kan man ju servera lite roliga tillbehör till, som t ex klyftpotatis, dippsåser, majskolvar eller en amerikansk klassiker- coleslaw! Krämig vitkålssallad med lök och morötter.

Coleslaw
200 g vitkål
1 morot
1/2 gul lök
1 litet äpple
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar

Finstrimla kålen. Skala och riv moroten. Skala och finhacka löken. Skala och riv äpplet. Blanda allt med crème fraiche, majonnäs, senap och salt. Låt salladen stå i kyl någon timme och gotta ihop sig.

Ett lite roligare sätt att sververa ketchup, dressing och här också coleslaw är att använda små koppar/glas (dessa är ljuskoppar från IKEA) att hälla upp allting i. Bra mycket finare än att ställa fram flaskor och tuber på bordet.

De nya loppisfyndade röda formarna passade perfekt att lägga upp hamburgertillbehören på.

Jag har testat lite olika varianter på hamburgare och detta tycker jag blir allra godast!

Hamburgare (ca 10 st)
400 gram nötfärs
1 ägg
0.75 dl vatten
1/2 msk chilisås
1/2 msk dijonsenap
1 tsk grovmalen svartpeppar

Rör ihop allting och forma till ca 10 biffar och stek!

SÅ GOTT. Friscobröd, kött, bacon, ost, tomat, lök, sallad, dressing och ketchup. Coleslaw, gurka och majskolv till det.

Hembakade hamburgerbröd och egengjord dressing är förstås allra allra godast till, men det blir en annan gång!


Det är inte alltid alla mina kakbak blir lyckade små ljuvliga kakor som läggs upp på tjusiga kakfat och avnjuts med en kopp te i soffan med tända ljus. (Om någon nu trodde det.) Det kan även sluta såhär:

 
 
Brända och därmed ilsket sönderhackade försök till jordnötskakor.
 
Jaja, det får bli ett nytt försök framöver.


Äntligen fredag! Eller hur? Det firar vi med en läskande, fruktig och god drink tycker jag.

Julias fredagsdrink
(1 stort glas)
3-4 msk koncentrerad druvjuice
1/4 pressad citron
en nypa råsocker
2 dl fruktsoda
mycket is och ett sugrör
Blanda druvjuice, citron och råsocker. Häll på is så att glaset blir fullt och fyll sen på med fruktsodan. Dekorera med en citronskiva, i med ett sugrör och drick genast!



Min kreativa och duktiga vän och tidigare (för år och dar sen) schalgerbloggskollega Ellen har startat ett eget företag, Ellen Vikman Text & Design där hon bl a fixar med webb- och bloggdesign. Nu såhär lagom till hösten har hon dessutom designat etiketter till sylt och saft som är urfina, utskrivbara och helt gratis. Så passa på att fixa höstens finaste etiketter till blåbärssylten eller vinbärssaften!



Nu hörni, nu ska ni få ett recept på de godaste bullar jag har ätit! Receptet hittade jag hos min favoritbloggare Victoria på Matplatsen och jag håller med henne, dessa är farligt goda. Visserligen ska de jäsa i två timmar, men det är väl värt väntan (och bara en jäsning krävs), så prova detta NU!

Rimbobullar (ca 20-25 bullar)
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten


Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
uppvispat ägg
Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Fluffiga, saftiga, söta bullar.


Hela förra veckan hade vi projekt Äta rester. Inte så roligt men ibland nödvändigt, och billigt! Men när helgen kom och vi levt på uppmicrad matlåda i fem dagar så slog vi på stort och gjorde en riktigt smarrig middag bestående av baconlindad heltstekt fläskfilé, klyftpotatis, persiljesmör och kantarellsås. MMM! Så gott var det. Kantarellsås, eller svamp över huvudtaget, passar ju så bra nu på hösten och är ju verkligen hur gott som helst.

Kantarellsås (4 port)
Två nävar kantareller
smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl grädde
1/2 tsk salt
vitpeppar
lite soja

Grovhacka kantarellerna och lägg dem i en kastrull. Låt det mesta av vattnet i svampen koka in och fräs dem sedan i smör. Strö över mjöket och tillsätt mjöl och grädde under omrörning. Låt koka på svag värme i ca 10 min och smaksätt sedan med salt, peppar och soja. 



Nu ska ni få receptet på ett superenkelt och GOTT bröd! Kesellan gör brödet väldigt saftigt och gott. Detta är fästmannens favorit och går alltid åt fort här hemma. Brödet passar såklart perfekt som vanligt smörgåsbröd men är också himla gott till mat, t ex soppa eller en paj.

Enklaste brödet (ca 20 bitar)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
1 1/2 tsk salt
250 g kesella
14-15 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk 30-45 min. Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen med händerna så att den täcker plåten. Skär degen i rutor (så stora bröd du vill ha) med en kniv. Låt degen jäsa ytterligare ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. 

Goda frukostmackor med korv, tomat och lite grönt!


Trappen har fått sig en liten uppfräschning med några härliga höstblommor.

Finfin fjärlislavendel i sockerlådan.

Fina färger.

Och ljung och prydnadskål i lilla zinkbaljan.

Nu kan hösten komma!


Både på bloggen och hemma i Örebro efter en lång och härlig sommar. Men igår klev vi in i september och hösten börjar kännas av mer och mer. Och jag gillar det! Efter att ha spenderat de senaste tre månaderna mesta dels utomhus är det riktigt skönt, och roligt, att få komma in igen och börja pyssla runt hemma och baka och laga mat, något som nästan tar lite paus under sommaren. Men nu är jag tillbaka igen och jag njuter för fullt. Extra roligt var det att komma hem igen då en stor del av den enorma packningen bestod av sommarens loppis- och auktiopnsfynd;


Auktionsfyndad tavla som bygger på tavelväggen i äkta Höstorgskonst-anda.

Ta till vara fanns dessa små röda formar som passar perfekt till en smulpaj för två, eller bara som uppläggningsfat till tex grönsaker, pålägg eller liknande.
Gratis-fyndad assisett med tjusigt mönster.
Än har jag inte kommit på vad jag ska ha denna charmiga, blå trälåda till. Men fin är den!
Sommarens bästa fynd! Jag har länge spanat efter en fin gammal jordglob, och när denna 30 år gamla jordglob dök upp på en auktion ropade min snälla svägerska in den åt mig. Hurra!
Ytterligare ett tavelfynd som hänger ovanför sängen. Ett lite speciellt motiv som jag bara fastnade för direkt, men kan inte riktigt förklara varför.
Och sist men i inte minst ett fynd från mina föräldrars vind, nämligen en gungstol från min farmor. När jag och mina syskon var små och hälsade på hos farmor var det alltid lite tävling om vem som kunde gunga mest på den utan att ramla bakåt. Och jag kan inte låta bli att tävla lite med mig själv nu här hemma. Himla härligt att sitta och gunga i framför tv:n i alla fall. Fårskinnet har jag haft så länge jag kan minnas och kudden har jag sytt själv.
Så nu känns hemmet lite nytt inför hösten och jag bara längtar efter att få tända massor med ljus överallt och dricka te i min gungstol i ljuset från jordgloben.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se